Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Ξεπερνώντας το «άγχος του Γυμναστηρίου» / Transformation 60 Ημερών

Ξεπερνώντας το «άγχος του Γυμναστηρίου» / Transformation 60 Ημερών
Emily Wilcock
Writer and expert2 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock

Γνώρισε Τη Ro. Η Ro είναι ένα «άφυλο άτομο» και έχει δύο κύριους στόχους φυσικής κατάστασης: να είναι πιο άνετη με το σώμα της και να δυναμώσει σωματικά. Η Ro δεν ήταν ποτέ απόλυτα ευχαριστημένη με το σώμα της, ειδικά όταν μεγάλωνε.

Από τη στιγμή που προσδιόρισε τον εαυτό της ως «άφυλο άτομο», η αυτοπεποίθηση της Ro έχει μεγαλώσει, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν για να γίνει πλήρως ευτυχισμένη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ro εγγράφηκε στο "The Time Between", ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού 60 ημερών, προσαρμοσμένο να ανταποκρίνεται στους στόχους υγείας και φυσικής κατάστασης όσων συμμετέχουν.

Η Ro είχε πάντα μια σχέση γεμάτη ανατροπές  με τη διατροφή και την άσκηση. Στην αρχή του προγράμματος, η Ro ήταν επίσης έτοιμη να ξεκινήσει ορμονική θεραπεία, οπότε ήταν η καλύτερη στιγμή να διορθώσει αυτή τη σχέση μια για πάντα, και έτσι η Ro θα μπορούσε να αισθανθεί καλά με το σώμα, το φύλο και την ταυτότητά της, και να χρησιμοποιήσει αυτή την εμπιστοσύνη για να τροφοδοτήσει την προπόνησή της στο γυμναστήριο.

[su_youtube url="https://youtu.be/S2a5iz1aq_Y"]

Συμβουλευτική με Personal Trainer

Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα, η Ro κάθισε με την Personal Trainer της My protein, Keira, για να συζητήσει τους στόχους της για τις 60 ημέρες του προγράμματος και τι είναι αυτό που θέλει να επιτύχει. Η επιθυμία της Ro ήταν να φαίνεται πιο αρρενωπή, αλλά και πιο δυνατή και με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, και να ξεπεραστεί το άγχος του γυμναστηρίου της Ro, η Keira έθεσε ένα πρόγραμμα προπόνησης με βάρη, χρησιμοποιώντας κυρίως μηχανήματα, kettlebells, αλτήρες και μερικές ασκήσεις με μπάρα, που σημαίνει ότι η Ro θα μπορούσε να αποφύγει το τμήμα με τα μεγαλύτερα βάρη εάν το επιθυμούσε.

Όσον αφορά στη διατροφή, το πρόγραμμα των γευμάτων έπρεπε να είναι χορτοφαγικό χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα. Η Ro είπε ότι δεν ήταν η πιο καταξιωμένη σεφ, οπότε η Keira κράτησε τις συνταγές απλές και μη περίπλοκες. Με αυτόν τον τρόπο η Ro θα ήταν πολύ πιο πιθανό να τις τηρήσει.

Δοκιμή αντοχής

Υπάρχουν διάφοροι δείκτες που μπορούν να αξιολογηθούν κατά την αναζήτηση προόδου: μετρήσεις, εικόνες προόδου, βάρος και δύναμη. Καθώς ο στόχος της Ro ήταν να αυξήσει τη δύναμή της, η δοκιμή αντοχής ήταν ο καλύτερος τρόπος να μετρηθεί.

Η Ro αξιολογήθηκε με βάση τον αριθμό των επαναλήψεων σε ένα λεπτό για τις ασκήσεις άνω και κάτω σώματος και στη συνέχεια για τη αντοχή  στις ασκήσεις κορμού.

Άσκηση αξιολόγησης Αποτέλεσμα 1ης ημέρας Αποτέλεσμα 60ης ημέρας
Σανίδα 30 δευτερόλεπτα 1 λεπτό και 20 δευτερόλεπτα
Καθίσματα Squats (σε 1 λεπτό) 11 επαναλήψεις 30 επαναλήψεις
Κάμψεις (σε 1 λεπτό) 13 επαναλήψεις 20 επαναλήψεις

Πρώτες τέσσερις εβδομάδες

Όντας σχετικά άπειρη στο γυμναστήριο, η Ro ήταν αρχικά ανήσυχη μπαίνοντας στο γυμναστήριο. Ανησυχούσε για το αν τη κρίνουν για τη δύναμή της, και ένιωθε ότι ανήκε σε έναν περίεργο χώρο. Ωστόσο, αυτό δεν σταμάτησε τη Ro. Ήταν συνεπής στο πρόγραμμα προπόνησης της για τις πρώτες τρεις εβδομάδες.

Η Ro αντιμετώπιζε κάποιες παρενέργειες από την ορμονική θεραπεία, αλλά ενδυναμώθηκε μέσω αυτής. Είχε «κολλήσει» ως επί το πλείστον στο πρόγραμμα με τα γεύματά της. (Το πλάνο των γευμάτων της Ro περιελάμβανε ρολά πίτσας και ενώ η Ro ίσως δεν πίστευε ότι είναι και η καλύτερη σεφ, εμένα μου φαίνονταν πολύ νόστιμα.)

Καθώς η πρόκληση προχωρούσε, η Ro συνέχισε να σημειώνει πρόοδο. Απολάμβανε τις προπονήσεις της και επίσης πίεζε τον εαυτό της να αυξήσει τα βάρη και το εύρος των επαναλήψεων. Η Ro έμαθε επίσης να μην αισθάνεται τόσο ένοχη και έτσι έβγαινε και έξω για κάποιο γεύμα.

Αλλά δεν ήταν όλα παιχνιδάκι, και υπήρχαν εμπόδια που προέκυψαν. 24 ημέρες στο πρόγραμμα, περίπου στα μισά του προγράμματος, η Ρο άκουσε κάποια ομοφοβικά σχόλια μεταξύ ενός μέλους του προσωπικού του γυμναστηρίου και ενός πελάτη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η Ρο και η συνεργάτης της να είναι θυμωμένες και αποθαρρυμένες. Η εν λόγω συζήτηση ενίσχυσε την αίσθηση της Ro ότι το γυμναστήριο δεν είναι μέρος για σώματα όπως το δικό της.

Και στη συνέχεια, ένα πραγματικά σύνθετο ζήτημα, η Ro ήταν θετική στον Covid.

Κάλυψη τεσσάρων εβδομάδων

Μετά την αρνητική εμπειρία της Ro στο γυμναστήριο, ήταν προφανές ότι ήταν απρόθυμη να επιστρέψει. Ο χρόνος μακριά από αυτό ενώ ήταν άρρωστη οδήγησε επίσης σε μεγαλύτερο άγχος. Η Ro θεώρησε ότι το γυμναστήριο δεν ήταν πλέον ασφαλής χώρος και δεν ήταν ευπρόσδεκτη. Όλη η σκληρή δουλειά που είχε κάνει η Ro για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης είχε πληγεί, και έπρεπε να τη χτίσει ξανά. Αυτό σήμαινε να αισθανθεί πάλι το γυμναστήριο ως ασφαλή χώρο.

Και παρά την αρνητική εμπειρία, το ταξίδι στο σύνολό του ήταν σχετικά θετικό. Η Ro μοιράστηκε το ταξίδι της με τη συνεργάτη και φίλη της στο γυμναστήριο, έπρεπε να τρώει πολύ περισσότερο από ότι πίστευε ποτέ ότι μπορούσε σε ένα πλάνο γευμάτων, και συνολικά η όλη εμπειρία ήταν εξαιρετικά φυλετικά επιβεβαιωτική.

Τελευταίες τέσσερις εβδομάδες

Παρά τα αρνητικά τεστ, η Ro δεν είχε επιστρέψει πραγματικά στον συνηθισμένο εαυτό της. Ήταν με κομμένη την ανάσα και με αίσθημα κόπωσης για αρκετό χρονικό διάστημα. Ήταν επίσης εκτός ρουτίνας και αισθανόταν λιγότερα κίνητρα για να επιστρέψει στο γυμναστήριο.

Τελική αξιολόγηση

Και οκτώ εβδομάδες αργότερα η Ro επέστρεψε στα κεντρικά της Myprotein για το τελικό check-in. Υποβλήθηκε στις ίδιες δοκιμές αντοχής για να παρακολουθήσουμε πόση πρόοδο είχε σημειώσει και τα αποτελέσματα μίλησαν από μόνα τους.

Άσκηση αξιολόγησης Αποτέλεσμα 1ης ημέρας Αποτέλεσμα 60ης ημέρας
Σανίδα 30 δευτερόλεπτα 1 λεπτό και 22 δευτερόλεπτα
Καθίσματα Squats (σε 1 λεπτό) 11 επαναλήψεις 30 επαναλήψεις
Κάμψεις (σε 1 λεπτό) 13 επαναλήψεις 20 επαναλήψεις

Όσον αφορά άλλες φυσικές αλλαγές, η Ro παρατήρησε ότι η στάση της είχε βελτιωθεί — εν μέρει λόγω της αύξησης της εμπιστοσύνης — και άρχισε να βλέπει μεγαλύτερη μυϊκή ανάπτυξη.

Αλλά η πορεία της είχε περισσότερα από τα φυσικά αποτελέσματα για τη Ro. Της επέτρεψε επίσης να αισθάνεται διανοητικά ισχυρή. Άρχισε να αισθάνεται σαν στο σπίτι της, αντί να κατηγορεί τον εαυτό της επειδή απλά "έχει ένα σώμα". Αισθάνεται επίσης πολύ πιο δυνατή όσον αφορά την ταυτότητα του φύλου της.

Αλλά το ταξίδι της Ro επεσήμανε επίσης κάτι πολύ σημαντικό, μια αρνητική πλευρά των χώρων γυμναστικής που πολλοί από εμάς δεν βλέπουμε. Οι λέξεις και οι ενέργειες μπορούν να έχουν συνέπειες — ειδικά σε μέρη που δεν είναι παραδοσιακά ασφαλείς χώροι για «περίεργους» και ανθρώπους που ανήκουν σε μειονότητα — γι ' αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε και αυτούς τους ανθρώπους να αισθάνονται όσο το δυνατόν πιο ευπρόσδεκτοι. Το γυμναστήριο πρέπει να είναι για όλους.

Με λίγα λόγια

Το ταξίδι της Ro δεν ήταν χωρίς αποτυχίες, αλλά το αντιμετώπισε καλά και το τελικό αποτέλεσμα ήταν κάτι που εμπνέει αρκετά. Όχι μόνο η Ro πέτυχε το στόχο της, αλλά πέτυχε περισσότερα από ό, τι νόμιζε ότι μπορούσε, συνειδητοποιώντας ότι η υγεία και η φυσική κατάσταση δεν είναι μόνο να είσαι "μικρότερος", αλλά είναι να βρεις τι λειτουργεί για σένα και να το ακολουθήσεις.

Δες περισσότερα στο ‘The Time Between’ μεταμορφώσεις στο κανάλι της Myprotein στο YouTube.

Emily Wilcock
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein