Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Νέα μελέτη: Το HIIT ενισχύει το μεταβολισμό

Νέα μελέτη: Το HIIT ενισχύει το μεταβολισμό
Monica Green
Writer and expert1 έτος πριν
Προβολή του προφίλ του Monica Green

Θέλεις να ενισχύσεις το μεταβολισμό σου; Για όσους δεν είναι λάτρεις του cross-training και δεν μπορούν να αντέξουν την ιδέα να τρέξουν, η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για να προσθέσεις την αερόβια άσκηση στην καθημερινή σου ρουτίνα.

Οι σύντομες εκρήξεις έντονης άσκησης που εναλλάσσονται με ξεκούραση, αποτελούν μια εξαιρετική προπόνηση και σε ιδρώνουν πολύ. Το HIIT είναι μια εξαιρετική άσκηση για να διατηρείς την καρδιά σου υγιή, αλλά είναι επίσης γνωστό για την ώθηση που μπορεί να έχει στον μεταβολισμό σου και νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αποκαλύπτει το γιατί.

Ας ρίξουμε μια ματιά στη μελέτη και τα αποτελέσματά της έρευνας για τον μεταβολισμό.

Στόχος της μελέτης για το μεταβολισμό

Ο σκελετικός μας μυς έχει πρωτεΐνες που είναι ζωτικής σημασίας για τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη συστολή των μυών. Η σύνθεση αυτών των πρωτεϊνών επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του μεταβολισμού σου.

Οι ερευνητές Morten Hostrup και Atul Deshmukh ήθελαν να καταλάβουν πώς η άσκηση όπως το HIIT αλλάζει την περιεκτικότητα σε μυϊκή πρωτεΐνη και πώς ρυθμίζει τη δραστηριότητα αυτών των πρωτεϊνών μέσω μιας χημικής αντίδρασης που ονομάζεται ακετυλίωση.

Η μελέτη

Οκτώ υγιείς άνδρες εθελοντές ολοκλήρωσαν πέντε εβδομάδες υψηλής έντασης προπονήσεις ποδηλασίας. Οι συμμετέχοντες έκαναν τρεις προπονήσεις την εβδομάδα, εναλλάσσοντας τέσσερα λεπτά ποδηλασίας με στόχο έναν ρυθμό μεγαλύτερο από το 90% του μέγιστου καρδιακού τους παλμού με δύο λεπτά ανάπαυσης. Το επαναλάμβαναν τέσσερις ή πέντε φορές ανά προπόνηση.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ιστού από τους μηρούς των συμμετεχόντων πριν από τη μελέτη και μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης. Ανέλυσαν αυτά τα δείγματα για αλλαγές στη σύνθεση 3.168 πρωτεϊνών.

Όλα πολύ ενδιαφέροντα μέχρι στιγμής, αλλά τι σχέση έχει αυτό με τον μεταβολισμό; 

Τα αποτελέσματα

Οι αναλύσεις των ερευνητών έδειξαν αλλαγές στην παραγωγή των πρωτεϊνών που επηρεάζουν το μεταβολισμό που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις πρωτεΐνες των σκελετικών μυών μετά την άσκηση και η ρύθμιση των πρωτεϊνών μπορεί επίσης να έχει επιδράσεις ενίσχυσης του μεταβολισμού.

Να τι είπε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Atul Deshmukh, για τα αποτελέσματα.

«Η μελέτη μας παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι σκελετικοί μύες προσαρμόζονται στην προπόνηση άσκησης, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης νέων πρωτεϊνών που ρυθμίζονται από την άσκηση και θέσεων ακετυλίου.

«Ελπίζουμε ότι η δουλειά μας θα γίνει βάση για περαιτέρω έρευνα για το πώς η άσκηση βοηθά στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας στους ανθρώπους».

Με λίγα λόγια

Δεν είναι μυστικό ότι το HIIT είναι καλό για σένα. Δυναμώνει την καρδιά σου, καθαρίζει το κεφάλι σου και τώρα φαίνεται ότι είμαστε λίγο πιο κοντά στο να μάθουμε ακριβώς τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στον μεταβολισμό.

Έτσι, ακριβώς σε περίπτωση που χρειαζόσουν άλλον έναν λόγο για να κάνεις μια προπόνηση HIIT, ορίστε.

Και αν αναρωτιέσαι: χρειάζεται να τρώω 6 φορές την ημέρα για καλό μεταβολισμό; Δες αυτό το άρθρο!

Ben Stocks, Anders Krogh Lemminger, Morten Hostrup, Alba Gonzalez-Franquesa, Jeppe Kjærgaard Larsen, Julia Prats Quesada, Martin Thomassen, Brian Tate Weinert, Jens Bangsbo, Atul Shahaji Deshmukh. High-intensity interval training remodels the proteome and acetylome of human skeletal muscleeLife, 2022; 11 DOI: 10.7554/eLife.69802

Monica Green
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Monica Green
myprotein