Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Το άθλημα του bodybuilding

Το άθλημα του bodybuilding
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness8 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Τι είναι το άθλημα του Bodybuilding

Σύμφωνα με τον Ιατρό – Βιοπαθολόγο, Γεώργιο Τουλιάτο (2015), στο επιστημονικό του σύγγραμμα με τίτλο "Eπιστημονική προσέγγιση και ιατρική πρόληψη στη μυική ανάπτυξη" (Εκδόσεις Αστάρτη, Αθήνα 2015): «το άθλημα της σωματοδόμησης ή κοινώς Βodybuilding είναι από τα πιο επίπονα και απαιτητικά αθλήματα του κόσμου. Η πειθαρχημένη διατροφή που κάποιες φορές παίρνει την μορφή σκληρής δίαιτας, η συστηματική άσκηση, που πολλές φορές είναι εξαντλητική, οι θυσίες στην προσωπική ζωή και οι οικονομικές δαπάνες που απαιτούνται, το καθιστούν ένα δύσκολο σπορ. Ένα σώμα απαιτεί πολλά χρόνια εκγύμνασης για να αγγίξει την τελειότητα. Η μυϊκή ποιότητα και ωριμότητα αποκτούνται με το πέρασμα των χρόνων. Το άθλημα του bodybuilding απαιτεί μεγάλα ψυχικά αποθέματα, ιδίως την περίοδο της αγωνιστικής προετοιμασίας. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή σε περιόδους στασιμότητας και πάνω από όλα μεγάλη αγάπη και αισιοδοξία. Είναι ένα σπορ με υποκειμενικά κριτήρια επιτυχίας, όπου δεν κερδίζουν οι επιδόσεις αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα. Η μυϊκότητα, η συμμετρία, ο διαχωρισμός, η σκηνική παρουσία είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται. Το bodybuilding έχει εκατομμύρια θαυμαστές ανά τον κόσμο, αλλά και αρκετούς επικριτές. Είναι ένα αμφιλεγόμενο άθλημα, αλλά άκρως εντυπωσιακό. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επίδειξη-καλλιστεία μυών. Οι ηράκλειες μορφές των πρωταθλητών αποτέλεσαν, και συνεχίζουν να αποτελούν ,ίνδαλμα για την ασκούμενη νεολαία και έναυσμα για την επίτευξη των ονείρων τους.»

Tο συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί μια περιληπτική αντιγραφή και μέρος του προλόγου από το βιβλίο «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΗ ΜΥΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» από το κ.Γεώργιο Τουλιάτο. Πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα συγγράμματα στο Ελληνικό bodybuilding και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το μελετήσετε.

ΒιβλιογραφίαΤουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

 

 

 

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein