Διατροφή

Τι είναι η δίαιτα fruitarian; | Οφέλη, μειονεκτήματα και γιατί δεν πρέπει να την δοκιμάσεις

Η fruitarian δίαιτα πρόκειται για ένα ακραίο διατροφικό πρόγραμμα που αποτελείται εξ ολοκλήρου ή κυρίως από φρούτα. Δεν υπάρχει αυστηρός ορισμός, επομένως ορισμένοι οπαδοί της δίαιτας θα καταναλώσουν ξηρούς καρπούς, σπόρους, λαχανικά και δημητριακά, αλλά όλοι θα παραλείψουν εντελώς το κρέας και άλλα προϊόντα ζωικής παραγωγής (όπως το μέλι).

Οι λόγοι για την τήρηση της δίαιτας είναι συνήθως ιδεολογικοί, με ηθικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες να αναφέρονται συχνά, αλλά λόγω της εξαιρετικά περιοριστικής φύσης της, υπάρχει υψηλός κίνδυνος διατροφικών ελλείψεων.

Είναι υγιεινή η fruitarian διατροφή;

Μια υγιεινή διατροφή περιέχει μια ποικιλία τροφών που παρέχουν βασική διατροφή στο σώμα με τη μορφή μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα. Μια αυστηρή φρουτοτροφική δίαιτα θα ήταν πολύ υψηλή σε υδατάνθρακες, θα είχε κάποια λιπαρά και χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης – ακόμη και με ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυστηρή τήρηση αυτής της δίαιτας για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να είναι επιζήμια για τη μακροπρόθεσμη σωματική και γνωστική υγεία.1,2

Είναι ασφαλής η fruitarian διατροφή;

Οποιαδήποτε δίαιτα που εξαλείφει εντελώς πολλές ομάδες τροφίμων είναι πιθανό να μην είναι ασφαλές να ακολουθηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από φρούτα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη λειτουργία των νεφρών, του ήπατος και του εγκεφάλου. 1,2 Ακόμα κι αν το 25% των θερμίδων σου προέρχεται από πρωτεΐνες και λίπη, μπορεί να είναι δύσκολο να πάρεις αρκετή ενέργεια και διατροφή για βέλτιστη υγεία.

Υπάρχουν οφέλη από τη fruitarian διατροφή;

Μια φρουτοτροφική διατροφή είναι πιθανό να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία είναι όλα απαραίτητα για καλή υγεία. Ωστόσο, όλα αυτά μπορούν να καταναλωθούν σε επαρκείς ποσότητες στα περισσότερα προγράμματα υγιεινής διατροφής, επομένως δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις μια δίαιτα τόσο περιοριστική όσο η fruitarian δίαιτα.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατανάλωση μόνο φρούτων έχει αρκετά μειονεκτήματα…αλλά τρία βασικά μειονεκτήματα ξεχωρίζουν.

Υψηλή σε ζάχαρη

Εάν έχεις προβλήματα με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα ή διαβήτη, η κατανάλωση μόνο φρούτων μπορεί να δυσκολέψει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σου και των επιπέδων ενέργειας. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους εάν καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που καις.

Αν και η έναρξη ενός τρόπου ζωής περιλαμβάνει φρούτα μπορεί να αυξήσει δραστικά την πρόσληψη ζάχαρης, η ζάχαρη δεν είναι ο εχθρός σου. Δες πώς να το απολαύσεις με ασφάλεια…

Η ζάχαρη δεν είναι ο εχθρός σου. Μάθε γιατί.

Διατροφή

Η ζάχαρη δεν είναι ο εχθρός σου. Μάθε γιατί.

Έχεις τσακωθεί με την ζάχαρη; Η ζάχαρη δεν είναι ο εχθρός σου. Είναι φίλος σου. Αλλά βάλε στον φίλο σου όρια! Μάθε γιατί.

2022-06-20 12:37:58By Emily Wilcock

Χαμηλή σε πρωτεΐνη

Εάν είσαι αθλητής, προσπαθείς να χτίσεις μυς ή προσπαθείς να αποκτήσεις μάζα σώματος, η χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μιας φρουτώδους διατροφής θα είναι πρόβλημα.

Δυσκολεύεσαι να πάρεις την πρωτεΐνη σου;

12 εύκολοι τρόποι για να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης

Διατροφή

12 εύκολοι τρόποι για να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης

Θέλεις να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης; Διάβασε αυτό το άρθρο και μάθε 12 τρόπους!

2022-01-06 20:39:38By Claire Muszalski

Χαμηλή σε λιπαρά

Το λίπος, καθώς και η πρωτεΐνη, μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι και ικανοποιημένοι, επομένως ακολουθώντας μια τέτοια δίαιτα μπορεί να αισθάνεσαι πιο πεινασμένος/η από ό,τι σε άλλες δίαιτες.

Με λίγα λόγια

Ακραίες δίαιτες όπως η φρουτοφαγία που αποκλείουν εντελώς πολλές ομάδες τροφίμων μπορεί να είναι επικίνδυνες μακροπρόθεσμα, καθώς δεν περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία μας. Η κατανάλωση πολλών φρούτων μπορεί να είναι μέρος ενός προτύπου υγιεινής διατροφής, αλλά πρέπει επίσης να φροντίσεις να καταναλώνεις ζωτικής σημασίας μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά τα οποία λείπουν από μια φρουτώδη διατροφή, όπως πρωτεΐνες, υγιή λίπη, βιταμίνη Β12, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.


  1. Vetrani, C., Bozzetto, L., Della Pepa, G., Rivellese, A. A., & Annuzzi, G. (2022). Fruitarian Diet and Blood Glucose Control in Type 1 Diabetes: A Case Report. Frontiers in nutrition, 9.
  2. Storti, B., Nastasi, G., Acampora, R., Ferri, F., Isella, V., Ferrarese, C., … & Tremolizzo, L. (2020). A Case of Reversible Dementia Due to a Strictly Fruitarian Diet: If an apple a day keeps the doctor away, a fruitarian diet throws your mind away. Neurology: Clinical Practice.


Claire Muszalski

Claire Muszalski

εγγεγραμμένη διαιτολόγος

H Claire είναι Registered Dietitian (εγγεγραμμένη διαιτολόγος) από το Academy of Nutrition and Dietetics  και πιστοποιημένη Health and Wellness Coach από το International Consortium for Health and Wellness Coaching. Έχει πτυχίο Bachelor of Science in Biology και μεταπτυχιακό Master’s degree in Clinical Dietetics και Nutrition από το University of Pittsburgh.

 Η Claire λατρεύει να μιλάει και να γράφει για το φαγητό και το fitness και της αρέσει να χρησιμοποιεί την εμπειρία της ώστε να βοηθήσει τους άλλους να πετύχουν τους στόχους υγείας και ευεξία τους.

Η Claire είναι επίσης πιστοποιημένη instructor στην ποδηλασία σε κλειστό χώρο και αγαπάει την πνευματική και φυσική ώθηση που λαμβάνει από τα μαθήματα yoga και τρεξίματος. Όταν δεν καταφέρνει να διατηρηθεί fit, ζητωκραυγάζει για τις τοπικές ομάδες της περιοχής της στο Pittsburgh, ή μαγειρεύει για την οικογένειά της στην κουζίνα.

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Claire’s εδώ.


Δες τις καλύτερες προσφορές της Myprotein εδώ Περισσότερα