Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Τοπική Λιποδιάλυση : τι ισχύει;

Τοπική Λιποδιάλυση : τι ισχύει;
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Τι ισχύει για την τοπική λιποδιάλυση; Υφίσταται ή όχι;

Τοπική Λιποδιάλυση : τι ισχύει;

abs
Σύμφωνα με το νέο σύγγραμα του γνωστού αθλητίατρου-bodybuilder, Dr. Massimo Spattini,''Spot Reduction'', η έννοια τοπική λιποδιάλυση και χάσιμο τοπικού υποδόριου ιστού βασίζεται αφενός στην τοπική δραστηριοποίηση του μυ, αφετέρου στην θερμογένεση του ιστού τοπικά, βασιζόμενη στη θερμοκρασία που προκαλεί η αγγείωση-αιμάτωση και κυκλοφορία του αίματος γενικότερα.

Το γεγονός πως σε ένα θερμογράφημα σώματος, οι περιοχές με λίπος εμφανίζονται ψυχρότερες-θαλασσί, τη στιγμή που ο υψηλά μεταβολικά μυϊκός ιστός με θερμό-κόκκινο χρώμα, μεταφράζεται στο δεδομένο ότι το υποδόριο είναι ένας ιστός με χαμηλό μεταβολικό ρυθμό. Επομένως εάν κατά κάποιο τρόπο αυξήσουμε τη θερμοκρασία τοπικά, αυτό θα συμβάλλει στο μεταβολισμό του υποδορίου, σε συνδυασμό με τη χρήση επικουρικών συμπληρωμάτων που αυξάνουν την αγγείωση, όπως η γιοχιμπίνη και η συνεφρίνη.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με θερμικές υπέρυθρες λάμπες στη συγκεκριμένη περιοχή, σε συνδυασμό με πρωινή αεροβική ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της βήτα οξείδωσης των λιπαρών οξέων που λαμβάνει χώρα στο μιτοχόνδριο και ως εκ τούτου οδηγεί στο μεταβολισμό του υποδόριου ιστού σε λιπαρά οξέα. Η L-carnitine δρα ως καταλύτης σε αυτή τη διαδικασία, που όμως διαφοροποιείται από την πάγια παλαιά τακτική των αντι-αναιμικών στολών που μόνο τοπική εφίδρωση πετύχαιναν και απώλεια τοξινών ενίοτε.

Η λιποδιάλυση κάτω από την επιδερμίδα είναι άμεσα εξαρτώμενη από το ποσοστό αίματος που θα κυκλοφορήσει στο λιπώδη ιστό, προκειμένου να επιταχυνθούν οι μεταβολικές διεργασίες της βήτα οξείδωσης. Πχ θα μπορούσε μια γυναίκα που επιθυμεί τοπική απώλεια λίπους στη μέση της να κάνει νηστική το πρωί ελλειπτικό μηχάνημα και στην περιοχή πίσω από την πλάτη της να υπάρχει μια ζώνη με υπέρυθρες λάμπες που θα αυξήσουν την αιμάτωση στην οσφυϊκή περιοχή και ως εκ τούτου την απώλεια λίπους τοπικά, πάντα σε συνάρτηση με τα κατάλληλα θερμογενητικά-λιποτροπικά συμπληρώματα.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein