Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Τραυματισμός – πότε χρησιμοποιούμε κρύο και πότε ζεστό;

Τραυματισμός – πότε χρησιμοποιούμε κρύο και πότε ζεστό;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Τραυματισμός στην προπόνηση; Συμβαίνει σε όλους. Κυνηγάς τους στόχους σου, γυμνάζεσαι σκληρά, φτάνεις στα όρια. Αλλά πολλές φορές παραμελείς το σωστό ζέσταμα και τις διατάσεις...

Ήθελες τα μυϊκά κέρδη, τα κυνήγησες, αλλά δεν άκουσες το σώμα σου και την πάτησες. Δεν είναι κακό. Συμβαίνει σε όλους. Αρκεί να ξέρεις να προστατεύεσαι ώστε να μην συμβαίνει συχνά!

Ο τραυματισμός έγινε. Και τώρα;

Όταν τραυματίζεσαι και το μυϊκό σου σύστημα έχει δυσκολία ώστε να επανέλθει στο 100% της λειτουργικότητάς του, αρκετές φορές αναρωτιέστε αν το κρύο ή το ζεστό επίθεμα είναι κατάλληλο για αποκατάσταση και ανακούφιση. Εδώ θα σας δώσουμε μερικές απαντήσεις ώστε να ξεκαθαρίσουμε το μπέρδεμα σχετικά με την θεραπευτική ικανότητα του θερμού ή κρύου επιθέματος. Με λίγα λόγια, το κρύο είναι για νέους τραυματισμούς και το ζεστό για παλιότερες ενοχλήσεις και πόνους.

τραυματισμός

 

Πότε χρησιμοποιούμε κρύο επίθεμα;

Το κρύο είναι για τραυματισμούς. Όταν ένας τραυματισμός είναι φρέσκος, υπάρχει φλεγμονή, θερμότητα, ερυθρότητα και φούσκωμα γύρω από την τραυματισμένη περιοχή. Αυτό είναι αποτέλεσμα κατεστραμμένων ιστών. Είναι επίπονο και άβολο, αλλά είναι και μια φυσική διαδικασία για την αποκατάσταση.

Το κρύο θα σας ανακουφίσει μειώνοντας το πρήξιμο από την φλεγμονή, καθώς και την θερμότητα και την ερυθρότητα. Σαν γενικό κανόνα να θυμάστε ότι ο πάγος είναι για φρέσκους τραυματισμούς όπως μυϊκά τραβήγματα είναι σύνδρομο IT.

Πότε χρησιμοποιούμε θερμό επίθεμα;

Το θερμό επίθεμα είναι κατάλληλο για μακροχρόνιο πόνο και χρόνιους τραυματισμούς. Είναι ιδανικό για πόνους και δυσκαμψία. Παράδειγμα αποτελούν οι τραυματισμοί σε αρθρώσεις που νιώθετε άβολα σε πιο κρύες καιρικές συνθήκες ή χρόνιο πόνο στη μέση.

Υπάρχει και μια περίπτωση στην οποία χρησιμοποιείται εναλλαγή κρύου και ζεστού επιθέματος.

Εδώ είναι το μέρος όπου εξετάζουμε όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Μέσα από παρεξηγήσεις ή παρερμηνείες, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να αναζητήσουν κάτι ζεστό ή κρύο και να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Η ζημιά μπορεί συχνά να είναι προσωρινή, αλλά σε περίπτωση τραυματισμού όταν θέλετε μια γρήγορη επιδιόρθωση, ποιο είναι σωστό και λάθος;

Τι είναι το ιδανικό τελικά;

Όπως σημειώσαμε προηγουμένως: ο πάγος είναι για φλεγμονή και φρέσκους τραυματισμούς. Ωστόσο, αν ο τραυματισμός σας έχει συμβεί στο κρύο και έχει ήδη παγώσει, ο πάγος δεν είναι η απάντηση. Για παράδειγμα, αν τραυματιστείτε σε μια κρύα βροχερή μέρα, το σώμα σας μπορεί να καταγράψει οποιοδήποτε επιπλέον πάγο στην ήδη ψυχρή πληγή ως απειλή. Κατά συνέπεια, μπορεί να γίνει πιο οδυνηρός ο πόνος.

Το επόμενο παγωμένο ζήτημα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι η διαφορά μεταξύ ενός σημείου trigger point και ενός μυϊκού πόνου. Τα σημεία ενεργοποίησης (trigger points) είναι ευαίσθητα σημεία που μπορεί να είναι πολύ οδυνηρά. Πολλές φορές αυτά τα σημεία εύκολα συγχέονται με έναν τραυματισμό των μυών. Το πρόβλημα είναι ότι το πάγωμα ενός σημείου ενεργοποίησης μπορεί να κάνει πιο οδυνηρό τον πόνο και να αυξήσει την αίσθηση καύσου και πόνου. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις συμβαίνουν στο λαιμό και την πλάτη σας.

Η θερμότητα και η φλεγμονή είναι συχνά συνώνυμα. Με φρέσκα μυϊκά τραύματα που είναι πρησμένα και κόκκινα, η προσθήκη θερμότητας μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Ενώ ο πάγος μπορεί να ηρεμήσει το πρήξιμο, η θερμότητα μπορεί να τα κάνει ακόμα μεγαλύτερα και πολύ πιο επώδυνα.

τραυματισμός

Με λίγα λόγια

Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των πόνων και των τραυματισμών στο μυϊκό σας σύστημα. Εκτός αν έχετε ιατρική εκπαίδευση ή ακτινογραφία, η διάκριση μπορεί να είναι δύσκολη. Κατά γενικό κανόνα, ο πάγος είναι η απάντηση, αλλά μέχρι ενός σημείου. Ένας σοβαρός τραυματισμός των μυών περιλαμβάνει πιο προφανή συμπτώματα που δεν θα φύγουν με λίγο πάγο. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να χρησιμοποιείτε πάγο για νωπούς τραυματισμούς για τις πρώτες ημέρες.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι θεραπείες πάγου και θερμότητας είναι προσωρινές λύσεις. Ο πάγος μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και το πρήξιμο των νωπών τραυματισμών και η θερμότητα μπορεί να βοηθήσει με χρόνιους πόνους και δυσκαμψία, αλλά δεν θεραπεύονται απαραίτητα. Όταν ένας τραυματισμός επικρατεί και η συμπίεση και η ανάπαυση δεν βοηθούν, τότε πρέπει να λάβετε συμβουλή από ιατρό ή φυσιοθεραπευτή.

 

Δείτε γενικά συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν στην καλύτερη αποκατάσταση 
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein