Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Τρέξιμο: 8 εύκολοι τρόποι για να το απολαύσεις ξανά

Τρέξιμο: 8 εύκολοι τρόποι για να το απολαύσεις ξανά
Myprotein
Writer and expert6 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Θυμάσαι πόσο εύκολο ήταν να απολαύσεις το τρέξιμο ως παιδί; Μισείς το πόσο δύσκολο είναι τώρα;

Ένας τεράστιος λόγος που οι άνθρωποι σταματούν να τρέχουν είναι ότι δεν το απολαμβάνουν πια. Γι’ αυτό και ίσως να μην τρέχουμε όσο θα έπρεπε (ή θα χρειαστούν 35 λεπτά για να πείσουμε τον εαυτό μας να βγει έξω για να τρέξουμε).

Το τρέξιμο είναι τόσο καλό για εμάς και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Γνωρίζοντας αυτό δεν το κάνει πιο διασκεδαστικό, έτσι;

Είτε βρίσκεσαι σε μια κάμψη είτε έχεις κάνει μία προσωρινή διακοπή, ας βρούμε εύκολους τρόπους για να απολαύσουμε το τρέξιμο ξανά, αυξάνοντας τον αριθμό των βημάτων μας και να αισθανόμαστε εμπνευσμένοι για μία αερόβια προπόνηση.

 1. Βρες μία έμπνευση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να εμπνευστείς.

Ρίξε μια ματιά στην δικιά μας, Lucy η οποία τα δίνει όλα στο τζόκινγκ ή στην  Elisha Nochomovitz που τρέχει 6+ μαραθώνιους στο μπαλκόνι της. Κοίτα τους άλλους για να βρεις μερικούς νέους στόχους για να πετύχεις.

Στη συνέχεια, βρες τον στόχο σου: τρέξε τα πρώτα σου 5 χλμ., 10 χλμ., μισό μαραθώνιο ή πλήρη μαραθώνιο. Συνδύασε το με κάποιες προκλήσεις ή απλώς θύμισε στον εαυτό σου γιατί ξεκίνησες να τρέχεις. Η έμπνευση συχνά οδηγεί στον ιδρώτα. Ένας καλός στόχος θα μπορούσε να είναι η ώθηση που χρειάζεσαι για να απολαμβάνεις το τρέξιμο ξανά.

Δυστυχώς όμως, αυτή η έμπνευση δεν διαρκεί πολύ.

2. Αποδέξου ότι (μερικές φορές) το τρέξιμο είναι δύσκολο

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να διασκεδάσεις είναι να σταματήσεις να προσπαθείς να διασκεδάσεις. Όταν αποδέχεσαι ότι είναι δύσκολο (και σταματήσεις να αναγκάζεις τον εαυτό σου να αισθάνεται καλά για αυτό), τότε μπορείς να αρχίσεις να χαλαρώνεις και να απολαμβάνεις πραγματικά το τρέξιμο ξανά.

Θυμήσου ότι σε ό, τι αντιστέκεσαι επιμένει. Έτσι, εάν δεν αποδέχεσαι πλήρως ότι μπορεί να είναι δύσκολο εκεί έξω (και αυτό είναι εντάξει), μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να βγεις έξω.

Θυμήσου ότι αυτό που δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό - η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι αυτό που μας κάνει καλύτερους.

3. Τρέξε πιο συχνά

Εδώ είναι όμως η σκληρή πραγματικότητα: το 99% των δύσκολων εργασιών γίνονται ευκολότερες αν τις κάνεις πιο συχνά. Όσο περισσότερο τρέχεις, τόσο περισσότερο προσαρμόζεται το σώμα σου και τόσο καλύτερα μπορείς να το κάνεις.

Φυσικά κανείς δεν απολαμβάνει να μένει χωρίς ανάσες, να λαχανιάζει και να ιδρώνει με το που βγαίνει από την μπροστινή του πόρτα. Έτσι, όσο λιγότερο οδυνηρό μπορούμε να το κάνουμε, τόσο πιο διασκεδαστικό θα είναι να το κάνουμε. Ο μόνος τρόπος που μπορείς να το κάνεις αυτό είναι αν είσαι έξω και τρέχεις 3 με 4+ φορές την εβδομάδα.

Πρέπει να τρέχεις περισσότερο και από τις προπονήσεις σου, όχι μόνο αισθάνεσαι λιγότερο πόνο, αλλά επιτρέπεις στον εαυτό σου να δει τα πιο ευχάριστα μέρη του τρεξίματος. Η ανάπτυξη της δυναμικής είναι το πιο ισχυρό κίνητρο φυσικής κατάστασης που υπάρχει, οπότε θα είσαι πρόθυμος να πας για το επόμενο τρέξιμο.

Εάν μπορείς να κάνεις κάτι (και δεν το κάνει ήδη), αυτό είναι να τρέχεις περισσότερο.

4. Τρέξε πιο αργά

Το τρέξιμο δεν χρειάζεται πάντα να είναι αγώνας. Δεν χρειάζεται να πας πιο γρήγορα ή καλύτερα από την τελευταία φορά. Χρησιμοποίησε στόχους για να σε εμπνεύσουν, αλλά μην κάνεις το τρέξιμο εξαντλητικό κάθε φορά. Αν πας στο 150% σήμερα μπορεί να σε κάνει να θέλεις να κάνεις 0% αύριο. Επομένως, διατήρησε μια ισορροπία και μην το κάνεις πολύ δύσκολο πολύ γρήγορα.

Αυτό μπορεί να είναι η ρίζα του γιατί δεν σου αρέσει το τρέξιμο - τρέχεις πολύ γρήγορα. Δοκίμασε λοιπόν να χαλαρώσεις.

5. Να έχεις πράγματα να κάνεις ενώ τρέχεις

Είτε πρόκειται για μουσική, podcast, ακούγοντας ήχο εκμάθησης γλωσσών ή είσαι στο τηλέφωνο με τον φίλο σου, θυμήσου ότι μπορείς να ακούς οτιδήποτε ενώ τρέχεις. Η μουσική δεν χρειάζεται να είναι το μόνο πράγμα.

Στη δημοσκόπηση του Runner’s World, το 61% των δρομέων είπε ότι ακούει κάτι ενώ τρέχει. Γιατί να μην το κάνεις κι εσύ; Το κάνουν για κάποιο λόγο - είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα ακόμη και εκτός τρεξίματος.

Αυτό όμως δεν λειτουργεί για όλους. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι χάνεις την συγκέντρωσή σου και απολαμβάνεις να τρέχεις λιγότερο με κάτι που συμβαίνει στο αυτί σου, οπότε δοκίμασε να προσαρμόσεις αυτά τα μικρά πράγματα που σου ταιριάζουν.

6. Να έχεις μια επιβράβευση μετά το τρέξιμο

Θέλεις να είσαι ενθουσιασμένος όταν επιστρέφεις από το τρέξιμό σου; Να έχεις κάτι να περιμένεις τότε. Δεν χρειάζεται να είναι μόνο πόνος και ιδρώτας όταν βγαίνεις - μπορείς επίσης να απολαύσεις κάτι ωραίο στο τέλος.

Επιβράβευσε τον εαυτό σου, γιατί κανένας δεν έχει πει ότι δεν μπορείς να έχεις μία πίτσα ή ένα μεγάλο επιδόρπιο μετά από ένα τρέξιμο; Στην ίδια ψηφοφορία του Runner’s World, το 18% είπε ότι μετά το τρέξιμο επιβραβεύουν τον εαυτό τους με πίτσα. Ξάπλωσε λοιπόν, πιες ένα ποτό και φτιάξε στον εαυτό σου μία πίτσα ή ένα frozen yogurt. Η θετική ενίσχυση δεν είναι μόνο για σκύλους.

7. Τρέξε σε μια ομάδα

 Το τρέξιμο με μια ομάδα είναι ένας αποδεδειγμένος, αποτελεσματικός τρόπος για να βγεις από το σπίτι σου.

Υπάρχει ένας λόγος που οι άνθρωποι συχνά ξεπερνούν τον εαυτό τους την ημέρα του μαραθωνίου - αδρεναλίνη, συγκέντρωση και περιβάλλονται από 1000 και άλλους ανθρώπους που κάνουν το ίδιο πράγμα. Ανταγωνίζεσαι με τους άλλους.

Είναι ακόμα καλύτερο αν τρέχεις με κάποιον άλλο. Με έναν φίλο που τρέχει, μπορείτε να συνομιλήσετε, να γελάσετε και να υποστηρίξετε ο ένας τον άλλον.

Το 45% των ανθρώπων προτιμούν να τρέχουν σε μια ομάδα από το να τρέχουν μόνοι τους. Αν λοιπόν λειτουργεί για σένα, επικοινώνησε με τους φίλους σου. Τρέξε με το άλλο σου μισό ως προπόνηση ζευγαριών, γιατί όλα είναι πιο διασκεδαστικά όταν τα κάνεις με κάποιον άλλο.

8. Παρατήρησε τα θετικά

Τέλος, μην ξεχνάς ότι αν και το τρέξιμο μπορεί να είναι δύσκολο, μπορεί επίσης να είναι εκπληκτικό. Οραματίσου τον εαυτό σου να τρέχει έναν μαραθώνιο. Δες τον εαυτό σου να είναι ο καλύτερος, ταχύτερος, καλύτερος εαυτός σου.

Υπενθύμισε στον εαυτό σου πόσο καλά αισθάνεσαι μετά την ξεκούραση σου από ένα τρέξιμο. Θυμήσου οποιαδήποτε αίσθηση επίτευξης ή ελευθερίας, εστίασης ή καλής αίσθησης που έχεις από το τρέξιμο.

Ακριβώς όπως οι επιβραβεύσεις μετά το τρέξιμο βελτιώνουν τη σχέση του εγκεφάλου σου με το τρέξιμο, έτσι και οι θετικές σκέψεις σου. Εάν κοιμηθείς σκεπτόμενος τα καλύτερα πράγματα για το τρέξιμο, είναι πιο πιθανό να ξυπνήσεις και να θέλεις να τρέξεις.

Άλλαξε το  “Δεν μπορώ να το κάνω” σε “Ναι, μπορώ”. Τότε θα σηκωθείς από το κρεβάτι ή από τον καναπέ σε χρόνο μηδέν.

Γιατί το τρέξιμο είναι σημαντικό για την υγεία; 

Το τρέξιμο είναι σημαντικό για την υγεία για διάφορους λόγους, καθώς προσφέρει πολυάριθμα σωματικά και ψυχικά οφέλη. Εδώ είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το τρέξιμο είναι σημαντικό για την υγεία:

Καρδιαγγειακή υγεία

Το τρέξιμο είναι μια εξαιρετική αερόβια άσκηση που βοηθά στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Ενισχύει την καρδιά, αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υπέρτασης και εγκεφαλικού.

Διαχείριση βάρους

Το τρέξιμο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κάψεις θερμίδες και να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση του βάρους, καθώς καίει σημαντικό αριθμό θερμίδων.

Υγεία οστών και αρθρώσεων

Το τρέξιμο είναι μια άσκηση που φέρει βάρος που βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών και προάγει τη συνολική υγεία των οστών. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία των αρθρώσεων και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και οστεοαρθρίτιδας όταν γίνεται με μέτρο.

Μυϊκή δύναμη και αντοχή

Το τρέξιμο εμπλέκει πολλές μυϊκές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των τετρακέφαλων, των μηριαίων, των γάμπων και των μυών του κορμού. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη μυϊκή δύναμη και αντοχή.

Ψυχική υγεία

Το τρέξιμο έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Μπορεί να μειώσει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, χάρη στην απελευθέρωση ενδορφινών, των ορμονών της «καλής αίσθησης», κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το τρέξιμο παρέχει επίσης μια αίσθηση ολοκλήρωσης και ενισχύει την αυτοεκτίμηση.

Βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων

Το τρέξιμο μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα των πνευμόνων και την πρόσληψη οξυγόνου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη συνολική πνευμονική λειτουργία και αντοχή.

Αυξημένη αντοχή και ενέργεια

Το τακτικό τρέξιμο βοηθά στη βελτίωση της αντοχής και των επιπέδων ενέργειας, διευκολύνοντας τις καθημερινές δραστηριότητες και βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής.

Καλύτερος ύπνος

Η ενασχόληση με σωματική δραστηριότητα όπως το τρέξιμο μπορεί να προωθήσει καλύτερα πρότυπα ύπνου και να βοηθήσει με την αϋπνία ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο.

Ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η μέτρια άσκηση, όπως το τρέξιμο, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση ασθενειών.

Μακροζωία

Πολυάριθμες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι τακτικοί δρομείς τείνουν να ζουν περισσότερο και έχουν μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμβάλλοντας τελικά σε μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή.

Κοινωνικά οφέλη

Το τρέξιμο μπορεί να είναι μια κοινωνική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες κοινωνικές συνδέσεις και υποστήριξη. Η συμμετοχή σε ομάδες τρεξίματος ή η συμμετοχή σε αγώνες μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας αίσθησης κοινότητας και κινήτρου.

Ανακούφιση από το άγχος

Το τρέξιμο παρέχει μια φυσική διέξοδο για το άγχος και την ένταση. Επιτρέπει στα άτομα να καθαρίσουν το μυαλό τους, να προβληματιστούν και να "αποσυμπιέσουν".

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ το τρέξιμο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, είναι απαραίτητο να το κάνεις με ασφάλεια και με μέτρο. Εάν είσαι νέος στο τρέξιμο ή έχεις υποκείμενες παθήσεις υγείας, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία υγείας ή έναν πιστοποιημένο γυμναστή για να δημιουργήσεις ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης προσαρμοσμένο στις ατομικές σου ανάγκες και στόχους.

Με λίγα λόγια

Το τρέξιμο δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά δεν χρειάζεται να είναι αγώνας. Απλά άλλαξε μερικά πράγματα για να εξαλείψεις τις συνήθειες αρνητικότητας και να κάνεις το τρέξιμο διασκεδαστικό ξανά. Θυμήσου να αισθάνεστε εμπνευσμένος, θετικός και να παίζεις με τον τρόπο που ακολουθείς τις διαδρομές σου.

Μετά βάλε τα παπούτσια σου για τρέξιμο. Τι περιμένεις;

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein