Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Πώς παρασκευάζεται η πρωτεΐνη ορού γάλακτος σου;

Πώς παρασκευάζεται η πρωτεΐνη ορού γάλακτος σου;
Monica Green
Writer and expert1 έτος πριν
Προβολή του προφίλ του Monica Green

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος περνά από πολλά, πολλά βήματα πριν φτάσει στην πόρτα σου. Πώς ακριβώς όμως φτιάχνεται η πρωτεΐνη ορού γάλακτος; Ως μέρος μιας νέας σειράς που σου δείχνει τι συμβαίνει στα παρασκήνια, στείλαμε τον τεχνολόγο προϊόντων της Myprotein, Paul Smith-Johnson, στο εργοστάσιό μας στο Warrington για να τα αποκαλύψει όλα. Καλώς ήρθες στο In The Lab.

https://youtu.be/PlrStxuCyq0

Το εργοστάσιο Myprotein λειτουργεί σαν ρολόι, όλη μέρα, κάθε μέρα, χειρίζεται αρκετές εκατοντάδες τόνους πρωτεΐνης ορού γάλακτος και παράγει χιλιάδες προϊόντα σε μια εβδομάδα.

Όσον αφορά στις γεύσεις, αναλύουμε τις τάσεις της αγοράς για να καταλήξουμε σε μερικές από τις πιο τολμηρές και ενδιαφέρουσες ιδέες μας.

(Και φυσικά ακούμε πάντα τι λένε οι πελάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δούμε ποιες γεύσεις πιστεύετε ότι πρέπει να φέρουμε στη συνέχεια.)

Πώς παράγεται η πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Η Whey ξεκινά το ταξίδι της στη φάρμα, στο γάλα των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων (τις ίδιες αγελάδες που φτιάχνουν το γάλα και το τυρί στο ψυγείο σου).

Το γάλα περνά από μια διαδικασία που ονομάζεται παστερίωση, η οποία σκοτώνει τα ανεπιθύμητα βακτήρια, βράζεται, ψύχεται και μεταφέρεται σε μια τυροκομική μονάδα.

Μετά τη διαδικασία της παστερίωσης, το γάλα αποτελείται από 80% καζεΐνη και 20% ορό γάλακτος. Τότε συμβαίνει το μαγικό: φυσικά ένζυμα προστίθενται στο γάλα για να διαχωριστεί ο ορός γάλακτος από την καζεΐνη, αφήνοντας ένα υγρό και ένα στερεό που μοιάζει με τυρί κότατζ.

Το υγρό στη συνέχεια καθαρίζεται για να αφαιρεθεί το λίπος, το νερό και τα ανεπιθύμητα μέταλλα και στη συνέχεια πηγαίνει σε μια τουρμπίνα για να στεγνώσει και να διαχωριστούν τα εναπομείναντα στερεά σωματίδια.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια σκόνη ορού γάλακτος 90% που είναι επιτέλους έτοιμη να κάνει το ταξίδι στο εργοστάσιό μας στο Warrington. Υπέροχο!

Βήμα 1 – Παράδοση ορού γάλακτος

Μόλις φτάσει στο εργοστάσιο, ο ορός γάλακτος αποθηκεύεται στην αποθήκη πρώτων υλών, όπου διατηρούμε εκατοντάδες πρωτεΐνες και χιλιάδες συστατικά για να φτιάξουμε τα προϊόντα μας.

Ένα δείγμα κάθε παρτίδας που έρχεται υποβάλλεται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους στο εργαστήριο πρώτων υλών για να τηρούνται τα πρότυπά μας.

Βήμα 2 – Το δωμάτιο ζυγίσματος

Μετά από τον ποιοτικό έλεγχο, ένας επιλογέας θα μεταβεί στην αποθήκη πρώτων υλών με μια παραγγελία εργασίας και θα σαρώσει τον κωδικό παρτίδας. Αυτό θα τους πει ακριβώς τι φτιάχνουν εκείνη την ημέρα.

Στη συνέχεια θα μεταφέρουν τα υλικά στο δωμάτιο ζύγισης. Εδώ ζυγίζονται όλα τα συστατικά κατά την προετοιμασία για ανάμειξη.

Στο δωμάτιο ζύγισης, ο ελεγκτής θα ελέγξει όλα τα συστατικά και θα βεβαιωθεί ότι τυχόν αλλεργιογόνα έχουν χωριστεί και μεταφερθεί σε ξεχωριστό δωμάτιο για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση.

Βήμα 3 – Rip ‘n’ tip

Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι περίεργο, αλλά το rip 'n' tip είναι ο σταθμός μετά το δωμάτιο ζύγισης. Εδώ, ο χειριστής σκίζει τις σακούλες των συστατικών και ρίχνει το περιεχόμενο στο ενδιάμεσο δοχείο (IBM) έτοιμο για ανάμειξη, έτσι ονομάζεται tip ‘n’ rip.

Όλα τα συστατικά περνούν από ένα λεπτό κόσκινο, ώστε να μπορούν να αναμειχθούν εύκολα και να παράγουν ένα εξαιρετικά απαλό ρόφημα. Ο χειριστής πρέπει να φροντίσει να τα προσθέσει όλα με μια πολύ συγκεκριμένη σειρά. Αυτή η παραγγελία είναι ένα στενά φυλαγμένο εμπορικό μυστικό και είναι αυτό που κάνει την πρωτεΐνη μας τόσο ξεχωριστή, έτσι τα χείλη μου θα μείνουν σφραγισμένα ...

Αφού προστεθούν όλα τα συστατικά, ο χειριστής ελέγχει για τυχόν ξένα σώματα. Εάν εντοπιστούν προβλήματα, ειδοποιείται η ομάδα QA (ποιοτικός έλεγχος) και η εργασία τίθεται σε αναμονή.

Βήμα 4 – Μεγάλη ανάμειξη

Τι είναι λοιπόν το IBC; Είναι βασικά ένα τεράστιο μπολ ανάμειξης. Περιστρέφεται αργά και μεθοδικά, διασφαλίζοντας ότι όλα τα ακατέργαστα συστατικά αναμειγνύονται με συνέπεια σε όλη την παρτίδα.

Βήμα 5 – Ώρα για συσκευασία

Μόλις το IBC κάνει τα μαγικά του, η αναμειγμένη πρωτεΐνη είναι έτοιμη να συσκευαστεί στο τελικό προϊόν έτοιμο για αποστολή στους πελάτες.

Αρχικά, οι διατροφικές πληροφορίες και οι περιγραφές προϊόντων εκτυπώνονται πάνω στις γνωστές μας συσκευασίες, οι οποίες στη συνέχεια περνούν στη γραμμή πλήρωσης όπου η παρτίδα περιμένει να συσκευαστεί.

Τα αλλεργιογόνα ελέγχονται για άλλη μια φορά πριν γίνει το γέμισμα και πραγματοποιείται βαθύς καθαρισμός όλου του εξοπλισμού που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι αυτό το σημείο.

Το IBC συνδέεται με τη μηχανή πλήρωσης και οι θήκες γεμίζονται και ζυγίζονται. Το scoop προστίθεται και η συσκευασία στη συνέχεια σφραγίζεται θερμικά και ακτινογραφείται για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από πρωτεΐνη και ένα scoop μέσα.

Στη συνέχεια, κάθε συσκευασία τοποθετείται σε μεγάλες σακούλες, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του ταξιδιού τους. Εδώ, σε κάθε παρτίδα ελέγχεται ξανά η ποιότητα, συμπεριλαμβανομένης μιας δοκιμής γεύσης για να διασφαλιστεί ότι όλα είναι στη θέση τους. Εάν εντοπιστεί κάτι σε αυτό το σημείο, ολόκληρη η παρτίδα τίθεται σε αναμονή και αποστέλλεται πίσω για ανάμειξη.

Και τέλος, μόλις γίνει αυτός ο τελευταίος ποιοτικός έλεγχος, οι σακούλες είναι έτοιμες για αποστολή στο σπίτι σου.

Με λίγα λόγια

Είναι μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία, αλλά σίγουρα λειτουργεί σαν μια καλά λαδωμένη μηχανή. Ας ελπίσουμε ότι σου άρεσε αυτή η εικόνα για το τι συμβαίνει στα παρασκήνια για να σου φέρει κάθε σακούλα πρωτεΐνης στην πόρτα του σπιτιού σου.

Θα έρθουν περισσότερα από τη σειρά In The Lab, οπότε μείνε συντονισμένος στο κανάλι μας στο YouTube για να μην χάσεις τίποτα.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Monica Green
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Monica Green

Σχετικά άρθρα

myprotein