Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Βιταμίνη β12 | Τι προκαλεί η έλλειψη της;

Βιταμίνη β12 | Τι προκαλεί η έλλειψη της;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Τι είναι η βιταμινη β12; Που βρίσκεται; Ποιες οι λειτουργίες της και ποια τα οφέλη της! Μάθετε τα πάντα σε αυτό το άρθρο.

Θειαμίνη / Βιταμίνη Β

Η θειαμίνη ή η βιταμίνη Β1 ήταν η πρώτη Β βιταμίνη που βρέθηκε από τους επιστήμονες (από όπου έρχεται και το 1). Χρησιμοποιείται επίσης για άτομα που έχουν προβλήματα άγχους. Η θειαμίνη χρησιμοποιείται επίσης για τη διατήρηση μιας θετικής ψυχικής στάσης, για την πρόληψη της απώλειας μνήμης, την ενίσχυση των ικανοτήτων μάθησης, την καταπολέμηση του στρες και την αύξηση της ενέργειας. Χρησιμοποιείται για τη μείωση των επιπτώσεων του στρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά σχετικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης βάρους και της απώλειας μυών.

Που βρίσκεται η βιταμίνη β / θειαμίνη;

βιταμίνη β12
Η θειαμίνη βρίσκεται στο βόειο κρέας, στο συκώτι, στα φασόλια, στα καρύδια, το ρύζι, στα αυγά, την βρώμη, το χοιρινό και τα πορτοκάλια. Είναι πολύ σημαντική για το νευρικό σύστημα, την καρδιά και φυσικά για τους μυς και επίσης βοηθά στη μεταφορά ηλεκτρολυτών μέσα και έξω από το νευρικό σύστημα και τα μυϊκά κύτταρα καθώς και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και βοηθά στην επεξεργασία των ενζύμων.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β / θειαμίνης

Μερικοί άνθρωποι που έχουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη μπορεί να έχουν προβλήματα με τις λειτουργίες του εγκεφάλου και των μυών, την καρδιά και ακόμη και τα γαστρεντερικά προβλήματα. Η αρκετή ανεπάρκεια μπορεί ακόμη και να προκαλέσει διαταραχές όπως το beriberi ή το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff. Το Beriberi μπορεί να προκαλέσει οίδημα στα πόδια, μη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων και ακόμη και καρδιακή ανεπάρκεια.Το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης, προβλήματα σύγχυσης και ισορροπίας. Το αλκοόλ μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο για το σώμα να απορροφήσει τη θειαμίνη και η χρήση διουρητικών μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεπάρκεια, καθώς η θειαμίνη είναι υδατοδιαλυτή και μπορεί να αποβληθεί. Άλλα συμπτώματα ανεπάρκειας περιλαμβάνουν κατάθλιψη, συναισθηματική συμπεριφορά, αδυναμία, ζάλη, αϋπνία, απώλεια μνήμης, εμετό και μυϊκή ατροφία.

Δοσολογια

Τα φυσιολογικά επίπεδα της θειαμίνης είναι τα εξής:

Άντρες: 1,2 mg ημερησίως

Γυναίκες ηλικίας 14 έως 18 ετών: 1,0 mg ημερησίως

Γυναίκες 19 συν: 1,1 mg την ημέρα ή περισσότερο εάν θηλάζετε

Βιταμίνη Β12

Που βρίσκεται η βιταμίνη β12;

Όντας παρόμοια με τη Β1 (θειαμίνη) είναι επίσης υδατοδιαλυτή και βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα όπως το συκώτι, το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και το τυρί. Για τους χορτοφάγους είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα συμπλήρωμα για να επιτευχθούν τα καθημερινά συνιστώμενα επίπεδα της β12.

βιταμίνη β12
βιταμίνη β12

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Μερικές από τις κύριες λειτουργίες της βιταμίνης β12 είναι να στηρίξουν την καρδιά και το νευρικό σύστημα, έτσι ώστε οι άνθρωποι που έχουν ανεπάρκεια για διάφορους λόγους, όπως προβλήματα στο στομάχι, κακοήθη αναιμία (που δυσκολεύει το αίμα να απορροφάται), βαριά κατανάλωση αλκοόλ και ακόμη και Lupus, μπορεί να αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια σε B12. Όλα αυτά προκαλούν περισσότερα προβλήματα στο αίμα και στο νευρικό σύστημα.

Άλλες λειτουργίες της βιταμίνης β12

  • Λειτουργία μνήμης: Η β12 χρησιμοποιείται για να βοηθήσει άτομα με Αλτσχάιμερ. Δεδομένου ότι είμαστε πιο επιρρεπείς στην ανεπάρκεια καθώς γερνάμε, ένα συμπλήρωμα είναι μια καλή ιδέα για όποιον φαίνεται να στερείται της β12 ή για οποιονδήποτε έχει οικογενειακό ιστορικό με διαταραχές απώλειας μνήμης.
  • Χρήση της τροφής για ενέργεια: Αυτή είναι μια άλλη βιταμίνη που βοηθάει στην επεξεργασία των υδατανθράκων σε ενέργεια, ώστε να μην αποθηκεύουμε τα σάκχαρα ως λίπος. Αυτό βοηθά στη μείωση της αίσθησης κόπωσης από τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
  • Νευρικό σύστημα: Η Β12 βοηθά στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος για να μειώσει τέτοια πράγματα όπως η κατάθλιψη, το άγχος και ακόμη και η συρρίκνωση του εγκεφάλου.
  • Υποστήριξη ανάπτυξης: Η βιταμίνη συμβάλλει στην ανάπτυξη και την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Η στήριξη της ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις έγκυες γυναίκες και τις μητέρες που θηλάζουν.
  • Πρόληψη του καρκίνου: Η βιταμίνη β12 μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη.
  • Καρδιαγγειακή Υγεία: Η β12 μπορεί να βοηθήσει στη γενική υγεία της καρδιάς και των αρτηριών σας, αυξάνοντας την ροή του αίματος και την παραγωγή θρεπτικών ουσιών.
  • Μεταβολισμός πρωτεΐνης: Μαζί με τη βοήθεια του μεταβολισμού των υδατανθράκων βοηθάει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Αυτό εξασφαλίζει ότι λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη από την πρωτεΐνη που καταναλώνουμε.
  • Χοληστερόλη και μείωση της αρτηριακής πίεσης: Αυτό οφείλεται στην παραγωγή υγιών κυττάρων στο σύστημα αίματός μας.

Δοσολογία

Υπάρχει ένα όριο στην ποσότητα της βιταμίνης β12 που μπορούμε να απορροφήσουμε μονομιάς, οπότε είναι καλύτερο να εξαπλωθεί η δοσολογία σε όλη την ημέρα.

Ενήλικες: τουλάχιστον 2,4 mcg την ημέρα

Γυναίκες που θηλάζουν: τουλάχιστον 2,8 mcg ημερησίως

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein