Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Κατακράτηση υγρών: πώς μπορείς να την αποφύγεις;

Κατακράτηση υγρών: πώς μπορείς να την αποφύγεις;
Myprotein
Writer and expert1 έτος πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Πολλές φορές τυχαίνει να ξυπνήσουμε το πρωί και να αισθανθούμε έντονο πρήξιμο στην κοιλιά, τα χέρια και τα πόδια. Φυσικά δεν πρόκειται για αύξηση λίπους στο σώμα μας αλλά για κατακράτηση υγρών που μας κάνει να δυσφορούμε.

Ειδικά οι γυναίκες, κυρίως λόγω των ορμονικών αναταραχών που συμβαίνουν σε προεμμηνορυσιακό στάδιο, τείνουν να κατακρατούν περισσότερο και πιο συχνά νερό στο σώμα τους, συγκριτικά με τους άνδρες, οι οποίοι έχουν λιγότερο συχνά κατακρατήσεις και το σώμα τους μπορεί να τις αποβάλλει πιο εύκολα.

Η κατακράτηση νερού, γνωστή και ως οίδημα, συμβαίνει όταν συσσωρεύεται υπερβολικό υγρό στους ιστούς του σώματος, οδηγώντας σε πρήξιμο και δυσφορία. Ενώ μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, εμφανίζεται πιο συχνά στα πόδια, τους αστραγάλους και τα πόδια. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τι είναι η κατακράτηση νερού, τι την προκαλεί και πώς να τη μειώσουμε.

νερό

Τι είναι η κατακράτηση υγρών;

Η κατακράτηση υγρών συμβαίνει όταν διαταράσσεται η ισορροπία υγρών του σώματος, οδηγώντας σε συσσώρευση περίσσειας υγρών στους ιστούς. Το σώμα διατηρεί κανονικά μια λεπτή ισορροπία υγρών στους ιστούς του, με το λεμφικό σύστημα και τα νεφρά να δουλεύουν για να απομακρύνουν την περίσσεια υγρού από το σώμα. Όταν αυτό το σύστημα διαταράσσεται, ωστόσο, μπορεί να συσσωρευτεί περίσσεια υγρού, οδηγώντας σε πρήξιμο και δυσφορία.

Τα συμπτώματα της κατακράτησης νερού περιλαμβάνουν οίδημα, πρήξιμο και φούσκωμα, ιδιαίτερα στα πόδια, τους αστραγάλους και τα πόδια. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να προκαλέσει δύσπνοια, πόνο στο στήθος και κόπωση.

Τι προκαλεί την κατακράτηση υγρών;

Η κατακράτηση νερού μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

Ορμονικές αλλαγές: Οι ορμονικές ανισορροπίες, ιδιαίτερα στις γυναίκες, μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση νερού. Αυτό συμβαίνει επειδή ορμόνες όπως τα οιστρογόνα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα υγρών στο σώμα.

Διατροφή: Μια δίαιτα πλούσια σε αλάτι και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού. Το αλάτι, ή νάτριο, αναγκάζει το σώμα να συγκρατεί νερό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο και φούσκωμα.

Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση νερού.

Παρατεταμένη καθιστή ή όρθια στάση: Η παρατεταμένη χρονική περίοδος σε μια θέση μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού στα πόδια και τα πόδια.

Ιατρικές καταστάσεις: Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσος και ηπατική νόσος, μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση νερού.

Εγκυμοσύνη: Η κατακράτηση νερού είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο.

Πώς να μειώσεις την κατακράτηση υγρών

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειώσεις την κατακράτηση νερού και να ανακουφίσεις το πρήξιμο και την ενόχληση.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

Μείωσε την πρόσληψη αλατιού

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το αλάτι μπορεί να κάνει το σώμα να συγκρατεί νερό. Προσπάθησε να περιορίσεις την πρόσληψη αλατιού και αποφύγεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι συχνά πλούσια σε νάτριο.

Κατανάλωσε περισσότερο νερό

Μπορεί να φαίνεται αντιπαθητικό, αλλά το να πίνεις περισσότερο νερό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού. Όταν είσαι αφυδατωμένος/η, το σώμα σου τείνει να συγκρατεί περισσότερο νερό. Πίνοντας περισσότερο νερό, μπορείς να βοηθήσεις στην αποβολή του υπερβολικού υγρού από το σύστημά σου.

Κατανάλωσε περισσότερες τροφές πλούσιες σε κάλιο

Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα, επομένως η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού. Μερικές καλές πηγές καλίου περιλαμβάνουν τις μπανάνες, τα αβοκάντο, τις γλυκοπατάτες και το σπανάκι.

Κάνε άσκηση τακτικά και μείωσε την κατακράτηση υγρών

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της λεμφικής παροχέτευσης, γεγονός που μπορεί να μειώσει την κατακράτηση νερού. Προσπάθησε να κάνεις τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Φόρα κάλτσες συμπίεσης

Οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στη μείωση του πρηξίματος στα πόδια και τα πόδια. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για άτομα που περνούν πολύ χρόνο καθισμένοι ή όρθιοι.

Σήκωσε τα τα πόδια σου

Εάν αντιμετωπίζεις πρήξιμο στα πόδια σου, η ανύψωσή τους πάνω από την καρδιά σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης υγρών.

Δοκίμασε φυσικά διουρητικά

Ορισμένα φυσικά διουρητικά, όπως η πικραλίδα, η τσουκνίδα και ο μαϊντανός, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κατακράτησης νερού. Μίλησε με το γιατρό σου πριν πάρεις οποιοδήποτε φυτικό συμπλήρωμα, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα.

Απόφυγε τα γλυκά και τη λευκή ζάχαρη

Η λευκή ζάχαρη είναι ένας απλός υδατάνθρακας που περνά άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν λευκή ζάχαρη οδηγούν σε κατακράτηση υγρών και σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι σε συνεχή λήθαργο, μέχρι να τα ξανα-καταναλώσεις και να βρεθείς στον ίδιο φαύλο κύκλο.

Με λίγα λόγια

Η κατακράτηση νερού, γνωστή και ως οίδημα, είναι η συσσώρευση υπερβολικού υγρού στους ιστούς του σώματος, που οδηγεί σε πρήξιμο και δυσφορία. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ορμονικές αλλαγές, διατροφή, φάρμακα, παρατεταμένη καθιστή ή ορθοστασία, ιατρικές καταστάσεις και εγκυμοσύνη.

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί η κατακράτηση νερού, όπως η μείωση της πρόσληψης αλατιού, η κατανάλωση περισσότερου νερού, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, η τακτική άσκηση, η χρήση καλτσών συμπίεσης, η ανύψωση των ποδιών και η δοκιμή φυσικών διουρητικών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατακράτηση νερού είναι μια προσωρινή και αβλαβής κατάσταση, αλλά εάν εμφανίσεις σοβαρά ή επίμονα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείς έναν γιατρό για να αποκλείσεις τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein