Διατροφή

IIFYM και ποιότητα θερμίδων: είναι όλες το ίδιο;

Τα τελευταία χρόνια πολλοί αυτοαποκαλούμενοι «ειδικοί» του χώρου έχουν ξεκινήσει να μιλάνε για το IIFYM ή αλλιώς If It Fits Your Macros (Άμα Ταιριάζει Στα Μακροσυστατικά Σου). Σύμφωνα με αυτό τον τρόπο διατροφής σημασία έχουν μόνο οι θερμίδες και η αναλογία των μακροσυστατικών που καταναλώνει κάποιος (π.χ. 30% πρωτεΐνη, 60% υδατάνθρακες, 10 % λίπος), και όχι η προέλευση τους.

Μπορεί με την πρώτη ματιά μια τέτοια προσέγγιση να φαίνεται λογική, αφού μια θερμίδα προερχόμενη από λίπος αποδίδει το ίδιο ενεργειακά με μια θερμίδα προερχόμενη από πρωτεΐνη.

Η διατροφική αυτή μέθοδος έγινε πολύ διαδεδομένη ιδίως από άτομα που δεν μπορούν να ακολουθήσουν μια αυστηρή δίαιτα και θέλουν να απολαμβάνουν cheat meals καθημερινά.

Εδώ θα σας απογοητεύσουμε διότι μπορεί αυτού του είδους η διατροφή να δουλεύει σε γενικές γραμμές, αλλά σίγουρα δεν είναι καλή για την υγεία σας και το μεταβολισμό σας μακροπρόθεσμα.


IIFYM (Ευέλικτη δίαιτα)

1800x672-gs-wk20-gr-zone-3_1200x672_acf_croppedΣύμφωνα με την θεωρία του IFFYM μπορείτε να τρώτε παγωτά, γλυκά και pizza, αρκεί οι τιμές των μακροθρεπτικών συστατικών σας να είναι εντός των ορίων της ημερήσιας θερμιδικής σας πρόσληψης.

Αν το δείτε από την άποψη «θερμίδες μέσα, θερμίδες έξω», ναι είναι σωστό, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολλά αυτά που συμβαίνουν μέσα στο σώμα σας. Διότι μετράει πολύ από πού θα πάρετε τις θερμίδες σας, δηλαδή η πηγή.

Ας ξεκινήσουμε με τους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες από την pizza για παράδειγμα είναι κυρίως απλοί υδατάνθρακες, που σημαίνει ότι θα δημιουργήσουν μεγάλη έκρηξη ινσουλίνης (μιας αναβολικής ορμόνης που προκαλεί λιπογένεση), με αποτέλεσμα κατά πάσα πιθανότητα να τους αποθηκεύσετε ως λίπος.

Η ίδια ποσότητα υδατανθράκων προερχόμενη για παράδειγμα από μαύρο ρύζι δεν θα προκαλέσει τόσο μεγάλη παραγωγή ινσουλίνης και η γλυκόζη στο αίμα σας θα αποθηκευτεί στους μύες σας ως γλυκογόνο, αντί για λίπος.

Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης των επεξεργασμένων απλών υδατανθράκων καταστρέφει την ισορροπία γλυκόζης του αίματος και διαταράσσει την ισορροπία του σώματος. Αυτό είναι κακό διότι προκαλεί λιγούρες (cravings) για γλυκές τροφές που περιέχουν ζάχαρη, δυσκολεύοντας σας στο να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Ας πάρουμε τώρα την πρωτεΐνη. Πάλι όλες οι πρωτεΐνες δεν είναι ισάξιες και ίδιες. 100 γραμμάρια πρωτεΐνης ορού γάλακτος δεν έχουν την ίδια βιολογική αξία με 100 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας. Πάλι, έχουμε δυο ίδια μακροσυστατικά, ίδιας ποσότητας αλλά το ένα είναι ανώτερο του άλλου.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία σας.

Εδώ έρχεται άλλος ένας σημαντικός παράγοντας : Κάποιες τροφές προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα, ενώ κάποιες άλλες κάνουν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή καταστέλλουν τις φλεγμονές και χαρακτηρίζονται ως αντί-φλεγμονώδεις.

Τα πιο πολλά fast-food και επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν σημαντικές φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα και για αυτό είναι βλαβερές για την υγεία σας. Χρόνιες φλεγμονώδεις διαδικασίες οδηγούν σε  σοβαρές, χρόνιες ασθένειες, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος.

Φαγητά, όπως το μπρόκολο (γενικά τα πράσινα λαχανικά),ο  άγριος σολομός (που είναι απαλλαγμένος από βαρέα μέταλλα), τα φασόλια (γενικά τα όσπρια) και τα φρούτα είναι αντιφλεγμονώδη.

Επιπλέον, αν κοιτάξετε τα μακροσυστατικά των επεξεργασμένων φαγητών και τροφίμων, θα δείτε ποσό φτωχά είναι. Βάζοντας τα την διατροφή σας παίρνετε πολλά επιπλέον άχρηστα πράγματα, όπως για παράδειγμα τεράστιες ποσότητες νατρίου (sodium) που σας θολώνει και σας δίνει το λεγόμενο “bloated look”.

Ναι μεν να τρώτε τρόφιμα που ταιριάζουν στο είδος διατροφής που ακολουθείτε, αλλά να προτιμάτε να είναι φυσικές, μη-επεξεργασμένες τροφές που προέρχονται από την φύση. Να θυμάστε πάντα πως η υγεία σας δίνει διάρκεια σε ότι κάνετε και αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό.Γεώργιος Γιαννικέλης

Γεώργιος Γιαννικέλης

Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness

Λέγομαι Γιώργος Γιαννικέλης και σπουδάζω προπονητική και φυσική αγωγή.Περίπου 3 χρόνια ασχολούμαι καθημερινά με το γυμναστήριο κάνοντας προπονήσεις με αντιστάσεις και διαβάζοντας καθημερινά άρθρα, περιοδικά, επιστημονικές έρευνες, βιβλία και διαδικτυακά βίντεο σχετικά με την μυική ανάπτυξη. Αυτός ο χώρος είναι το πάθος μου. Γνωρίζω όλες τις ορολογίες σχετικά με την γυμναστική, την διατροφή καί τα συμπληρώματα. Στόχος μου μέσα από τα άρθρα μου είναι να μεταφέρω τις γνώσεις μου σε άτομα που ασχολούνται με την γυμναστική, προχωρημένα ή μη.Να τα βοηθήσω να εξελιξούν και να βελιτώσουν το σώμα τους καί την υγεία τους κάθε μέρα που περναει. Εύχομαι σε ολους καλές προπονήσεις και καλά….gains !


ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ