Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Η ψυχική ευεξία των παιδιών επηρεάζεται θετικά από τα φρούτα και τα λαχανικά

Η ψυχική ευεξία των παιδιών επηρεάζεται θετικά από τα φρούτα και τα λαχανικά
Emily Wilcock
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock

«Φαε τα φρούτα και τα λαχανικά σου» είναι μια φράση την οποία σίγουρα θα την γνωρίζεις, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει κάποια επιστημονική υποστήριξη πίσω από το γιατί οι γονείς σου φρόντιζαν να φας το μπρόκολο σου. Μια πρόσφατη μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας αποκάλυψε ότι το να τρως τα φρούτα και τα λαχανικά σου μέσα στην ημέρα μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχική σου ευεξία, καθώς και τη σωματική.

Είναι κατανοητό γιατί μια μπάρα σοκολάτας θα μπορούσε να προτιμάται έναντι των φρούτων, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι η κακή διατροφή μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα στην ψυχική σου ευεξία με το να παρακολουθείς βία ή να καβγαδίζεις.

Η μελέτη

Σωστά, ας δούμε πώς επιτεύχθηκε. 9.000 παιδιά κράταγαν ένα ημερολόγιο διατροφής και υποβλήθηκαν σε τεστ ψυχικής ευεξίας ανάλογα με την ηλικία τους.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα εξέτασαν μια ποικιλία διατροφικών παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένων ενός ή δύο κομματιών φρούτων και λαχανικών, και τον αντίκτυπο ενός καθημερινού θρεπτικού πρωινού.

Οι μαθητές που δεν κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά παρουσίασαν χαμηλότερες βαθμολογίες ψυχικής ευεξίας από εκείνους που έτρωγαν.1

Καταναλώνοντας μία ή δύο μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, οι βαθμολογίες ψυχικής ευεξίας αυξήθηκαν κατά 1,42 μονάδες και με τις πέντε μερίδες αυξήθηκαν κατά 3,73, υποδεικνύοντας μια ισχυρή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της ψυχικής ευεξίας.

Για να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα για την επίδραση της διατροφής στην ψυχική ευεξία των παιδιών, αναλύθηκαν επίσης τα πρωινά και τα μεσημεριανά τους γεύματα.

Σύμφωνα με το παλιό ρητό «το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας», και η μελέτη δείχνει ότι αυτό δεν είναι μόνο για το σώμα σου, αλλά και για την ψυχική σου υγεία. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι μαθητές που έτρωγαν ένα παραδοσιακό πρωινό, αντί να έχουν ένα σνακ, είχαν βελτιωμένη ψυχική ευεξία.

Ωστόσο, το να μην τρως τίποτα ήταν καλύτερο για την ψυχική υγεία από το να πίνεις απλά ένα ενεργειακό ποτό για πρωινό.

Με λίγα λόγια

Το ένα έκτο των παιδιών υποφέρει με την ψυχική τους υγεία, η οποία έχει αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία τρία χρόνια. Η κατανάλωση μιας θρεπτικής δίαιτας ακούγεται σαν ένας εύκολος τρόπος για να βελτιώσεις τουλάχιστον ελαφρά την ψυχική ευεξία, ειδικά επειδή οι καθημερινές διατροφικές συνήθειες 9.000 παιδιών έδειξαν συσχέτιση μεταξύ μεγαλύτερης πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και βελτιωμένων βαθμολογιών ψυχικής ευεξίας. Και σίγουρα μπορούμε να πάρουμε ένα θρεπτικό πρωινό. Εξάλλου, υποτίθεται ότι είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

  1. https://www.iflscience.com/health-and-medicine/eating-more-fruit-and-vegetables-linked-to-better-childhood-mental-health/
Emily Wilcock
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock
myprotein