Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Πώς αλλάζει η διατροφή μετά την καραντίνα;

Πώς αλλάζει η διατροφή μετά την καραντίνα;
Lauren Dawes
Writer and expert3 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Lauren Dawes

Νέοι στόχοι. Συνήθως τους θέτεις όταν το ρολόι χτυπήσει τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου. Σε τελική ανάλυση, μια νέα χρονιά αποτελεί μια καλή στιγμή για να θέσεις ορισμένους στόχους, είτε πρόκειται να βασιστείς στα υπάρχοντα επιτεύγματά σου είτε για να αντιμετωπίσεις μια νέα πρόκληση.

Ξεκινάς την χρονιά σου όπως θα ήθελες να την συνεχίσεις, επιδιώκοντας τους στόχους σου και σημειώνοντας τα μικρο-επιτεύγματά σου. Αλλά όταν ο έρχεται ο Ιούλιος, μπορείς να πεις ότι συνεχίζεις να κυνηγάς αυτούς τους στόχους που έθεσες τους χειμερινούς μήνες;

Με την πρόσφατη επανέναρξη των γυμναστηρίων, ίσως δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από τώρα για να αναθεωρήσεις τους στόχους σου, ώστε να μπορείς να τους πετύχεις σε κάθε σου προπόνηση. Είτε έχεις επιστρέψει στο γυμναστήριο είτε έχεις βρει μια νέα αγάπη με την προπόνηση στο σπίτι, η μετά lockdown εποχή και το άνοιγμα των γυμναστηρίων λογικά σε έχει βάλει σε σκέψεις για το πώς μπορείς να επικεντρωθείς εκ νέου στους στόχους σου και ποιοι θα είναι αυτοί.

Θέσε μικρούς στόχους

ΕΞΥΠΝΟΙ στόχοι, ΓΡΗΓΟΡΟΙ στόχοι ή ΞΕΚΑΘΑΡΟΙ στόχοι.  Όταν κάποιος προτείνει έναν νέο στόχο, βρίσκεσαι περικυκλωμένος από ακρωνύμια για τον καθορισμό στόχων που να είναι εφικτοί. Όποιο ακρωνύμιο κι εάν επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις, υπάρχει σοβαρός λόγος πίσω από τη χρήση του: υπευθυνότητα.

Η διάσπαση του τελικού σου στόχου σε μικρότερους στόχους που μπορείς να τους διαγράφεις από την λίστα σου όταν τους πετυχαίνεις δεν είναι μόνο ένας τρόπος για να λογοδοτήσεις στον εαυτό σου για τον στόχο σου, αλλά επίσης σε ενθαρρύνει με κάθε επίτευγμα.

Εάν ο κύριος διατροφικός σου στόχος είναι να μειώσεις το μέγεθος της μερίδας σου, ξεκίνα με στόχο να μειώσεις το μέγεθος της μερίδας μόνο του πρωινού και, στη συνέχεια, του μεσημεριανού γεύματος και τέλος του βραδινού.

Εάν προτιμάς να μειώσεις τον αριθμό των ανθυγιεινών σνακ που συνοδεύουν τις συνήθειες του καναπέ που απέκτησες κατά την διάρκεια της καραντίνας, θέσε έναν αρχικό στόχο μείωσης ενός σνακ την εβδομάδα.

Είναι ευκολότερο να μειώσεις τα σνακ σου εβδομάδα με την εβδομάδα παρά να κόψεις μαχαίρι όλα τα περιττά σνακ.

Εδώ είναι 3 στόχοι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως αφετηρία για να βεβαιωθείς ότι η διατροφή σου είναι στον σωστό δρόμο.

Στόχος #1 – Επικεντρώσου στο τι τρως

Τώρα είναι η ώρα να επικεντρωθείς πραγματικά στις ανεπιθύμητες συνήθειες που έχεις αποκτήσει τους τελευταίους μήνες. Οι αμέτρητες φορές που είπες "έλα μωρέ άλλο ένα κομμάτι πίτσα ή λίγο ακόμη από αυτό το γλυκό" προστίθενται και μπορούν να πάνε πίσω τους στόχους της φυσικής σου κατάστασης, για να μην αναφέρω τη διαταραχή που μπορεί να έχει στους μακροδιατροφικούς στόχους σου.

Όταν κάθεσαι για να φας, προσπάθησε να τρως μακριά από περισπασμούς όπως το κινητό σου, η τηλεόραση ή τα ανοιχτά email σου στο laptop σου.

Επίσης, δεν χρειάζεται να τρως γρήγορα το φαγητό σου! Πάρε το χρόνο σου και μάσησε το καλά και πάρε τουλάχιστον 20 λεπτά πριν αποφασίσεις να φας ένα επιδόρπιο ή ένα σνακ για να γεμίσεις το κενό στο στομάχι σου - μπορεί να διαπιστώσεις ότι χρειάζεσαι μόνο χρόνο για να χωνέψεις το φαγητό σου και το στομάχι σου να αισθανθεί γεμάτο.

Στόχος #2 – Έξυπνα σνακ

Τα σνακ προστίθενται και έχουν μεγάλη επιρροή στη διατροφή σου.

Εάν έχεις διαλέξει ένα ανθυγιεινό σνακ όταν έχεις την επιλογή να διαλέξεις ένα υγιεινό σνακ, κάτσε και σκέψου ποιο από τα δύο πραγματικά χρειάζεσαι.

Χρειάζεσαι πραγματικά αυτή τη δεύτερη σακούλα από πατατάκια σήμερα ή θα είναι πιο ικανοποιητική μία μπανάνα;

Εάν θέλεις ένα σνακ το όποιο θα είναι κάτι περισσότερο από ένα κομμάτι φρούτου ή απλού γιαουρτιού, γιατί να μην γίνεις δημιουργικός/η στην κουζίνα τα Σαββατοκύριακα ή ανάμεσα από αυτές τις κλήσεις Zoom και να ετοιμάσεις muffins αυγού ή μπάλες πρωτεΐνης;

Στόχος #3 – Μείωσε τα delivery

Απεχθάνομαι να είμαι ο αγγελιοφόρος κακών ειδήσεων...αλλά τι θα γίνει με αυτά τα delivery που έχουν γίνει εβδομαδιαία συνήθεια; Είναι ένας παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τους στόχους fitness σου.

Εάν δεν επιθυμείς να μειώσεις τις παραγγελίες που κάνεις (θες να υποστηρίξεις την τοπική κοινότητα ΚΑΙ να μην πλένεις πιάτα; Δεν σε κατηγορώ!), γιατί να μην αλλάξεις την παραγγελία σου για κάτι πιο ελαφρύ ή να διαλέξεις ένα εστιατόριο που προσφέρει ένα πιο υγιεινό μενού.

Μια επιλογή με πολλά λαχανικά, μια πηγή πρωτεΐνης και μερικούς υδατάνθρακες. Με άλλα λόγια, ένα γεύμα που μοιάζει με το δικό σου μαγείρεμα που δεν είναι τηγανητό ή δεν έχει λαχανικά - όσο περισσότερο σπιτικά μαγειρεμένο, τόσο το καλύτερο!

Μην τα βάζεις με τον εαυτό σου

Γνωρίζω ότι ίσως έχεις επικεντρωθεί στην ανάγκη να θέσεις ορισμένους στόχους διατροφής, αλλά είναι εντάξει να μην είσαι 100% τέλειος/α όλη την ώρα.

Όσο κάνεις το καλύτερο που μπορείς, δεν σε εμποδίζει τίποτα ώστε να επιτύχεις τους στόχους σου! Μία απρογραμμάτιστη προσωρινή παύση των στόχων σου μία στο τόσο δεν θα φέρει την καταστροφή του κόσμου, ειδικά έαν σημαίνει ότι θα σε κρατήσει συγκεντρωμένο στους στόχους σου και χαρούμενο.

Θυμήσου ότι η πιο επιτυχημένη ρουτίνα είναι αυτή που μπορείς να ακολουθήσεις.

Τροφή για σκέψη

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από τώρα για να επανεκτιμήσεις τους διατροφικούς σου στόχους και να ρίξεις μια καλή ματιά στο πώς η καραντίνα μπορεί να έχει αλλάξει τις διατροφικές σου επιλογές, επηρεάζοντας τους στόχους της φυσικής σου κατάστασης.

Ρίξε μια ματιά στους προτεινόμενους στόχους και σκέψου κι άλλους διατροφικούς στόχους που μπορείς να εφαρμόσεις ώστε να επωφεληθείς στο έπακρο από την μετά-καραντίνα εποχή.

Σκέψου το ως ένα νέο ξεκίνημα ή μια ευκαιρία να παρακινήσεις τον εαυτό σου ξανά! Η σωστή διατροφή και η διόρθωση των ανεπιθύμητων συνηθειών θα σε βοηθήσουν πραγματικά να πετύχεις τους στόχους Fitness που έχεις θέσει.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Lauren Dawes
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Lauren Dawes

Η Lauren είναι απόφοιτος αγγλικής λογοτεχνίας και προέρχεται από την Νότια Αγγλία. Αγαπούσε πάντα την κολύμβηση, έχει ανακαλύψει τη δύναμη που προσφέρουν τα βάρη τα τελευταία χρόνια, και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης στην εβδομαδιαία τάξη hot yoga.

Τα σαββατοκύριακα μαγειρεύει συνήθως ή τρώει κάποιο είδος brunch και απολαμβάνει να δοκιμάζει νέες συνταγές με τους συγκατοίκους της - ειδικά έχει μια παλιά μαθητική συνηθεία, όπως να επιβιώνει από τα ζυμαρικά. Πάνω απ 'όλα, είναι σταθερά πιστή στη διατήρηση ισορροπίας ανάμεσα στο γυμναστήριο και το τζιν.

Μάθετε περισσότερα για την εμπειρία της Lauren εδώ.

myprotein