Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Τραυματισμοί στην προπόνηση | Διάλεξε τα κατάλληλα παπούτσια

Τραυματισμοί στην προπόνηση | Διάλεξε τα κατάλληλα παπούτσια
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της προστασίας του σώματός μας όταν προπονούμαστε. Κάνετε καλό ζέσταμα και τροφοδοτείτε το σώμα σας ώστε να υπάρχει μια συνεχής πρόοδος. Ωστόσο, η λάθος επιλογή παπουτσιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προπόνησή σας.

Μια από τις πιο λάθος πεποιθήσεις στον κόσμο του Fitness είναι ότι ένα ζευγάρι υποδήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδος προπόνησης. Με το να φοράτε λάθος τύπο παπουτσιών, δεν κάνετε κακό μόνο στην απόδοσή σας αλλά κινδυνεύετε να τραυματιστείτε.

Ακόμα και τα πιο ακριβά υποδήματα δεν είναι η λύση. Είναι σαν να αγοράζετε ένα ακριβό καπέλο baseball και να περιμένετε να σας κρατάει ζεστούς ενώ κάνετε σκι. Εδώ είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για επιτυχημένη επιλογή παπουτσιών:

Παπούτσια τρεξίματος

Τα παπούτσια τρεξίματος είναι το είδος που θα συναντήσετε πιο συχνά στα καταστήματα αθλητικών. Αυτά τα παπούτσια σας επιτρέπουν να έχετε ευελιξία ενώ προχωράτε. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι το πόδι σας κινείται στην βέλτιστη γωνία ώστε να κινηθείτε σωστά.

Δεν είναι κατάλληλα για άλλα αθλήματα καθώς είναι σχεδιασμένα μονάχα για να κινείστε ευθεία και όχι να αλλάζετε κατεύθυνση από πλευρά σε πλευρά.

 

Παπούτσια για τένις

Σε αντίθεση με τα υποδήματα τρεξίματος, αυτά είναι σχεδιασμένα για να κινείστε και πλευρικά. Πιο συγκεκριμένα, οι άκρες στα υποδήματα του τένις είναι σχεδιασμένα για συχνές και απότομες στάσεις.

Θα παρατηρήσετε αυξημένη σταθερότητα και άνεση όταν φοράτε τα κατάλληλα υποδήματα και είναι κατάλληλα για τα περισσότερα αθλήματα που βασίζονται σε γήπεδο.

Παπούτσια αεροβικής

Αν σας αρέσουν τα ομαδικά προγράμματα ή τα κυκλικά προγράμματα, θα έχετε μεγάλο όφελος από τα υποδήματα αεροβικής. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα αυτών των παπουτσιών είναι ότι σας παρέχουν υποστήριξη και απορροφούν τους κραδασμούς. Αυτό θα μειώσει τις αρνητικές συνέπειες της άσκησης στις αρθρώσεις σας.

Επομένως, θα είστε σε θέση να προσπαθήσετε περισσότερο γνωρίζοντας ότι θα έχετε λιγότερο πόνο και μικρότερο ρίσκο τραυματισμού.

Παπούτσια άρσης βαρών

Τα παπούτσια της άρσης βαρών θα κάνουν τεράστια διαφορά στην απόδοσή σας και στο μακροπρόθεσμο δυναμικό σας. Τα ιδανικά παπούτσια άρσης βαρών θα πρέπει να έχουν ελάχιστη απορρόφηση, επιτρέποντάς σας να δημιουργήσετε όσο μεγαλύτερη δύναμη μπορείτε όταν σηκώνετε.

Επιπρόσθετα, πρέπει να έχουν ένα μικρό τακούνι, το οποίο σας επιτρέπει να έχετε πιο βαθύ κάθισμα. Ωστόσο, για τους powerlifters είναι καλύτερο να έχετε ένα επίπεδο παπούτσι ώστε να αυξηθεί η δύναμή σας.

Παπούτσια για ποδόσφαιρο

Τα αθλήματα που βασίζονται σε γήπεδα, όπως το ποδόσφαιρο ή το μπέιζμπολ, απαιτούν παπούτσια με καρφιά. Πολλά από αυτά είναι εναλλάξιμα με το πέλμα της μπότας. Αυτό σας δίνει πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα και δύναμη όταν μετακινείστε στο χορτάρι. Σας επιτρέπει να σταματάτε πιο αποτελεσματικά και να τρέχετε με αυξημένη εμπιστοσύνη.

Προσοχή: μην φοράτε αυτά τα παπούτσια εκτός της προπόνησής σας

Ανεξάρτητα με το αν είναι στυλάτα, το να φοράτε τα αθλητικά όταν δεν κάνετε προπόνηση θα τα καταστρέψει γρηγορότερα και θα μειώσει τα λειτουργικά τους πλεονεκτήματα.

Παράδειγμα, στα παπούτσια ποδοσφαίρου θα καταστραφούν οι τάπες ή στα παπούτσια άρσης βαρών θα καταστραφεί το τακούνι.

Δώστε προσοχή στα παπούτσια και αντικαταστήστε τα όποτε είναι απαραίτητο. Προσέξτε τα παπούτσια σας ώστε να έχετε απόδοση!

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein