Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Τι είναι το spiking αμινοξέων; Πρέπει να ανησυχείτε;

Τι είναι το spiking αμινοξέων; Πρέπει να ανησυχείτε;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Έχετε άραγε πέσει θύμα του spiking αμινοξέων ; Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αν διαβάζετε αυτό το άρθρο έχετε αγοράσει και χρησιμοποιήσει κάποιο είδος πρωτεΐνης στο παρελθόν. Όσον αφορά στα συμπληρώματα διατροφής, η σκόνη πρωτεΐνης κατέχει την ίδια θέση στο βάθρο των πιο χρήσιμων και σημαντικών συπληρωμάτων με την εξίσου γνωστή πολυβιταμίνη, κρεατίνη αλλά και τα ιχθυέλαια. Ένα από τα θετικά της  πρωτεΐνης είναι ότι μας προσφέρει μια άνετη, έυκολη και γρήγορη λύση αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε κάποιο γεύμα κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς σε γενικές γραμμές είναι φτηνή, νόστιμη, πλούσια σε πρωτεΐνη με ελάχιστο υδατάνθρακα και λιπαρά! Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε άτομα τα οποία προπονούνται τακτικά και χρειάζονται να καλύψουν ένα ποσοστό πρωτεΐνης μεγαλύτερο από το συνολικό τους βάρος σε γραμμάρια κάθε μέρα.

Η σκόνη πρωτεΐνης με την παρόδο του χρόνου γίνεται ολοένα και πιο ακριβή και το κέρδος των εταιρειών γίνεται αντίστοιχα ολοένα και πιο μικρό. Ενώ οι μεγάλες εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής μπορούν να ξεπεράσουν την πιθανή ζημία που προκαλείται από την πρωτεΐνη ανεβάζοντας τις τιμές τους σε άλλα προϊόντα όπως για παράδειγμα, η κρεατίνη, τα προ-εξασκητικά συμπληρώματα αλλά και λιποδιαλύτες άλλες εταιρείες δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Τα τελευταία χρόνια ορισμένες μικρές εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής [και μερικές μεγάλες τις οποίες δεν θα ονομάσω σε αυτό το άρθρο] είχαν να αντιμετωπίσουν μια βροχή από μηνύσεις. Γιατί; Επειδή αυτές οι εταιρείες εκμεταλεύονταν ανιποψίαστους πελάτες πουλώντας τους πρωτεΐνη χαμηλής ποιότητας. Η πρακτική αυτή είναι γνωστή και ως spiking αμινοξέων, πρωτεϊνικό spiking ή spike αζώτου, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει τεράστια διαταραχή στην βιομηχανία των συμπληρωμάτων.

4th-july-detox-2

Τι ακριβώς είναι το spiking αμινοξέων που αναφέραμε; Και πως ακριβώς το κάνουν;

Το spiking των αμινοξέων είναι η πράξη του να χρησιμοποιούνται χαμηλής ποιότητας αμινοξέα [συνήθως L-Taurine και/ή L-Glycine] για να αυξηθεί η συνολική ποσότητα πρωτεΐνης μέσα στο συμπλήρωμα.

Εμείς, οι καταναλωτές, δεν το θέλουμε αυτό καθώς η Taurine και η Glycine προωθούν σε μικρό βαθμό την μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση. Επιπροσθέτως η L-Arginine και L-Glutamine θεωρούνται και είναι γνωστά ως περιστασιακά ή επουσιώδη αμινοξέα καθώς ο ίδιος μας ο οργανισμός μπορεί να τα παράξει. Αυτό το οποίο θέλουμε από το πρωτεϊνικό μας συμπλήρωμα είναι τα ουσιώδη αμινοξέα, δηλαδή τα αμινοξέα τα οποία δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό μας και είναι αναγκαία για την υγεία, την ευεξία μας, αλλά και για τα μυϊκά κέρδη στο γυμναστήριο [ίσως το πιο σημαντικό!].

Σε αυτό το σημείο θα αναρωτιέστε πως γίνεται όλες αυτές οι εταιρείες να την γλυτώνουν; Ο κύριος λόγος είναι γιατί δεν υπάρχει αυστηρός έλεγχος. Σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει ένα προϊόν το οποίο έχει αρκετά μικρότερη δοσολογία σε ποικίλα συστατικά και να το πουλήσει κάνοντας εξωφρενικούς ισχυρισμούς για την λειτουργία του, καθώς κανένας δεν πρόκειται να τον σταματήσει. Ο λόγος για τον οποίο μια διατροφική ετικέτα μπορεί να αναγράφει 30γρ. πρωτεΐνης ανά scoop, ενώ στην πραγματικότητα μόνο το μισό από αυτή την ποσότητα είναι διαθέσιμο γίνεται εξαιτίας του τρόπου έλεγχου  αυτών των προϊόντων. Όταν εξετάζεται το ποσοστό πρωτεΐνης σε ένα προϊόν, μετριέται η ποσότητα αζώτου. Όλα τα αμινοξέα περιέχουν άζωτο και οι πιο πολλές εξετάσεις δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν μεταξύ πλήρων πρωτεϊνών και όλων των βασικών αμινοξέων ή των αγνών βασικών αμινοξέων. Αυτό για τον καταναλωτή σημαίνει ότι ενώ πιστεύουν ότι παίρνουν μια φθηνή και ποιοτική πρωτεΐνη, στην πραγματικότητα το μισό του προϊόντος περιέχει άχρηστες επιπρόσθετες ουσίες.

Πως να ανιχνεύσετε το spiking αμινοξέων

1200x628-mp-wk41-cs-slovakia-facebook-ad-banners-sub1_1200x672_acf_cropped_1200x672_acf_cropped

Με τις μικρές και τις υποτίθεται αξιόπιστες μεγάλες εταιρείες που είναι ένοχες για το spike των αμινοξέων είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση όταν πρόκειται να αγοράσουμε ένα πρωτεϊνικό συμπλήρωμα. Το πρώτο μέρος που θα πρέπει να κοιτάξετε είναι η ετικέτα συστατικών, η οποία συνήθως αναγράφει έναν τύπο “ πρωτεϊνικού blend” το οποίο μπορεί να είναι από whey, casein, beef ή egg πρωτεΐνη. Συνεχίστε να κοιτάτε και προσέξτε να δείτε αν υπάρχει μεγάλη ποσότητα κάποιου χαμηλής ποιότητας αμινοξέος από αυτά που αναφέραμε. Οι περισσότεροι δεν μπαίνουν καν σε αυτή την διαδικασία όταν σκέφτονται να αγοράσουν κάποιο συμπλήρωμα και για αυτό το λόγο, οι εταιρείες αυτές μπορούν να εξακολουθούν να πουλάνε χαμηλής ποιότητας πρωτεΐνη.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε τίποτα στο σημείο που ανέφερα πιο πάνω, ρίξτε μια ματιά για μια λίστα όλων των αμινοξέων του προϊόντος κάτω από το μακροθρεπτικό προφίλ. Αρχικά θα αναγράφει την ποσότητα υψηλής ποιότητας αμινοξέων, όπως για παράδειγμα Leucine, Isoleucine και Valine ανά scoop. Συνεχίστε να ψάχνετε για Taurine, Glutamine, Arginine και όλα τα άλλα χαμηλής ποιότητας αμινοξέα. Αν έχουν μεγαλύτερες ποσότητες από τα βασικά αμινοξέα, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η ποιότητα πρωτεΐνης δεν θα είναι και η καλύτερη.

Μετέπειτα, θα πρέπει να αναρωτηθείτε τι αγοράζετε με έναν πιο σφαιρικό τρόπο. Με την αύξηση των τιμών στα συστατικά υψηλής ποιότητας, οι διάφορες εταιρείες που εξακολουθούν να έχουν χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους θα πρέπει να εξεταστούν με μεγαλύτερο έλεγχο. To διαδίκτυο αποτελεί μια καταπληκτική πηγή γνώσεως  όταν έχει να κάνει με επαγγελματικές αξιολογήσεις  συγκεκριμένων προϊόντων. Μια επίσης πολύ αξιόπιστη εταιρεία γνωστή και ως Labdoor αγοράζει συμπληρώματα όπως κάνουμε όλοι μας, δηλαδή μέσω διαδικτύου ή από κάποιο κατάστημα και στη συνέχεια τις εξετάζουν για την ποιότητα τους, τα βαριά μέταλλα τους, την τιμή τους ανά δοσολογία αλλά και το πλέον γνωστό σε εσάς spiking αμινοξέων, τελείως αμερόληπτα. Μπορείτε να τσεκάρετε την αξιολόγηση του Labdoor για την Myprotein Impact Whey εδώ. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε αξιολογήσεις για πάνω από 70 άλλα συμπληρώματα διατροφής και μετά να φτάσετε στο δικό σας συμπέρασμα για το τι είναι καλύτερο για να χρησιμοποιήσετε.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Περιληπτικά

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το amino spiking είναι πολύ απλά να καταναλώνετε περισσότερο φαγητό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πάρα πολλοί ξεχνούν ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να “ταΐσουμε” το σώμα μας δεν βρίσκεται σε κάποιο πλαστικό δοχείο. Είναι αλήθεια ότι ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα παρέχει περισσότερη άνεση και ευκολία από το να μαγειρέψετε κοτόπουλο και ένα πιάτο με ρύζι 5 φορές την ημέρα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε πως το κοτόπουλο και το ρύζι, θα είναι, εν τέλει πιο υγιεινό και γενικά μια καλύτερη πηγή πρωτεΐνης. Μετά από όλα αυτά που συζητήσαμε σε αυτό το άρθρο εξακολουθώ να προτείνω ένα υψηλής ποιότητας πρωτεϊνούχο ρόφημα ανάμεσα στα γεύματα για οποιονδήποτε ασχολείται σοβαρά με τη διατροφή, προπόνηση και την επίτευξη των στόχων του. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τις παραπάνω πληροφορίες θα είναι αρκετά εύκολο να ξεχωρίσετε ένα ποιοτικό από κάποιο σκάρτο συμπλήρωμα πρωτεΐνης.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein