Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

[Συνέντευξη] Στέφανη Μιχαηλίδου: Μιλώντας για Γυναικείο Fitness

[Συνέντευξη] Στέφανη Μιχαηλίδου: Μιλώντας για Γυναικείο Fitness
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

H Στέφανη Μιχαηλίδου, Αmbassador της Myprotein και ιδρύτρια του Fit-Blaster.com , μιλάει εφ' όλης της ύλης για το πως το γυναικείο Fitness έχει γίνει ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς της ! Απολαύστε την !

MP14

Περίγραψε μας με λίγα λόγια το Transformation Story σου και πες μας τι δυσκολίες αντιμετώπισες στο προσωπικό σου ταξίδι του Fitness ;

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 11 χρόνια μετά από παρακάλια της μητέρας μου να ξεκινήσω γυμναστική με σκοπό να διορθώσω ένα μικρό πρόβλημα κύφωσης που είχα. Στο σχολείο ήμουν πάντα απο τα πιο αδύνατα παιδιά, με μηδέν αυτοπεποίθηση και αρκετά ντροπαλή. Η άσκηση δεν με ενδιέφερε καθόλου και δεν είχα ιδέα τι πάει να πει σωστή διατροφή. Αποφάσισα τελικά να ακούσω της μητέρας μου, ξεκίνησα γυμναστήριο και αυτό ήταν. Σιγά σιγά το πρόβλημα φτιάχτηκε, το σώμα μου τονώθηκε και σχηματίστηκε, μέσω της προπόνησης αλλά και μιας πιο υγιεινής διατροφής που πλέον ακολουθούσα, και το σημαντικότερο για μένα είναι η αυτοπεποίθηση που ανέπτυξα για τον εαυτό μου.

Αναλόγως και του σωματότυπου μου δεν μπορώ να πω πως αντιμετώπισα ιδιαίτερες δυσκολίες.

Το θέμα είναι να γνωρίζεις και να ακούς το σώμα σου.

 

Ποια είναι η άποψη σου για το γυναικείο Fitness ; Πιστεύεις ότι η αισθητική έχει χαθεί σε μερικές περιπτώσεις;

Ναι πιστεύω πως σε μερικές περιπτώσεις η αισθητική έχει χαθεί γενικώς, όχι μόνο στο γυναικείο fitness. Το θετικό είναι ότι σε σχέση με κάποια χρόνια πριν, το fitness έχει γίνει ιδιαίτερα αποδεκτό από τον γυναικείο πλυθησμό και βλέπω περισσότερες γυναίκες πλέον σε γυμναστήρια περισσότερο από ποτέ. Κάτι που με απογοητεύει όμως σε αρκετές περιπτώσεις είναι η έμφαση που δίνεται αποκλειστικά στην εμφάνιση παραμελώντας το θέμα της υγείας. Πιστεύω πρέπει να υπάρξει μία ισορροπία των δύο, καθώς το ένα βοηθά το άλλο και η υγεία είναι πάντα αναντικατάστατη και απαραίτητη ακόμη και στο γυμναστήριο.

MP12

Ποιο θα ήταν το ιδανικό σώμα για γυναίκες με βάση την προσωπική σου άποψη;

Το ιδανικό γυναικείο σώμα για μένα είναι ένας συνδυασμός μυϊκότητας και θυληκότητας. Κάποιες φορές δυστυχώς το ένα εξουδετερώνει το άλλο αλλά όταν καταφέρει να υπάρξει μία ισορροπία αυτών των δύο είναι κάτι το οποίο θαυμάζω να βλέπω.

 

Τι είναι αυτό που σου δίνει κίνητρο να σπρώξεις την μπάρα πιο δυνατά, να ακολουθήσεις αυστηρή διατροφή και να βελτιώνεσαι συνέχεια;

Κίνητρο μου είναι τα άτομα στο χώρο του fitness που ακολουθώ και θαυμάζω αλλά και όλοι όσοι με ακολουθούν και με υποστηρίζουν καθημερινά μέσα από τα Social Media. Όταν μου λέει κάποιος/οια ότι μέσα από τα posts μου του/της έχω δώσει κίνητρο ή έχω βοηθήσει με κάποιο τρόπο το δικό τους ταξίδι αυτό είναι πραγματικά για μένα η μεγαλύτερη ευχαρίστηση και το μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσω αυτό που κάνω όσο το δυνατόν καλύτερα.

 

Ποιοι οι μακροχρόνιοι στόχοι σου στο Fitness ;

Για να είμαι ειλικρινής οι μακροχρόνιοι στόχοι μου δεν αφορούν μόνο το προσωπικό μου ταξίδι στο Fitness. Τον τελευταίο χρόνο έχω θέσει, μαζί με μία εξαιρετική ομάδα ανθρώπων, μεγάλους επιχειρηματικούς στόχους στο να δημιουργήσουμε κάτι αξιοσημείωτο για τους λάτρεις του Fitness σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και της Υγείας γενικότερα, ανοικοδομώντας την ήδη επιτυχημένη Ιστοσελίδα Fit-Blaster που μου ανήκει και διαχειριζόμουν μόνη μου εδώ και 5 χρόνια. Αυτό είναι η προτεραιότητα μου αυτή την στιγμή και σε αυτό επικετρώνομαι τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Όσον αφορά στο fitness, θα ήθελα να βελτιώσω κάποια μου σημεία και να αποκτήσω λίγη περισσότερη γράμμωση αλλά, όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω, λόγω άλλων προτεραιοτήτων δεν δίνω την ανάλογη σημασία σε αυτό. Οπότε στόχος μου αυτή την περίοδο είναι απλά η διατήρηση μιας fit και υγιούς εμφάνισης.

MP1

Ποια η φιλοσοφία σου σχετικά με την προπόνηση;

Υπάρχουν διάφορες φιλοσοφίες όσον αφορά στην προπόνηση τις οποίες ο καθένας υποστηρίζει διαφορετικά. Δική μου φιλοσοφία είναι να προπονείσαι αναλόγως με τους στόχους σου, να πιέζεις τον εαυτό σου, να ξεπερνάς τα όρια σου εκεί που πρέπει, αλλά να ακούς και το σώμα σου κάποιες φορές.

Να ακούς το σώμα σου ...

Εννοείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της ανάπτυξης και της αποφυγής τραυματισμών είναι η σωστή τεχνική και όχι τα υπερβολικά κιλά. Ομολογώ ότι μετά από τόσα χρόνια στο χώρο ακόμη διορθώνω τον εαυτό μου όσον αφορά την τεχνική κάποιων ασκήσεων. Είμαι αρκετά προσεκτική και αυτός είναι ίσως και ο λόγος που δεν είχα ποτέ κάποιο ιδιαίτερο τραυματισμό που να με εμποδισει από την προπόνηση μου.

Σχετικά με τη διατροφή, υπάρχουν αρκετά είδη διατροφών, με ζυγαριές, χωρίς ζυγαριές, τα πάντα! Τι έχεις δοκιμάσει και τι έχει δουλέψει σε εσένα;

Διατροφή, ένα τόσο απλό θέμα αλλά ταυτόχρονα τόσο πολύπλοκο.

Προσωπικά δεν είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να καταπιέζομαι... Το ίδιο ισχύει και για την διατροφή μου. Παλαιότερα πέρασα από μια μικρή χρονική περίοδο όπου μετρούσα θερμίδες κάτι το οποίο προφανώς δεν άντεξα. Η μόνη περίοδος που χρησιμοποίησα ζυγαριά, μετρώντας μακροθρεπτικά συστατικά, κτλ ήταν κατά την περίοδο προετοιμασίας μου για Αγώνες Bikini. Ακολούθησα αυτή τη διατροφή για 3 μήνες με πλήρη συνέπεια μόνο και μόνο επειδή είχα αυτό τον στόχο, να καταφέρω να μεταμορφώσω το σώμα μου για αυτή την εμπειρία. Πλέον όμως δεν υπάρχει περίπτωση να μετρήσω οτιδήποτε. Ούτως ή άλλως μετά από όλα αυτά τα χρόνια μπορώ να υπολογίσω ένα περίπου τις ποσότητες.

Η διατροφή μου τους τελευταίους μήνες έχει στοιχεία από intermittent fasting όπου κάνω 14-16 ώρες χωρίς φαγητό ακολουθώντας με ένα παράθυρο 6-8 ωρών (ανάλογα) όπου καταναλώνω όλα μου τα γεύματα. Προσπαθώ να τρωω όσο πιο υγιεινά γίνεται χωρίς να στερούμαι τις λιχουδιές ακόμη και σε καθημερινή βάση. Σταματώ την κατανάλωση φαγητού γυρω στις 10μμ και παίρνω το πρώτο μου γεύμα μετά την προπόνηση γύρω στις 2μμ. Αυτό σημαίνει ότι προπονούμαι με άδειο στομάχι το οποίο, κατά παράξενο λόγο για κάποιους, μου έχει δώσει αυξημένη ενέργεια επιτρέπωντας μου να βάζω περισσότερη ένταση στην προπόνηση μου. Ο λόγος που μπήκα στην περιέργεια να δοκιμάσω αυτό το είδος διατροφής είναι, εκτός από τις σχετικές έρευνες που έχω διαβάσει, το μικρό παράθυρο κατανάλωσης φαγητού το οποίο μου περιορίζει κάπως τις θερμίδες αποφεύγοντας επίσης την κατανάλωση τροφών και λιχουδιών αργά το βράδυ όπως συνήθιζα να κάνω.

Το intermittent fasting παρόλο που το ακολουθώ, δεν ειναι κάτι που θα το πρότεινα στον καθένα. Ο κάθένας θα πρέπει να βρει το είδος διατροφής που του ταιριάζει καλύτερα και ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές του/της ανάγκες, εφόσον η διατροφή δεν φτάνει σε ακραία επίπεδα (π.χ. ελάχιστες θερμίδες, αποκοπή συγκεκριμένων μακροθρεπτικών συστατικών, κτλ). Το θέμα είναι αυτό που ακολουθείς να μπορέσεις να το διατηρήσεις μακροπρόθεσμα, και οτιδήποτε καταπιεστικό σίγουρα δεν πρόκειται βοηθήσει.

Γράψε μας μια τυπική σου μέρα διατροφής. Τι διατροφικές επιλογές κάνεις και πόσα γεύματα προτιμάς;

Δυστυχώς αυτή την περίοδο, λόγω και αρκετών ωρών δουλειάς, έχω παραμελήσει κάπως τη διατροφή μου. Σε γενικές γραμμές όμως, όπως έχω αναφέρει και στην προηγούμενη απάντηση, ξεκινώ τα γεύματα μου μετά την προπόνηση, γύρω στις 2μμ με ένα γεύμα πρωτεϊνης/απλών υδατανθράκων. Μετά από αυτό κάθε 2-3 ώρες αναλόγως και με το αίσθημα πείνας παίρνω ένα γεύμα. Οι διατροφικές μου επιλογές όσον αφορά τα γεύματα μου είναι κυρίως ψάρια, αυγά και ρύζι και πιο αραιά κόκκινο κρέας. Όπως έχω προαναφέρει δεν στερούμαι ιδιαίτερα, ούτε είμαι ιδιαίτερα προσεκτική με την κατανάλωση υδατανθράκων το βράδυ, όπως αρκετοί πιστεύουν πως είναι απαγορευτικό. Απλά μέσα από όλα αυτά τα χρόνια έχω μάθει μέχρι ενός σημείου πως ανταποκρίνεται το σώμα μου οπότε γνωρίζω και πότε πρέπει να αλλάξω κάτι στη διατροφή μου.

Τι συμπληρώματα προτιμάς και σε τι δοσολογίες για το βάρος σου;

Τα βασικά συμπληρώματα που πάντα περιλαμβάνω σε συνδυασμό με τη διατροφή και την προπόνηση μου είναι: σκόνη πρωτεϊνης, αμινοξέα, γλουταμίνη, ωμέγα-3, πολυβιταμίνη, βιταμίνη C και μαγνήσιο. Παίρνω συνήθως 1-2 scoops πρωτεϊνης Impact Whey Protein, ένα αμέσως μετά την προπόνηση και κάποιες φορές το βράδυ μαζί με γιαουρτάκι και φρούτα, γύρω στα 15γρ αμινοξέα MyAmino Boost κατά τη διάρκεια της προπόνησης και 10γρ L-Γλουταμίνης, 5γρ πριν από την προπόνηση και 5γρ μετά.

Τι προπόνηση ακολουθείς αυτή την περίοδο. Ποια η συχνότητα, ο όγκος και η ένταση της προπόνησης σου. Γράψε μας το καλύτερο πρόγραμμα που έχεις ακολουθήσει και ένιωσες να σου “δούλεψε”.

Εδώ και κάποιους μήνες ακολουθό το πιο κάτω split:

Δευτέρα: Πόδια (με έμφαση τους τετρακέφαλους) + 30-40 λεπτά αερόβιο

Τρίτη: Στήθος/Τρικέφαλους/Δικέφαλους + 30-40 λεπτά αερόβιο

Τετάρτη: Πλάτη + 30-40 λεπτά αερόβιο

Πέμπτη: Γλουτούς/Πόδια (με έμφαση το πίσω μέρος) + 30-40 λεπτά αερόβιο

Παρασκευή: Ώμους + 30-40 λεπτά αερόβιο

Σάββατο: 30-40 λεπτά Αερόβιο ή Ρεπό

Κυριακή: Ρεπό

Κοιλιακούς κάνω περίπου 4 σετς 2-3 φορές την εβδομάδα.

Μέσα από την προσωπική μου εμπειρία έχω βρει ότι αυτό που δουλεύει για μένα είναι 6 σετς από κάθε άσκηση. Οτιδήποτε λιγότερο πραγματικά δεν το νιώθω να με καίει. Πάντα χρησιμοποιώ την μέθοδο προεξάντλησης, δηλαδή εκτελώ πρώτα ασκήσεις απομόνωσης ακολουθώντας με τις σύνθετες προς το τέλος της προπόνησης όπου οι μύες είναι ήδη κουρασμένοι. Προσπαθώ επίσης να χρησιμοποιώ supersets, καθώς και dropsets και τη μέθοδο rest-pause στα τελευταία 1-2 σετς της κάθε άσκησης.

Κάνεις αεροβική πάντα ; Ποια η άποψη σου για την αερόβια προπόνηση ;

Πάντα ολοκληρώνω την προπόνηση μου με 30-40 λεπτά αερόβιο μέτριας έντασης.

Σχεδόν Πάντα! Πέντε ίσως και έξι φορές την εβδομάδα. Η άποψη μου είναι ότι έστω και τα άτομα που δεν την χρειάζονται, όσον αφορά την καύση θερμίδων, καλό είναι να κάνουν έστω και μια σύντομη αερόβια προπόνηση απλά και μόνο για την καρδιαγγειακή τους υγεία.

Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη σου επιτυχία σε αυτόν τον χώρο;

Μεγαλύτερη μου επιτυχία νιώθω πως είναι η θετική επιρροή που έχω σε κάποια άτομα και η δυνατότητα να αποτελώ κάποιου είδους κίνητρο σ’αυτούς ώστε να συνεχίσουν αυτό που κάνουν με πάθος και συνέπεια. Συν αυτού η επιτυχία της Ιστοσελίδας μου Fit-Blaster.com είναι κάτι για το οποίο είμαι περήφανη, και η οποία μέσα από συνεχή θετικά σχόλια θεωρώ πως βοήθησε αρκετούς σε θέματα fitness, υγείας, bodybuilding και άλλα. Και τέλος δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω ως επιτυχία την συνεργασία μου με την Myprotein την οποία θεωρώ ως μια εξαίσια εταιρεία στο χώρο των συμπληρωμάτων.

MP23
Δώσε 3 συμβουλές που να ταιριάζουν και σε αρχάριους και σε πιο προχωρημένους.

Ετοίμασε ένα πλάνο ΑΝΑΛΟΓΑ με τους προσωπικούς σου στόχους.Ακολούθησε αυτό το πλάνο με ΣΥΝΕΠΕΙΑ.Ξεπέρασε τα ΟΡΙΑ σου. 

 

Αν είχες να διαλέξεις μια άσκηση για κάθε μυϊκή ομάδα, ποια θα ήταν αυτή;

Πόδια: Leg Press

Γλουτοί: Cable kick-backs

Πλάτη: Barbell rows

Στήθος: Cable Flyes

Τρικέφαλοι: Dips

Δικέφαλοι: Overhead Cable Curls

Ώμοι: Lateral Raises

Κοιλιακοί: Leg Raises

Ποιο είναι το αγαπημένο σου απόφθεγμα;

«Είτε πιστεύεις ότι μπορείς, είτε ότι δεν μπορείς, έχεις δίκαιο»

 

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein