Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Πώς να μην αρρωστήσεις αυτά τα Χριστούγεννα ;

Πώς να μην αρρωστήσεις αυτά τα Χριστούγεννα ;
Katerina Baka
Writer and expert7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Katerina Baka

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να είσαι άρρωστος τα Χριστούγεννα και να μην μπορείς να απολαύσεις το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τις διακοπές. O Rudolph το Ελαφάκι μπορεί να φημίζεται για την κόκκινη μύτη του, αλλά μάλλον θα ήθελες να αποφύγεις μια τέτοια εμφάνιση φέτος τα Χριστούγεννα. Μην απελπίζεσαι όμως, έχουμε κάποια tips για να μείνεις υγιής καθόλη την διάρκεια των Χριστουγέννων αλλά και του χειμώνα!

 

 Προμηθεύσου με  βιταμίνη C

1800x672-Vitamins-e1476259479415_1200x672_acf_cropped

Η βιταμίνη C είναι όντως η πιο σημαντική βιταμίνη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ακριβώς για αυτό τον λόγο οι γιατροί προτείνουν να αυξήσουμε τις ποσότητες βιταμινής C που λαμβάνουμε κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος εξ’αιτίας της αντιοξειδωτικής της ιδιότητας που βοηθά το σώμα στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

Eπιπλέον, μπορείς να φας αρκετά Cranberries ή να φτιάξεις μια σάλτσα από αυτά. Αν δεν σου αρέσουν, ζήτα από τον Άγιο Βασίλη πορτοκάλια, φράουλες, λεμόνια ή λαχανάκια βρυξελών.

Κράτα ψηλά τους παλμούς σου ...

running-playlist

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η άσκηση ενδυναμώνει την καρδιά και στέλνει αίμα σε όλο το σώμα με υψηλότερους ρυθμούς. Αυτό έχει ως αποτελέσμα να οξυγονώνονται καλύτερα τα όργανά σου και οι μύες σου. Έτσι, τα κύτταρα στο σώμα σου που καταπολεμούν τα επιβλαβή βακτήρια γίνονται ακόμα πιο δυνατά και ανθεκτικά. Αυτό τα κάνει περισσότερο ικανά να ανακαλύψουν πιθανά κρυολογήματα και αρρώστιες που θέλουν να σε προσβάλλουν. Έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, ότι αυτό το boost στα κύτταρα διαρκεί μόνο για κάποιες ώρες μετά την άσκηση, αλλά αν γυμνάζεσαι τακτικά έχεις ελάχιστες πιθανότητες να "κολλήσεις" κάποια ίωση.

 

Δώσε έμφαση στην ξεκούραση

good-nights-sleep-1

H υπερκόπωση είναι ένα κλασσικό αίτιο για να κολλήσεις κάποια ίωση το χειμώνα. Να είσαι σίγουρος ότι δίνεις έμφαση σε έναν καλό ύπνο και ότι αυτός ο ύπνος είναι αρκετός για να σε ξεκουράσει από την έντονη προπόνηση. Είναι γεγονός ότι δεν θα πήγαινες ποτέ στο γυμναστήριο απροετοίμαστος! Άρα μην πας στο κρεβάτι xωρίς να είσαι απόλυτα χαλαρός ώστε να αποκοιμηθείς βαθιά. Πρέπει να στοχεύεις σε 8 ώρες ύπνο ώστε να πετύχεις έναν ιδανικό ύπνο και αποκατάσταση. Διάβασε ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό, άνοιξε ένα αρωματικό κεράκι και συγκεντρώσου στο να χαλαρώσεις.

Βάλε μέτρο στο αλκοόλ 

To αλκοόλ είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της χειμερινής περιόδου. Παρόλα αυτά αν θέλεις να είσαι σοβαρός με το ανοσοποιητικό σου σύστημα, πρέπει να είσαι προσεχτικός με το χειμωνιάτικο μεθύσι. Το πολύ αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα το σώμα σου να προσπαθεί να αποβάλλει τις τοξίνες με αποτέλεσμα να του απομένει λίγη ενέργεια για να αντιμετωπίσει το ύπουλο κρύωμα. Bέβαια για να μην είμαστε και απόλυτοι, σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013 και δημοσιεύτηκε στο Medical News Today, μέτρια ποσότητα αλκόολ μπορεί στην πραγματικότητα να σε βοηθήσει να ενισχύσεις τις ανοσοποιητικές λειτουργίες του σώματός σου.

Κράτα μια ρουτίνα 

deadlift-hex

Είναι ένα κλασικό παράπονο - όταν αφήσεις την δουλειά για λίγες μέρες, να νιώθεις κάπως μελαγχολικά. Είναι καθαρά ψυχολογικό!

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Lancaster, Cary Cooper, υποστηρίζει ότι όταν κάνεις διάλειμμα από την δουλειά, έχει αρνητικό αντίκτυπο με την έννοια ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα διεγείρεται από την πίεση, και έτσι όταν έχεις χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες το σώμα σου γνωρίζει ότι "δεν πρέπει να αρρωστήσει". Όταν κάνεις κάποιο διάλειμμα, το ανοσοποιητικό σου σκέφτεται: "Δεν έχω πίεση, μπορώ να αρρωστήσω".

Αλλά μην φοβάσαι, δεν χρειάζεται να ακυρώσεις όλες τις προσκλήσεις. Απλά κράτα τα βασικά μιας καθημερινής ρουτίνας, ξύπνα την ίδια ώρα σχετικά και μην αφήνεις την προπόνησή σου. Και όταν θέλεις να κλείσεις το ξυπνητήρι απλά σκέψου ότι ο Άγιος Βασίλης γυρνάει όλο τον κόσμο και δεν τριγυρνάει στα μπαράκια... Και αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μας, είναι αρκετά πιθανό ότι θα είσαι υγιής αυτά τα Χριστούγεννα απολαμβάνοντας το δεντράκι σου...

Ααα και μην ξεχνάς... Μην φιλάς πολύ κοσμό !

 

ΔΕΣ ΕΔΩ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΔΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !

 

Katerina Baka
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Katerina Baka
myprotein