Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

[Συνέντευξη] Βασίλης Μίχος: 142 χιλιόμετρα τρέξιμο !

[Συνέντευξη] Βασίλης Μίχος: 142 χιλιόμετρα τρέξιμο !
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Ένας Καλαματιανός υπεραθλητής, πραγματικός «Iron Man», ο Βασίλης Μίχος, μιλάει αποκλειστικά στην Myprotein για το πώς ειναι να τρέχεις 142 χιλιόμετρα !

FB_IMG_1478111198728

Περίγραψε μας με λίγα λόγια το άθλημα των υπεραποστάσεων. Πως διαφέρει από το απλό τρέξιμο και τι δυσκολίες συναντάτε γενικότερα;

- Υπεραποσταση θεωρείται κάθε απόσταση η οποία είναι μεγαλύτερη από τον Μαραθώνιο, δηλαδή μεγαλύτερη από 42.295 μέτρα.  Οι αγώνες υπεραποστασης ποικιλουν και ξεκινούν από τα 60χλμ φθάνοντας έως και τα 1000 μίλια. Άλλοι αγώνες γίνονται με βάση το χρόνο που τρέχεις και όχι τα χλμ. , π.χ. 6ημεροι αγώνες. Οι δυσκολίες σε έναν αγώνα υπεραποστασης έχουν να κάνουν α)με την περίοδο προετοιμασιας που περιλαμβάνει αμέτρητες ώρες προπονήσεις στο δρόμο και στο στιβο, τους τυχόν τραυματισμούς, τις καιρικές συνθήκες που έρχεσαι αντιμέτωπος και β)με τον καθαυτο αγώνα κατά τον οποίο καλεισαι να ανταπεξελθεις στην κούραση και στον πόνο που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια.

Ο αγώνας που συμμετείχατε λέγεται «Δρόμος Αθάνατων». Μάλιστα έγινε 28-29 Οκτωβρίου. Ποια η ιστορία αυτού του αγώνα και πως επιλέξατε να λάβετε μέρος;

-Τον Ιούλιο έτρεξα τον Κρονιο δρόμο, έναν ασφαλτινο αγωνα 70χιλιομετρων και κέρδισα τη συμμετοχή μου στο δρόμο των Αθανατων, το κυριότερο όμως ήταν ότι ο τερματισμός ήταν στην πόλη μου , την Καλαμάτα. Ο αγωνας ξεκινα από το Άγαλμα του Κολοκοτρώνη στη πλατεία Άρεως στη Τρίπολη και εν συνεχεία διασχίζοντας την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου, πέρναει από το Άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη, μετά στο Μυστρά και το Άγαλμα του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και περνώντας πάλι μέσα απο τον Ταΰγετο ο  τερματιζει στην κεντρική πλατείας της Καλαμάτας στο Άγαλμα της Νίκης που φιλοξενεί τη μορφή του Παπαφλέσσα.

Τερματίσατε πρώτος στον αγώνα «Δρόμος Αθάνατων» στα 142 χιλιόμετρα με αφετηρία την Τρίπολη και τερματισμό την Καλαμάτα. Πολλά Συγχαρητήρια. Ακούγεται σαν ψέμα! Για ποιο λόγο κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν κάτι τόσο δύσκολο;

- Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.  Όλοι ξεκινούν το τρέξιμο από πολύ μικρές αποστάσεις.  Το αν κάποιος ασχοληθεί με τις υπεραποστασεις επί των πλείστον είναι θέμα ιδιοσυγκρασιας. Εξαρτάται από το πόσο θέλει ο καθένας να μετρήσει τα όρια του στον πόνο και στο στρεσαρισμα που σου "προσφέρει απλόχερα" το πολύωρο τρέξιμο.  Φυσικά η ευφορία που ΝΟΙΩΘΕΙΣ και η χαρά που παίρνεις στο τέλος σου δίνει κουράγιο για το επόμενο.

1800x6721_1200x672_acf_cropped
Πώς μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει έναν τέτοιο αγώνα;

- Λόγω της μεγάλης διάρκειας και της απόστασης η παρακολούθηση ενός τέτοιου αγώνα μπορεί να γίνει με το να ακολουθήσεις με τη μορφή υποστήριξης έναν αθλητή. Με αυτόν τον τρόπο βλέπεις όλη την διαδρομή και ταυτόχρονα το βιωνεις από τις αντιδράσεις και την πορεία του αθλητή.

Πόσο δύσκολο ψυχολογικά μπορεί να είναι αυτό για τους αθλητές;

- Το ψυχολογικό κομμάτι είναι σχεδόν εξίσου βασικό με την προπόνηση που κάνει ο αθλητής. Η νοητική προετοιμασία πρέπει να δουλεύεται καθημερινά από τον αθλητή προκειμένου να τερματίσει έναν αγώνα υπεραποστασης.

Είναι σημαντικό να κρατούν οι αθλητές το ίδιο τέμπο;

- Η διατήρηση ενός συγκεκριμένου τέμπο είναι πολύ βασική. ΘΑ πρέπει ο αθλητής να έχει δουλέψει μέσα στην προπόνηση το τέμπο κατά το οποίο είναι πιο "οικονομικο" γι αυτόν. Το τέμπο με τις λιγότερες ενεργειακες δαπάνες.  Αυτό το μαθαίνει με την εργομετρηση και δουλεύει πάνω σε αυτό.

Τι είναι αυτό που σου δίνει κίνητρο να τρέξεις τόσα πολλά χιλιόμετρα, σε δύσκολες συνθήκες, να ακολουθήσεις ίσως μια αυστηρή διατροφή και να βελτιώνεσαι συνέχεια;

- Το κίνητρο συνηθως είναι η αναζήτηση των ορίων σου στο χρόνο, στην απόσταση και στις δύσκολες συνθήκες καιρού και εδάφους, οπότε για καθεναν είναι μοναδικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις προσπαθείς να ξεπεράσεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

Ποιοι οι μακροχρόνιοι στόχοι σου ;

- Θα ήθελα να είμαι καλά , ώστε να μπορέσω να προετοιμαστει κατάλληλα για το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟ , αγώνας τρεξιματος που ξεκίνα απ την Αθήνα και τερματίζει στην Σπάρτη 240χλμ. Και επίσης επειδή ασχολούμαι και με το τριαθλο θα ήθελα να βελτιωσω το χρόνο μου στην απόσταση IRONMAN (4χλμ κολυμπι-180χλμ ποδήλατο και 42χλμ τρεξιμο), που την έχω τρέξει 3 φορές σε 9ωρες και 40 λεπτά.

Πως είναι να τρέχεις 142 km ; Πως νιώθεις πριν, κατά τη διάρκεια του αγώνα και μετά;

- Κάθε αγώνας υπεραποστασης είναι μοναδικός γιατί είναι μοναδικές οι συνθήκες, το έδαφος και η κατάσταση του αθλητή τη συγκεκριμένη μέρα.  Πριν τον αγώνα σίγουρα υπάρχει το άγχος για τον πολυπόθητο τερματισμό αλλά και για τα τυχόν απρόοπτα. Τόσες ώρες στο δρόμο πολλά μπορούν να συμβούν. Κατά τη διάρκεια του αγώνα προσπαθείς να είσαι συγκεντρωμενος στο στόχο σου που είναι ο τερματισμός και ταυτόχρονα από ένα σημείο και μετά να ΔΙΩΧΝΕΙΣ τις άσχημες σκεψεις, που στην ουσία είναι η άμυνα του οργανισμού και οι οποίες προσπαθούν να σε ανάγκασουν να εγκαταλείψεις. Όλο αυτό δουλεύεται στην προπόνηση. Κατά τον τερματισμό και μετά τον αγώνα , οι σωματικοι πονοι σχεδόν εξαφανιζονται και συνήθως τη θέση των αρνητικων σκεψεων κατάλαμβάνουν καινούργιοι στόχοι αγώνων!!

Πες μας λίγα λόγια αρχικά για την φιλοσοφία σου στην προπόνηση για τόσο μεγάλες αποστάσεις.

- Η φιλοσοφία είναι κοινή σχεδόν για την πλειοψηφία των δρόμεων , με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ ώρες προπονήσεις ώστε το σώμα να παίρνει τις κατάλληλες προσαρμογες και να μπορεί να ανταπεξερχεται στις δυσκολίες του αγώνα. Κάτι που με βοηθάει επίσης πολύ είναι η εναλλακτική προπόνηση όπως το κολυμπι και το ποδήλατο, τα οποία σου βελτιώνουν την αερόβια ικανότητα με λιγότερες καταπόνησεις.

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή ώστε να έχεις τόση ενέργεια να τρέχεις για τόσα χιλιόμετρα;

- Η διατροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη με ιδιαίτερη έμφαση στους υδατάνθρακες και την πρωτεΐνη, ώστε να αναπληρωνεται η ενέργεια που δαπάναται στην προπόνηση και επίσης να γίνεται γρήγορη και πλήρης αναδομηση του μυικου ιστού που καταστρέφεται με τους κραδασμους.

Τι συμπληρώματα προτιμάς και σε τι δοσολογίες για το βάρος σου και για τους στόχους σου;

- Τα συμπληρώματα που χρησιμοποιώ είναι της myprotein , στα οποία έχω καταλήξει για την εξαιρετική τους ποιότητα και για το πόσο καλά δουλεύουν πάνω μου , προσφέροντας μου την καλύτερη αποκατάστασή. Η πρωτεΐνη whey είναι βασικό κομμάτι του πρωινού μου, στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της προπόνησης χρησιμοποιώ τους ηλεκτρολυτες , οι οποίοι είναι πολύ συμπυκνωμενοι και άκρως απαραιτητοι ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες.  Στις μεγάλες προπονήσεις ποδηλάτου ή  τρέξιματος τα energy gel μου προσφέρουν την αναπλήρωση της ενέργειας  που χρειάζομαι. Και πάντα στο τέλος των πολύ ωρών προπονησεων για αποκατάστασή χρησιμοποιώ τη φόρμουλα HURRICANE XS σε σκόνη και πολλές φορές αντικαθιστωντας την με τις πολύ νοστιμες μπαρες HURRICANE.

Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη σου επιτυχία σε αυτόν τον χώρο;

- Η 1η θέση στον Δρόμο των Αθανατων 142χλμ με 3000μετρα υψομετρικα.

Πώς είναι ακριβώς η προπόνηση σας για ένα τέτοιο άθλημα;

- Επειδή ασχολούμαι με το τρίαθλο , η προπόνηση μου περιλαμβάνει σε εβδομαδιαία βαση:400 χλμ ποδήλατο80-100 χλμ τρέξιμοκαι περίπου 15 χλμ κολύμπι.  Ανάλογα τον αγώνα στόχο, τότε μπορεί για ένα διάστημα να αυξήσω τις ωρες σε κάποιο απ τα τρία, μειώνοντας σε κάποιο άλλο.

Ποιες είναι οι 3 συμβουλές που θα έδινες γενικά σε έναν αθλητή ;

  1. Να τρέχει για τον ιδιο του τον εαυτό
  2. Να επικεντρωνεται στην προπόνηση, χωρίς να τον επηρεάζουν εξωτερικοί παράγοντες.
  3. Να χρησιμοποιεί τα καλύτερα καύσιμα για τον οργανισμό του προκειμένου , αποδόσει τα μέγιστα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου απόφθεγμα;

 

- Achieve the impossible!

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein