Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Χριστούγεννα – Πώς να κάψω τις θερμίδες;

Χριστούγεννα – Πώς να κάψω τις θερμίδες;
Katerina Baka
Writer and expert7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Katerina Baka

Όταν έχεις πολλές προετοιμασίες την τελευταία στιγμή τα Χριστούγεννα, μπορεί να νιώθεις σαν να κάνεις μια προπόνηση. Μπορεί και να είναι αλήθεια αυτό.

Όπως συμβαίνει με όλα τα είδη προπόνησης, όσο προσπαθείς, τόσα περισσότερα αποτελέσματα βλέπεις. Έτσι, τα ποσά του ιδρώτα και της ενέργειας που δαπανάς, αλλά και τα επακόλουθα οφέλη για την υγεία σου, μπορούν να επιτευχθούν και από τις δουλειές του σπιτιού! Όλα εξαρτώνται από το πόση προσπάθεια και κόπο απαιτούν.

Μην το παρερμηνεύσεις όμως! Μπορεί να σιδερώνεις για ώρες, αλλά όλος ο ιδρώτας να προέρχεται από τον ατμό. Φαντάσου το σιδέρωμα σαν τη σάουνα ή το χαμάμ σου μετά την προπόνηση, αν όλες οι προηγούμενες δουλειές μπορούν να μετρήσουν σαν μία κανονική προπόνηση γυμναστηρίου.

Από την άποψη της καύσης θερμίδων και της αερόβιας άσκησης, το να πηγαινοέρχεσαι στα μαγαζιά, να κινείσαι μες στο σπίτι, να ανεβοκατεβαίνεις τις σκάλες, με διαστήματα καθαριότητας μοιάζει  πάρα πολύ με την κυκλική προπόνηση.

Στη συνέχεια υπάρχει η άρση αντικειμένων, το τέντωμα και κίνηση που εμπλέκονται. Η μετακίνηση επίπλων, η άρση θανάτου με τα καλάθια των άπλυτων ρούχων, το κουβάλημα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ- η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα, αλλά αν το σκεφτείς καλύτερα, όλα αυτά τα πράγματα ενεργοποιούν τους μυς σου με τρόπους που μπορεί να μην είχες φανταστεί…

580x310-mp-wk49-dw-zone-power-through-xmas

 

Πώς μπορείς να μετατρέψεις τις δουλειές σου σε μια πραγματική προπόνηση τα Χριστούγεννα;

 

Η προθέρμανση.

Κι όμως... Είσαι έτοιμος να ζεσταθείς για να πας στα μαγαζιά και να καθαρίσεις το σπίτι; Άρχισε να ιδρώνεις!

Για να ζεσταθείς, κάνε διατάσεις σε όλο το σώμα. Αν έχεις οποιαδήποτε άρση, μεταφορά ή τέντωμα να κάνεις, θα νιώθεις τύψεις να πάθεις τράβηγμα σε κάποιο μυ κάνοντας δουλειές του σπιτιού!

Αν έχεις ψώνια της τελευταίας στιγμής, διάλεξε μια διαδρομή για το κατάστημα στην οποία να μπορείς να κάνεις τζόγκινγκ. Αυτό μετρά ως αεροβική άσκηση και σε χαλαρώνει, ενώ ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς σου. Ο περίπατος γύρω από το κατάστημα μετρά ως διάστημα σας με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας πριν από την έναρξη της άρσης.

Άλλαζε το καλάθι με τα ψώνια από το ένα χέρι στο άλλο για μια πιο ομοιόμορφη κατανομή όσο γίνεται βαρύτερο. Αυτό θα ζεστάνει τους δελτοειδείς, τους ώμους, τα χέρια και τους πλάγιούς σου.

Κυκλικότητα: Έχεις λοιπόν μια λίστα με δουλειές που περιλαμβάνει καθαριότητα, πλύσιμο ρούχων και ψώνια. Η συμβουλή μας είναι να τις κατακερματίσεις και να εξετάσεις τι κέρδη μπορείς να έχεις για την φυσική σου κατάσταση  από την καθεμία. Το καθάρισμα με την ηλεκτρική σκούπα, η μετακίνηση επίπλων και η μεταφορά που απαιτούν τα ψώνια εμπίπτουν στην κατηγορία των ασκήσεων χαμηλής έντασης, ανάλογα βέβαια και με το πόσο έντονα τα εκτελείς.

Άρση βαρών.

Εάν έχεις αφήσει όλα τα άπλυτά σου για την τελευταία στιγμή, τότε μάλλον θα έχεις ένα καλάθι που ζυγίζει σίγουρα μερικά κιλά. Θυμήσου την deadlifting τεχνική σου πριν το σηκώσεις. Εάν ήσουν τόσο απασχολημένος ώστε να παρακάμπτεις την ημέρα ποδιών, επιχείρησε 15 επαναλήψεις άρσης του καλαθιού για τα άπλυτα κάθε φορά που πρέπει να το πάρεις.

Μεσοδιάστημα ανάπαυσης.

Προσδιόρισε την άρση, το τρέξιμο τριγύρω και την ανάπαυση / εργασίες χαμηλής κινητικότητας που χρειάζεται να κάνεις, στη συνέχεια, πραγματοποίησέ τα, ένα κάθε φορά, έτσι ώστε να έχεις μια αλληλουχία που να μοιάζει με αυτή:

Αεροβική άσκηση: έντονο σκούπισμα, μεταφορά πραγμάτων επάνω και κάτω στις σκάλες, ξεσκόνισμα.

Άρση: καλάθια για άπλυτα ρούχα, σακούλες σκουπιδιών, μετακίνηση επίπλων

Μεσοδιάστημα ανάπαυσης: πότισμα των φυτών, πιάτα, τρίψιμο τουαλέτας

Τελείωσε με το σιδέρωμα.

Αυτό μετράει ως χαμηλή δραστηριότητα  για αποθεραπεία (αλλά και ως σάουνα μετά την προπόνησή σου).

Χριστούγεννα - Πώς να κάψω τις θερμίδες;

Christmas_Calories_GR

 

Katerina Baka
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Katerina Baka
myprotein