Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Τα κορυφαία fitness γυναικεία συμπληρώματα

Τα κορυφαία fitness γυναικεία συμπληρώματα
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Ψάχνεις γυναικεία συμπληρώματα;

Τα συμπληρώματα είναι .... συμπληρώματα! Τα συμπληρώματα δηλαδή δεν είναι τρόφιμα, άλλα έχουν ως στόχο να συμπληρώσουν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, ώστε να μας βοηθήσουν να φτάσουμε στα καλύτερά μας και να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τα συμπληρώματα που συχνά μπορεί να αποθαρρύνουν τις γυναίκες από τη δοκιμή, «θα γίνεις πάρα πολύ ογκώδης», «είναι μόνο για άνδρες»... Η αλήθεια είναι ότι τα συμπληρώματα είναι κατάλληλα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, ενώ θα μπορούσε να σας βοηθήσει να πάτε το σώμα σας στο επόμενο level. Το άρθρο που ακολουθεί αναφέρει μερικά από τα κορυφαία συμπληρώματα γυμναστικής για τις γυναίκες και τους άνδρες!

1. Γυναικεία συμπληρώματα: Πολυβιταμίνες

multi1

Αρκετά συχνά, διαπιστώνουμε ότι αδυνατούμε να καταναλώσουμε καθημερινά όλες τις απαραίτητες βιταμίνες μέσω της διατροφής μας. Γι' αυτό το λόγο, μια πολυβιταμίνη είναι κάτι σαν ασφαλιστικός φορέας για το σώμα σας, καθώς μπορεί να κλείσει τις τρύπες και τις διατροφικές ελλείψεις της διατροφής σας. Οι πολυβιταμίνες είναι σημαντικά συμπληρώματα που είναι απαραίτητα όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για οποιονδήποτε γυμνάζεται ή όχι. Έλλειψη βιταμινών μπορεί να προκύψει όταν συμμετέχετε σε προγράμματα εντατικής άσκησης, οπότε είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε το σώμα σας με τρόπο τέτοιον ώστε να μπορεί να λειτουργεί στο maximum. Αν είναι ανεπαρκής μια οποιαδήποτε βιταμίνη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι θα είστε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Το πιο σημαντικό λοιπόν απο τα γυναικεία συμπληρώματα είναι μια πολυβιταμίνη!

2. Σίδηρος

Τα προγράμματα εντατικής άσκησης μπορεί να μειώσουν το απόθεμα του σώματός σας σε σίδηρο, γεγονός που πιθανόν οδηγήσει σε κόπωση και σε ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Για το λόγο αυτό είναι επομένως ζωτικής σημασίας, ειδικά για τις γυναίκες (λόγω εμμήνου ρύσεως) να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα σιδήρου. Η μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων λόγω των μειωμένων επιπέδων σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Όχι μόνο αυτό, αλλά σύμφωνα με την NDNS (National Diet and Nutrition Survey), ειδικότερα οι γυναίκες δεν ανταποκρίνονται στις τρέχουσες προτεινόμενες δοσολογίες για το σίδηρο.

3. Γυναικεία συμπληρώματα Πρωτεΐνης whey (ορού γάλακτος)

protein-shake1

Δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι απαραίτητη για όποιον επιθυμεί την βελτίωση της φυσικής του κατάστασης, με στόχο να χάσει λίπος και να κερδίσει μυϊκή μάζα.

Είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να τονώσουν και να κερδίσουν καθαρό μυ, παρ' όλα αυτά η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αποτελεί έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο για να πάρουν την πρωτεΐνη που χρειάζεται το σώμα τους καθημερινά. Δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστά τα γεύματα, αλλά ως ένα ενδιάμεσο γεύμα και ως συμπλήρωμα πριν και μετά την προπόνηση είναι κορυφαίο. Υπάρχουν γυναικεία συμπληρώματα πρωτεϊνών ορού γάλακτος διαίτης που διατίθενται για να μπορείτε να τα προσαρμόσετε στις διατροφικές σας ανάγκες, στην περίπτωση που προσπαθείτε να μειώσετε τις θερμίδες που λαμβάνετε.

4. Ασβέστιο

Το ασβέστιο συμβάλλει στην ανάπτυξη και την αντοχή των οστών, το οποίο είναι χρήσιμο όταν κάνει κανείς ασκήσεις που φέρουν βάρος. Τα οστά μας δυναμώνουν όσο περισσότερο τα χρησιμοποιούμε, έτσι είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα διατηρείτε υγιή. Μελέτες έχουν, επίσης, δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου θα μπορούσε να απαλύνει τα συμπτώματα του PMS.

kara1

5. Ιχθυέλαια

Τα ιχθυέλαια είναι πλούσια στα απαραίτητα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA) που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Είναι, επίσης, αποδεδειγμένο ότι μειώνουν τη φλεγμονή, καθώς  όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα με ιχθυέλαια δεν καταφεύγουν τόσο συχνά σε παυσίπονα, συγκριτικά με όσους δεν λαμβάνουν ιχθυέλαια.

Επιπλέον, τα Ωμέγα-3 διατηρούν τις αρθρώσεις υγιείς και βοηθούν στο να διατηρηθεί η ευελιξία τους, άρα μεριμνούν για την ασφάλεια και την αποφυγή τραυματισμού κατά την άσκηση.

6. CLA

clean-eating-4

Το CLA είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το μεταβολισμό και προωθεί την απώλεια λίπους, βοηθώντας παράλληλα τους μυς και την ενίσχυση της δύναμης. Είναι ένα σημαντικό συμπλήρωμα που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας, αν είστε αποφασισμένες να αποκτήσετε καθαρή μυϊκή μάζα και να χάσετε λίπος. Προτείνεται η λήψη δύο γραμμαρίων με το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα.

 

7. Τα BCAA

Τα BCAAs (αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας) επιταχύνουν τον ρυθμό σύνθεσης πρωτεΐνης και η έρευνα έχει δείξει ότι πράγματι αυξάνουν την ικανότητα των κυττάρων για την υποδοχή πρωτεΐνης.

Τα επίπεδα σεροτονίνης αυξάνονται όταν ασκούμαστε και είναι αυτό ακριβώς το γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Τα BCAAs περιέχουν τρυπτοφάνη, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε σεροτονίνη, οπότε σαν προ-προπονητικό συμπλήρωμα μπορεί να σας βοηθήσει να αποδώσετε ικανοποιητικά στην προπόνησή σας. Απορροφώνται ταχέως μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και η έρευνα αποδεικνύει ότι όσοι λαμβάνουν BCAAs είχαν μια σημαντική μείωση στον πόνο των μυών. Αν ασκείστε τακτικά, τα BCAAs θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν στην ταχύτητα της ανάκαμψής σας και να στηρίξουν τους στόχους για την οικοδόμηση των μυών σας.

warm-up

8. Η κρεατίνη για τις γυναίκες

Η κρεατίνη βοηθά το σώμα σας να αποκτήσει τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να αναπτυχθεί και να ανακάμψει. Μια μεγάλη παρενέργεια της κρεατίνης για τις γυναίκες είναι το φούσκωμα. Το βάρος του νερού -σε αντίθεση με το διάστημα που έχετε περίοδο- θα βρίσκεται στους μυς σας. Αυτό μπορεί να απομακρύνει πολλές γυναίκες από την ιδέα να πάρουν κρεατίνη, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αφού σταματήσετε τη λήψη της χάνετε το επιπλέον βάρος μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το συμπλήρωμα κρεατίνης βελτιώνει τη συνολική μυϊκή μάζα και το σχήμα. Είναι προτιμότερο να λαμβάνεται αμέσως μετά την προπόνησή σας.

9. Προεξασκητικό (Pre workout) για τις γυναίκες

Ένα προεξασκητικό για γυναίκες  , με ελάχιστη καφεϊνη και όλα τα απαραίτητα συστατικά, θα δώσει ενα BOOST στην προπόνηση σας με αποτέλεσμα να είστε πιο ενεργή, να κάψετε περισσότερο λίπος και να τονώσετε καλύτερα το σώμα σας. Προτιμάτε τα γυναικεία συμπληρώματα Pre Workout μιας και η σειρά για άντρες περιέχει πολλά διεγερτικά που δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω σε μια γυναίκα.

10. Λιποδιαλύτης για γυναίκες

'Ενα λιποδιαλυτικό συμπλήρωμα για γυναίκες θα βοηθήσει σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή στο να χάσετε το επίμονο λίπος σας. Οι Διαιτητικές Κάψουλες ταχείας δράσης είναι ειδικά σχεδιασμένες με τις ασφαλέστερες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία με γνώμονα την έρευνα, για να βοηθήσουν στην υποστήριξη των στόχων απώλειας βάρους που έχετε θέσει. Περιέχοντας ένα μίγμα από δημοφιλή διεγερτικά, συμπεριλαμβανομένων της καφεΐνης και του εκχυλίσματος γκουαρανά, παράλληλα με φυσικά τονωτικά, όπως ο καρπός του φυτού κόλα, αυτές οι κάψουλες είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για κάθε γυναίκα που επιβιβάζεται σε μια δίαιτα απώλειας βάρους.

Με λίγα λόγια

Τα συμπληρώματα γενικά (σαν συστατικά) δεν είναι εξειδικευμένα για τους άνδρες ή για τις γυναίκες, ... όλοι έχουμε παρόμοιες σωματικές διεργασίες που διαφέρουν τελικά μόνο στον τρόπο έκφρασης της ορμόνης. Τα συμπληρώματα έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί για όλους και δεν πρέπει να πτοείστε ή να συγχίζεστε με τη διαθέσιμη ποσότητα που υπάρχει, απλώς κάντε την έρευνά σας και δοκιμάστε τα προϊόντα που νομίζετε ότι θα βοηθήσουν εσάς τις ίδιες αλλά και το πρόγραμμα εκγύμνασής σας. Η Myprotein σχεδίαζε τη νέα σειρά με γυναικεία συμπληρώματα με τις κατάλληλες δοσολογίες και συστατικά για γυναίκες, κάνοντας την επανάσταση στο χώρο του Fitness.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein