Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Τι είναι η δεξτρόζη;

Τι είναι η δεξτρόζη;
Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος3 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για την δεξτρόζη.

Το σώμα μας λειτουργεί με ενέργεια ή θερμίδες, όπως τα αυτοκίνητά μας λειτουργούν με καύσιμα. Ορισμένες πηγές ενέργειας, όπως το λίπος και οι πρωτεΐνες, χρειάζονται πολύ χρόνο για να μετατραπούν σε ενέργεια, ενώ οι υδατάνθρακες είναι η επιλογή του σώματος για γρήγορη ενέργεια.

Όταν σκεφτόμαστε την ενέργεια σε σχέση με το μυϊκό μας σύστημα, τότε πρέπει να γνωρίζουμε ότι η γλυκόζη το κρατάει σε λειτουργία, μαζί με το υπόλοιπο σώμα μας. Ωστόσο, δεν θα δει κανείς την γλυκόζη στο ράφι στο μανάβικο ή να διατίθεται ως συμπλήρωμα.

Η δεξτρόζη είναι μια καθαρή μορφή γλυκόζης και μπορεί να σε βοηθήσει να μεγιστοποιήσεις τον τρόπο που τροφοδοτείς το σώμα σου. Μάθε πώς σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι η δεξτρόζη;

Η δεξτρόζη είναι ένα απλό σάκχαρο - το αντίθετο των τύπων «σύνθετων υδατανθράκων» που συνιστώνται για συνεχή απελευθέρωση ενέργειας. Χημικά, είναι η ίδια δομή με τη γλυκόζη που βρίσκεται στο σώμα μας - την κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Είναι επίσης συστατικό του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (η φρουκτόζη προέρχεται από φρούτα).

Είναι η δεξτρόζη μια ζάχαρη;

Ναι, η δεξτρόζη είναι μια ζάχαρη. Η ζάχαρη μπορεί να κυμαίνεται από απλά (μικρά μόρια) έως πολύπλοκα (πολλαπλούς τύπους μακρύτερων αλυσίδων μορίων). Η εμπορικά διαθέσιμη δεξτρόζη παράγεται συνήθως από σάκχαρο καλαμποκιού και είναι γρήγορη και εύκολη στην πέψη και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ζάχαρης;

Τα σάκχαρα ταξινομούνται σε δύο τύπους: μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες. «Μονο» σημαίνει ένα ή ένα μόριο σακχάρου, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη ή δεξτρόζη. Η σακχαρόζη, ή η επιτραπέζια σάχαρη, είναι ένας δισακχαρίτης (που σημαίνει «δύο» σάκχαρα), που αποτελείται από δύο μονοσακχαρίτες (γλυκόζη και φρουκτόζη).

Η γλυκόζη είναι η μορφή ζάχαρης που χρησιμοποιεί το σώμα μας ως σάκχαρο στο αίμα. Η δεξτρόζη είναι χημικά ισοδύναμη, αλλά προέρχεται από καλαμπόκι.

Ποιος πρέπει να χρησιμοποιήσει δεξτρόζη;

Όποιος χρειάζεται την ενέργεια μιας απλής ζάχαρης μπορεί να χρησιμοποιήσει δεξτρόζη. Χρησιμοποιείται συνήθως από αθλητές αντοχής που χρειάζονται σταθερή, γρήγορη ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους (δες τα αθλητικά ποτά).

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί τακτικά για φόρτωση υδατανθράκων. Ωστόσο, λόγω της ικανότητάς της να αυξάνει την ινσουλίνη και να αυξάνει την απορρόφηση άλλων μορίων (όπως τα αμινοξέα), μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από όποιον θέλει να ενισχύσει την επίδραση των συμπληρωμάτων μετά την προπόνηση.

Πότε να χρησιμοποιήσεις την δεξτρόζη;

1. Όταν δεν έχεις ενέργεια

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικούς χρόνους ανάλογα με το πρόγραμμα προπόνησής σου. Εάν δεν έχεις φάει και ανησυχείς ότι δεν θα έχεις πολύ ενέργεια, η λήψη δεξτρόζης πριν από την προπόνηση σου μπορεί να σε βοηθήσει.

2. Όταν κάνεις άσκηση αντοχής

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι αθλητές αντοχής μπορεί να προτιμούν να το χρησιμοποιούν σε μικρές δόσεις κατά τη διάρκεια της μακράς, έντονης προπόνησής τους.

3. Μετά την προπόνηση για την ενίσχυση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών

Άλλοι μπορεί απλώς να το προσθέσουν στο ρόφημα τους μετά από μια προπόνηση για να ενισχύσουν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών. Εάν ακολουθείς μία δίαιτα carb cycling (κύκλος υδατανθράκων), η δεξτρόζη πρέπει να χρησιμοποιείται σε μια ημέρα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Ποια είναι τα οφέλη της δεξτρόζης;

Η άσκηση γυμνάζει τους μυς και τους μειώνει την αποθήκευση ενέργειας (γλυκογόνο) και τις μυϊκές ίνες (πρωτεΐνες). Χρησιμοποιούμε πρωτεϊνικά ροφήματα για να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση των μυϊκών ινών και χρειαζόμαστε υδατάνθρακες για να αναπληρώσουμε τα αποθέματα γλυκογόνου για ενέργεια.

Όσο πιο γρήγορα μπορούμε να αναπληρώσουμε αυτά τα δομικά στοιχεία για τους μυς μας, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να ανακάμψουμε και να ετοιμαστούμε για την επόμενη πρόκληση ή προπόνηση.

Επειδή η δεξτρόζη είναι μια απλή ζάχαρη, χωνεύεται πολύ εύκολα και μεταφέρεται σε όλο το σώμα. Μπορεί να αναλάβει δράση γρήγορα για σχεδόν με άμεσο όφελος.

Η λήψη δεξτρόζης μετά από μια προπόνηση αυξάνει επίσης την απόκριση της ινσουλίνης στο σώμα, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους μυς σου να απορροφήσουν επίσης πρωτεΐνες και να ξαναχτίσουν τα αποθέματα γλυκογόνου για να ανακάμψουν γρήγορα. 1

Ποιες είναι οι παρενέργειες της δεξτρόζης;

Οι πιθανές παρενέργειες της δεξτρόζης περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία) λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η ινσουλίνη.

Επειδή η δεξτρόζη είναι ένα απλό σάκχαρο, μεταφέρει όλες τις πιθανές παρενέργειες κάθε τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες - μπορεί επίσης να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με ανεβοκατεβάσματα στο σάκχαρο του αίματος.

Μακροπρόθεσμα, πάρα πολλά πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή σου μπορεί να οδηγήσουν σε κακό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, επομένως είναι καλύτερο να παρακολουθείς όλα τα σάκχαρα στη διατροφή σου.

Συμπληρώματα δεξτρόζης

Τα συμπληρώματα δεξτρόζης είναι ευεργετικά λόγω της γρήγορης πέψης και της απλής δομής τους - μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος πολύ πιο γρήγορα από τα πιο σύνθετα σάκχαρα ή άλλες πηγές υδατανθράκων.

Οι bodybuilders ενδέχεται να χρησιμοποιούν δεξτρόζη πριν ή μετά την προπόνηση τους. Πριν από την προπόνηση, εάν τα επίπεδα ενέργειας είναι χαμηλά, η δεξτρόζη μπορεί να δώσει άμεση ώθηση στην ενέργεια. Μετά την προπόνηση, κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, η δεξτρόζη είναι ένας γρήγορος τρόπος για να παρέχεις στους μυς σου υδατάνθρακες για την αποκατάσταση και να διευκολύνεις την απορρόφηση των πρωτεϊνών.

Η δεξτρόζη στα τρόφιμα

Η δεξτρόζη βρίσκεται φυσικά στο καλαμπόκι και σε ορισμένα άλλα φυτά. Εμπορικά χρησιμοποιείται συχνά σε ψημένα προϊόντα και σε άλλα τρόφιμα που έχουν προσθέσει γλυκαντικά, όπως γλυκά, δημητριακά πρωινού και κατεψυγμένα επιδόρπια.

Μην εκπλαγείς αν η προσθήκη δεξτρόζης κάνει το ρόφημα μετά την προπόνηση να είναι πολύ γλυκό - αυξάνεις τη ζάχαρη!

Είναι η δεξτρόζη Vegan και χωρίς γλουτένη;

Επειδή προέρχεται από καλαμπόκι, η δεξτρόζη είναι 100% vegan και χωρίς γλουτένη. Θεωρείται φυσικό προϊόν.

Με λίγα λόγια

Η δεξτρόζη, αν και είναι απλή στη φύση της και τη δράση της, μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη εάν πρέπει να βελτιώσεις την πρόσληψη υδατανθράκων. Αν και επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όλους, είναι ένα γρήγορο και αποτελεσματικό εργαλείο για την αύξηση των επιπέδων ενέργειας και μπορεί να παίξει ρόλο στη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της προπόνησής σου.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

H Claire είναι Registered Dietitian (εγγεγραμμένη διαιτολόγος) από το Academy of Nutrition and Dietetics  και πιστοποιημένη Health and Wellness Coach από το International Consortium for Health and Wellness Coaching. Έχει πτυχίο Bachelor of Science in Biology και μεταπτυχιακό Master’s degree in Clinical Dietetics και Nutrition από το University of Pittsburgh.

 Η Claire λατρεύει να μιλάει και να γράφει για το φαγητό και το fitness και της αρέσει να χρησιμοποιεί την εμπειρία της ώστε να βοηθήσει τους άλλους να πετύχουν τους στόχους υγείας και ευεξία τους.

Η Claire είναι επίσης πιστοποιημένη instructor στην ποδηλασία σε κλειστό χώρο και αγαπάει την πνευματική και φυσική ώθηση που λαμβάνει από τα μαθήματα yoga και τρεξίματος. Όταν δεν καταφέρνει να διατηρηθεί fit, ζητωκραυγάζει για τις τοπικές ομάδες της περιοχής της στο Pittsburgh, ή μαγειρεύει για την οικογένειά της στην κουζίνα.

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Claire’s εδώ.

myprotein