Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Επίπεδα δραστηριότητας στο Lockdown και άλλες έρευνες fitness

Επίπεδα δραστηριότητας στο Lockdown και άλλες έρευνες fitness
Evangeline Howarth
Writer and expert3 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Μαζέψαμε πάλι για εσάς τις καλύτερες επιστημονικές έρευνες που γίνονται στο fitness! Αν θες να ξέρεις τα πάντα για την διατροφή και το fitness, είσαι στο σωστό σημείο!

Αυτή την βδομάδα η ατζέντα έχει ως εξής:

  • Επίπεδα δραστηριότητας στο lockdown
  • το πρόσφατα ανακαλυφθέν κύκλωμα ζάχαρης του εντέρου προς τον εγκέφαλο
  • άσκηση και πνευματική υγεία

Επίπεδα δραστηριότητας στο lockdown 

Σύμφωνα με μια έρευνα 1000 ατόμων στην Ιρλανδία, το 69% των ατόμων έκαναν την ίδια ποσότητα άσκησης και το 33% έκαναν παραπάνω κατά το lockdown.1 Η έρευνα, επίσης, βρήκε ότι το 50% μαγείρευαν περισσότερο το οποίο συνδέεται με το γεγονός ότι το 52% έτρωγαν περισσότερα σνακ από ότι συνήθως!

Διψάει το σώμα σου για ζάχαρη;

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει ένα κύκλωμα εντέρου-εγκεφάλου που αντιδρά στην κατανάλωση ζάχαρης.Οι ερευνητές εξέτασαν τις εγκεφαλικές δραστηριότητες των τρωκτικών όταν κατανάλωναν ζάχαρη έναντι τεχνητού γλυκαντικού ή νερού και διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια περιοχή του εγκεφάλου που ανταποκρίνεται μόνο στη ζάχαρη.

Αυτό το μέρος του εγκεφάλου είναι συνήθως ένας κόμβος πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση του σώματος και η διαδρομή προς αυτό το μέρος του εγκεφάλου ξεκινά στο έντερο. Ενώ αυτή η μελέτη έγινε σε ποντίκια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ίδια πορεία υπάρχει και στους ανθρώπους.

Πιστεύουν ότι η αποκάλυψη αυτού του κυκλώματος μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλός μας για να μας κάνει να θέλουμε ακόμη περισσότερο. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν η έρευνα ισχύει και για τους ανθρώπους.

Πόσο fit είναι ο εγκέφαλός σου;

Το σώμα σου μπορεί να είναι fit, αλλά έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο fit είναι ο εγκέφαλός σου; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η συμμετοχή στον αθλητισμό μπορεί επίσης να βελτιώσει τη γνωστική σου απόδοση.3 Έτσι, ποια είδη αθλητισμού είναι πιο αποτελεσματικά στην ενίσχυση αυτής της δύναμης του εγκεφάλου;

Οι ερευνητές, αφού εξέτασαν πολλές μελέτες, διαπίστωσαν ότι η αντοχή και η προπόνηση δύναμης βελτίωσαν τη γνωστική απόδοση, αλλά τα αθλήματα που απαιτούσαν συντονισμό ή πολύπλοκα μοτίβα κίνησης τη βελτίωσαν ακόμη περισσότερο.

Διαπίστωθηκε ότι η διάρκεια της άσκησης δεν έπαιζε πραγματικά ρόλο στη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης, αλλά μια σκληρή προπόνηση προσέφερε επιπλέον ενίσχυση του εγκεφάλου για άνδρες και αγόρια, σε συνδυασμό με μια σταδιακή αύξηση της έντασης.

Με λίγα λόγια

Υπάρχουν πολλά να μάθουμε από την επιστήμη υγείας και φυσικής κατάστασης. Ας ελπίσουμε ότι αυτό σας δίνει μια γεύση για ό,τι γίνεται εκεί έξω σε επίπεδο ερευνών. Μείνετε συντονισμένοι για τις τελευταίες συμβουλές επιστημονικών εμπειρογνωμόνων και τρελές νέες γνώσεις για το fitness.

1. One Core. COVID-19 Support During Uncertain Times Report. 2020

2. Tan, H., Sisti, A.C., Jin, H. et al.The gut–brain axis mediates sugar preferenceNature(2020).

3. Ludyga, S., Gerber, M., Pühse, U., Looser, V. N., & Kamijo, K. (2020). Systematic review and meta-analysis investigating moderators of long-term effects of exercise on cognition in healthy individualsNature Human Behaviour, 1-10.

Evangeline Howarth
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Η Evangeline έχει λάβει μέρος σε πολλά ανταγωνιστικά αθλήματα από μικρή ηλικία. Ως πιστοποιημένη καθηγήτρια RYA σκαφών κατανοεί την σημασία της σωστής διατροφής για την τροφοδοσία έντονων αθλημάτων καθώς και αθλημάτων αντοχής. Έχει επίσης εμπειρία στην ομάδα GBR Squads καθώς και έχει πραγματοποιήσει τον ρόλο προπονήτριας στην πρώτημα ομάδα του πανεπιστημίου της.

Στον ελεύθερό της χρόνος, η Evangeline λατρεύεο το τρέξιμο και ιδαιαίτερα τους Μαραθωνίους. Τα σαββατοκύριακα, θα την βρείτε να κάνει θαλάσσια σπορ ή πεζοπορία σε λόφους. Τα αγαπημένα της απογεύματα κάνει HIIT session ή squats και μετά απολαμβάνει πικάντικα γεύματα και αρκετά λαχανικά – μιαμ!

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Evie εδώ.

myprotein