Απορροφησιμότητα και βιολογική αξία
Η πρωτεΐνη απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από τον ανθρώπινο οργανισμό. Το μεγαλύτερο μέρος της διαιτητικής πρόσληψης έχει διασπαστεί πλήρως στο λεπτό έντερο και κατόπιν, τα αμινοξέα απορροφώνται και μεταφέρονται σε ιστούς όπως το συκώτι, τα νεφρά και οι μύες. Παρόλα αυτά, δεν καλύπτουν όλες οι πρωτεϊνικές πηγές το ίδιο τις ανάγκες του οργανισμού σε άζωτο και απαραίτητα αμινοξέα. Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης συνήθως έχουν έλλειψη ή μικρές ποσότητες σε κάποια από τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ οι ζωικές εμφανίζουν πιο πλήρες προφίλ αμινοξέων. Αυτό τους δίνει και μεγαλύτερη βιολογική αξία. Φυσικά και οι φυτικές πηγές δεν είναι άχρηστες, καθώς αν συνδυαστούν μεταξύ τους ή με ζωικές πηγές μπορούν να δώσουν πολύ ολοκληρωμένο προφίλ αμινοξέων. Μερικές από τις καλύτερες πηγές είναι το κρέας, τα αβγά, οι πρωτεΐνες του γάλακτος και τα όσπρια.
Ο ρόλος των πρωτεΐνών
Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τον άνθρωπο. Αποτελούν βασικό συστατικό του μυϊκού ιστού (20-25% του συνολικού του βάρους) ενώ επιτελούν άπειρες λειτουργίες στον οργανισμό. Μερικές από αυτές είναι η δυνατότητα στήριξης και κίνησης του σκελετού, η μεταφορά και αποθήκευση ουσιών στους ιστούς και το αίμα, η κατάλυση αντιδράσεων, η γονιδιακή έκφραση και η αύξηση των κυττάρων. Οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα αποτελούν μέρη ουσιών όπως ορμόνες, αυξητικοί παράγοντες, ένζυμα, αντισώματα κ.ά. Θεωρείται ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικές πρωτεΐνες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πόσες πρωτεΐνες πρέπει να τρώω;
Ο οργανισμός μας δεν χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό πρωτεΐνη για καύσιμο, εκτός από συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά προτιμά τους υδατάνθρακες και το λίπος. Παρόλα αυτά πραγματοποιείται συνεχώς σύνθεση, διάσπαση και μετατροπές πρωτεϊνών στο σώμα, ενώ η περίσσεια αποβάλλεται με τη μορφή μιας ουσίας, που ονομάζεται ουρία.Ο οργανισμός μας προσπαθεί γενικά να διατηρεί το λεγόμενο ‘’ισοζύγιο αζώτου’’.
Γενικά οι συστάσεις για πρωτεΐνη είναι αρκετά χαμηλές (0,8-1γ/κιλό ΣΒ), αν αναλογιστούμε την περιεκτικότητα μιας τυπικής δυτικής δίαιτας πλούσιας σε ζωικά προϊόντα,ωστόσο οι ανάγκες σε άτομα που ασκούνται φέρονται να είναι μεγαλύτερες. Προτείνονται μέχρι και 1,8 γρ./κιλο ΣΒ καθώς φαίνεται ότι άτομα που κάνουν έντονη αερόβια άσκηση ή αντιστάσεις χρειάζονται επιπλέον ποσότητες για να αντισταθμίσουν τις απώλειες. (1, 2)