Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Χολίνη | Ποιά είναι τα οφέλη και η κατάλληλη δοσολογία

Χολίνη | Ποιά είναι τα οφέλη και η κατάλληλη δοσολογία
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Η xολίνη είναι ένα φανταστικό συμπλήρωμα διατροφής με αρκετά οφέλη για την υγεία. Παρόμοια με την βιταμίνη Β, φτιάχνεται φυσικά στο συκώτι σας και έρχεται στη διατροφή σας από φυσικές πηγές όπως το συκώτι, το κρέας ή το ψάρι. Για τους χορτοφάγους, η χολίνη βρίσκεται σε αφθονία στους ξηρούς καρπούς, στο σπανάκι, στα φασόλια, στον αρακά, τα αυγά και το σιταρόχορτο.

Τι είναι η χολίνη;

Η διτρυγική χολίνη είναι βασικά μια μορφή άλατος της χολίνης, η οποία αποτελεί απαραίτητη θρεπτική ουσία. Θα βρείτε την χολίνη σχεδόν σε όλα τα φυτά και τα ζώα. Είναι ένα αρχαίο μόριο και αποτελεί μέρος της βιοχημείας όλων των ζωντανών πραγμάτων.

Υπάρχουν αρκετοί τύποι χολίνης, αλλά η διτρυγική χολίνη είναι η πιο εύκολη να παραχθεί, καθώς και η πιο σταθερή μορφή χολίνης. Η διτρυγική είναι μια χημική ομάδα που προστίθεται στη χολίνη, καθιστώντας τη σταθερή και διαθέσιμη για μεταβολισμό στο σώμα σας.

Πώς βοηθά την υγεία σας; Βασικά, η χολίνη είναι ένα πολύ χρήσιμο μόριο, το οποίο συμβάλλει μαζικά στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και των σωματικών λειτουργιών. Χρησιμοποιείται από το σώμα σας σε πολλές χημικές αντιδράσεις και είναι επίσης ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες, το οποίο μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα διόγκωσης και άσθματος.

χολίνη

Πλεονεκτήματα χολίνης

Ένα από τα κύρια οφέλη της χολίνης είναι για το μυαλό σας. Δείτε μερικούς από τους τρόπους που είναι καλή για τον εγκέφαλό σας.

  • Τα συμπληρώματα χολίνης συνιστώνται, παράλληλα με τις διαιτητικές πηγές, λόγω των νοοτροπικών επιδράσεων της χολίνης, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να "ενεργοποιηθούν" μόνο από την τροφή λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης των τροφών σε χολίνη.
  • Τα νοοτροπικά αναφέρονται στη βελτίωση της νοημοσύνης και είναι συμπληρώματα που βελτιώνουν τη δημιουργικότητα, τη μνήμη και τα κίνητρά σας.
  • Για τους αθλητές και τους bodybuilders, η χολίνη είναι πολύ χρήσιμο συστατικό για να αποτρέψει την κόπωση και να βοηθήσει τις ικανότητες αντοχής σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Πλεονεκτήματα για τον εγκέφαλο

Μια μελέτη σε ζώα ανακάλυψε ότι η χολίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ιππόκαμπου των ζώων. Ο ιππόκαμπος είναι το μικρό όργανο στον μεσαίο κροταφικό λοβό του εγκεφάλου. Είναι ένα βασικό μέρος του μεταιχμιακού συστήματος, το οποίο ρυθμίζει τα συναισθήματα. Ο ιππόκαμπος σας συνδέεται με τη μνήμη, ειδικά τις μακροχρόνιες αναμνήσεις σας. Ο ιππόκαμπος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη χωρική σας πλοήγηση.

Η χολίνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της μνήμης των παιδιών και συνιστάται επίσης στις έγκυες γυναίκες ώστε να εξασφαλίσουν ότι κάνουν τη χολίνη μέρος της διατροφικής ρουτίνας τους.

Μια μελέτη που περιελάμβανε 1391 συμμετέχοντες αποκάλυψε την ευεργετική επίδραση της χολίνης στη γνωστική απόδοση, η οποία σχετίζεται με χαμηλότερους ρυθμούς υπέρτασης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι με υψηλή διατροφή με χολίνη μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της υπέρτασης και ως εκ τούτου να βελτιώσουν τη μνήμη τους.

Η χολίνη είναι ένας πρόδρομος για την ακετυλοχολίνη, γνωστός ως «πομπός μάθησης» στον εγκέφαλό σας, επιτρέποντάς της να λειτουργεί όπως πρέπει. Η ακετυλοχολίνη είναι εξαιρετικά σημαντική στο ρόλο της καθώς μεταδίδει σήματα στους νευρώνες. Η ακετυλοχολίνη είναι επίσης ένα είδος διεγερτικού για τον εγκέφαλό σας, που σημαίνει ότι μπορεί να σας προσφέρει περισσότερη ψυχική ενέργεια και να σας κρατήσει σε εγρήγορση.

Η χολίνη είναι ένα ισχυρό αντι-φλεγμονώδες

Η χολίνη είναι αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδες συστατικό. Η φλεγμονή και τα σχετικά συμπτώματά της είναι κοινά και προκαλούνται από τα πάντα, από τον τρόπο ζωής σας, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος και του καπνίσματος, μέχρι το στρες από τη δουλειά σας και τη διατροφή σας.

χολίνη

Καλή για την υγεία της καρδιάς

Η χολίνη είναι γνωστή για την καταπολέμηση της καρδιακής νόσου λόγω της ικανότητάς της να μειώνει την ομοκυστεΐνη, η οποία είναι ένα επικίνδυνο υποπροϊόν του μεταβολισμού σας που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης συχνά εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της έλλειψης βιταμίνης Β12, Β6 ή φολικού οξέος.

Τέλειο συμπλήρωμα για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Τα οιστρογόνα είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή χολίνης. Για τις γυναίκες που έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι ελλιπή, γεγονός που με τη σειρά τους οδηγούν σε λιγότερη χολίνη που παράγεται φυσιολογικά στο σώμα. Έτσι, τα συμπλήρώματα χολίνης είναι μια καλή ιδέα για τη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και του σώματος μετά την εμμηνόπαυση.

Ανεπιθύμητες ενέργειες χολίνης

Η χολίνη θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες, αλλά υπάρχουν γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη μεγάλης ποσότητας. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν γαστρεντερική δυσφορία, προβλήματα εντέρου όπως διάρροια, ναυτία, έμετο, ιδρώτα και αλλαγή στη μυρωδιά της οσμής του σώματος. Μία μελέτη αποκάλυψε ότι η υψηλή διατροφή με χολίνη αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε γυναίκες, αν και πιστεύεται ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτή τη θεωρία.

Δοσολογία

Η λήψη υψηλότερων δόσεων χολίνης από το στόμα θεωρείται δυνητικά μη ασφαλής για μερικούς ενήλικες. Κατά γενικό κανόνα και για τις έγκυες γυναίκες συνιστώνται ημερησίως δόσεις μέχρι 3 γρ. για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες μέχρι 18 ετών. Οι δόσεις των 3,5 γρ. ημερησίως θεωρούνται ασφαλείς και δεν προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες για γυναίκες ηλικίας άνω των 19 ετών.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein