Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

4 Superfoods που πρέπει να καταναλώσεις!

4 Superfoods που πρέπει να καταναλώσεις!
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 4 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Η λέξη “Superfood” είναι μια δημοφιλής λέξη που κάνει ιδιαίτερο θόρυβο σε blog υγείας, σουπερ μάρκετ και φίλους. Και κάθε χρόνο υπάρχει και ένα νέο “superfood”. Είτε η νέα μόδα είναι ένα σπάνιο φρούτο του Αμαζονίου είτε κάποιος σπόρος που γιατρεύει τα πάντα, τα στοιχεία για τα περισσότερα superfoods βασίζονται περισσότερο σε μια μόδα παρά σε πραγματικά πλεονεκτήματα υγείας.

Παρόλο που δεν υπάρχει η έννοια της υπερτροφής, έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με 4 τροφές που έχουν μια ουσιαστική έρευνα πίσω από αυτά.

1) Σκόρδο

Το σκόρδο έχει ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας την αρτηριακή πίεση [1] και βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης [2]. Το σκόρδο παρέχει επίσης αντιοξειδωτικά οφέλη, καθώς υποστηρίζει τη δραστηριότητα της γλουταθειόνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα νηστείας γλυκόζης στο αίμα [3]. Η κατανάλωση σκόρδου στη διατροφή σου είναι μια από τις πιο υγιεινές συνήθειες που μπορείς να έχεις.

2) Σκούρα berries

Τα σκούρα berries, όπως τα blueberries, είναι μια μια πλούσια πηγή φυτοχημικών και pterostilbene. Οι ανθοκυάνες πιστεύεται ότι είναι ο πιθανός λόγος για τον οποίο τα σκούρα μούρα μπορούν να επηρεάσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα [4]. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να τρώνε σκούρα μούρα για να βελτιώσουν τη μνήμη [5]. Αν και ο μηχανισμός πίσω από αυτό το αποτέλεσμα - η αύξηση ενός παράγοντα ανάπτυξης που ονομάζεται BDNF [6] - θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει και για τους νέους [7], αυτός τομέας έρευνας είναι προκαταρκτικός.

3) Σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα είναι μια μπλε-πράσινη άλγη με συνολική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 55-70% [8] που κέρδισε φήμη αφού η NASA άρχισε να την ερευνά [9] για χρήση σε διαστημικές αποστολές. Επιπλέον, η σπιρουλίνα περιέχει μια βαριά δόση βήτα-καροτένιου [10], μερικά ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και προ- και ψευδο-βιταμίνες. Έχει ένα καλό προφίλ ασφάλειας [11] και παρέχει (αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά [12]) αποτελέσματα.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η συμπλήρωση της σπιρουλίνας μπορεί να μειώσει δραματικά [13] την LDL-C, τα τριγλυκερίδια και την ολική χοληστερόλη ενώ αυξάνει την HDL-C. Η έρευνα των ζώων δείχνει ότι η σπιρουλίνα μπορεί επίσης να είναι νευροπροστατευτική, αλλά απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί αυτή η επίδραση.

Η γεύση της δεν είναι και τόσο ωραία όμως!

4) Πράσινα φύλλα

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν υψηλά επίπεδα νιτρικών, όπως και τα παντζάρια. Στην πραγματικότητα, το παντζάρι έχει τόσα νιτρικά ώστε να μπορεί να χρησιμεύσει ως πιθανή εργογενική βοήθεια [14] και συμπλήρωμα προ-προπόνησης με τη μορφή χυμού παντζαριού.

Τα νιτρικά βελτιώνουν τη ροή του αίματος με τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Η κατανάλωση πλούσιων σε νιτρικά λαχανικών ημερησίως (όπως ρόκα, τα χόρτα, άνηθο, χόρτα και παντζάρια) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης [15] με την πάροδο του χρόνου.

Μην ακούς τις φήμες και την δημοσιότητα

Τα "νέα" superfoods είναι σχεδόν πάντα πολύ καλά για να είναι αλήθεια. Μην βασίζεσαι στα μέσα ενημέρωσης για να ενημερωθείς για νέες ανακαλύψεις στον κόσμο των τροφίμων και της διατροφής.

Διάβασε μελέτες και επιστημονικές έρευνες και όχι μόνο την περίληψη! Η αποφυγή των νέων διατροφικών μοδών και της διαφήμισης θα σου εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα. Αντί να αναζητάς μια συντόμευση, ενσωμάτωσε κάποια από αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σου και κάνε προοδευτικές αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής σου.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

 

  • ^ Ashraf R, et al. Effects of Allium sativum (Garlic) on systolic and diastolic blood pressure in patients with essential hypertension. Pak J Pharm Sci. (2013)
  • ^ Ried K, Toben C, Fakler P. Effect of garlic on serum lipids: an updated meta-analysis. Nutr Rev. (2013)
  • ^ Hou LQ, Liu YH, Zhang YY. Garlic intake lowers fasting blood glucose: meta-analysis of randomized controlled trials. Asia Pac J Clin Nutr. (2015)
  • ^ Bowtell JL, et al. Enhanced task-related brain activation and resting perfusion in healthy older adults after chronic blueberry supplementation. Appl Physiol Nutr Metab. (2017)
  • ^ Krikorian R, et al. Blueberry supplementation improves memory in older adults. J Agric Food Chem. (2010)
  • ^ Rendeiro C, et al. Blueberry supplementation induces spatial memory improvements and region-specific regulation of hippocampal BDNF mRNA expression in young rats.Psychopharmacology (Berl). (2012)
  • ^ Whyte AR, Schafer G, Williams CM. Cognitive effects following acute wild blueberry supplementation in 7- to 10-year-old children. Eur J Nutr. (2016)
  • ^ Potential health benefits of spirulina microalgae.
  • ^ Characterization of Spirulina Biomass for CELSS Diet Potential.
  • ^ Vitamin A.
  • ^ Marles RJ, et al. United States pharmacopeia safety evaluation of spirulina. Crit Rev Food Sci Nutr. (2011)
  • ^ Wu Q, et al. The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Arch Toxicol. (2016)
  • ^ Serban MC, et al. A systematic review and meta-analysis of the impact of Spirulina supplementation on plasma lipid concentrations. Clin Nutr. (2016)
  • ^ Kerley CP. Dietary nitrate as modulator of physical performance and cardiovascular health.Curr Opin Clin Nutr Metab Care. (2017)
  • ^ Siervo M, et al. Inorganic nitrate and beetroot juice supplementation reduces blood pressure in adults: a systematic review and meta-analysis. J Nutr. (2013)

 

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein