Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Διατροφή χωρίς γλουτένη ή με δυσανεξία στην λακτόζη: συμπληρώματα

Διατροφή χωρίς γλουτένη ή με δυσανεξία στην λακτόζη: συμπληρώματα
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Αν ακολουθείτε μια διατροφή χωρίς γλουτένη ή βασισμένη σε φυτικά τρόφιμα, ή αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή κάποια παρόμοια διαιτητική ανάγκη, το να ψωνίζετε συμπληρώματα ίσως είναι εφιάλτης.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι στις μέρες μας υπάρχει μια πληθώρα επιλογών για όλους η οποία δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Σε αυτή τη λίστα θα δούμε κάποια από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα: κυρίως αυτά που είναι χρήσιμα και λειτουργικά ενώ παράλληλα προσαρμόζονται εύκολα σε μια πληθώρα διατροφών. Ίσως ανακαλύψετε και συμπληρώματα που δεν είχατε σκεφτεί ποτέ.

1) Εναλλακτικές πρωτεΐνης Whey

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η πρωτεΐνη Whey μπορεί να μην είναι κατάλληλη για εσάς. Μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, να προτιμάτε φυτικά τρόφιμα ή απλά να μην σας αρέσουν τα γαλακτοκομικά.

Ευτυχώς, υπάρχει μια πληθώρα εναλλακτικών που ταιριάζει σε κάθε διατροφική ανάγκη.

Η πρωτεΐνη σόγιας είναι η πιο κοινή και ευρέως διαθέσιμη εναλλακτική η οποία προσφέει βέλτιστη αξία σε σχέση με την τιμή. Περιέχει μια ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης ανά μερίδα και ταιριάζει καλά με σέικ ή χυλούς βρώμης, σπιτικές μπάρες και άλλες νόστιμες και απλές συνταγές!

Θα χρειαστείτε λίγο παραπάνω υγρό σε σχέση με την Whey αλλά και πάλι εξαρτάται από προσωπικές επιλογές. Και αν είστε αλλεργικοί στην σόγια, κανένα πρόβλημα! Ρίξτε μια ματιά στην πρωτεΐνη αρακά,Βιολογική Σκόνη Πρωτεΐνης Κάνναβης και  πρωτεΐνη καστανού ρυζιού, ή ακόμα και το vegan blend!

2) Μονοϋδρική κρεατίνη

Ρώτησε τον εαυτό σας αυτή την ερώτηση: Παίρνω κρεατίνη; Αν η απάντηση είναι "όχι", τότε; Αν πεις "ναι, φυσικά", τότε συγχαρητήρια.

Για αυτούς που δεν γνωρίζουν, η κρεατίνη είναι το πιο δημοφιλές και ευρέως χρησιμοποιούμενο συμπλήρωμα για προπόνηση δύναμης (μετά την πρωτεΐνη), για έναν καλό λόγο.

Η κρεατίνη παράγεται από το σώμα μέσω των αμινοξέων της αργινίνης, γλυκίνης και μεθιονίνης με την ευθύνη να τροφοδοτεί το ενεργειακό μας σύστημα, αλλιώς γνωστό ως τριφωσφορική αδρεναλίνη (ATP.) Αυτό σας παρέχει εκρήξεις δύναμης σε συνδυασμό με τις γρήγορες μυϊκές ίνες. Το οποίο είναι καλό αλλά το σώμα μας δεν έχει αρκετή για να προσφέρει δραματικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της προπόνησης!

Μπορεί να βρεθεί φυσικά στο ωμό κρέας και σε ορισμένα ψάρια και στα αυγά (1) - το οποίο δεν είναι ιδανικό για φυτικές δίαιτες - επομένως τα συμπληρώματα σας παρέχουν μια επιπλέον ώθηση.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι γίνεστε πιο δυνατός γρηγορότερα. Είναι ασφαλής για χορτοφάγους, άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή άτομα που δεν καταναλώνουν γλουτένη.

Η Creapure είναι μια από τις αγνές μορφές με 99.99% μονοϋδρική κρεατίνη.

3) Πολυβιταμίνες

Αρκετοί πιστεύουν ότι μια καλά ισορροπημένη διατροφή αφαιρεί την ανάγκη για συμπληρώματα πολυβιταμινών - ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε χρόνο ή χρήματα ώστε να θρέψουν το σώμα τους με τα βέλτιστα θρεπτικά συστατικά κάθε μέρα.

Υπάρχει μια πληθώρα πολυβιταμινών διαθέσιμη στην αγορά, αλλά αν έχετε μια συγκεκριμένη διαιτητική ανάγκη είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι είναι κατάλληλο για εσάς.

Η σκόνη πολυβιταμίνης, με μονάχα 2 μεζούρες περιέχει 100% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης με 14 απαραίτητες βιταμίνες και μετάλλα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν θέλετε να αποφύγετε μια χούφτα από χάπια.

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε την έρευνά σας για το τι μπορεί να σας λείπει εάν έχετε έναν ορισμένο διαιτητικό περιορισμό.

4) ZMA

Το ZMA είναι ένας συνδυασμός ψευδαργύρου, μαγνησίου και βιταμίνης Β6, σχεδιασμένο ειδικά για τη βελτίωση του ύπνου - ένα θέμα που πολλοί άνθρωποι υποφέρουν! Λαμβάνοντας μόνο ένα πριν από τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας, επιτρέποντάς σας να ξυπνήσετε νιώθοντας πιο φρέσκοι και ως εκ τούτου να αποφύγετε το κουμπί αναβολής του ξυπνητηριού.

Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελές εάν υποφέρετε από μυϊκό πιάσιμο (DOMS) μετά από μια προπόνηση, καθώς η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας θα βελτιώσει σημαντικά την ολονύκτια μυϊκή σας αποκατάσταση.

Υπάρχει ένας πλούτος επιστημονικής έρευνας που υποστηρίζει τα θετικά οφέλη του ψευδαργύρου και του μαγνησίου. Ο ψευδάργυρος, για παράδειγμα, έχει συνδεθεί με την πρωτεϊνική σύνθεση, η οποία βοηθά στην ανάκτηση και ανάπτυξη των μυών. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών που επηρεάζει άμεσα τον μεταβολικό σας ρυθμό. Με λίγα λόγια, ένας ταχύτερος ρυθμός μεταβολισμού σας δίνει πιο αποτελεσματικές συνθήκες λιποδιάλυσης.

Το μαγνήσιο, από την άλλη πλευρά, είναι ένα μέταλλο υπεύθυνο για την αρτηριακή μας πίεση και το καρδιαγγειακό σύστημα. Εάν ζείτε έναν ταραχώδη και απαιτητικό τρόπο ζωής, η απελευθέρωση των ορμονών του στρες μπορεί να προωθήσει την ανεπάρκεια μαγνησίου στους ιστούς του οργανισμού μας, (2) μειώνοντας έτσι την ποσότητα της TLC που θα προσφέρει το σώμα σας!

5) BCAAs

Αν δεν είστε οικείος με τον φανταστικό κόσμο των αμινοξέων, τότε ετοιμαστείτε!

Ένα απαραίτητο αμινοξύ είναι κάτι το οποίο το σώμα σας δεν μπορεί να φτιάξει μόνο του, επομένως είναι πολύ σημαντικό να το λάβετε από τη διατροφή σας, ώστε να ενισχύσετε την πρωτεΐνοσύνθεση και να αποτρέψει τον μυϊκό καταβολισμό.

Τα αμινοξέα που είναι παρόντα στα BCAAs (λευκίνη, ισολευκίνη, βαλίνη) είναι σημαντικά για ανάπτυξη και συντήρηση της μυϊκής ανάπτυξης. Αν ακολουθείτε μια φυτική διατροφή, επιλέξτε τα BCAA σε μορφή κάψουλας.

Τα BCAAs είναι ιδανικά για αθλητές, αλλά αν ενδιαφέρεστε στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας τότε τα BCAA 4:1:1 είναι η λύση με επιπλέον περιεκτικότητα λευκίνης.

Αν είστε επιφυλακτικοί με τα προ-προπονητικά συμπληρώματα ή θέλετε να προπονήστε με άδειο στομάχι, τότε λίγες μεζούρες BCAAs πριν πάτε στο γυμναστήριο είναι μια τέλεια ώθηση για μια άριστη προπόνηση.

Με λίγα λόγια

Ζώντας έναν ενεργό τρόπο ζωής με συγκεκριμένες διαιτητικές απαιτήσεις δεν χρειάζεται να παρεμποδίζετε τους στόχους σας - απλά πρέπει να ξέρετε τι συμπληρώματα παρέχουν τα περισσότερα οφέλη και να τα συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας ρουτίνα!

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

1) Williams, MH, Kreider RB & Branch JD (1999). Brief history. In: Creatine: The Power Supplement. Champaign, IL, Human Kinetics. pp. 3–11

2) Ayuk J., Gittoes N.J. (2014). Contemporary view of the clinical relevance of magnesium homeostasis” Ann. Clin. Biochem, 51, 2, 179–88.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein