Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Σταματώντας την επεξεργασμένη ζάχαρη και τα γλυκαντικά

Σταματώντας την επεξεργασμένη ζάχαρη και τα γλυκαντικά
Lauren Dawes
Writer and expert4 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Lauren Dawes
Θα μπορούσες να σταματήσεις τα γλυκά για 15 μέρες;

Ως μέρος της καμπάνιας #OwnTheSummer που κάναμε το καλοκαίρι, προσπάθησα να ξεπεράσω το comfortzone μου και να δοκιμάσω νέα πράγματα. Ως μέρος αυτού, αποφάσισα να κόψω τελείως τη ζάχαρη και τα γλυκαντικά για 15 μέρες. Δεν ήταν και τόσο ομαλή διαδικασία … Δες τα πέντε πράγματα που έμαθα από αύτη την διαδικασία.

1.Έχωπολλάπερισσότεραγλυκαντικάστηνδιατροφήμουαπόόσονόμιζα

Όταν ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια, νόμιζα ότι θα δυσκολευτώ μόνο στο τέλος της ημέρας, όπου και είχα την κακιά συνήθεια να χρειάζομαι κάτι γλυκό μετά το βραδινό. Ποτέ δεν πίστευα ότι το υπόλοιπο της ημέρας θα ήταν θέμα, αφού συνήθως δεν τρώω σνακ όπως μπισκότα και σοκολάτες στην δουλειά (εκτός αν μου τα προσφέρει κανείς, φυσικά).

Αυτό γινόταν μέχρι που συνειδητοποίησα πόσα πράγματα τρώω (και πίνω) που έχουν γλυκαντικά.

Κατά τη διάρκεια της βδομάδας, το πρωϊνό για μένα ήταν συνήθως κάτι όπως overnight oats. Το βρίσκω αρκετά εύκολο αφού το προετοιμάζω το βράδυ και με κρατάει μέχρι το μεσημέρι. Παράλληλα, βάζω και ένα scoop πρωτεΐνης …

Φυσικά, η πρωτεΐνη μου Impact Whey Protein με γεύση βανίλια έχει γλυκαντικό, όπως και η γεύση σοκολάτα που πολλές φορές προτιμάω. Το ίδιο και τα FlavDrops φυστικοβούτυρο που βάζω στον καφέ μου.

Άρχισα να συνειδητοποιώ ότι ίσως έχω περισσότερες λιγούρες από όσες νόμιζα…

Ήθελα να βρω έναν φυσικό τρόπο να κάνω πιο γλυκό το πρωϊνό μου, επομένως, αποφάσισα να επιλέξω ένα porridge μπανάνας. Έριξα μισή λιωμένη μπανάνα στην βρώμη μαζί με άγλυκο γάλα σόγιας και λίγο κανέλα.

Το αποτέλεσμα δεν ήταν κακό και μετά από μερικές μέρες γινόταν όλο και πιο γλυκό, μάλλον λόγω του γεγονότος ότι ήταν το πιο γλυκό πράγμα που έτρωγα μέσα στην ημέρα.

πρωϊνό

2. Μπορούσα να πιώ περισσότερο νερό

Αυτό δένεται εύκολα με το παραπάνω. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι η πλειοψηφία των ροφημάτων μου περιέχουν κάποιο γλυκαντικό, και αν δεν έχουν, τότε βάζω εγώ.

Πίνω αρκετό squash, βάζω FlavDrops στους καφέδες μου, ή επιλέγω πχ mocha (που έχει αρκετή ζάχαρη). Και φυσικά έχω λατρεία με την Diet Coke σε σημείο που όταν κάποιος πίνει δίπλα μου, τότε θα ζηλέψω και θα πιώ και εγώ.

Η διακοπή της ζάχαρης και των γλυκαντικών πήρε μακριά μου όλες αυτά που κατανάλωνα συνήθως. Ευτυχώς, δεν έβαζα ζάχαρη στο τσάι μου και έτσι κατανάλωνα τσάι χωρίς ιδιαίτερες σκέψεις. Αλλά με τον καφέ δυσκολεύτηκα.

Συνειδητοποίησα ότι το μπουκάλι με το νερό που είχα στο γραφείο μου, γέμισε περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα, που σίγουρα δεν είναι κακό!

3. Μπορούσα να φάω περισσότερο φρούτα και λαχανικά

Επέλεξα συνειδητά να κόψω την επεξεργασμένη ζάχαρη και όχι γενικά την ζάχαρη, αφού μετά από έρευνα ανακάλυψη ότι αν προσπαθείς να αποφύγεις όλα τα φυσικά σάκχαρα δεν είναι και τόσο σωστό. Είναι σε κάθε φρούτο, αλλά και σε ορισμένα λαχανικά, όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες καθώς και στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα.

Για μένα, η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην διακοπή επεξεργασμένων πρόσθετων σακχάρων και τεχνητών γλυκαντικών, και όχι στο να διακόψω κάθε είδος ζάχαρης.

Ως αποτέλεσμα, άρχισα να ενσωματώνω περισσότερα φρούτα στην διατροφή μου και άρχισα να τα βλέπω σαν λιχουδιά στην διατροφή μου, ενώ πριν δεν γινόταν αυτό.

Εκτός από την μισή μπανάνα στο πρωϊνό μου, ήθελα να καταναλώνω τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων μέσα στην ημέρα μου μαζί με κομματάκια καρότου και χούμους.

Για να ικανοποιήσω τις βραδινές μου λιγούρες, έτρωγα ελληνικό γιαούρτι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) με blueberries και mango. Επομένως, ένα άλλο bonus αυτής της προσπάθειας ήταν ότι έτρωγα σταθερά τις 5 μερίδες μου χωρίς πολλές σκέψεις, και το απολάμβανα.

4. Υπάρχει πάντα κάτι να αποφύγεις στο γραφείο

Στις 2 βδομάδες που δεν έτρωγα ζάχαρη, προφανώς δεν έφαγα κέικ στο γραφείο, έχασα δύο τούρτες γενεθλίων και πολλές λιχουδιές που έφερνε η ομάδα μου τις Παρασκευές.

Την πρώτη φορά που είχα όχι στην ζάχαρη ένιωσα περηφάνια, ειδικά όταν εξηγούσα στον κόσμο τον λόγο. Βέβαια, η περηφάνεια καμιά φορά σβήνει όταν βλέπεις τους γύρω σου να απολαμβάνουν κέικ και ντόνατς…

Κάποιες φορές, ήμουν οριακά εχθρική (την ευθύνη θα αποδώσω στην αυξημένη ευερεθιστότητα, ένα φημισμένο σύμπτωμα των πρώτων σταδίων της διακοπής ζάχαρης). Όταν ένας συνάδελφος μου πρόσφερε ένα μπισκότο, το κοίταξα και του είπα "καλά αφού ξέρεις ότι δεν μπορώ να το φάω". Σίγουρα υποτιμούσα πόσα πειρασμοί θα υπήρχαν γύρω μου, και πόση δύναμη θα χρειαζόταν ώστε να μην υποκύψω.

5. Όταν είπα στον εαυτό μου «όχι», μου έγινε εμμονή

Όταν ξεπέρασα την πρώτη βδομάδα χωρίς ιδιαίτερο πόνο, αποφάσισα να συνεχίσω για άλλη μια βδομάδα. Αυτό στην συνέχεια μου έγινε κάπως σαν εμμονή με την ζάχαρη.

Ξαφνικά ήθελα μόνο μπισκότα και σοκολάτες, παρόλο που ήμουν περισσότερο των αλμυρών…

Νόμιζα ότι οι λιγούρες για ζάχαρη θα μειωθούν μετά από μερικές μέρες διακοπής, αλλά έγινε το αντίθετο. Όσο σκεφτόμουν ότι δεν θα μπορώ να φάω για μια βδομάδα ακόμα, την ήθελα ακόμα περισσότερο.

Έβλεπα παντού σοκολάτες, γλυκά και ζήλευα τους φίλους μου που έτρωγαν Ben & Jerry’s και δεν ήθελα ούτε καν να τους κοιτάζω.

Αποδείχθηκε ότι ο περιορισμός μου δεν ήταν βιώσιμος. Νομίζω ότι αυτό το κομμάτι του αγώνα ήταν ότι το έκανα χωρίς ένα απτό στόχο, δηλαδή δεν το έκανα για μια συγκεκριμένη φυσική αλλαγή ή απώλεια βάρους, ήταν περισσότερο για να δω αν θα μπορούσα.

Αν μη τι άλλο, απόκτησα υπερ-επίγνωση όλων των πραγμάτων που ήθελα και δεν μπορούσα να καταναλώσω, ενώ πριν ήμουν σίγουρα σε θέση να περάσω μια ολόκληρη μέρα χωρίς να ονειρεύομαι τη σοκολάτα.

Τι έμαθα από αυτό sugar-freechallenge

Για εμένα, ο περιορισμός απλά δεν δούλεψε. Δεν καθάρισα από την επιθυμία για λιγούρες, αντιθέτως μου δημιουργήθηκαν εμμονές!

Ωστόσο, απόκτησα καλύτερη επίγνωση των επιλογών μου και φυσικά κατάλαβα την εξάρτησή μου σε γλυκαντικά. Αποφάσισα να πίνω περισσότερο νερό μέσα στην ημέρα παρά να πίνω έτοιμα αναψυκτικά και επίσης αποφάσισα να τρώω περισσότερα φρούτα και σνακ.

Θα συνεχίσω να αποδέχομαι με ανοιχτές αγκάλες τις λιχουδιές στο γραφείο που και πού. Η ζωή είναι μικρή, σωστά;

 

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Lauren Dawes
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Lauren Dawes

Η Lauren είναι απόφοιτος αγγλικής λογοτεχνίας και προέρχεται από την Νότια Αγγλία. Αγαπούσε πάντα την κολύμβηση, έχει ανακαλύψει τη δύναμη που προσφέρουν τα βάρη τα τελευταία χρόνια, και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης στην εβδομαδιαία τάξη hot yoga.

Τα σαββατοκύριακα μαγειρεύει συνήθως ή τρώει κάποιο είδος brunch και απολαμβάνει να δοκιμάζει νέες συνταγές με τους συγκατοίκους της - ειδικά έχει μια παλιά μαθητική συνηθεία, όπως να επιβιώνει από τα ζυμαρικά. Πάνω απ 'όλα, είναι σταθερά πιστή στη διατήρηση ισορροπίας ανάμεσα στο γυμναστήριο και το τζιν.

Μάθετε περισσότερα για την εμπειρία της Lauren εδώ.

myprotein