Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Φρουτοφαγία: επιστημονικό γεγονός ή μύθος;

Φρουτοφαγία: επιστημονικό γεγονός ή μύθος;
Myprotein
Writer and expert8 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Βουτάμε λίγο βαθύτερα σε ένα άλλο καυτό θέμα δίαιτας που ονομάζεται φρουτοφαγία, μια δίαιτα που (το μάντεψες) περιλαμβάνει πολλά φρούτα. Ας δούμε ακριβώς τι περιλαμβάνει, αν μας ωφελεί καθόλου ή αν είναι απλώς μια ακόμα μόδα στη ολοένα αυξανόμενη λίστα με τις διατροφικές μόδες.

φρουτοφαγία

Τι είναι φρουτοφαγία;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να είναι φρουτοφάγος. Για ορισμένους, το κίνητρο προέρχεται από την προσήλωση στην επιστροφή σε ένα παρελθόν που χρονολογείται πριν από μια αγροτική κοινωνία από τότε που οι άνθρωποι ήταν απλώς συλλέκτες. Ένα άλλο κοινό κίνητρο είναι η επιθυμία να εξαλειφθεί η αντιληπτή τοξικότητα μέσα από το σώμα. Για άλλους, η ελκυστικότητα μιας φρουτώδους διατροφής προέρχεται από την πρόκληση που παρέχει η περιοριστική φύση αυτής της δίαιτας.1

Για να είσαι φρουτοφάγος, τουλάχιστον οι μισές από τις θερμίδες σου πρέπει να προέρχονται από ωμά φρούτα. Συνήθως, το υπόλοιπο 25% έως 50% των θερμίδων προέρχεται από ξηρούς καρπούς, σπόρους, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι αυστηροί φρουτοφάγοι, ωστόσο, μπορούν να τρώνε έως και 90% φρούτα και μόλις 10% ξηρούς καρπούς και σπόρους.1 Αυτή η δίαιτα είναι πολύ περιοριστική στη φύση.

Τα τρόφιμα που επιτρέπεται να τρώνε οι φρουτοπαραγωγοί περιλαμβάνουν:

  • Όξινα φρούτα: Εσπεριδοειδή, κράνμπερι, ανανάδες
  • Υπόξινα φρούτα: Κεράσια, raspberries, σύκα
  • Γλυκά φρούτα: Σταφύλια, πεπόνια, μπανάνες
  • Λιπαρά φρούτα: Καρύδες, ελιές, αβοκάντο
  • Φρούτα λαχανικών: Πιπεριές, ντομάτες, αγγούρια, σκουός
  • Ξηροί καρποί: Φουντούκια, κάσιους, αμύγδαλα, φιστίκια αιγίνης, καρύδια
  • Σπόροι: Ηλίανθος, κολοκύθα, σκουός
  • Ποτά: Νερό καρύδας, φρέσκοι χυμοί φρούτων και νερό

Απαγορευμένα τρόφιμα

Ένας φρουτοφάγος δεν καταναλώνει καμία ζωική πρωτεΐνη. Τα αυγά, τα πουλερικά, το χοιρινό και το βοδινό κρέας δεν είναι επιλογές για έναν φρουτοφάγο. Ακριβώς όπως οι ζωικές πρωτεΐνες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν επιτρέπονται για τη φρουτοφαγική δίαιτα - το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί ή οποιαδήποτε άλλα ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα δεν επιτρέπονται. Μερικοί φρουτοφάγοι πίνουν γάλα αμυγδάλου, κάσιους ή καρύδας αντί για αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα.

Τα δημητριακά και τα προϊόντα δημητριακών δεν επιτρέπονται στη φρουτοφαγική δίαιτα, και αυτό περιλαμβάνει και τα προϊόντα δημητριακών. Μπορεί να πιστεύεις ότι οι πατάτες θα επιτρέπονταν στη φρουτοφαγική δίαιτα, αλλά αυτό δεν ισχύει καθώς οι πατάτες είναι αμυλώδεις. Μια αληθινή φρουτοφαγική δίαιτα δεν περιλαμβάνει φασόλια ή όσπρια, συμπεριλαμβανομένων των ρεβιθιών, των φακών, του αρακά, της σόγιας και των φιστικιών. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν επιτρέπονται στη φρουτοφαγική δίαιτα.

Τι λέει η επιστήμη

Παρά τις θρεπτικές ιδιότητες των ολόκληρων φρούτων, η κατανάλωση τους σε βάρος άλλων ομάδων τροφίμων μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Το σώμα μας χρειάζεται πρωτεΐνη και λίπος, δύο βασικά μακροθρεπτικά συστατικά που μπορεί να μην καταναλώνεις αρκετά σε μια φρουτοφαγική δίαιτα. Επιπλέον, η αποκοπή των δημητριακών σε θέτει σε κίνδυνο για ανεπάρκεια βιταμίνης Β, ο περιορισμός των γαλακτοκομικών και των λαχανικών μπορεί να σε θέσει σε κίνδυνο για ανεπάρκεια ασβεστίου και η απομάκρυνση των ζωικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12. Οι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως αναιμία, κόπωση, διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και οστεοπόρωση. Όσοι ακολουθούν μία φρουτοφαγική δίαιτα συχνά έχουν επίσης χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, ιωδίου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία, κούραση, λήθαργο και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό καθιστά τον υποσιτισμό και την ανεπάρκεια της φρουτοφαγικής διατροφής πολύ συχνά φαινόμενα.

Κίνδυνος επιπλοκών στην υγεία

Ο κίνδυνος για επιπλοκές στην υγεία είναι υψηλός με τη φρουτοφαγική διατροφή. Η περιοριστική φύση της δίαιτας μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη, επειδή η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα και να επηρεάσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Μια διατροφή με βάση τα φρούτα μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη για άτομα με διαταραχές του παγκρέατος και των νεφρών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αυστηροί φρουτοφάγοι μπορεί ακόμη και να λιμοκτονήσουν κατά λάθος σε σοβαρή κετοξέωση.

Ο περιορισμός της διατροφής σου σε ένα μόνο τρόφιμο μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία άλλων ομάδων τροφίμων λόγω αυτού που γνωρίζουμε ως dieting cycling. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μία διαταραγμένη διατροφή, καθώς είναι ένας ακραίος τρόπος διατροφής.

Βασιζόμενοι κυρίως στα φρούτα και στερώντας στον εαυτό σου τις απαραίτητες βιταμίνες, λίπη και πρωτεΐνες, είναι δυνατό να ωθήσεις το σώμα σου σε αυτό που ξέρουμε ως «starvation mode». Εάν το σώμα σου αισθάνεται ότι δεν πληροί τις ενεργειακές του απαιτήσεις, θα επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει ενέργεια για ζωτικές λειτουργίες όπως η αναπνοή.

Η ετυμηγορία

Ενώ η φρουτοφαγική δίαιτα προσφέρει ορισμένα διατροφικά οφέλη, υπάρχουν και σοβαρά μειονεκτήματα. Επειδή τα φρούτα είναι συνήθως χαμηλά σε λιπαρά και γεμάτα νερό, μπορείς να φας πολλά φρούτα με σχετικά λίγες θερμίδες. Σε μια δίαιτα με βάση τα φρούτα, θα πρέπει να τρως μεγάλες ποσότητες φαγητού για να καλύψεις τις θερμίδες σου, προάγοντας αποτελεσματικά την πληρότητα.

Παρόλο που τα φρούτα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, δεν περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Το να ακολουθείς μια δίαιτα με βάση τα φρούτα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρή λαχτάρα για άλλα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν υπερφαγία ή άλλες μορφές διαταραγμένης διατροφής. Η ετυμηγορία μας είναι ότι αυτή είναι μια άλλη μόδα εκεί έξω ανάμεσα στις υπόλοιπες. Επικεντρώσου σε μια δίαιτα που περιλαμβάνει μια ποικιλία ομάδων τροφίμων και δεν καταργεί την ομάδα ολόκληρων τροφών, καθώς αυτομάτως θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο σοβαρών διατροφικών ελλείψεων όταν δεν γίνεται σωστά.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein