Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Γάλα βρώμης: τι είναι;

Γάλα βρώμης: τι είναι;
Myprotein
Writer and expert1 έτος πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Το γάλα βρώμης είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μη γαλακτοκομικές εναλλακτικές λύσεις στην αγορά σήμερα. Επειδή είναι μια vegan εναλλακτική γαλακτοκομική λύση η οποία δεν προέρχεται από ξηρούς καρπούς, μπορεί να είναι το κατάλληλο υποκατάστατο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, αλλεργία στη σόγια ή στους ξηρούς καρπούς. Είναι επίσης πολύ φιλικό προς το περιβάλλον - όχι μόνο είναι vegan (δεν χρησιμοποιούνται ζώα), αλλά η παραγωγή για το γάλα βρώμης απαιτεί λιγότερο νερό και άλλους πόρους σε σχέση με την παραγωγή παρόμοιων εναλλακτικών προϊόντων φτιαγμένων από ξηρούς καρπούς.

Τι είναι το γάλα βρώμης;

Το γάλα βρώμης είναι ένα από τα πιο πρόσφατα υποκατάστατα του αγελαδινού γάλακτος. Επειδή είναι φτιαγμένο από κόκκους, δεν περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι vegan. Το γάλα βρώμης παρασκευάζεται από το μούλιασμα ολικής αλέσεως βρώμης (σκέψου τη μη επεξεργασμένη βρώμη) σε νερό, αναμειγνύοντας και στραγγίζοντας το υγρό που περισσεύει. Ενώ το γάλα από ξηρούς καρπούς παρασκευάζεται με παρόμοιο τρόπο, η βρώμη είναι πιο διαλυτή και απορροφά περισσότερο νερό. Όταν το μείγμα είναι στραγγισμένο, στο γάλα παραμένουν περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά από τη βρώμη σε σύγκριση με τα παρόμοια επεξεργασμένα γάλατα από ξηρούς καρπούς.

Επειδή η βρώμη έχει μια μεγάλη θρεπτική αξία, το γάλα βρώμης περιέχει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες και μέταλλα. Ενώ ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά μένουν πίσω στον στερεό πολτό που δημιουργείται από την ανάμειξη και το στράγγισμα της βρώμης, οι διαλυτές ίνες παραμένουν και περιέχουν β-γλυκάνη. Το γάλα βρώμης περιέχει βιταμίνες Β και συχνά εμπλουτίζεται με βιταμίνες Α & D, ασβέστιο και σίδηρο (επιπρόσθετα με την ποσότητα που υπάρχει στη βρώμη).

Τα θρεπτικά συστατικά στο γάλα βρώμης

Το γάλα βρώμης είναι πλούσιο σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Ενώ τα διατροφικά προφίλ διαφέρουν μεταξύ γεύσεων και εταιρειών, σύμφωνα με το PlanetOat.com, το αυθεντικό γάλα βρώμης περιέχει 90 θερμίδες, 2 γρ φυτικών ινών και βιταμίνες Α, Β12, D, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο.

Μακροθρεπτικά συστατικά γάλακτος βρώμης

Μακροθρεπτικά συστατικά (1 φλιτζάνι αυθεντικό γάλα Planet Oat) Ποσότητα
Υδατάνθρακες 19 γρ
Λιπαρά 1,5 γρ
Πρωτεΐνη 2 γρ

Μικροθρεπτικά συστατικά γάλακτος βρώμης

Μερικά από τα μικροθρεπτικά συστατικά υπάρχουν φυσικά στο γάλα βρώμης, άλλα έχουν προστεθεί για ενίσχυση.

Μικροθρεπτικά συστατικά (1 φλιτζάνι αυθεντικό γάλα Planet Oat) Ποσότητα
Φυτικές ίνες 2 γρ
Βιταμίνη D 4 mcg
Ασβέστιο 350 mg
Σίδερο 0,3 mg
Κάλιο 400 mg
Βιταμίνη Α 180 mcg
Βιταμίνη Β12 0,2 mcg

Οφέλη για την υγεία από το γάλα βρώμης

Τα οφέλη για την υγεία από το γάλα βρώμης το κάνουν μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιοδήποτε πλάνο υγιεινής διατροφής.

Είναι vegan και περιέχει χαμηλό ποσοστό αλλεργιογόνων 

Δεν είναι μόνο μια εναλλακτική για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και χωρίς λακτόζη, αλλά δεν περιέχει αλλεργιογόνα σόγιας, φυστικιών ή ξηρών καρπών, τα οποία είναι πολύ κοινά σε πολλά άλλα εναλλακτικά γάλατα. Επίσης συχνά δεν περιέχει γλουτένη, ωστόσο, αυτό εξαρτάται από τον τρόπο επεξεργασίας της βρώμης, η οποία είναι μια ευκαιρία για κάποια διασταυρούμενη μόλυνση από άλλους σπόρους που περιέχουν γλουτένη, οπότε φρόντισε να το ελέγχεις πάντα αν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη.

Είναι θρεπτικό

Όχι μόνο είναι μια καλή πηγή βιταμινών Β (λόγω της προέλευσης ολικής αλέσεως), τα περισσότερα γάλατα βρώμης περιέχουν επίσης πρόσθετες βιταμίνες Α, D και ασβέστιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για πολλές από τις λειτουργίες του σώματος. Το γάλα βρώμης περιέχει επίσης περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από ότι παρόμοια προϊόντα με καρύδια ή ρύζι.

Μπορεί να υποστηρίξει μια υγιή καρδιά και μεταβολισμό

Η βρώμη είναι γνωστή για την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. 1 Η βήτα γλυκάνη είναι μια διαλυτή ίνα που διατηρείται στην επεξεργασία του γάλακτος βρώμης, καθιστώντας την μια υγιεινή εναλλακτική λύση που είναι μοναδική μεταξύ άλλων μη γαλακτοκομικών γαλακτοκομικών. Η β-γλυκάνη μπορεί επίσης να υποστηρίξει τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να ενισχύσει την ανοσία και να βοηθήσει στη διατήρηση του σωματικού βάρους. 1

Είναι καλό για την υγεία των οστών

Αν και προστίθεται το ασβέστιο στο γάλα βρώμης, είναι σημαντικό να επιλέξεις μια εναλλακτική λύση γάλακτος που υποστηρίζει την υγεία των οστών. Οι επιπρόσθετες βιταμίνες Α και D υποστηρίζουν επίσης τον υγιή μεταβολισμό των οστών. 2 Ενώ οι vegans ή εκείνοι με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να είχαν χάσει κάποια στιγμή αυτά τα θρεπτικά συστατικά, το γάλα βρώμης παρέχει μια καλή διατροφή ανεξάρτητα από τις διατροφικές σου ανάγκες.

Υπάρχουν αρνητικά από το γάλα της βρώμης;

Τα πιθανά αρνητικά του γάλακτος βρώμης είναι λίγα, αλλά αξίζει να εξεταστούν.

  • Θερμίδες και υδατάνθρακες: το γάλα βρώμης έχει περισσότερες θερμίδες από το γάλα αμυγδάλου ή κάποια άλλα εναλλακτικά γάλατα. Αυτό είναι αρνητικό μόνο εάν περιορίζεις τους υδατάνθρακες και τις θερμίδες σου - και τα δύο είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών.
  • Προστιθέμενη ζάχαρη: πολλές ποικιλίες γάλακτος βρώμης που πωλούνται στα καταστήματα έχουν πρόσθετα σάκχαρα για γεύση. Θα μπορούσες να φτιάξεις το δικό σου στο σπίτι χωρίς γλυκαντικό, αλλά τότε θα έχανες τις ενισχυμένες βιταμίνες και μέταλλα.
  • Πιθανή γλουτένη: με βάση τον τύπο της βρώμης και την επεξεργασία στο γάλα βρώμης που επιλέγεις, μπορεί να περιέχει γλουτένη ή και χωρίς. Εάν είναι σημαντικό για εσένα να αποφύγεις τη γλουτένη, βεβαιώσου ότι έχεις διαβάσει προσεκτικά τις ετικέτες.
  • Κόστος: επειδή είναι δημοφιλές, μπορεί να είναι πιο ακριβό από κάποια άλλα μη γαλακτοκομικά γάλακτα σταθερά στο ράφι.

Με λίγα λόγια

Το γάλα βρώμης είναι καλό για σένα; Αν ψάχνεις για μια υγιεινή εναλλακτική λύση από το αγελαδινό γάλα, το γάλα βρώμης είναι μια εξαιρετική κρεμώδης επιλογή.

Ενώ υπάρχουν πολλά είδη στην αγορά, αναζήτησε κάποιο με ελάχιστη προστιθέμενη ζάχαρη και επαρκές ασβέστιο και βιταμίνες. Μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία και να ενισχύσει τις ίνες και τα μακροθρεπτικά συστατικά στα ροφήματα και στα smoothies σου.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

  1. Daou, C., & Zhang, H. (2012). Oat beta‐glucan: its role in health promotion and prevention of diseases. Comprehensive reviews in food science and food safety11(4), 355-365. 
  2. Ilich, J. Z., & Kerstetter, J. E. (2000). Nutrition in bone health revisited: a story beyond calcium. Journal of the American college of nutrition19(6), 715-737. 
Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein