Μια συχνή ανησυχία των αθλούμενων είναι κάθε πότε πρέπει να αλλάζουν την διατροφή και την προπόνηση τους.
Οι πιο πολλοί αθλούμενοι του γυμναστηρίου αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή στην ζωή τους ένα plateau, δηλαδή παύση στην πρόοδο τους, είτε ο στόχος είναι η απόκτηση μυϊκής μάζας είτε η απώλεια λίπους. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν τρώτε και γυμνάζεστε με τον ίδιο τρόπο για πολύ καιρό. Δυστυχώς ή ευτυχώς το σώμα είναι μια πολύ αποτελεσματική μηχανή που προσαρμόζεται γρήγορα στα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται.
Πόσο συχνά να αλλάζω την διατροφή ή την προπόνηση μου;
Για τον λόγο αυτό πρέπει να αλλάζετε την διατροφή και την προπόνηση σας και να θέτετε στο σώμα σας νέες προκλήσεις, ώστε να συνεχίσετε να προοδεύετέ. Το να γνωρίζετε πότε και πώς να αλλάξετε την ρουτίνα σας είναι αυτό που κάνει την διαφορά, ώστε να ξεπεράσετε τις περιόδους στασιμότητας σας.
Διατροφή
Αν το βάρος σας δεν έχει αλλάξει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 14 ημερών, τότε κάτι πρέπει να αλλάξετε. Αν ο στόχος σας είναι να αυξήσετε ή να μειώσετε το βάρος σας και περάσουν αυτές οι δύο εβδομάδες, τότε πρέπει να αυξήσετε ή να μειώσετε τις θερμίδες σας αντίστοιχα. Καλό είναι να μετριέστε μια συγκεκριμένη μέρα (π.χ κάθε Δευτέρα πρωί) με άδειο στομάχι και προτιμότερο μετά από χρήση τουαλέτας. Αυτό, γιατί το βάρος σας μέσα στην μέρα αλλάζει ελαφρώς ανάλογα με τα υγρά που έχει το σώμα σας.
Πολλές φορές βέβαια το βάρος δεν είναι η καλύτερη ένδειξη προόδου, αφού σημασία έχει πως φαίνεστε και όχι τι αριθμό λέει πάνω η ζυγαριά. Το ιδανικό είναι να αλλάζετε την διατροφή σας κάθε 4 εβδομάδες, καθώς σε αυτή την περίοδο το σώμα έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στην πρόσληψη θερμίδων και οι ρυθμοί αύξησης/μείωσης βάρους αρχίζουν να επιβραδύνονται.