Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

8 συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων για τη διατροφή από διατροφολόγο

8 συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων για τη διατροφή από διατροφολόγο
Myprotein
Writer and expert8 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein
Θέλεις να γίνεις μυώδης και δυνατός ή απλά θες ακολουθείς μια πραγματικά υγιεινή διατροφή, αλλά χωρίς να «μπαίνεις μέσα» οικονομικά; Ας το δούμε.

Είμαι ο διατροφολόγος Richie Kirwan και σήμερα θα μιλήσουμε για μερικές από τις κορυφαίες συμβουλές μου για να εξοικονομήσεις  χρήματα, ενώ μπορείς παράλληλα να ακολουθείς μια πραγματικά υγιεινή διατροφή η οποία να σε βοηθά με τους στόχους στη σωματική σου διάπλαση, είτε πρόκειται για αύξηση και οικοδόμηση μυϊκής μάζας, απώλεια σωματικού λίπους ή απλώς διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής.

Υπάρχει αυτή η πραγματικά ανόητη αντίληψη ότι για να τρως υγιεινά ή να τρως για έναν συγκεκριμένο σωματικό στόχο, πρέπει να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Είναι κάτι που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ήμουν πάντα ένας πολύ λιτός καταναλωτής.

Ήμουν πραγματικά ήδη σε διατροφή από τη στιγμή που πήγα στο πανεπιστήμιο και καθώς αυτή ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που ψώνιζα για τον εαυτό μου (ευχαριστώ τη μαμά μου για τη φροντίδα της τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής μου) έπρεπε να μάθω να κάνω το πενιχρό μισθό του κολλεγίου μου να διαρκεί διατηρώντας τη διατροφή μου όσο το δυνατόν πιο υγιεινή.

Από τότε, πάντα ήμουν αρκετά προσεκτικός με τα χρήματά μου όταν επρόκειτο για ψώνια που αφορούν τρόφιμα, γι ' αυτό θέλω να μοιραστώ μερικές συμβουλές που είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στο να διατηρήσω τα έξοδα του φαγητού μου χαμηλά. Πριν φτάσω σε αυτές, θέλω πραγματικά να επισημάνω ότι μπορεί να μην είσαι σε θέση ή ακόμα και να θες να δοκιμάσεις όλα όσα θα αναφέρω.

Όλοι έχουμε διαφορετικούς τρόπους ζωής, διαφορετική οικονομική δυνατότητα, δεξιότητες μαγειρικής και διαφορετικό ελεύθερο χρόνο που θα κάνουν μερικές από αυτές τις συμβουλές περισσότερο ή λιγότερο εφαρμόσιμες. Κράτα ό, τι λειτουργεί για εσένα, γιατί ακόμη και μια μικρή εξοικονόμηση μπορεί να βοηθήσει.

1. Ψώνισε σε εκπτωτικά σούπερ μάρκετ

Η πρώτη μου συμβουλή και ίσως η απλούστερη και πιο αποτελεσματική από όλες είναι να ψωνίζεις σε εκπτωτικά σούπερ μάρκετ. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανόητα προφανές, αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να κάνουν το "ψώνιο τους (μεγαλοπιάνονται):" ψωνίζουν σε μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ που σημαίνει ότι πληρώνουν περισσότερο για πολλά προϊόντα που θα μπορούσαν να αγοράσουν φθηνότερα αλλού.

Κάνοντας αγορές σε ένα εκπτωτικό σούπερ μάρκετ όπως το Lidl ή άλλα, ανάλογα με το τι είναι διαθέσιμο εκεί που ζεις, σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να σκεφτείς να βρείς τα φθηνότερα αγαθά, επειδή όλα όσα αγοράζεις εκεί είναι πιθανότατα φθηνότερα από ότι θα αγόραζες οπουδήποτε αλλού. Υπάρχει ένας λόγος που αυτού του είδους σούπερ μάρκετ συγκρίνονται πάντα με τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ, είναι πάντα φθηνότερα.

Πηγές πρωτεϊνών όπως το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα προϊόντα ολικής αλέσεως ή αυτά με μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως η βρώμη, οι πατάτες, το καστανό ρύζι, το μαύρο ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ακόμη και το ελαιόλαδο. Όλα αυτά τα τρόφιμα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος μιας υγιεινής διατροφής και όλα αυτά μπορούν να αγοραστούν σε πολύ μικρότερη τιμή σε φθηνότερα  σούπερ μάρκετ.

2. Μάθε πώς να συγκρίνεις τιμές

Αυτό μπορεί να φαίνεται ανόητο, αλλά αυτή είναι μια πολύ χρήσιμη ικανότητα, που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πώς να το κάνουν. Βλέπεις, όταν παρόμοια προϊόντα πωλούνται σε συσκευασίες διαφορετικού μεγέθους, η σύγκριση των τιμών γίνεται λίγο δύσκολη στην αρχή. Εκεί είναι όπου η τιμή μονάδας είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Η τιμή μονάδας είναι η τιμή συγκεκριμένης ποσότητας ενός προϊόντος.

Για παράδειγμα, η τιμή μονάδας για σκόνη πρωτεΐνης ή αμύγδαλα μπορεί να είναι ανά 100 γραμμάρια ή η τιμή μονάδας χυμού πορτοκαλιού μπορεί να είναι ανά 100 ml. Όταν είσαι  στο σούπερ μάρκετ, αν κοιτάξεις κάτω από την τιμή του προϊόντος, θα δεις συχνά εκεί γραμμένη και την τιμή μονάδας. Αυτό σου επιτρέπει να συγκρίνεις την τιμή δύο παρόμοιων προϊόντων, ακόμη και αν το μέγεθος της συσκευασίας δεν είναι το ίδιο. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος σύγκρισης προϊόντων κάποιας δημοφιλής μάρκας με προϊόντα διαφορετικής  μάρκας.

Μόλις μάθεις να συγκρίνεις τις τιμές ανά τιμή μονάδας, θα καταλάβεις τις επόμενες συμβουλές μου. Το ένα είναι να προτιμάς προϊόντα μάρκας σούπερ μάρκετ αντί να αγοράζεις πάντα προϊόντα με επωνυμία. Βλέπεις, οι περισσότερες μεγάλες μάρκες μπορεί να βασίζονται στο όνομα ή τη φήμη τους για να πουλήσουν σε πολύ υψηλότερη τιμή... ακόμα κι αν η ποιότητα δεν είναι τόσο διαφορετική.

Εάν συγκρίνεις ένα προϊόν δημοφιλούς μάρκας όπως τα δημητριακά με ένα προϊόν μάρκας ενός σούπερ μάρκετ, η διαφορά στην τιμή μονάδας είναι συνήθως γελοία... και πληρώνεις μόνο για ένα όνομα (ή κάτι που απλά έχεις συνηθίσει να τρως στο σπίτι που μεγάλωσες).

3. Αγόρασε χύμα

Η επόμενη συμβουλή μου είναι να αγοράζεις χύμα όταν είναι δυνατόν. Τα περισσότερα καταστήματα πωλούν χύμα μεγαλύτερες ποσότητες σχεδόν όλων των προϊόντων όπως το κρέας, το ρύζι ή τα λαχανικά σε φθηνότερη τιμή μονάδας. Έτσι, ενώ ένα πακέτο στήθους κοτόπουλου του 1 κιλού θα κοστίσει περισσότερο από ένα πακέτο 300 γραμμαρίων, η τιμή μονάδας για το πακέτο του 1 κιλού είναι πολύ φθηνότερη μακροπρόθεσμα.

Το ίδιο ισχύει και για τη σκόνη πρωτεΐνης και άλλα συμπληρώματα. Μια συσκευασία 5 κιλών πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι στην πραγματικότητα πολύ φθηνότερη από ότι μια συσκευασία 1 κιλού αν σκεφτείς την τιμή μονάδας και πόσο θα πληρώσεις μακροπρόθεσμα. Έτσι, όταν πρόκειται για αγορά τροφίμων ή συμπληρωμάτων που χρησιμοποιείς τακτικά, οι μεγάλες συσκευασίες είναι συνήθως καλύτερες.

4. «Παίξε έξυπνα» με την αποθήκευση τροφίμων

Αυτή η τελευταία συμβουλή φέρνει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σε αυτό το σημείο και αυτό είναι η αποθήκευση και η αποφυγή σπατάλης των τροφίμων σου. Βλέπεις, η αγορά τροφίμων χύμα δεν είναι πολύ χρήσιμη αν δεν τα αποθηκεύσεις καλά και καταλήγει να πάει άσχημα και να χαλάσουν. Για αυτό η τοποθέτηση κάποιες φορές των τροφίμων σε κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Με την αποθήκευση δεν εννοώ τίποτα περίπλοκο. Μπορείς να παγώσεις σχεδόν οποιοδήποτε προϊόν για να το  χρησιμοποιήσεις αργότερα. Επιπλέον κρέας, βάλε το σε μία  επανασφραγιζόμενη σακούλα αποθήκευσηςσε μεμονωμένες μερίδες και πάγωσέ το. Πάρα πολύ ψωμί, βάλε το κατευθείαν στην κατάψυξη. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλη τη σάλτσα ζυμαρικών του βάζου; Βάλε τη σε ένα μικρό δοχείο Tupperware και πάγωσέ το. Έφτιαξες πάρα πολύ ρύζι, πάγωσέ το.

Θα παραδεχτώ ότι είμαι πιθανώς λίγο ψυχαναγκαστικός, αλλά ο δικός μου καταψύκτης είναι γεμάτος με διαφορετικά τρόφιμα που έχω μεριδοποιήσει και παγώσει για αργότερα. Η κατανομή τους κάνει επίσης την απόψυξη εξαιρετικά εύκολη και βοηθά να μην χαλάει τίποτα από υπερβολική απόψυξη.

Για παράδειγμα, μου αρέσει το πέστο βασιλικού, αλλά κάθε φορά που αγοράζω ένα βάζο δεν το χρησιμοποιώ ποτέ αρκετά γρήγορα και μετά από μερικές εβδομάδες έχει συνήθως ένα χνουδωτό στρώμα μούχλας στην κορυφή. Αντί λοιπόν αυτού, όταν ανοίγω το βάζο το βάζω σε πολυμπάγκ με φερμουάρ και το παγώνω επίπεδα. Στη συνέχεια, όποτε χρειάζομαι, απλά σπάζω λίγο και έτσι διαρκεί για πάντα.

5. Επίλεξε κατεψυγμένα προϊόντα

Με την ίδια λογική, η αγορά προκατεψυγμένων τροφίμων όπως το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να είναι πολύ φθηνότερη από την αγορά φρέσκων. Βλέπεις, ενώ τα φρέσκα προϊόντα είναι συχνά φθηνότερα όταν αγοράζεις εποχιακά φρούτα και λαχανικά, είμαστε πολύ συνηθισμένοι να θέλουμε φρούτα και τα λαχανικά της αρεσκείας μας, όλο το χρόνο. Η τιμή των κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών από την άλλη πλευρά παραμένει αρκετά σταθερή και μπορεί συχνά να λειτουργήσει φθηνότερα από την αγορά φρέσκων.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της αγοράς κατεψυγμένων είναι ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα συνήθως καταψύχονται πολύ σύντομα μετά τη συγκομιδή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να διατηρήσουν περισσότερες βιταμίνες από τα "φρέσκα" προϊόντα που μπορούν να περάσουν εβδομάδες στη μεταφορά, την αποθήκευση και στα ράφια των σούπερ μάρκετ πριν καταναλωθούν.

6. Ειδικές προσφορές

Εντάξει, προχωράμε. Ένας τρόπος εξοικονόμησης σοβαρού ποσού χρημάτων στα είδη παντοπωλείου και τα συμπληρώματά σου είναι να αγοράζεις προϊόντα όταν βρίσκονται σε ειδική προσφορά. Πρόσεξε για 2 σε 1 ή παρόμοιες προσφορές στο σούπερ μάρκετ ή πολλά σούπερ μάρκετ θα κάνουν εκπτώσεις σε τρόφιμα όταν φτάνουν την  ημερομηνία λήξης τους. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να αγοράσεις τρόφιμα όπως κρέας ή ψάρι που μπορείς να παγώσεις αμέσως μόλις φτάσεις στο σπίτι.

Και όσον αφορά τα συμπληρώματα, το μόνο που θα πω είναι, επωφελήσου από τις πωλήσεις και τις ειδικές προσφορές. Αξίζει να περιμένεις αυτές τις προσφορές για να αγοράσεις ό, τι χρειάζεσαι  χύμα, και να κάνεις σοβαρή εξοικονόμηση χρημάτων.

7. Μαγείρεψε περισσότερο στο σπίτι

Ένας άλλος τρόπος για να εξοικονομήσεις ένα τεράστιο χρηματικό ποσό είναι να μαγειρεύεις περισσότερο φαγητό στο σπίτι και να τρως λιγότερο εκτός. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο μεγάλη είναι η προσαύξηση στα τρόφιμα (ακόμη και στα φθηνότερα τρόφιμα όπως τα σάντουιτς). Εάν έχεις το χρόνο να φτιάξεις τα γεύματά σου στο σπίτι, αντί να τα αγοράσεις σε ένα κατάστημα ή να πας σε ένα καφέ ή κάποιο εστιατόριο για φαγητό, αυτό θα σου εξοικονομήσει πολλά χρήματα.

Επιπλέον, το να φτιάχνεις το φαγητό σου, σου επιτρέπει να βεβαιωθείς ότι παίρνεις τις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά στοιχεία  που θέλεις αντί να προσπαθείς να εξισορροπήσεις ένα γεύμα από το σούπερ μάρκετ ή ένα εστιατόριο. Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε πολύ περισσότερο όταν τρώνε έξω σε σύγκριση με το φαγητό στο σπίτι, γι ' αυτό αξίζει να το έχεις κατά νου.

8. Μην σπαταλάς τα χρήματά σου σε βιολογικά τρόφιμα

Τέλος, θα σου δώσω μια ελαφρώς αμφιλεγόμενη συμβουλή και αυτό είναι να μην σπαταλάς τα χρήματά σου σε βιολογικά τρόφιμα. Όταν πρόκειται για βιολογικά τρόφιμα, πληρώνεις μια τεράστια επιπλέον τιμή για κάτι που διατροφικά δεν έχει διαφορές με τα συμβατικά προϊόντα όσον αφορά τα μακροθρεπτικά στοιχεία, τις βιταμίνες και τα μέταλλα και αυτό δεν έχει πραγματικά αποδεδειγμένα επιπλέον οφέλη για την υγεία. Μολοταύτα, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι υψηλότερα σε ορισμένα θρεπτικά φυτικά συστατικά, αλλά το πόσο ωφέλιμο είναι αυτό για την υγεία είναι δύσκολο να το επεξεργαστούμε.

Πίστευα ότι τα βιολογικά προϊόντα ήταν πολύ καλύτερα από τα συμβατικά προϊόντα, αλλά πραγματικά δεν υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Τα βιολογικά προϊόντα μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν ορισμένα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα και λιπάσματα και όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα βιολογικά προϊόντα μπορεί να μην είναι καλύτερα από τα συμβατικά λόγω της χαμηλότερης παραγωγής, της μεγαλύτερης χρήσης γης και της πιο έντονης εργασίας.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι ακριβά και αν η τιμή σε εμποδίζει να αγοράσεις πολλά φρούτα και λαχανικά, πιθανότατα θα ήταν καλύτερα να αγοράσεις και να φας πολλά συμβατικά φρούτα και λαχανικά που εξακολουθούν να έχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά φυτικά συστατικά.

Με λίγα λόγια

Όπως προείπα, δεν χρειάζεται (και πιθανώς δεν μπορείς) να εφαρμόσεις όλες τις συμβουλές που ανέφερα, αλλά ελπίζω ότι θα βρεις ένα ή δύο από αυτές χρήσιμες. Πριν ολοκληρώσω, αξίζει να επισημάνω ότι μερικά από όσα ανέφερα, όπως το μαγείρεμα περισσότερο στο σπίτι, μπορεί να είναι χρονοβόρα και επειδή ο χρόνος είναι επίσης μια μορφή νομίσματος, πρέπει να συμπεράνεις εάν ο επιπλέον χρόνος που επενδύεις αξίζει τον κόπο τελικά.

Έτσι, ελπίζω ότι βρήκες τις συμβουλές χρήσιμες και αν έχεις και άλλες που δεν είπα εδώ, θα ήθελα πολύ να ενημερώσεις εμένα και τους υπόλοιπους αναγνώστες αφήνοντας ένα σχόλιο από κάτω. Όπως πάντα, θυμήσου να πατήσεις ένα like και να κάνεις εγγραφή στο κανάλι της Myprotein στο YouTube για περισσότερες εξαιρετικές, τεκμηριωμένες διατροφικές πληροφορίες.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

1. Bouzari A, Holstege D, Barrett DM. Vitamin retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage. J Agric Food Chem. 2015;63(3):957-62.

2. Rickman JC, Barrett DM, Bruhn CM. Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2007;87(6):930-44.

3. Rickman JC, Bruhn CM, Barrett DM. Nutritional comparison of fresh, frozen, and canned fruits and vegetables II. Vitamin A and carotenoids, vitamin E, minerals and fiber. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2007;87(7):1185-96.

4. Nielsen SJ, Siega-Riz AM, Popkin BM. Trends in Energy Intake in U.S. between 1977 and 1996: Similar Shifts Seen across Age Groups. Obes Res. 2002;10(5):370-8.

5. McCrory MA, Fuss PJ, Saltzman E, Roberts SB. Dietary Determinants of Energy Intake and Weight Regulation in Healthy Adults. The Journal of nutrition. 2000;130(2):276S-9S.

6. Bourn D, Prescott J. A Comparison of the Nutritional Value, Sensory Qualities, and Food Safety of Organically and Conventionally Produced Foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2002;42(1):1-34.

7. Brandt K, Mølgaard JP. Organic agriculture: does it enhance or reduce the nutritional value of plant foods? Journal of the Science of Food and Agriculture. 2001;81(9):924-31.

8. Klonsky K. Comparison of Production Costs and Resource Use for Organic and Conventional Production Systems. American Journal of Agricultural Economics. 2012;94(2):314-21.

9. Gomiero T, Pimentel D, Paoletti MG. Environmental Impact of Different Agricultural Management Practices: Conventional vs. Organic Agriculture. Critical Reviews in Plant Sciences. 2011;30(1-2):95-124.

10. Mondelaers K, Aertsens J, Van Huylenbroeck G. A meta‐analysis of the differences in environmental impacts between organic and conventional farming. British food journal. 2009.

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein