Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Τρέξιμο | Οφέλη από το τρέξιμο σε ανηφόρα

Τρέξιμο | Οφέλη από το τρέξιμο σε ανηφόρα
Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας

Τρέξιμο , ποια είναι τα οφέλη από το τρέξιμο σε ανηφόρα; Όλοι γνωρίζουν πως το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατιέται κάποιος σε φόρμα. Το ήξερες όμως πως μπορεί να σε ωφελήσει σε όλα σχεδόν τα μέρη του σώματος σου αλλά και στη διάθεση σου;  Το τρέξιμο είναι εξαιρετικά αποδοτικό στο να σε κάνει πιο υγιή με πολλούς τρόπους. Παρόλο που ξέρω πως δεν είναι και ο πιο αγαπημένος τρόπος γυμναστικής για πολλούς, αν γνωρίζετε τα οφέλη που θα έχετε μπορεί να σας κάνει να το δείτε με άλλο μάτι. Είναι η προπόνηση σε απότομη κλίση αποτελεσματική και χρήσιμη σε όλους? Παρακάτω σας έχω τα 5 σημαντικότερα οφέλη που θα αποκομίσει κάποιος κάνοντας προπόνηση σε ανηφόρα.

Οι περισσότεροι διάδρομοι στις μέρες μας έχουν επιλογή για προπόνηση σε ανηφόρα με το 10% να συμπεριλαμβάνεται σε όλους ανεξαρτήτως τιμής και με τους πιο ακριβούς να έχουν προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο με επιλογές 15,30 ακόμη και 40% κλίση.

Οφέλη από το τρέξιμο σε ανηφόρα

1. Κατανάλωση περισσότερων θερμίδων

Οι έρευνες δείχνουν ότι το τρέξιμο σε ανηφόρα καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από την συνηθισμένη προπόνηση. Για να γίνει κατανοητό σας παρουσιάζω ένα παράδειγμα: αν ένας φυσιολογικός άνθρωπος καίει σε μία προπόνηση 30 λεπτών σε συγκεκριμένη ταχύτητα 150 θερμίδες ανεβάζοντας την κλίση σε 5% οι θερμίδες γίνονται 250 και μία κλίση 10% τις αυξάνει ακόμη πιο πολύ στις 350 για μόλις 30 λεπτά άσκησης.

2. Μείωση επιβάρυνσης στα γόνατα

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της προπόνησης σε ανηφόρα είναι ότι αποφορτίζει τα πόδια. Έρευνες δείχνουν ότι μόλις 3% αύξηση στην κλίση μειώνει την επιβάρυνση στα πόδια κατά 25%.

3. Βοηθάει στην καρδιά

Η προπόνηση και το τρέξιμο σε ανηφόρα βοηθάει να αυξηθούν οι καρδιακοί παλμοί χωρίς να πρέπει απαραίτητα να ανεβάσουμε την ένταση της προπόνησης ή την ταχύτητα. Μία έρευνα του πανεπιστημίου Still έδειξε πως σε άνδρες ηλικίας 30 ετών οι καρδιακοί παλμοί στην ταχύτητα των 3 μιλίων την ώρα με κλίση 12% ήταν ίδιοι με αυτούς στην ταχύτητα των 6 μιλίων την ώρα χωρίς καθόλου κλίση. Δηλαδή τα οφέλη για την καρδιά είναι τα ίδια χωρίς να χρειάζεται μεγάλη ένταση και επιβάρυνση των αρθρώσεων.

Σημείωση: όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν υγιείς καρδιές, θα πρέπει λοιπόν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν εντάξετε τις ανηφόρες στο πρόγραμμα σας.

4. Κάψιμο λίπους

Ο οργανισμός μας είναι εκπληκτικός. Καίει όχι μόνο πιο γρήγορα θερμίδες αλλά και με διαφορετικό τρόπο όταν επιλέγουμε σαν προπόνηση το τρέξιμο σε ανηφόρα. Οι έρευνες δείχνουν ότι στην συνηθισμένη προπόνηση ο οργανισμός καταναλώνει πρώτα τους υδατάνθρακες. Σε αντίθεση όταν τρέχουμε σε ανηφόρα το σώμα καταναλώνει πιο πολύ λίπος. Για την ακρίβεια έχει βρεθεί ότι στην ανηφόρα γίνεται 70% περισσότερη κατανάλωση λίπους σε σχέση με προπόνηση χωρίς κλίση.

5. Χτίσιμο μυών

Το χτίσιμο μυών είναι ένα ακόμη από τα πλεονεκτήματα της προπόνησης αυτής. Όταν περπατάτε χωρίς κλίση μόνο το 20% των μυών των ποδιών σας επιστρατεύεται ενώ όταν υπάρχει ανηφόρα όλο τον μυϊκό σύστημα συμμετέχει από τις γάμπες μέχρι τους γλουτούς. Για καλύτερα αποτελέσματα σε δύναμη και δόμηση μυών χρησιμοποιήστε κλίση τουλάχιστον 15%.

Πώς βοηθάει την απόδοση σας στο τρέξιμο;

Φυσικά αυτή η δύναμη θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την ταχύτητα τρεξίματος σας και αυτό επιβεβαιώνεται από έρευνα που έγινε στη Σουηδία που βρήκε βελτίωση της τάξης των 6 λεπτών στον μαραθώνιο σε δρομείς που έκαναν πρόγραμμα προπόνησης σε ανηφόρα για 12 εβδομάδες.

 

Επίσης προσπαθήστε να αποφύγετε τις παρακάτω συμβουλές που συχνά ακούγονται για το τρέξιμο
  • Κάθε προπόνηση πρέπει να σε αφήνει εξουθενωμένοΣαν αρχική σκέψη φαίνεται σωστό, όσο πιο σκληρά προπονηθείς τόσο πιο γρήγορα θα τρέξεις σωστά? Όμως αν δε δώσεις στο σώμα σου τον απαραίτητο χρόνο να ξεκουραστεί, να αναρρώσει και να αποκομίσει όλα τα οφέλη της προπόνησης τότε σίγουρα κάποια στιγμή όλο αυτό θα συσσωρευτεί σε τραυματισμό. Κράτα την ενέργεια σου για τις δύσκολες και γρήγορες προπονήσεις. Οι περισσότερες προπονήσεις πρέπει να γίνονται σε ένταση που μπορείς να αντέξεις.
  • Προπονήσου με πόνο, θα σε κάνει πιο δυνατόΕίναι λογικό μετά από κάποιες προπονήσεις να είσαι πιασμένος αλλά αν πραγματικά πονάς είναι ώρα να ρίξεις λίγο τον ρυθμό και να πάρεις μία μέρα ρεπό. Εσύ νιώθεις πιο καλά από όλους το σώμα σου και είναι κρίμα να αφήσεις μία κακή συμβουλή να σε οδηγήσει σε τραυματισμό.
  • Δε χρειάζεσαι ειδικά παπούτσια τρεξίματος Αν είσαι δρομέας που γυμνάζεται συστηματικά και επιλέγει να τρέχει σε ανηφόρες και όχι μόνο, ένα ζευγάρι ειδικά παπούτσια τρεξίματος σίγουρα αξίζει την επένδυση.
  • Μη τρέχεις θα καταστρέψεις τα γόνατα σουΑν είσαι δρομέας σίγουρα έχεις ακούσει αυτή τη συμβουλή από τους φίλους και την οικογένεια σου. Ευτυχώς αποτελεί μόνο έναν μύθο και πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η φυσική δραστηριότητα (συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος) κάνει πιο πολύ καλό στην υγεία των οστών και των αρθρώσεων παρά κακό.
Συμπέρασμα

Η συμβουλή μου λοιπόν είναι την επόμενη φορά που θα έχετε προπόνηση αυξήστε την κλίση αντί την ταχύτητα! Για καλύτερα αποτελέσματα σε δύναμη και δόμηση μυών χρησιμοποιήστε κλίση τουλάχιστον 15%. Μην εξουθενώνεστε, τρέξτε σε ένταση που μπορείτε να αντέξετε. Επιλέξτε τα σωστά παπούτσια για την προπόνηση σας.  

Δείτε προϊόντα που θα σας βοηθήσουν στο τρέξιμο σε ανηφόρα

Ρούχα

Τζελάκια

Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας
Ο Μιχάλης Κιάφας είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Κλασσικού Αθλητισμού. Αρθρογραφεί στην Myprotein τον τελευταίο χρόνο κυρίως σε θέματα που αφορούν το τρέξιμο και την βελτίωση της απόδοσης σε αυτό, τη διατροφή και την προπόνηση δύναμης. Ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το στίβο και συγκεκριμένα με το αγώνισμα των 110μ με Εμπόδια όπου έχει αναδειχθεί πολλές φορές Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την προπονητική αναπτυξιακών ηλικιών στην Ακαδημία Στίβου της Πυγμής Ευόσμου, Θεσσαλονίκη. Επίσης έχει παρουσιάσει με επιτυχία σε σεμινάρια το θέμα της προπονητικής στο άθλημα της Άρσης Βαρών. Βασικό του ερευνητικό θέμα είναι η προπονητική στον κλασσικό αθλητισμό αλλά κυρίως στο στίβο, μιας και αυτό ήταν το θέμα της διπλωματικής του εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τον Μιχάλη: http://mikekiafas110.weebly.com/. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του διαβάζοντας βιβλία και ψάχνοντας τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της μεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης αλλά και σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την αθλητική διατροφή και τα συμπληρώματα.
myprotein