Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις το στρες

5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις το στρες
Lauren Dawes
Writer and expert3 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Lauren Dawes

Για πολλούς από εμάς, το άγχος έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Τόσο πολύ, που μια διαδικτυακή μελέτη του 2018 που διεξήχθη από το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας (Mental Health Foundation) διαπίστωσε ότι τον προηγούμενο χρόνο ένα ποσοστό του ύψους του 74% των ανθρώπων είχε αισθανθεί τόσο αγχωμένο σε σημείο που ένιωθαν πνιγμένοι ή ανίκανοι να το αντιμετωπίσουν.

Μια άλλη μελέτη του 2018 από το HSE (Health and Safety Executive) αποκάλυψε ότι:

“Το εργασιακό στρες και άγχος είναι η κύρια αιτία για άδειες με αφορμή κάποια αρρώστια ή κρυολόγημα στην Μ. Βρετανία”1

Οπότε, ένα είναι σίγουρο, ότι τις μέρες που αισθάνεσαι ότι ο φόρτος εργασίας είναι πάρα πολύ για να τον χειριστείς δεν είσαι μόνος σου - και υπάρχουν ποικίλα και απλά βήματα που μπορείς να δοκιμάσεις για να μειώσεις το φορτίο.

1) Γυμνάσου

Είναι πολύ γνωστό ότι η άσκηση μπορεί να είναι μια εξαιρετική θεραπεία για την κακή διάθεση καθώς σε βοηθάει να ξεδώσεις και να δίνει μια ευπρόσδεκτη ώθηση στις ενδορφίνες σου. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλής έντασης αερόβια άσκηση έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην ψυχική σου υγεία και ευεξία. 2

Έτσι, όσο δελεαστικό μπορεί να είναι να επιστρέψεις στο σπίτι και να ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου μετά από μία ιδιαίτερα απαιτητική μέρα στη δουλειά, πιθανότατα θα αισθανθείς πολύ καλύτερα αν πας στο γυμναστήριο και κάνεις μια υψηλής έντασης προπόνηση (HIIT).

2) Κάνε ψηφιακή αποτοξίνωση

Πόσο συχνά έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κοιτάει τα email αφού έχεις φύγει από το γραφείο; Ή, ακόμη χειρότερα, πόσες φορές ανανεώνεις εμμονικά το Instagram μόνο και μόνο για να γεμίσει η αρχική σου σελίδα με διάφορους προορισμούς διακοπών που θα προτιμούσες να ήσουν εκεί αυτή την στιγμή, μαζί με τα ανέφικτα γυμνασμένα “σώματα παραλίας” που συνοδεύουν την φωτογραφία;

Όταν δεν νιώθεις καλά, τα social media είναι ένα κακό μέρος να επισκεφτείς. Παρόλο που πιθανόν γνωρίζεις ότι δεν είναι μια ακριβής αναπαράσταση της πραγματικής ζωής, είναι δύσκολο να μην συγκρίνεις την άμεση κατάστασή σου με τα πολύ φιλτραρισμένα χαμογελαστά πρόσωπα που βλέπεις στα social. Κάνε ένα διάλειμμα και απενεργοποίησε την οθόνη σου.

3) Πήγαινε για μία βόλτα έξω

Αυτό βασικά είναι ένας συνδυασμός των δύο πρώτων προτάσεων, αλλά μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη τεχνική για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων σου ενώ εργάζεσαι. Εάν αισθάνεσαι ότι θα φτάσεις σε σημείο που είσαι έτοιμος/η να εκραγείς αφού έλαβες ένα ιδιαίτερα επιθετικό email, ή επειδή έπρεπε να καθίσεις σε ακόμα μια άσκοπη συνάντηση, απλώς βγάλε τον εαυτό σου εκτός αυτού του περιβάλλοντος κάτι το οποίο θα κάνει θαύματα για την ψυχική σου υγεία.

Δώσε στον εαυτό σου χρόνο και χώρο για να χαλαρώσει λίγο, επικεντρώσου στην αναπνοή σου και πιθανότατα θα επιστρέψεις στο γραφείο σου με τη συνειδητοποίηση ότι έχεις καλύτερα πράγματα να επικεντρωθείς. Εξάλλου δεν χρειάζεται να φωνάξεις στον Βασίλη από το λογιστήριο...τουλάχιστον όχι σήμερα.

4) Μίλα σε φίλους και οικογένεια

Μην μετατρέψεις τον εαυτό σου σε έναν ανθρώπινο ατμομάγειρα κρατώντας τα πάντα μέσα σου. Θες πάντα οι φίλοι σου και η οικογένειά σου να σε εμπιστεύονται λέγοντάς σου τα προβλήματά τους, και από μεριά τους θα ήθελαν να τους δείξεις κι εσύ την ίδια εμπιστοσύνη. Οι κοντινοί σου άνθρωποι είναι εκεί για να μοιραστούν μαζί σου και για να σε υποστηρίξουν σε καλές αλλά και κακές στιγμές - αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να ανοιχτείς σε αυτούς.

Εάν αισθάνεσαι ότι οι φίλοι σου και η οικογένειά σου είναι πολύ κοντά ή είναι μέρος στο πρόβλημα σου - ή ίσως είναι το πρόβλημα - τότε δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να στραφείς σε κάποιον λίγο πιο αμερόληπτο. Πιθανότατα υπάρχει κάποιος στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρεία σου που έχει εκπαιδευτεί να ακούει τα προβλήματά σου, ανεξάρτητα από το πόσο ασήμαντο ένα πρόβλημα νομίζεις ότι είναι, ή θα μπορούσες να βρεις έναν θεραπευτή / σύμβουλο στην περιοχή σου.

Μοιράσου το πρόβλημά σου, θα νιώσεις ανακούφιση. Δεν πρέπει ποτέ να το περνάς μόνος σου.

5) Φτιάξε μία καθημερινή λίστα

Είχες ποτέ να κάνεις τόσα πολλά που δεν ήξερες καν από που να ξεκινήσεις...οπότε καθόσουν και δεν έκανες τίποτα παραγωγικό; Πιθανότατα ένας από τους λιγότερο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων σου, αλλά κάτι που πιθανώς όλοι κάναμε κάποια στιγμή.

Αντί να αφήσεις τον εαυτό σου να είναι εντελώς πνιγμένος από όλα αυτά που χρειάζεται να κάνεις τώρα, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να δημιουργήσεις μια λίστα. Ξαφνικά όλες αυτές οι εργασίες μαναντζάρονται ευκολότερα όταν κατανεμηθούν, σωστά;

Ένα χρήσιμο εργαλείο για να βεβαιωθείς ότι δεν ξεχνάς τίποτα το σημαντικό είναι να δώσεις προτεραιότητα στις εργασίες σου. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να το κάνουν με σειρά προθεσμιών, δηλαδή δίνουν προτεραιότητα πρώτα σε ότι λήγει η προθεσμία σύντομα. Άλλοι προτιμάνε να ομαδοποιούν τις εργασίες τους σε ομάδες σπουδαιότητας, δηλαδή πράγματα που οπωσδήποτε πρέπει να τα κάνω σήμερα, πράγματα που μπορεί να τα κάνω σήμερα και πράγματα που θέλω να ολοκληρώσω σύντομα.

Βρες αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα και ξεκίνα. Απόλαυσε αυτήν την αναμφισβήτητη ικανοποίηση που έρχεται με τη διαγραφή των πραγμάτων από μια λίστα.

Νιώθεις ακόμη στρεσαρισμένος αφού προσπάθησες όλα αυτά; Μάλλον ήρθε η ώρα να ζητήσεις την βοήθεια ειδικού ή να μιλήσεις με τον γιατρό σου.
  1. Health and Safety Executive. (2017). Work-related stress, depression or anxiety statistics in Great Britain 2017.
  2. Norris, R., Carroll, D., & Cochrane, R. (1992). The effects of physical activity and exercise training on psychological stress and well-being in an adolescent populationJournal of psychosomatic research36(1), 55-65.
Lauren Dawes
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Lauren Dawes

Η Lauren είναι απόφοιτος αγγλικής λογοτεχνίας και προέρχεται από την Νότια Αγγλία. Αγαπούσε πάντα την κολύμβηση, έχει ανακαλύψει τη δύναμη που προσφέρουν τα βάρη τα τελευταία χρόνια, και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης στην εβδομαδιαία τάξη hot yoga.

Τα σαββατοκύριακα μαγειρεύει συνήθως ή τρώει κάποιο είδος brunch και απολαμβάνει να δοκιμάζει νέες συνταγές με τους συγκατοίκους της - ειδικά έχει μια παλιά μαθητική συνηθεία, όπως να επιβιώνει από τα ζυμαρικά. Πάνω απ 'όλα, είναι σταθερά πιστή στη διατήρηση ισορροπίας ανάμεσα στο γυμναστήριο και το τζιν.

Μάθετε περισσότερα για την εμπειρία της Lauren εδώ.

myprotein