Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Αθλητές

Από το bullying στην σωματική αυτοπεποίθηση —  Η ιστορία της Bethany

Από το bullying στην σωματική αυτοπεποίθηση —  Η ιστορία της Bethany
Evangeline Howarth
Writer and expert4 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth
Γιορτάζουμε εσένα. 8 εκατομμύρια στόχοι.

Η BethanyMurphyείναι 20 ετών και σπουδάζει Classicsστο Leeds. Ήταν υπέρβαρη για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της και έχει υποστεί bullying λόγω αυτού μέχρι που αποφάσισε ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση και πρέπει να κάνει μια αλλαγή. Αυτή είναι η ιστορία της.

“Έχω μόνο 155 εκ. ύψος και όταν είχα περισσότερα κιλά έδειχνα πραγματικά αρκετά μεγάλη. Είχα δεχθεί bullying εκείνη την περίοδο – όταν πήγαινα σπίτι, υπήρχαν ομάδες αγοριών που φωνάζαν και με κορόιδευαν. Έφτασα στο σημείο στο οποίο απέφευγα να περπατάω προς το σπίτι μου. Το χειρότερα ήταν ότι αρκετές φορές με κορόιδευαν και άτομα που γνώριζα με παιδαριώδη και άσχημο τρόπο. Ήταν πραγματικά δύσκολο.

Έκανα μπαλέτο μια φορά τη βδομάδα και ακόμα και η δασκάλα μου είχε πει ότι ήμουν αρκετά παχουλή για την στολή. Αυτό με πείραξε πάρα πολύ γιατί δεν μπορούσα να κάνω κάτι που απολάμβανα. Δεν μ’ άρεσε το κομμάτι της άσκησης, μισούσα το γεγονός ότι έβγαινα εκτός αναπνοής.

Άρχισα να δουλεύω στην reception στο γυμναστήριο και κάθε μέρα έβλεπα άτομα να έρχονται να γυμνάζονται και να ξαναέρχονται κάθε μέρα. Εγώ δεν το ένιωθα αυτό.

Άρχισα να σκέφτομαι ότι όλοι στο γυμναστήριο φαίνεται να το απολαμβάνουν αυτό που κάνουν και ήμουν και αρκετά καλή φίλη με τα άτομα που δούλευα μαζί που ήταν όλοι γυμναστές και έτσι αποφάσισα να το δοκιμάσω.

Ξεκίνησα με αερόβιο γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να χάσω βάρος, αλλά το μισούσα. Δεν μ'άρεσε που ίδρωνα.”

bethany

“Το είχα στο μυαλό μου ότι έπρεπε να χάσω βάρος και αυτός ήταν ο στόχος μου. Άρχισα να επικεντρώνομαι περισσότερο στο τι φαγητό έτρωγα, να μαθαίνω περισσότερα για τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Επικεντρώθηκα τελείως σε αυτό και δε ζύγιζα τον εαυτό μου. Για περίπου 1.5 χρόνο δε ζυγίστηκα γιατί δεν ήθελα να ξέρω και με ενδιέφερε περισσότερο το πώς δείχνω.

Είχα στο μυαλό μου μια φωνή να λέει «πρέπει να γίνω αδύνατη» το οποίο είναι πολύ κακό σκεπτικό και το ήξερα αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Για κάποιο διάστημα περιόριζα αυτά που έτρωγα. Πχ. Δεν έτρωγα μακαρόνια γιατί είχα την λανθασμένη εντύπωση ότι τα μακαρόνια παχαίνουν.

Έτρωγα μικρές μπουκιές από φαγητό απλά για την γεύση και μετά το έφτυνα. Ήθελα την γεύση αλλά όχι τις θερμίδες. Είχα γίνει εμμονική με τις θερμίδες. Ήξερα τις θερμίδες στα πάντα… ακόμα και στο μαρούλι!

Δεν έβγαινα έξω για βραδινό και ήμουν απομονωμένη. Οι φίλοι μου με καλούσαν για καφέ και έλεγα όχι γιατί σκεφτόμουν το γάλα στον καφέ και το κέικ που τον συνόδευε. Και δεν θα μπορούσα να κάθομαι απλά έτσι και να τους βλέπω να τρώνε και εγώ να μην τρώω. Τους εκνεύριζα όλους”

Bethany

“Οι φίλοι μου οι γυμναστές μου είπαν ότι πρέπει να αρχίσω προπόνηση με βάρη. Δεν είχα ιδέα τι είναι και ούτε ήξερα πώς να το κάνω. Άρχισα να βλέπω βίντεο στο internet και με βοήθησε και το αγόρι μου.

Ένιωθα σαν την μύγα μέσα στο γάλα. Με κοιτούσαν παράξενα. Αλλά εγώ άρχισα να το κάνω και το λάτρεψα.

Ένιωθαπολύενδυναμωμένηκαιδυνατή.

Οι γονείς μου νόμιζαν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να σηκώνουν βάρος και ότι ήταν μόνο για αγόρια, αλλά αυτό με έκανε να αγαπώ τα βάρη ακόμα παραπάνω. Επίσης, όταν έκανα βάρη ένιωθα ότι δεν έχω άγχος. Και εγώ υποφέρω από το άγχος και έτσι η γυμναστική με βοήθησε.

Όταν άρχισα τα βάρη, συνειδητοποίησα ότι τρώγοντας τροφοδοτώ το σώμα μου. Τρώωγιαμένα. Πήρε χρόνο αλλά κάποιες φορές ζορίζομαι όταν βγαίνω έξω για φαγητό. Αλλά μετά σκέφτομαι ότι απολαμβάνω την ζωή μου και πρέπει να ζήσω.

“Ποτέ μου δεν πίστευα ότι θα είμαι τόσο ενθουσιασμένη και να απολαμβάνω όταν μου κόβεται η ανάσα. Το σώμα μου τώρα το αντέχει. Μπορώ να τρέξω και να σηκώσω βάρη που κάποτε τα σήκωναν άλλοι για εμένα.

Μ’ αρέσει που είμαι δυνατή γυναίκα. Με κάνει χαρούμενη γιατί το σώμα μου είναι πιο υγιές από ποτέ. Μπορώ να κάνω πράγματα που ποτέ δεν μπορούσα. Λατρεύω την γυμναστική πλέον.

Η συμβουλή μου για τους άλλους ανθρώπους είναι … αν θέλετε να πάτε στο γυμναστήριο, απλά πηγαίντε. Βάλτε τα ακουστικά σας, βάλτε κάτι που σας αρέσει και μην ασχολείστε. Οι άνθρωποι μπορεί να κοιτάνε, αλλά απλά κοιτάνε. Βάλτε ένα πρόγραμμα και κάντε το. Και όταν το τελειώσετε να νιώθετε περήφανοι.

Αν δεν μπορείτε μόνοι σας, τότε πάρτε ένα φίλο σας μαζί. Πάρτε τα αδέρφια σας ή φροντίστε να έχετε παρέα. Είναι τρομερό το πόσο όμορφα θα νιώσετε. Μηδέν άγχος. Είναι τρομερό γιατί συγκεντρώνεστε μόνο στον εαυτό σας και σε αυτό που κάνετε.

Απλά σκεφτείτε ότι είναι για τον εαυτό σας και ότι το σώμα σας το αξίζει. Μηντοτιμωρείταιμεπεριορισμούς ήυπερβολικήάσκηση. Θα νιώσετε υγεία και ευεξία τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Δεν θα χάσετε βάρος σε μια βδομάδα. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, αυτό παίρνει χρόνο. Πρέπει να το βλέπετε σαν μαραθώνιο και όχι σαν σπριντ. Κάθε βδομάδα θα είστε πιο χαρούμενοι και πιο υγιείς. Μην επικεντρώνεστε τις ζυγαριές ή στις μεζούρες. Μην παθαίνετε εμμονή με τον τελικό στόχο. Βάλτε μικρούς στόχους και απολαύστε την διαδικασία.

Και μην ασχολείστε με το τι λένε οι γύρω σας. Πάντα θα σας κάνουν bullying ή θα λένε αρνητικά. Αυτοί μάλλον έχουν πρόβλημα με τον εαυτό τους παρά με εσάς. Μην κρατάτε κακία σε κανέναν. Και κυρίως μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας.”

Evangeline Howarth
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Η Evangeline έχει λάβει μέρος σε πολλά ανταγωνιστικά αθλήματα από μικρή ηλικία. Ως πιστοποιημένη καθηγήτρια RYA σκαφών κατανοεί την σημασία της σωστής διατροφής για την τροφοδοσία έντονων αθλημάτων καθώς και αθλημάτων αντοχής. Έχει επίσης εμπειρία στην ομάδα GBR Squads καθώς και έχει πραγματοποιήσει τον ρόλο προπονήτριας στην πρώτημα ομάδα του πανεπιστημίου της.

Στον ελεύθερό της χρόνος, η Evangeline λατρεύεο το τρέξιμο και ιδαιαίτερα τους Μαραθωνίους. Τα σαββατοκύριακα, θα την βρείτε να κάνει θαλάσσια σπορ ή πεζοπορία σε λόφους. Τα αγαπημένα της απογεύματα κάνει HIIT session ή squats και μετά απολαμβάνει πικάντικα γεύματα και αρκετά λαχανικά – μιαμ!

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Evie εδώ.

myprotein