Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Η απώλεια βάρους θα με κάνει να νιώσω χαρούμενος/η;

Η απώλεια βάρους θα με κάνει να νιώσω χαρούμενος/η;
Myprotein
Writer and expert10 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Μπορεί η απώλεια βάρους να σε κάνει ευτυχισμένο/η; Η απάντηση μπορεί να είναι ναι.

Αλλά έχεις αναρωτηθεί γιατί;

Είναι επειδή η κοινωνία σε έχει βομβαρδίσει με την αφήγηση ότι το μικρότερο είναι και καλύτερο, ειδικά όταν πρόκειται για γυναικεία σώματα;

Είναι επειδή νομίζεις ότι αν μοιάζεις εξωτερικά με έναν συγκεκριμένο στυλ, σε σχήμα ή μορφή αυτό θα σε κάνει να ξεχωρίσεις, με κάποιο τρόπο;

Ο καθορισμός του λόγου για τον οποίο έχεις κίνητρο να χάσεις βάρος, για να βεβαιωθείς ότι προσπαθείς να είσαι ευτυχισμένος/η και υγιής στους στόχους φυσικής κατάστασης, είναι υψίστης σημασίας.

"Κοινωνικά Αποδεκτά" σώματα

Ως Personal Trainer, αυτό μπορεί να φαίνεται ότι είναι ευκολότερο από ό, τι στην πραγματικότητα. Επειδή έχω αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως "κοινωνικά αποδεκτό" σώμα, μπορεί να είναι δύσκολο να λάβω συμβουλές από μένα.

Αλλά εδώ είναι το περίεργο.

Δεν είχα πάντα ένα "κοινωνικά αποδεκτό" σώμα.

Ίσως ο τύπος του σώματός μου αυτή τη στιγμή να είναι "μοντέρνος" (ευχαριστώ Kardashians...)

Αλλά το να έχω στρογγυλούς γοφούς και μικρότερη μέση δεν ήταν μοντέρνο στην εφηβεία μου. Όντας 1,5 μέτρο σε ύψος σήμαινε ότι ποτέ δεν θα ήμουν σε θέση να φτάσω τα πρότυπα ομορφιάς της δεκαετίας του '90, με ασφαλή και υγιή τρόπο, αλλά παρ' όλα αυτά ένιωσα την πίεση να συμμορφωθώ με αυτές τις τάσεις.

Βάζοντας τον εαυτό σου κάτω από τόσο πολύ άγχος για να συμμορφωθείς με μη ρεαλιστικά πρότυπα μπορεί να είναι πραγματικά ανθυγιεινό για το φυσικό σου σώμα και την ψυχική υγεία σου.

Εικόνα Σώματος

Η εικόνα του σώματος αναφέρεται στις συναισθηματικές στάσεις, τις πεποιθήσεις και τις αντιλήψεις ενός ατόμου για το σώμα του.

Η εικόνα του σώματος σχετίζεται με:

  • Τι πιστεύει ένα άτομο για την εμφάνισή του
  • Πώς αισθάνεται για το σώμα του, το ύψος, το βάρος, και το σχήμα του
  • Πώς αισθάνεται και βιώνει το σώμα του

Η θετική εικόνα του σώματος σχετίζεται με την ικανοποίηση και την αποδοχή του σώματος, ενώ η αρνητική εικόνα του σώματος σχετίζεται με τη δυσαρέσκεια και την επιθυμία το σώμα σου να είναι διαφορετικό.

Μια αρνητική εικόνα του σώματος μπορεί να συμβάλει στη δυσμορφική διαταραχή του σώματος, στις διατροφικές διαταραχές και σε άλλες καταστάσεις. (1) Τα σώματα που είναι στη μόδα κάθε εποχής έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην εικόνα του σώματος των ανθρώπων – μπορεί να είναι δύσκολο να δεχτείς το σώμα σου όταν δεν αποθεώνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τον ίδιο τρόπο όπως άλλοι.

Αν και η ύπαρξη μιας θετικής εικόνας ενός σώματος είναι εξαιρετικά σημαντική, το να συμβαδίζει με τη μόδα, δεν είναι ο τρόπος που αυτό αναπτύσσεται.

Η αγάπη και η αποδοχή του σώματός σου μπορεί να είναι ένα μακρύ ταξίδι, αλλά δεν ορίζεται από εξωτερικές απόψεις.

Το σωστό κίνητρο

Κάτι που δουλεύω πολύ με τον εαυτό μου και τους πελάτες μου είναι το εγγενές κίνητρο, με έμφαση στο πώς κάποιος επιθυμεί να αισθανθεί σε αντίθεση με την εμφάνιση.

Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, όταν κάποιος επικεντρώνεται στο να αισθάνεται καλά, η αισθητική συνήθως ακολουθεί, αλλά δεν πρέπει να είναι η κύρια έμφαση της επιδίωξης για  απώλεια βάρους– μετρήσεις, φωτογραφίες, βάρος κλπ.

Είναι πολύ πιο υγιεινό και βιώσιμο να εστιάζεις στο πώς αισθάνεσαι, παρά στο πώς κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη.

Ρωτώ τον εαυτό μου τακτικά, με οτιδήποτε κάνω:

  • Γιατί το κάνω αυτό;
  • Το απολαμβάνω;
  • Με ωφελεί-σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά, πνευματικά;

Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε συνεχίζω.

Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε επανεξετάζω.

Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα λάθος με την επιθυμία να χάσεις βάρος όσο το κάνεις για τους σωστούς λόγους, και γι 'αυτό πρέπει να ψάξεις βαθιά μέσα σου σε δύο πράγματα όταν καθορίζεις τους στόχους σου: τις αξίες σου και το "γιατί" σου.

Νοοτροπία

Η δίαιτα ξεκινά με τη νοοτροπία.

Κάτι που παρατηρώ αρκετά νωρίς όταν ασχολούμαι με πελάτες, είναι ότι, οι πελάτες έρχονται σε μένα με μια εξαιρετικά ισχυρή συσχέτιση με το γιατί κάνουν κάτι που βοηθά να επιτύχουν τους στόχους τους.

Με οτιδήποτε στη ζωή, είτε πρόκειται για στόχους γυμναστικής, στόχους απώλειας λίπους, στόχους μαζικού κέρδους, στόχους σταδιοδρομίας – ο λόγος για τον οποίο θέλεις να επιτύχεις αυτόν τον στόχο πρέπει να είναι σαφής, συνοπτικός και πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σου.

Εάν δεν είσαι ξεκάθαρος σε αυτά τα δύο πράγματα, τότε κανένας καθορισμός στόχων δεν θα σε οδηγήσει στο σημείο που θες να είσαι.

Αξίες

Τι είναι πιο σημαντικό για εσένα στη ζωή σου;

Είναι οικογένεια, φίλοι, ανθρώπινη σύνδεση, καριέρα, επιτυχία, οικονομική ελευθερία, ταξίδια, κοινωνικοποίηση, υγεία και φυσική κατάσταση κλπ.;

Εάν είχαμε δύο άτομα με τον ίδιο στόχο απώλειας λίπους, και με τους δύο στην ίδια ηλικία, αλλά να ζουν διαφορετικές κοινωνικές και οικογενειακές ζωές, οι πιθανότητες είναι ότι οι αξίες τους θα φαίνονταν πολύ διαφορετικές.

Πώς λοιπόν αυτό επηρεάζει τον τρόπο ζωής και τους τελικούς στόχους;

Τα παραπάνω άτομα έχουν την τάση να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση αυτό που εκτιμούν περισσότερο, και έτσι αν δώσεις σε αυτό το ζευγάρι το ίδιο ακριβώς σχέδιο εκπαίδευσης και διατροφής, παρόλο που μπορεί να είναι στην ίδια ηλικία, βάρος, ύψος κλπ. αυτό που κάνουν με αυτό το σχέδιο θα ποικίλλει σημαντικά λόγω των προτεραιοτήτων τους.

Νο 1: ξεκαθάρισε τις αξίες σου και μετά μπορείς να ξεκαθαρίσεις τους στόχους σου.

Σύνδεσε τους στόχους σου με κάτι που σημαίνει κάτι ουσιαστικό για εσένα, είτε αυτό είναι απώλεια βάρους, αύξηση όγκου ή απλώς γενικά βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης.

Θα κάνει πραγματικά τη διαφορά μεταξύ του να τα παρατάς όταν ζορίζουν τα πράγματα ή της ικανότητας να βρεις μια εσωτερική δύναμη για να σε «σπρώξει» γιατί ξέρεις τι σε περιμένει από την άλλη πλευρά.

Πώς να ξέρεις το γιατί σου

Εάν έχεις έναν καλό λόγο και έναν έγκυρο συναισθηματικό λόγο για τον οποίο θέλεις να εστιάσεις στην απώλεια βάρους, τότε προχώρα και πιάσε αυτούς τους στόχους.

Αν είναι για λόγους υγείας, τότε αυτό θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό από μόνο του.

Το σημαντικό έργο έρχεται όταν δεν είσαι σίγουρος για τους στόχους σου – είναι η ραχοκοκαλιά στο κίνητρό σου και σε οδηγεί.

Έτσι, αν δεν είσαι σίγουρος για τη συλλογιστική σου, άκου τι θα κάνεις…

Γράψε τους στόχους σου σε ένα χαρτί. Πέρασε από κάθε στόχο και γράψε όσο το δυνατόν περισσότερους λόγους για τους οποίους θέλεις να τον επιτύχεις. Αν γίνει εύκολα, είναι σαφές ότι είσαι στο σωστό δρόμο. Εάν αγκομαχάς, ίσως πρέπει να επανεκτιμήσεις τους στόχους σου.

Με λίγα λόγια 

Ο καθορισμός ενός στόχου για να ξεκινήσεις γυμναστήριο ή ακόμα και για να σε παρακινήσει όταν αισθάνεσαι ότι ξεφεύγεις από το στόχο σου, είναι φανταστικό κίνητρο για να παραμείνει η άσκηση στη ζωή σου.

Εστιάζοντας σε αυτό το σημαντικό "γιατί" θα μπορούσε να είναι η διαφορά ανάμεσα σε εσένα και το νέο σου PB – βεβαιώσου ότι αναρωτιέσαι στο πώς αισθάνεσαι με τον εαυτό σου και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

  1. Towards a Comprehensive Understanding of Body Image: Integrating Positive Body Image, Embodiment and Self-Compassion, Diana Burychka, Marta Miragall, and Rosa M. Baños. Psychol Belg. 2021; 61(1): 248–261.
Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein