Προπόνηση

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προπονηθείς;

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προπονηθείς και να δώσεις ενέργεια στο σώμα σου; Η επιστήμη έχει ακόμα τόσα πολλά ερωτήματα, αλλά διαβάζοντας την τελευταία έρευνα, τουλάχιστον μπορείς να αφήσεις μερικά από τα πειράματα στους επιστήμονες.

Αυτήν την εβδομάδα εξετάζουμε εάν η προπόνηση με υψηλή ένταση (HIIT) είναι ο καλύτερος τρόπος άσκησης και τα οφέλη της άσκησης για τη μνήμη σου.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προπονηθείς;

Όλοι μας έχουμε έναν αγαπημένο τρόπο άσκησης. Μερικοί δεν αγαπούν τίποτα περισσότερο από το τρέξιμο, ενώ άλλοι αγαπούν να σηκώνουν βάρη. Άλλοι προτιμούν διαφορετικές μορφές άσκησης ανάλογα με το πώς ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής τους, για παράδειγμα, το HIIT είναι ένα γρήγορο πρόγραμμα γυμναστικής και ταιριάζει σε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα.

Οπότε, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προπονηθείς σύμφωνα με τους ειδικούς; Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 30 ενήλικες που ήταν καινούργιοι στον χώρο της γυμναστικής, πριν τους ζητήσουν να δοκιμάσουν διαφορετικούς τύπους άσκησης και πριν συζητήσουν τα θετικά και αρνητικά του καθενός.1

Καθώς το HIIT είναι γνωστό ότι είναι καλό για την φυσική μας υγεία, οι συμμετέχοντες προτού το δοκιμάσουν συμφώνησαν ότι φαίνεται ελκυστικό, αλλά όταν τα δίνεις όλα στο HIIT, μπορεί να γίνει αποθαρρυντικό για κάποιον που δεν το έχει δοκιμάσει ξανά.

Δυστυχώς, δεν είμαστε πιο κοντά στο «απόλυτο» πρόγραμμα προπόνησης σύμφωνα με τους ερευνητές, αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή πιστεύουν ότι πρέπει να βρούμε κάτι που μας ταιριάζει – και αυτό δεν είναι πάντα το ίδιο για όλους.

Κάποιες μέρες, το να κάνεις μόνο 20 λεπτά HIIT μπορεί να είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις, ενώ άλλες ημέρες μπορεί να αισθάνεσαι ότι μπορείς να περάσεις τη μισή σου μέρα σηκώνοντας βάρη στο γυμναστήριο. Ως συνήθως, φαίνεται ότι το καλύτερο πρόγραμμα γυμναστικής είναι αυτό που μπορείς να το ακολουθήσεις χωρίς πίεση και αυτό που θα το ευχαριστηθείς!

Η γυμναστική βοηθάει την μνήμη σου;

Όλοι είχαμε κάποια στιγμή αυτή την αίσθηση ευτυχίας μετά από μια καλή προπόνηση, οπότε η άσκηση πρέπει να είναι καλή για τον εγκέφαλό μας, σωστά; Γνωρίζουμε ότι το να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο τακτικά δυναμώνει τους μυς μας, αλλά αποδεικνύεται ότι θα μπορούσε επίσης να δυναμώνει και τον εγκέφαλό μας.2

Οι ερευνητές αποφάσισαν να αξιολογήσουν τη μνήμη των συμμετεχόντων μετά την άσκηση για να δουν αν υπήρχε σημαντικό όφελος. Ζήτησαν από 30 άτομα με καλή φυσική κατάσταση να δοκιμάσουν τη μνήμη τους μετά από 2 διαφορετικούς τύπους άσκησης και μια φάση ανάπαυσης – οι δύο διαφορετικοί τύποι άσκησης ήταν μία μέτριας έντασης προπόνηση 30 λεπτών και μία έντονης έντασης προπόνηση 15 λεπτών.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν την καλύτερη απόδοση μετά την πιο έντονη μορφή άσκησης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτές οι ασκήσεις υψηλής έντασης μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν βασανιστήριο, αλλά κάνουν καλό στο μυαλό σου.

Με λίγα λόγια

Αυτή την εβδομάδα, φαίνεται ότι το HIIT είναι το αστέρι της παράστασης. Είτε πρόκειται για μια γρήγορη προπόνηση είτε για να ενισχύσεις τη δύναμη του εγκεφάλου σου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάνει καλό. Αν όμως θέλεις να βεβαιωθείς ότι ακολουθείς πιστά το πρόγραμμα της προπόνησης σου, είναι καλύτερο να διαλέξεις ό,τι απολαμβάνεις περισσότερο.


1. Stork, M. J., Williams, T. L., & Ginis, K. A. M. (2020).Unpacking the debate: A qualitative investigation of first-time experiences with interval exercisePsychology of Sport and Exercise, 101788.

2. Bosch, B. M., Bringard, A.,Logrieco, M. G., Lauer, E.,Imobersteg, N., Thomas, A., … & Igloi, K. (2020). Effect of acute physical exercise on motor sequence memoryScientific Reports10(1), 1-13. Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Writer and expert

Η Evangeline έχει λάβει μέρος σε πολλά ανταγωνιστικά αθλήματα από μικρή ηλικία. Ως πιστοποιημένη καθηγήτρια RYA σκαφών κατανοεί την σημασία της σωστής διατροφής για την τροφοδοσία έντονων αθλημάτων καθώς και αθλημάτων αντοχής. Έχει επίσης εμπειρία στην ομάδα GBR Squads καθώς και έχει πραγματοποιήσει τον ρόλο προπονήτριας στην πρώτημα ομάδα του πανεπιστημίου της.

Στον ελεύθερό της χρόνος, η Evangeline λατρεύεο το τρέξιμο και ιδαιαίτερα τους Μαραθωνίους. Τα σαββατοκύριακα, θα την βρείτε να κάνει θαλάσσια σπορ ή πεζοπορία σε λόφους. Τα αγαπημένα της απογεύματα κάνει HIIT session ή squats και μετά απολαμβάνει πικάντικα γεύματα και αρκετά λαχανικά – μιαμ!

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Evie εδώ.


Δες τις καλύτερες προσφορές της Myprotein εδώ Περισσότερα