Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Περπάτημα: οφέλη για την υγεία

Περπάτημα: οφέλη για την υγεία
Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας
Ένα καλό περπάτημα σε βοηθάει να καθαρίσεις το μυαλό σου και να ηρεμίσεις τις σκέψεις σου. Τα οφέλη του περπατήματος στην υγεία είναι τόσα πολλά που συχνά παραλείπεται η συζήτηση τους. Ξεχνάμε πόσο καλή γυμναστική είναι και πόσο βοηθάει να κάψουμε έξτρα θερμίδες, να τονώσουμε τους μυς των ποδιών μας, να χάσουμε τα περιττά κιλά που έχουμε και το βασικότερο είναι ότι δε χρειάζεται συνδρομή γυμναστηρίου. Αυξάνει επίσης την καρδιακή συχνότητα με αποτέλεσμα περισσότερο οξυγόνο να κυκλοφορεί στους μυς και τα υπόλοιπα όργανα όπως ο εγκέφαλος. Ένα από περπάτημα 30 λεπτών σε μέτρια ταχύτητα βοηθάει να κάψουμε 150-200 θερμίδες. Το περπάτημα δε χρειάζεται απαραίτητα να συνδυάζεται με αθλητικά παπούτσια και βόλτα στο πάρκο. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της μέρας μπορείτε να κάνετε ένα μικρό διάλλειμα κάθε μία με δύο ώρες και να σηκωθείτε από το γραφείο για να περπατήσετε για μερικά λεπτά. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες με θέμα τα οφέλη του περπατήματος στην υγεία και παρακάτω θα σας παρουσιάσω τα σημαντικότερα ευρήμαα.

Μειωμένος κίνδυνος για έμφραγμα και καρδιακά προβλήματα

Σύμφωνα με μία έρευνα του Harvard Medical School περπατώντας μόνο δυόμιση ώρες την εβδομάδα το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 21 λεπτά τη μέρα μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων κατά 30%.

Καταπολέμηση παχυσαρκίας

Το περπάτημα θεωρείται από πολλούς ότι είναι η πιο εύκολη μορφή γυμναστικής. Αυτό είναι αναληθές γιατί δεν αρκεί απλά να περπατάς χαζεύοντας δεξιά και αριστερά αλλά πρέπει να περπατάς σε σχετικά γρήγορο ρυθμό για να έχεις καλά αποτελέσματα και να μειωθεί το βάρος σου. Μία έρευνα από το 2014 του University of Utah βρήκε ότι κάθε λεπτό περπατήματος μέσα στη μέρα μείωσε κατά 5% τον κίνδυνο παχυσαρκίας στις γυναίκες.

Μείωση αρτηριακής πίεσης

Είναι βέβαιο πως το περπάτημα βοηθάει σημαντικά στην μείωση της πίεσης αλλά πάμε να δούμε πόσο συχνά και πόση διάρκεια πρέπει να έχει το περπάτημα για να αποκομίσουμε τα οφέλη του. Ερευνητές του Arizona State University βρήκαν ότι 10 λεπτά περπάτημα την μέρα αρκούν για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση.  

Καταπολέμηση διαβήτη

Σύμφωνα με την American Diabetes Association το περπάτημα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του διαβήτη. Πρέπει να ξεκινήσετε με 3-5 λεπτά σε αργό ρυθμό και σιγά σιγά να το αυξήσετε σε 5 με 10 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα βάδισης. Σιγουρευτείτε ότι έχετε σωστή στάση σώματος με την πλάτη ίσια και το κεφάλι να κοιτάει μπροστά. Κάποιες μέρες μπορείτε να κάνετε σύντομο αλλά έντονο περπάτημα ενώ κάποιες άλλες πιο χαλαρό και με μεγαλύτερη διάρκεια. Για να δείτε καλύτερα αποτελέσματα ξεκινήστε με 30 λεπτά ή 2400 βήματα τη μέρα μέχρι να φτάσετε σιγά σιγά στα 77 λεπτά ή 6400 βήματα την μέρα.

Πρόληψη καρκίνου

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2012 από το Harvard University 1-3 ώρες περπάτημα την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού στις γυναίκες κατά 19% και άμα οι γυναίκες αυτές πιέσουν τον εαυτό τους λίγο παραπάνω και περπατούν για 3-5 ώρες την εβδομάδα ο κίνδυνος αυτός μειώνεται ακόμη πιο πολύ στο 54%.

Βελτίωση της μνήμης

Η άσκηση κάνει καλό στον εγκέφαλο αλλά συγκεκριμένα το περπάτημα βοηθάει στην βελτίωση της μνήμης. 40 λεπτά περπάτημα τρεις μόλις φορές την εβδομάδα έχει αποδειχθεί ότι μεγαλώνει τον όγκο του ιππόκαμπου 2% σύμφωνα με έρευνα της National Academy of Sciences που έγινε το 2011. Μία άλλη έρευνα το 2014 σε συγκέντρωση του American Association of the Advancement of Science, έδειξε ότι το συχνό περπάτημα μπορεί να επιβραδύνει την γήρανση του εγκεφάλου και να διατηρεί σε εγρήγορση τις νοητικές λειτουργίες. Η έρευνα αυτή χρησιμοποίησε άνδρες και γυναίκες στις ηλικίες 60-80 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τρεις μόλις φορές την εβδομάδα περπάτημα σχετίζεται άμεσα με την βελτίωση του μέρους του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον προγραμματισμό και την μνήμη.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Appalachian University της North Carolina, ένα μέτριας έντασης περπάτημα με διάρκεια 30 – 45 λεπτά καθημερινά μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος κάτι το οποίο σε βάθος χρόνου μπορεί να έχει τρομερά αποτελέσματα στην ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμεί τις αρρώστιες. Πιο συγκεκριμένα τουλάχιστον 20 λεπτά τη μέρα μειώνει τον κίνδυνο αρρώστιας κατά 43%.

Κάνει καλό στις μεγάλες ηλικίες

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 στο περιοδικό του American Medical Association έδειξε πως το περπάτημα από την μικρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει στο να είναι κάποιος ευκίνητος και πάνω από όλα ανεξάρτητος όταν γεράσει. Το δείγμα είχε ανθρώπους ηλικίας 70-89 ετών. Μετά από δυόμιση χρόνια οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι περπατούσαν συχνά μείωσαν κατά 28% τις πιθανότητες να μείνουν παράλυτοι.

Καταπολέμηση της λαιμαργίας

Το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος να απαλλαχθείτε από την κακή συνήθεια της λαιμαργίας. Δε δουλεύει μόνο του όμως δυστυχώς. Πρέπει να συνδυαστεί ο διαλογισμός, ο καλός ύπνος και 10000 βήματα την ημέρα για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η λαιμαργία. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η λαιμαργία είναι ψυχολογικό και συναισθηματικό σύμπτωμα. Το περπάτημα απελευθερώνει ενδορφίνες και βοηθάει στο να επανέλθουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα πράγμα που καταπολεμά την λαιμαργία.   
Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας
Ο Μιχάλης Κιάφας είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Κλασσικού Αθλητισμού. Αρθρογραφεί στην Myprotein τον τελευταίο χρόνο κυρίως σε θέματα που αφορούν το τρέξιμο και την βελτίωση της απόδοσης σε αυτό, τη διατροφή και την προπόνηση δύναμης. Ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το στίβο και συγκεκριμένα με το αγώνισμα των 110μ με Εμπόδια όπου έχει αναδειχθεί πολλές φορές Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την προπονητική αναπτυξιακών ηλικιών στην Ακαδημία Στίβου της Πυγμής Ευόσμου, Θεσσαλονίκη. Επίσης έχει παρουσιάσει με επιτυχία σε σεμινάρια το θέμα της προπονητικής στο άθλημα της Άρσης Βαρών. Βασικό του ερευνητικό θέμα είναι η προπονητική στον κλασσικό αθλητισμό αλλά κυρίως στο στίβο, μιας και αυτό ήταν το θέμα της διπλωματικής του εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τον Μιχάλη: http://mikekiafas110.weebly.com/. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του διαβάζοντας βιβλία και ψάχνοντας τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της μεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης αλλά και σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την αθλητική διατροφή και τα συμπληρώματα.
myprotein