Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

cla | Τι είναι και πως βοηθάει στην απώλεια βάρους;

cla | Τι είναι και πως βοηθάει στην απώλεια βάρους;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 5 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

cla: Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ

Αν έχετε ως στόχο την απώλεια βάρους, το cla είναι από τα συμπληρώματα που μπορεί να σας βοηθήσει καθώς σχετίζεται με την μείωση του σωματικού λίπους και την αύξηση του μεταβολισμού. Πρωτού το αγοράσετε, διαβάστε αυτό το άρθρο και μάθετε περισσότερα για τα πλεονεκτήματά του.

cla

Τι είναι το cla;

Το CLA έχει λάβει ιδιαίτερη προσοχή στην βιομηχανία του fitness και έχει συνεχώς αυξανόμενη φήμη μεταξύ των φίλων του γυμναστηρίου, των bodybuilders, των αθλητών καθώς και εκείνων που θέλουν να κάψουν λίπος. Μπορεί να έχετε ακούσει ήδη για το CLA, αλλά πιθανώς να αναρωτιέστε τι είναι και πώς συνδέεται με την απώλεια βάρους.

Τι είναι το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ ή linoleic acid ;

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, ανήκεια στην οικογένεια των λιπαρών οξέων. Συγκεκριμένα, το cla είναι ένα μείγμα τουλάχιστον 28 θέσεων και γεωμετρικών ισομερών του λινολεϊκού οξέος, το οποίο είναι ένα βασικό ωμέγα-6 πολυακόρεστο λιπαρό οξύ. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούν μόνο από το σώμα και επομένως πρέπει να καταναλωθούν μέσω της διατροφής.

Το cla έχει μια σειρά λειτουργιών εντός του σώματος, όπου απαιτείται για τον φυσιολογικό μεταβολισμό των τροφίμων και της ενέργειας και για την επίτευξη μιας υγιεινής διατροφικής κατάστασης. Μπορεί να βρεθεί σε κοινά τρόφιμα που προέρχονται από ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, όμως πρόσφατα προέκυψε μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για τα συμπληρώματα CLA σε σχέση με την απώλεια βάρους και άλλα οφέλη για την υγεία.

cla

Πλεονεκτήματα cla

1. CLA για απώλεια βάρους και αυξημένο μεταβολικό ρυθμό

Ο βασικός λόγος που το CLA είναι γνωστό είναι η απώλεια βάρους.

Έχει προταθεί ότι το CLA μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απώλειας βάρους και στη μείωση του σωματικού λίπους μέσω μιας σειράς βιοχημικών αντιδράσεων που δρουν για την αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μας είναι η ελάχιστη ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει, οπότε μια αύξηση στο BMR σημαίνει ότι περισσότερες θερμίδες καίγονται για να λειτουργήσει το σώμα.

Το CLA εμπλέκεται σε μια σειρά μεταβολικών αντιδράσεων που ρυθμίζουν τον ιστό του λίπους στο σώμα. Θεωρείται ότι μέσω της αύξησης του BMR, το CLA δρα για να μεταβάλει την αναλογία λίπους/μυών και να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη.

Το CLA έχει διατροφικό και επιστημονικό ενδιαφέρον τις τελευταίες δεκαετίες. Αρχικά, η επίδραση του CLA διερευνήθηκε εκτενώς σε αρκετά διαφορετικά ζωικά μοντέλα, για παράδειγμα σε μια μελέτη των West et al. (1998), η επίδραση του CLA στο σωματικό λίπος και στον μεταβολισμό της ενέργειας σε ποντικούς εξετάστηκε για 6 εβδομάδες. Σε αυτή τη μελέτη, τα μισά από τα ποντίκια χορηγήθηκαν CLA ενώ το άλλο μισό δεν έλαβε CLA. Μετά από 6 εβδομάδες η μελέτη αποκάλυψε ότι το CLA προκάλεσε σημαντικά μειωμένη πρόσληψη ενέργειας, ρυθμό ανάπτυξης και σωματική μάζα λίπους, ανεξάρτητα από τη διαιτητική σύνθεση. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το CLA είναι πιθανό να αυξήσει το ρυθμό μεταβολισμού σε ποντίκια, προκαλώντας μείωση του σωματικού λίπους.

σανίδα

Πιο πρόσφατα, μελέτες σε ανθρώπους έχουν αποκαλύψει τα οφέλη της συμπλήρωσης CLA. Για παράδειγμα, μια μετα-ανάλυση 18 μελετών από τους Whigham et al. (2007), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με 3.2g CLA ημερησίως μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό συμπλήρωμα για τη μείωση της μάζας λίπους.

Η επίδραση του CLA στην απώλεια βάρους έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερα στα υπέρβαρα άτομα. Μια μελέτη που διερευνά τη μακροχρόνια συμπλήρωση για 2 χρόνια σε 134 άτομα αποκάλυψε ότι το CLA μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος στους υπέρβαρους ανθρώπους και μπορεί πράγματι να συμβάλει στη διατήρηση της αρχικής μείωσης του βάρους μακροπρόθεσμα.

Η επίδραση του CLA στις υγιή άτομα που γυμνάζονται αναλύθηκε επίσης από τους Wadstein et al. (2001) σε μια διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη που περιλάμβανε υγιείς συμμετέχοντες με φυσιολογικό ΔΜΣ και βάρος. Η μελέτη έδειξε ότι το CLA μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους, γεγονός που μπορεί να καταστήσει το CLA καλό συμπλήρωμα για όσους γυμνάζονται τακτικά.

 

cla

2. Αυξημένη μυϊκή ανάπτυξη

Παρά τη μείωση της ποσοστό σωματικού λίπους, μια συνολική μείωση του βάρους δεν παρατηρείται συχνά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το CLA έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει αποτελεσματικά τον λόγο μυών προς λίπους και ενεργεί για να ενισχύσει την ανάπτυξη της άλιπης μυϊκής μάζας. Δεδομένου ότι οι μύες είναι μεταβολικά δραστικοί, η αύξηση της μυϊκής μάζας σημαίνει ότι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες σε ηρεμία.

3. Μειώνει την χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος

Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με το συμπλήρωμα CLA. Για παράδειγμα, το CLA έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Για παράδειγμα, οι Kritchevsky et al. (1994) βρήκαν ότι 0,5 g ανά ημέρα CLA σε κουνέλια προκάλεσε σημαντική μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL, και η εξέταση της καρδιάς του κουνελιού έδειξε χαμηλότερα επίπεδα της αθηροσκλήρωσης σε σύγκριση με τα κουνέλια που δεν έλαβαν θεραπεία CLA.

Μια μετα-ανάλυση στους ανθρώπους από τους Brown et al. (2003) οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα ότι το CLA μπορεί να αυξήσει τη χρήση του αποθηκευμένου λίπους ως ενέργεια, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και να ενεργεί ως αντιοξειδωτικό. Επομένως, το CLA πιστεύεται ότι έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, με βάση τις μειώσεις των επιπέδων γλυκόζης νηστείας και ινσουλίνης.

CLA

4. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν κάνετε δίαιτα και γυμνάζεστε τακτικά, το σώμα μπορεί να καταρρεύσει και να γίνει πιο ευάλωτο σε ασθένειες. Ωστόσο, η συμπλήρωση με το CLA μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αρκετές μελέτες, το CLA έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί επίσης να δράσει για την πρόληψη καταβολικών επιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια περιόδων που είστε άρρωστοι.

Παρενέργειες cla

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες της συμπλήρωσης cla. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, η συμπλήρωση με συζευγμένο λινολεϊκό οξύ μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή διαταραχή στο στομάχι, ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα είναι πιθανό να μειωθούν όταν το CLA καταναλώνεται με τα γεύματα.

Πηγές cla 

Το CLA μπορεί να βρεθεί σε μια σειρά τροφών που συνήθως καταναλώνονται. Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ωστόσο, για να επιτευχθούν όλα τα οφέλη από τη CLA, η ποσότητα που καταναλώνεται μέσω της διατροφής από μόνη της δεν είναι πάντα αρκετή. Το CLA σε δισκία και κάψουλες μπορούν να προστεθούν στο σχέδιο διατροφής και προπόνησής σας.

cla

Τρόφιμο mg σε CLA ανά γρ. λίπους

Μοσχάρι

Αρνί

Κοτόπουλο

Χοιρινό

Αγελαδινό γάλα

Τυρί Cottage

Τυρί Cheddar

4.2

5.6

0.9

0.6

5.5

4.5

3.6

Πότε να πάρω CLA και πόσο;

Υπάρχουν διάφορες δοσολογίες CLA. Προκειμένου να μειωθεί το σωματικό λίπος, συνιστάται ημερησίως η κατανάλωση 1,8 έως 7 γρ. CLA. Για βέλτιστα αποτελέσματα συνιστούμε την λήψη 2 κάψουλων με γεύματα 1 έως 3 φορές την ημέρα.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein