Εγκυμοσύνη
Ένα έμβρυο αναπτύσσει την σπονδυλική στήλη και το νευρικό του σύστημα τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αν δεν υπάρχουν αρκετά επίπεδα φολικού σε αυτή την κρίσιμη περίοδο τότε υπάρχει κίνδυνος το βρέφος να αναπτύξει έλλειμμα του νευρικού σωλήνα και σαν αποτέλεσμα σπονδυλική δυσμορφία γνωστή και ως spina bifida.
Καρδιακή πάθηση
Υπάρχουν αρκετές έρευνες που έχουν αναζητήσει την επίδραση λήψης συμπλήρωματος φολικού οξέως και την μείωση της ομοκυστεΐνης –ένα αμινοξύ το οποίο μπορεί να ερεθίσει τα αιμοφόρα αγγεία-, που έχει συσχετιστεί με αύξηση κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Πληθυσμοί που έχουν υψηλά ποσοστά καρδιακών νόσων στην Αγγλία, έχουν δείξει υψηλά ποσοστά ομοκυστεΐνης. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αν μειωθούν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης θα μειωθούν παράλληλα οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Το αμινοξύ πιστεύετε ότι λειτουργέι μόνο σαν ένδειξη και όχι παράγοντας ρίσκου. (Spence,2016;Powers,2014; )
Το φολικό οξύ μπορεί να βρεθεί σε μια ευρεία γκάμα φυσικών φαγητών ενώ μπορεί επίσης να βρεθεί σε επεξεργασμένα φαγητά. Είναι μια βιταμίνη που διαλύεται στο νερό, οπότε αν παρα-μαγιρευτούν διάφορα λαχανικά σημαίνει ότι χάνοντε τα πιο πολλά θρεπτικά συστατικα τα οποια εμπεριέχονται μέσα.
Απλά μειώνοντας την ώρα που βράζουμε τα λαχανικά και χρησιμιοποιόντας τεχνικές ψησίματος όπως στον ατμό θα έχουμε σαν αποτέλεσμα περισσότερο φολικό οξύ.
Μια άλλη εναλλακτική θα ήταν να πιούμε το νερό με το οποίο βράσαμε τα λαχανικά είτε να το κάνουμε ζωμό για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα (Mann and Truswell, 2012; Wildman, 2013; Powers, 2014).
Φαγητά πλούσια σε φολικό οξύ

- Σπανάκι
- Μαγιά,εκχύλισμα μοσχαριού
- Φασόλια και διάφορα όσπρια
- Επεξεργασμένα και ενισχυμένα φαγητά όπως (δημητριακά –πρεπει να ελέγξουμε την ετικέτα πρώτα)
- Πουλερικά, χορινό, συκώτι, οστρακοειδή
- Λάχανο
- Μαρούλι
- Μπρόκολο
- Πορτοκάλι και χυμός πορτοκαλιού
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν τις κατάλληλες ποσότητες φολικού οξέως (και οι άντρες και οι γυναίκες) τρώγοντας πολλά φρούτα, λαχανικά, φασόλια και προϊόντα ολικής αλέσεως. Όλα τα παραπάνω έχουν εκ φύσεως μεγάλες πόσοτητες φολικού οξέως και μπορούν να βοηθήσουν στον αγώνα έναντι καρδιακών παθήσεων αλλά και του καρκίνου.