Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Μπάρες πρωτεΐνης | Οφέλη και τι να προσέξετε

Μπάρες πρωτεΐνης | Οφέλη και τι να προσέξετε
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Μπάρες πρωτεΐνης - ένα σνακ για όλη την ημέρα. Τις βρίσκεται σχεδόν παντού και περιέχουν αρκετή πρωτεΐνη σύμφωνα με τη συσκευασία. Ισχύει το ίδιο για όλες;

Μπάρες πρωτεΐνης: είναι κατάλληλες για εσάς;

Οι μπάρες πρωτεΐνης δεν είναι όλες καλές. Το σύγχρονο μάρκετινγκ μπορεί να παραπλανήσει ακόμα και τους πιο ψαγμένους γυμναζόμενους. Προσέξτε τα παρακάτω σημεία ώστε να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε ποιοτικές μπάρες πρωτεΐνης!

μπάρες πρωτεΐνης

Μπάρες πρωτεΐνης και ζάχαρη

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι ότι οι μπάρες σας έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Μπορεί να έχουν φανταστική γεύση, αλλά δεν είναι ιδανικές επιλογές. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σημαίνει ότι η ενέργεια σας θα αυξηθεί απότομα και στη συνέχεια θα πέσει απότομα. Αυτό θα σας αφήσει με λιγότερη ενέργεια (και περισσότερες θερμίδες) σε σύγκριση με τις μπάρες πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Για να το ελέγξετε αυτό πρέπει να δείτε την ετικέτα εκει που λέει υδατάνθρακες "εκ των οποίων σάκχαρα". Οι υδατάνθρακες από μόνοι τους είναι φίλος και όχι εχθρός. Σας παρέχουν ενέργεια να βγάλετε εις πέρας την προπόνηση ή μια δύσκολη ημέρα. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό αν τρώτε μπάρες πρωτεΐνης σαν αντικατάστατο γεύματος.

Θερμίδες ...;

Να είστε προσέχτικοι ότι οι μπάρες πρωτεΐνης που διαλέγετε μπορούν να "χωρέσουν" στις θερμίδες που πρέπει να καταναλώσετε καθημερινά ανάλογα το στόχο σας. Αν και πολλές μπάρες πρωτεΐνης πωλούνται ως υγιή προϊόντα, πολλές φορές περιέχουν περισσότερες θερμίδες από ένα κανονικό γεύμα. Αν είστε σε περίοδο όγκου αυτό είναι καλό. Αλλά αν είστε σε δίαιτα ... όχι ιδιαίτερα!

Μια μπάρα με χαμηλές θερμίδες, ωστόσο, είναι ένας άψογος τρόπος για μια επιτυχημένη δίαιτα χωρίς ενοχές!

Γεμάτι αλάτι;

Αρκετές μπάρες περιέχουν αρκετό αλάτι. Το αλάτι μπορεί να είναι εχθρός αλλά και φίλος. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, ειδικά στα άτομα με υψηλή πίεση καθώς και να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών. Ωστόσο, το αλάτι είναι απαραίτητο για την απόδοση και έτσι δεν πρέπει να κόβεται τελείως.

μπάρες πρωτεΐνης

Φυτικές ίνες;

Οι φυτικές ίνες προσφέρουν άπειρα πλεονεκτήματα στο σώμα σας. Σας κρατάνε χορτάτους και έτσι πρέπει οι μπάρες πρωτεΐνης που επιλέγετε να έχουν αρκετές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα να ρυθμίσει την πρόσληψη νερού και έτσι εμποδίζει την αίσθηση φουσκώματος. Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε μπάρες πρωτεΐνης με αρκετή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για  βέλτιστα αποτελέσματα.

Οι φυτικές ίνες ενώ δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό μας , μπορούν θωρακίσουν τον οργανισμό μας από πολλές ασθένειες και κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα:

  • Χαμηλώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  • Ελέγχουν την χοληστερόλη (Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και να αυξάνουν την καλή χοληστερόλη(HDL)).
  • Επηρεάζουν το επίπεδο του σακχάρου του αίματος.
  • Βοηθούν την υγεία του παχέος εντέρου.

Ακόμα, τρόφιμα όπως τα φρούτα , τα λαχανικά , τα φασόλια , οι ξηροί καρποί και οι σπόροι εκτός από υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μας παρέχουν πολλαπλά άλλα οφέλη:

  • Αντιοξειδωτικά (Καλύτερη απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών).
  • Φυτοθρεπτικά συστατικά (Πρόληψη ασθενειών και εμφάνισης καρκίνο).
  • Βιταμίνες (Βοηθούν την ρύθμιση και την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού).
  • Υγιή λίπη (Παρέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες).

Αν δεν είστε σίγουροι - φτιάξτε τις δικές σας!

Πολλά συστατικά όπως βούτυρα ξηρών καρπών, βρώμη, πρωτεΐνη, αποξηραμένα φρούτα, μέλι, σταφίδες κλπ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις δικές σας μπάρες πρωτεΐνης. Δείτε για παράδειγμα την παρακάτω συνταγή!

Υλικά για 4 μπάρες πρωτεΐνης

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο .
  2. Τοποθετείτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι. Πατάμε καλά μέχρι να το μείγμα να γίνει σφιχτό.
  4. Μοιράστε το μίγμα και σχηματίστε 4 μπάρες με τα χέρια σας.
  5. Τοποθετείτε τις μπάρες πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί μέσα σε ένα ταψί.
  6. Τοποθετείτε το ταψί στον φούρνο και αφήνετε να ψηθούν για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα από πάνω.

Έχουμε έτοιμες 4 μπάρες και μπορείτε να τις απολαύσετε κάθε στιγμή της ημέρας. Ιδανικές για να τις παίρνετε μαζί σας κάθε φορά που θα λείπετε πολύ ώρα από το σπίτι και θέλετε να είσαστε μέσα στον στόχο της διατροφής σας. Φυσικά μπορείτε να ετοιμάσετε περισσότερες μερίδες και να τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο για αρκετές μέρες!

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein