Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Έξω για φαγητό ; Κάνε τις σωστές επιλογές

Έξω για φαγητό ; Κάνε τις σωστές επιλογές
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Θα έχει συμβεί σε πολλούς από εσάς να σας προτείνουν φίλοι ή συγγενείς να βγείτε έξω για φαγητό, την στιγμή που βρίσκεστε σε δίαιτα. Σε αυτή την φάση το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να μπείτε στον πειρασμό για κάποια λιχουδιά ή παχυντικό φαγητό, με αποτέλεσμα να χαλάσετε την σωματική σας κατάσταση. Τι κάνετε λοιπόν σε αυτή την περίπτωση ; Πώς το αντιμετωπίζετε ;

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές για το πώς να κάνετε τις σωστές επιλογές όταν βγαίνετε έξω.

 

1# ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΟ ΤΙ ΦΑΓΗΤΟ ΘΑ ΦΑΤΕ

Αν υπάρχει η δυνατότητα, επιλέξτε εσείς το είδος κουζίνας και το μαγαζί που θα επισκεφτείτε. Άμα πάτε σε κάποια γνωστή αλυσίδα φαγητού, συνήθως θα αναγράφονται κάποια μακροσυστατικά του φαγητού σας στον κατάλογο.

Αν πάλι δεν πάτε σε κάποια  γνωστή αλυσίδα, υπάρχουν μαγαζιά που παρέχουν μεγάλη ποικιλία από υγιεινές επιλογές.

Για παράδειγμα : Μαγαζιά με αμερικανική κουζίνα, τύπου grill house ή fast-food έχουνε μενού γεμάτα με υψηλά σε λιπαρά και ζάχαρη τρόφιμα, όπως burgers, milkshakes και τηγανιτές πατάτες. Από την άλλη, ελληνικές ταβέρνες και restaurant που διαθέτουν μενού μεσογειακής κουζίνας (πολλές φρέσκες σαλάτες, άσπρα κρέατα και ψάρια) είναι σαφώς ανώτερες.

Στην σημερινή εποχή που η υγιεινή διατροφή είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ, όλο και πιο πολλά μαγαζιά διαθέτουν υγιεινές επιλογές στο μενού τους.

meal

2#  ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΦΑΓΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ

Άμα κάνετε διατροφή ξέρετε ποιά φαγητά είναι υγιεινά και ποιά όχι. Κοιτάξτε να επιλέγετε τρόφιμα που θα τρώγατε και στην καθημερινή, καθαρή διατροφή που ακολουθείτε.

Κυρίως γεύμα

Μια καλή επιλογή είναι το ψημένο κρέας ή ψάρι, οι σαλάτες, τα μακαρόνια ολικής άλεσης και κάποιες σούπες με ζωμό λαχανικών ή κρέατος.

Τα πιο πολλά μαγαζιά θα είναι πρόθυμα να τροποποιήσουν ελαφρώς το πιάτο σας, αν για παράδειγμα θέλετε το dressing ξεχωριστά ή δεν θέλετε βούτυρο στο ψήσιμο του φαγητού σας.

Αποφεύγετε τα πλήρως τηγανισμένα φαγητά, όπως τα κοτόπουλα nuggets, τις προτηγανισμένες πατάτας (προτιμήστε τις βραστές ή ψητές). Αν το γεύμα σας συνοδεύεται από ρύζι ή πατάτες, και εσείς αυτή την περίοδο αποφεύγετε τους υδατάνθρακες, ζητήστε αν μπορεί να συνοδευτεί με σαλάτα.

Επιδόρπιο

Η καλύτερη επιλογή είναι να το παραλείψετε. Αν όμως το θέλετε πραγματικά πολύ, κάντε χαμηλές σε θερμίδες επιλογές, όπως τα φρέσκα φρούτα ή σορμπέ παγωτό.

 

Ποτά

Όσων αφορά τα ποτά, αποφύγετε χυμούς ή cocktail, καθώς είναι πλούσια σε ζάχαρη (ακόμα και ο φυσικός χυμός, ο οποίος περιέχει μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης προκαλεί ραγδαία έκκριση ινσουλίνης). Προτιμήστε απλό νερό, σόδα ή στην χειρότερη κάποιο αναψυκτικό χωρίς θερμίδες. Όσων αφορά το αλκοόλ, αν είστε σε δίαιτα το περιορίζεται σε ένα ποτό την εβδομάδα.

Intermittent-Fasting-Meal_2

3# ΑΠΕΧΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ SAUCE

Οι πιο πολλές sauce φτιάχνονται με κρέμα γάλακτος, βούτυρο ή λάδι και διάφορες άλλες τεχνητές αρωματικές ύλες και μπαχαρικά. Οι sauce από κρέμα γάλακτος είναι γεμάτες λιπαρά και οι πιο πικάντικες, όπως η BBQ ή η teriyaki περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Αν οπωσδήποτε νιώθετε την ανάγκη να συνοδέψετε το πιάτο σας με μια, επιλέξτε μια sauce με βάση την ντομάτα. Μια μακαρονάδα ναποτιλάνα (με σάλτσα ντομάτας) για παράδειγμα, έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από μια με 4 τυριά ή μια καρμπονάρα.

 

#4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΑΠΟ ΠΡΙΝ

Άμα ξέρετε πως θα φάτε ένα γεύμα έξω, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αρκετά θερμιδογόνο, αφήστε ένα μεγάλο κενό (περίπου 700-1000 θερμίδες) στην ημερήσια θερμιδική σας πρόσληψη για να μην βγείτε εντελώς εκτός. Ένα cheat meal την εβδομάδα δεν θα επηρεάσει καθόλου την πρόοδο σας. Ίσα, ίσα είναι απαραίτητο για να σας ικανοποιήσει συναισθηματικά και να σας δώσει το κίνητρο να συνεχίσετε την σκληρή δουλειά στο γυμναστήριο και στην κουζίνα σας.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Με λίγα λόγια…

Το γεύματα έξω αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής σας ζωής. Αν παραλείψετε το γλυκό και το αλκοόλ, μπορείτε να κάνετε γεύματα σε μαγαζιά και εστιατόρια αρκετά συχνά, χωρίς να σας επηρεάζουν ούτε στο ελάχιστο αρνητικά . Με αυτόν τον τρόπο και δεν θα νιώθετε στερημένοι, αλλά κυρίως θα ξέρετε κάθε μέρα πως  οδεύετε προς ένα καλύτερο σώμα.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein