Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Πρωτεΐνη whey & αύξηση βάρους | Τι ισχύει

Πρωτεΐνη whey & αύξηση βάρους | Τι ισχύει
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 5 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Πρωτεΐνη whey & αύξηση βάρους | Τι ισχύει;

Σίγουρα έχεις ακουστά την πρωτεΐνη whey και γνωρίζεις ότι είναι συνώνυμη με την υγεία, το fitness, την μυϊκή ανάπτυξη και την αποκατάσταση. Αλλά για εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρους, να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα ή να αλλάξουν νούμερο παντελονιού, μήπως η πρωτεΐνη whey στη διατροφή αυξάνει το βάρος;

Η απάντηση είναι ναι. Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Το ίδιο ισχύει με κάθε πτυχή διαιτητικών συστατικών, όταν το σώμα σας δεν τα χρησιμοποιεί ως επιπλέον καύσιμο ή το θερμιδικό ισοζύγιο είναι θετικό και έτσι βάζετε λίπος. Αλλά μην απογοητεύεστε.

Πάμε να δούμε τι είναι η πρωτεΐνη whey ...

πρωτεΐνη whey

Τι είναι η πρωτεΐνη whey;

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος βρίσκεται στο γάλα, μαζί με την καζεΐνη, η οποία είναι η πρωτεΐνη που χωνεύεται σιγά σιγά, καθιστώντας την ιδανική για κατανάλωση πριν κοιμηθείτε. Ο ορός γάλακτος δημιουργείται στην παραγωγή τυριού, από τον υγρό ορό γάλακτος που παραμένει όταν ενώνεται με το τυρόπηγμα. Όταν παρασκευάζεται η πρωτεΐνη whey, το υγρό ορού γάλακτος υφίσταται επεξεργασία και ραφινάρισμα για να διαχωριστούν οι πρωτεΐνες από τα λίπη και τη λακτόζη και στη συνέχεια ξηραίνεται για να παραχθεί μια σκόνη.

Το τελικό αποτέλεσμα της πρωτεΐνης του ορού γάλακτος όπως το γνωρίζετε σε μορφή σκόνης είναι μια παρασκευή διαφόρων πρωτεϊνών που περιλαμβάνουν αλφα-λακταλβουμίνη, β-λακτοσφαιρίνη, αλβουμίνη ορού, γαλακτοφερρίνη και ανοσοσφαιρίνες (αντισώματα). Όλες οι πρωτεΐνες είναι κατασκευασμένες από αμινοξέα, τα οποία συχνά αναφέρονται ως δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη whey, η οποία είναι χαμηλή σε λακτόζη, είναι μια πλήρης πρωτεΐνη και περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα. Υψηλές ποσότητες αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας είναι υπεύθυνες για καλύτερη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης.

Υπάρχουν διάφορα είδη πρωτεΐνης ορού γάλακτος που διατίθενται ως συμπληρώματα, όπως η απομονωμένη, η συμπυκνωμένη ή η υδρολυμένη. Η πρωτεΐνη whey, όπως πωλείται από την Myprotein, έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εύκολα απορροφήσιμη σε σύγκριση με πολλές πρωτεϊνικές πηγές.

Όταν γυμναζόμαστε λοιπόν η πρωτεΐνη βοηθά στη μυϊκή ανάπτυξη. Όταν δεν γυμναζόμαστε τακτικά τι γίνεται; Λίπος;

Παχαίνει η πρωτεΐνη whey ...;

Αυτή η ερώτηση είναι σαν να ρωτάμε αν το κοτόπουλο παχαίνει. Το κοτόπουλο είναι ένα καλό παράδειγμα άπαχης πρωτεΐνης. Είναι υγιεινό, ιδανικό για μυϊκή ανάπτυξη και για δίαιτες. Λογικά αν φάτε παραπάνω κοτόπουλο, θα παχύνετε. Σωστά;

Μύθος #1

Επομένως είναι μύθος ότι η πρωτεΐνη παχαίνει. Οποιοδήποτε τρόφιμο όταν καταναλώνετε στο σημείο όπου εν τέλει είστε σε θερμιδικό πλεόνασμα (λαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε), προκαλεί αύξηση βάρους.

Όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Τα λίπη και οι υδατάνθρακες συνήθως θεωρούνται ως οι συνήθεις ύποπτοι, αλλά και η πρωτεΐνη είναι ένας παράγοντας στην καθημερινή σας πρόσληψη θερμίδων. Το σώμα σας χρειάζεται μόνο έναν ορισμένο αριθμό θερμίδων - όπως προτείνεται στις καθημερινές συστάσεις - ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας και το επίπεδο της τακτικής σας άσκησης.

Αλήθεια #1

Για αυτούς που θέλουν μυϊκή μάζα, ένα πλεόνασμα θερμίδων είναι απαραίτητο. Για αυτούς που θέλουν γράμμωση, πρέπει να διατηρηθεί ένα ορισμένο επίπεδο άσκησης για να αποφευχθεί ένα πλεόνασμα θερμίδων.

Αλήθεια #2

Μια άλλη πλευρά του επιχειρήματος (χωρίς επιστημονικές μελέτες) είναι ότι ο ορός γάλακτος κάνει το σώμα σας να αποθηκεύει περισσότερο λίπος λόγω της επίδρασής του στα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό το κάνει αυξάνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης σας, τα οποία επηρεάζονται από την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνετε και από το ποσό που καίτε.

πρωτεΐνη whey

Περισσότερα πλεονεκτήματα της whey

Αλήθεια #3

Ο ορός γάλακτος μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την ικανότητά σας να κάψετε λίπος όταν το σώμα σας το χρησιμοποιεί ως πηγή πρωτεΐνης πριν από την άσκηση. Αυτό ονομάζεται βήτα-οξείδωση όπου τα μόρια λιπαρών οξέων στα κύτταρα σας θα διασπαστούν και θα παράγουν ακετύλιο-CoA, το οποίο είναι απαραίτητο για την ικανότητα του οργανισμού σας να μεταβολίζει.

Αλήθεια #4

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος παίζει επίσης ρόλο στη θερμογένεση, η οποία είναι η ικανότητα του σώματος να μετατρέπει τις θερμίδες σε θερμικές ενέργειες. Η κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος μπορεί να οδηγήσει σε καύση περισσότερων θερμίδων, και έτσι να χάσετε βάρος.

Αλήθεια #5

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση της πείνας σας αυξάνοντας την παραγωγή της ορμόνης Cholecystokinin (CCK), η οποία είναι μια πεπτιδική ορμόνη που διεγείρει την πέψη λιπών και πρωτεϊνών.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein