Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Αθλητές

Γιατί μια χρόνια ασθένεια δεν θα σταματήσει ποτέ αυτόν τον πρωταθλητή Bodybuilding; | Forever Fit

Γιατί μια χρόνια ασθένεια δεν θα σταματήσει ποτέ αυτόν τον πρωταθλητή Bodybuilding; | Forever Fit
Evangeline Howarth
Writer and expert4 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βρίσκει κανείς δικαιολογίες και να μην είναι συνεπής με την προπόνησή του. Ένας τραυματισμός, ή μια ασθένεια μπορεί να μας αφήσει χωρίς κίνητρο ή ενέργεια ώστε να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Αυτή την χρονιά γιορτάζουμε την φράση “Forever Fit” — για τους ανθρώπους που γυμνάζονται παρά τις δυσκολίες μιας ασθένειας, έλλειψης κινήτρου ή ενέργειας.

Δεν υπάρχουν μαγικές διατροφές, πλάνα γράμμωσης 30 ημερών ή δίαιτες detox. Όλα είναι θέμα σωματικής και πνευματικής επένδυσης στον εαυτό σου, μακροπρόθεσμα.

Όλοι χρειαζόμαστε λίγη έμπνευση και κουράγιο κάποιες φορές και η ιστορία του Gerald Alavazo θα σου προσφέρει αρκετό κίνητρο.

Ο Gerald είναι 23 ετών απόφοιτος προϊοντικού σχεδιασμού (product design), ο οποίος δουλεύει σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι, επίσης, online coach, καθώς και supervisor μιας εταιρείας καθαρισμού. Ήταν, ακόμα, British Men’s Physique Champion το 2019. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, όλα αυτά τα έκανε ενώ υπέφερε από νεανική αρθρίτιδα.

Η μάχη του ξεκινάει

Όπως αρκετοί από εμάς, ο Gerald πάντα απολάμβανε τα αθλήματα, και συμμετείχε σε αγώνες όσο ήταν στο σχολείο. Δυστυχώς, διαγνώσθηκε με νεανική αρθρίτιδα στην κορυφή της αθλητικής του καριέρας, κάτι το οποίο σήμαινε ότι θα έπρεπε να σταματήσει τον αθλητισμό.

“Με σταμάτησε από κάθε αθλητική δραστηριότητα για καιρό και επηρέασε την καθημερινή μου ζωή και δυσκολευόμουν να κάνω ακόμα και απλές δουλειές.”

Η ασθένειά του και η έλλειψη γυμναστηρίου δεν τον σταμάτησε για πολύ καιρό. Μετά από ένα χρόνο από την διάγνωσή σου, άρχισε ξανά την προπόνηση – αυτή την φορά στο bodybuilding.

“Ξεκίνησα την προπόνηση στο σπίτι ένα χρόνο μετά την διάγνωσή μου. Χρησιμοποιούσα χειροποίητους αλτήρες, έκανα ασκήσεις με το σώμα και γυμναζόμουν για να βελτιώσω την υγεία μου.”

Αξιοποιώντας τα οφέλη

Δεν άφησε την κατάσταση της υγείας του να τον εμποδίσει και άρχισε να προπονείται τακτικά και εν τέλει βρήκε ότι η προπόνηση τον βοήθησε με τα συμπτώματά του. Τα πλεονεκτήματα της νέας του προπόνησης τον βοήθησαν να ξεπεράσει το πνευματικό εμπόδιο της ασθένειάς του. Το γεγονός ότι ήταν υγιής και fit είχε τεράστια σημασία για εκείνον.

“Το Bodybuilding με βοήθησε πραγματικά να ενδυναμώσω το σώμα μου, και με βοήθησε κάπως να αντιμετωπίσω καλύτερη την ασθένειά μου. Όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά, αφού με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι μπορώ ακόμα να απολαύσω το να είμαι ενεργός και υπάρχει ακόμα ελπίδα.”

“Οι στόχοι μου και οι φιλοδοξίες μου ξεπερνούν τις δικαιολογίες.”

Το γεγονός ότι Gerald ήταν αφιερωμένος στο bodybuilding δεν σημαίνει ότι ήταν πάντα εύκολο να κάνει την προπόνησή του. Η κατάστασή του θα ήταν ένας σημαντικός λόγος για τους περισσότερους ώστε να τα παρατήσει, αλλά πίστευε ότι μια προπόνηση … είναι καλύτερη από καμία.

“Τα πρώτα χρόνια προπόνησης ήταν ίσως τα χειρότερα από θέμα προπόνησης. Ακόμα και τώρα, υπάρχουν καλές και κακές μέρες, και έτσι έπρεπε να δουλέψω πάνω σε αυτό και να κάνω το καλύτερο που μπορώ.”

Πάντα θα έχεις στιγμές που δεν θέλεις να κάνεις προπόνηση ή θες να τα παρατήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το κάνεις. Το να είσαι forever fit είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος που αναπτύσσεται συνεχώς. Το βασικό συστατικό του Gerald για να το πετύχει αυτό και τους στόχους του ήταν η θετική αντιμετώπιση της ζωής και η αισιοδοξία.

“Ανακάλυψα ότι τις ημέρες που δεν ένιωθα καλά, το κίνητρό μου δεν ήταν τόσο ψηλό σε σύγκριση με μέρες που ήμουν πλήρως λειτουργικός. Σε μια δεκαετία που υποφέρω από αρθρίτιδα έμαθα να ξεπερνάω τις κακές μέρες όντας περισσότερο θετικός και αισιόδοξος.”

Με την πάροδο των χρόνων, η αρθρίτιδα του έδωσε πνευματική δύναμη ώστε να τα βγάλει εις πέρας με την προπόνησή του, ό,τι και αν του έφερε η ζωή.

“Οι στόχοι μου και οι φιλοδοξίες μου ξεπερνούν κάθε δικαιολογία. Αυτή η ασθένεια μου έδωσε μια καλύτερη οπτική για την ζωή και με έμαθε να ξεπερνάω κάθε εμπόδιο στη ζωή μου.”

“Το 2019 ήταν η χρονιά που αποφάσισα να βγω στην σκηνή”

“Πάντα ήμουν ανταγωνιστικός σαν άνθρωπος και παρόλο που δεν ξεκίνησα με την επιθυμία να πάω σε αγώνες, η επιδίωξη του να είμαι πάντα ο καλύτερος ήταν πάντα εκεί.”

Ενώ δεν χρειάζεται όλοι να είναι οι καλύτεροι για να είναι forever fit, το να έχεις ένα στόχο να λάβεις μέρος σε διαγωνισμούς είναι ένας καλός τρόπος να έχεις κίνητρο και συνέχεια με την προπόνησή σου. Το να έχεις συγκεκριμένους στόχους αντί να έχεις γενικές προσδοκίες τύπου “θέλω να είμαι fit”, αποτελεί έναν καλό τρόπο για να είσαι υπεύθυνος και να έχεις θετική σκέψη όσον αφορά στο fitness.

British Men’s Physique Champion το 2019

Οι δυσκολίες συνέχιζαν να έρχονται. Η προπόνηση του για να κατέβει στους αγώνες έλαβε μια άλλη πορεία, αλλά η θετική του σκέψη τον βοήθησε να προχωρήσει.

“2 μήνες πριν τον αγώνα, ένιωσα έναν πόνο χαμηλή στην μέση και μούδιασμα στα πόδια.”

“Το να μην το κάνω δεν ήταν επιλογή. Πιστεύω στον εαυτό μου και πίστευα ότι είχα ευκαιρία να κερδίσω αρκεί να έκανα αυτό που έπρεπε.”

“Μπορώ να πετύχω τα πάντα”

Παρά τις δυσκολίε, ο Gerald έγινε British Men’s Physique Champion και PCA Junior Physique & Men’s overall champion το 2019. Είναι εδώ για να αποδείξει ότι ό,τι και αν περνάς, με σκληρή δουλειά και συνεχή προπόνηση, μπορείς να φτάσεις τον στόχο σου.

“Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι μπορώ να πετύχω τα πάντα, ακόμα και με δυσκολίες. Είτε χάσω είτε κερδίσω, πάντα θα έχω το κίνητρο να προπονηθώ αφού είναι μέρος της ζωής μου για πολλά χρόνια.”

Το 2020 θα είναι επικό

Το γεγονός ότι είναι πρωταθλητής δεν σημαίνει ότι χαλαρώνει την προπόνηση. Το να είσαι forever fit σημαίνει ότι δουλεύεις σκληρά όλο τον χρόνο. Για να κρατάει τον εαυτό σου σε έλεγχο, θέτει μικρούς επιτεύξιμους στόχους.

“Ο στόχος μου στην παρούσα φάση είναι να είμαι έτοιμος για ένα καλό ξεκίνημα της χρονιάς. Το 2020 θα είναι επικό σε επίπεδο αγώνων, αλλά ελπίζω ότι θα φέρει περισσότερες ευκαιρίες ώστε να αναπτυχθώ στο fitness και το bodybuilding.”

O Gerald είναι forever fit

“Το να είσαι forever fit σημαίνει να είσαι επίμονος στην επιθυμία να είσαι η πιο fit έκδοση του εαυτού ΣΟΥ. Είναι το να είσαι συνεπής σε κάθε στόχο που έχεις με τον εαυτό σου ενώ παραμένεις δυνατός.”

 
Evangeline Howarth
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Η Evangeline έχει λάβει μέρος σε πολλά ανταγωνιστικά αθλήματα από μικρή ηλικία. Ως πιστοποιημένη καθηγήτρια RYA σκαφών κατανοεί την σημασία της σωστής διατροφής για την τροφοδοσία έντονων αθλημάτων καθώς και αθλημάτων αντοχής. Έχει επίσης εμπειρία στην ομάδα GBR Squads καθώς και έχει πραγματοποιήσει τον ρόλο προπονήτριας στην πρώτημα ομάδα του πανεπιστημίου της.

Στον ελεύθερό της χρόνος, η Evangeline λατρεύεο το τρέξιμο και ιδαιαίτερα τους Μαραθωνίους. Τα σαββατοκύριακα, θα την βρείτε να κάνει θαλάσσια σπορ ή πεζοπορία σε λόφους. Τα αγαπημένα της απογεύματα κάνει HIIT session ή squats και μετά απολαμβάνει πικάντικα γεύματα και αρκετά λαχανικά – μιαμ!

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Evie εδώ.

Σχετικά άρθρα

myprotein