Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Αθλητές

Ο Tom Stoltman και το πλάνο του να είναι back-to-back πρωταθλητής

Ο Tom Stoltman και το πλάνο του να είναι back-to-back πρωταθλητής
Monica Green
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Monica Green

20 Ιουνίου 2021. Η ημερομηνία που η Σκωτία γιόρτασε τον πρώτο τίτλο του Strongest Man στον κόσμο. Η ημερομηνία που ο Τομ Στόλτμαν έγραψε ιστορία. Η ημερομηνία που επιβεβαίωσε τη θέση του στο Road to G.O.A.T.

Δεν είναι καθόλου παράξενο λοιπόν που φέραμε τον πιο δυνατό άνθρωπο στον κόσμο σε μια συζήτηση για το ταξίδι του. Το να σηκώνεις τρόπαια είναι μια φανταστική εικόνα, αλλά δεν λέει την πλήρη ιστορία. Σε αυτο το άρθρο συζητάμε για την προπόνηση του, τη διατροφή του, την αδελφική του αγάπη, τα cheat meals που δεν είναι πραγματικά cheat meals και πώς ο αυτισμός έπαιξε το ρόλο του στο ταξίδι μέχρι τώρα.

«Ο Λουκ με ξέρει καλύτερα κι από τον εαυτό μου»

Ο Τομ μεγάλωσε στη μικρή πόλη Invergordon στη Σκωτία. Το Invergordon έχει πληθυσμό περίπου 3.900 ατόμων, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν δύσκολο να βρει διαφορετικά γυμναστήρια ή αθλητικούς συλλόγους για να γραφτεί. Αφού έπαιξε ποδόσφαιρο για μερικά χρόνια στο σχολείο, ο Τομ υπό την προστασία του αδελφού του Λουκ, άρχισε να σηκώνει βάρη στο τοπικό τους γυμναστήριο. Από εκείνη την ημέρα και μετά, τα αδέρφια Stoltman ήταν ο ένας στο πλευρό του άλλου σε όλα, καθώς άρχισαν να χτίζουν όνομα.

«Ο Λουκ ήταν ένα τεράστιο κομμάτι για μένα. Από την πρώτη μέρα ήταν το πρώτο άτομο με το οποίο ήμουν στο γυμναστήριο και από τότε είναι δίπλα μου. Ήταν μια τεράστια επιρροή και ένας τεράστιος λόγος για τον οποίο είμαι πιθανώς αυτός που είμαι σήμερα».

Έχοντας τον Λουκ στην ομάδα, ο οποίος είναι επτά χρόνια μεγαλύτερος, έδωσε στον Τομ ένα προβάδισμα. Ο Λουκ είχε ξεκινήσει τις προπονήσεις με τα βάρη εδώ και χρόνια και συνδύασε τις προηγμένες γνώσεις του για το άθλημα με την ασυναγώνιστη εμπειρία του αδερφού του με εξαιρετικό αποτέλεσμα.

«Ο Λουκ με ξέρει καλύτερα κι από τον εαυτό μου, οπότε δεν είναι όπως με έναν personal trainer που πρέπει να σου κάνει όλες αυτές τις ερωτήσεις! Απλά ήξερε τα πάντα για μένα».

«Μπορώ πάντα να σιγουρευτώ ότι όλα είναι στο 100%»

Οι θαυμαστές του πρωταθλητή Strongman θα γνωρίζουν ότι γεννήθηκε με αυτισμό - μια αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την κοινωνική αλληλεπίδραση και την επικοινωνία, που συχνά χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς.

Ο Τομ ανοίγεται τακτικά για την εμπειρία του με τον αυτισμό και το έχει περιγράψει στη σελίδα του στο Instagram ως «υπερδύναμη». Όταν τον ρωτήσαμε τι εννοούσε με αυτό, μας εξήγησε τους τρόπους που τον βοηθάει και πώς τον εμποδίζει.

«Το να είσαι Strongman είναι κάτι που βασίζεται στη ρουτίνα, και το ίδιο συμβαίνει και με τον αυτισμό. Έτσι, με το Strongman, ξυπνάς, τρως την ίδια ώρα, προπονείσαι την ίδια ώρα, αναρρώνεις – είναι το ίδιο πράγμα. Έτσι μπορώ πάντα να βεβαιωθώ ότι όλα είναι στο 100% γιατί είναι εύκολο για μένα να τα ακολουθήσω».

Φυσικά, υπάρχουν μέρες που ο αυτισμός του παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις.

«Αν κάτι αλλάξει χωρίς να έχω μία προειδοποίηση λίγες μέρες νωρίτερα, ή αν έχασα ένα γεύμα ή αν ήμουν σε ένα μεγάλο ταξίδι και δεν είχα τόσο πολύ φαγητό ή δεν είχα προετοιμαστεί αρκετά καλά ή είχα συνεντεύξεις και άλλα παρόμοια, τότε είναι που ο αυτισμός φτάνει στο χειρότερό του, επειδή αγχώνομαι και σκέφτομαι υπερβολικά τα πάντα».

Ο Τομ έχει μάθει να διαχειρίζεται τον αυτισμό του, με τη βοήθεια ανθρώπων όπως η σύζυγός του Sinead και η αδερφή του, η οποία εργάζεται η ίδια με άτομα με αυτισμό.

«Προφανώς, δεν εξαφανίζεται απλώς, απλά έμαθα πώς να το διαχειρίζομαι. Αλλά υπάρχουν ακόμα μέρες που μπορεί να μην μπορώ να το διαχειριστώ και να με κάνει να αγχώνομαι πολύ και να ανησυχώ όταν δεν θα έπρεπε πραγματικά να το κάνω».

Η μαμά του Τομ ήταν ένας από τους μοναδικούς ανθρώπους που εμπιστευόταν όταν περνούσε δύσκολες στιγμές. Αλλά μετά το θάνατό της, η σύζυγός του Sinead, με την οποία είναι μαζί από τα 18 του, είναι πάντα εκεί για να πει τα σωστά πράγματα ακριβώς όταν το χρειάζεται ο Τομ.

«Εγώ και η γυναίκα μου η Sinead είμαστε μια πολύ καλή ομάδα μαζί, με καταλαβαίνει, δεν χρειάζεται να έρθει και να ρωτήσει τι συμβαίνει, ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει με εμένα. Όταν έχω διαγωνισμούς, ξέρει ακριβώς πότε να μαγειρεύει τα γεύματά μου. Οπότε το να έχεις κάποιον τέτοιο άνθρωπο στην ζωή σου το κάνει να είναι πολύ εύκολο. Είναι στη ζωή μου 10 χρόνια. Ήταν εκεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ήταν σε κάθε διαγωνισμό και με ξέρει από έξω και ανακατοτά. Οπότε, όταν γνωρίζεις κάποιον άνθρωπο σαν αυτόν είναι πολύ πιο εύκολο».

“Τα cheat meals είναι απλώς μέρος της διατροφής μας”

Αν μπήκες σε αυτό το άρθρο νομίζοντας ότι θα ακούσεις πώς ο Τομ τρώει συνεχόμενα κοτόπουλο και ρύζι κάθε μέρα, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Τα cheat meals είναι το κλειδί για την επιτυχία του Strongman. Και ο Tom πιστεύει ότι η διατροφή γενικά είναι το ιερό δισκοπότηρο όταν πρόκειται για την προπόνηση του Strongman.

«Η διατροφή είναι τεράστιας σημασίας. Μπορείς να γυμνάζεσαι μόνο δύο μέρες στο γυμναστήριο, αλλά εφόσον τρως σωστά, θα κερδίζεις οποιονδήποτε διαγωνισμό και αν κάνεις. Αυτό ήταν πραγματικά καλό για μένα στο World’s. Δεν έχασα κανένα γεύμα – τηρούσα τη διατροφή μου 100% και τα αποτελέσματα το δείχνουν».

Τι ακριβώς ήταν λοιπόν η δίαιτα του Strongman Τομ;

«Όταν είσαι 8-10 εβδομάδες εκτός διαγωνισμού, έχεις 7-8000 θερμίδες που ακούγεται πολλές, αλλά για τους Strongmen δεν είναι. Αυτά είναι πολλά αυγά, κόκκινο κρέας, ρύζι, φρούτα και λαχανικά. Δεν αγγίζω ζυμαρικά ή κάτι παρόμοιο – μόνο στα cheat meals».

Στη συνέχεια, καθώς πλησιάζει σε έναν διαγωνισμό, η ποσότητα του φαγητού ανεβαίνει, ανεβαίνει και ανεβαίνει.

«Καθώς πλησιάζεις πιο κοντά στον ανταγωνισμό, τότε προστίθενται τα cheat meals – έτσι ίσως να έχω ένα cheat meal πριν από μια προπόνηση, συν ένα επιπλέον cheat meal το Σαββατοκύριακο, αλλά πάντα θα έχω 70-80% καλό φαγητό στο πρόγραμμα μου».

Ο Τομ λέει ότι η «χειρότερη δίαιτά του» τον οδήγησε φέτος στο World’s Strongest Man.

«Πρέπει απλώς να βάζεις καύσιμο στο σώμα σου και σε αυτό το σημείο έτρωγα ίσως 11-12.000 θερμίδες και ήταν όλες για καύσιμο – μπέργκερ, πατατάκια, λαζάνια, ζυμαρικά – πραγματικά πλούσια σε υδατάνθρακες, ολόκληρα τρόφιμα που απλώς θα μου έδιναν αυτή την ενέργεια και το έκανα για 8-9 μέρες».

Στη συνέχεια περιγράφει τη διατροφή του καθώς πλησίαζε πιο κοντά στον διαγωνισμό.

«Όταν πλησιάζαμε πιο κοντά στο παγκόσμιο, το πρωινό θα ήταν φυσιολογικό, το μεσημεριανό σνακ θα ήταν κανονικό, το μεσημεριανό θα ήταν κοτόπουλο και οτιδήποτε άλλο, και μετά το γεύμα πριν από το γυμναστήριο θα ήταν το πιο σημαντικό, αυτό θα ήταν το πρόσθετο γεύμα που θα ήταν κάτι σε μπέργκερ και πατάτες τηγανιτές και αν δεν το φας, δεν θα πάρεις αυτό το απαραίτητο καύσιμο.

«Αν φας αυτό το γεύμα η προπόνησή σου θα είναι περίπου 60% πιο αποτελεσματική από ό,τι αν είχες ακόμα την ίδια διατροφή που είχες πριν από έναν ή δύο μήνες. Δεν έχουμε πραγματικά «cheat meals» – αυτά τα cheat meals είναι απλώς ένα μέρος της διατροφής μας».

«Η δίαιτα ανεβαίνει. H προπόνηση πέφτει»

Στην αρχή θα υποθέσεις ότι η προπόνηση πρέπει να είναι καθημερινή, ειδικά καθώς πλησιάζει ο αγώνας. Στην πραγματικότητα, είναι το αντίθετο.

«Η προπόνηση αντιστρέφεται, οπότε η δίαιτα ανεβαίνει, η προπόνηση μειώνεται. Πρέπει να είσαι όσο πιο ξεκούραστος και σωστά τροφοδοτημένος μπορείς. Έτσι, εάν ο διαγωνισμός σου είναι σε 8 ημέρες και κάνεις προπόνηση μέχρι και δύο ημέρες πριν, τότε το σώμα σου δεν θα έχει αναρρώσει πλήρως».

Μιλώντας μας για την προετοιμασία του για το World’s Strongest Man, ο Τομ λέει…

«Για το WSM, για παράδειγμα, έκανα την προετοιμασία των 12 εβδομάδων, έτσι οι πρώτες 4 εβδομάδες προπόνησης είχαν περισσότερο όγκο, που με έκανε να είμαι σε φόρμα και να είμαι σε θέση να σηκώσω πολλά κιλά. Στη συνέχεια, οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες προπόνησης ήταν επικεντρωμένες περισσότερο στην δύναμη, οπότε αφαιρέσαμε τις επαναλήψεις, αφαιρέσαμε τις συμπληρωματικές ασκήσεις (conditioning exercises) και επικεντρωθήκαμε μόνο στη δύναμη.

Τότε θα είχαμε μια φάση de-load όπου κάναμε με πολύ λίγα κιλά για να αφήσουμε το σώμα να αναρρώσει. Στη συνέχεια, οι τελευταίες τέσσερις εβδομάδες θα ήταν ως εξής – οι δύο πρώτες θα ήταν ένας συνδυασμός με conditioning exercises ή δύναμη, και οι δύο τελευταίες θα ήταν ίσως δύο ημέρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο για να αναρρώσουν πραγματικά τα πάντα.”

Παρόλο που ο Τομ είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου, δεν πάει να σηκώσει κιλά πότε με το εγώ του, αλλά με τη σωστή τεχνική  και τη σωστή ξεκούραση.

«Η προπόνηση και το να κάνεις σωστή προπόνηση είναι πολύ σημαντικό. Να κάνεις De-load τη σωστή στιγμή, ξέροντας πότε να υποχωρήσεις τη σωστή στιγμή και όχι να πιέζεσαι μόνο για να ικανοποιήσεις τον εγωισμό σου».

«Θέλω να γίνω για back-to-back πρωταθλητής»

Ο Τομ έχει πλέον τελειώσει με όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς για φέτος και έχει επικεντρωθεί για το 2022 όπου στόχος του είναι να διατηρήσει το στέμμα του πιο ισχυρού ανθρώπου στον κόσμο.

«Θέλω να πάω για συνεχόμενος πρωταθλητής και θέλω απλώς να είμαι συνεπής με τους αγώνες μου την επόμενη χρονιά, καθώς φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά με το World's και με όλα τα μέσα ενημέρωσης και τα ταξίδια, απλά δεν μπορούσα να επιστρέψω σε μια σωστή ρουτίνα και με τον covid επίσης. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι θα τελειώσω τη φετινή χρονιά, θα έχω μερικά καλά αποτελέσματα και μετά την επόμενη χρονιά θα συνεχίσω ξανά την προπόνηση, θα τακτοποιήσω το World's και μετά θα πάρω σταθερά βάθρα σε όλους τους αγώνες που κάνω».

Το κάνει να ακούγεται εύκολο... Και αν το 2021 ήταν ο Τομ Στόλτμαν χωρίς το κατάλληλο πρόγραμμα, ανυπομονούμε να δούμε τι κάνει με ένα σωστό πρόγραμμα.

Με λίγα λόγια

Ο Τομ αποτελεί έμπνευση για όλους όσους έχουν κρυφές αναπηρίες και ο δρόμος του προς τον πιο δυνατό άνθρωπο του κόσμου δείχνει τη δύναμη της αφοσίωσης και του πάθους. Περιμένουμε με ανυπομονησία το World’s Strongest Man 2022 για να δούμε τι μπορεί να κάνει ο Τομ και θα τον στηρίξουμε για να πετύχει αυτό το G.O.A.T back-to-back.

Monica Green
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Monica Green
myprotein