Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Η δίαιτα κέτο βοηθάει στην αντοχή;

Η δίαιτα κέτο βοηθάει στην αντοχή;
Evangeline Howarth
Writer and expert3 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τη διατροφή και τις προπονήσεις σου, είναι σημαντικό να κατανοήσεις την επιστήμη πίσω από όλα αυτά. Ένας καλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να διαβάσεις τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες. Εάν δεν θέλεις να ψάχνετε με τις ώρες στα επιστημονικά περιοδικά, τότε γιατί να μην επισκέπτεσαι την ιστοσελίδα μας μία φορά την εβδομάδα όπου έχουμε κάνει όλη την έρευνα για σένα;

Αυτή την εβδομάδα, εξετάζουμε αν οι υδατάνθρακες ή οι πρωτεΐνες είναι το καλύτερο καύσιμο για τους δρομείς και αν η διατροφή κετο πρέπει να ακολουθείται από αθλητές αντοχής. Ας δούμε τις απαντήσεις.

Πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες για τους δρομείς;

Εάν τρέχεις τακτικά, ίσως να αναρωτιέσαι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος που θα σε τροφοδοτήσει για να τρέξεις λίγο πιο γρήγορα, να αποτρέψεις τον τραυματισμό και να προχωρήσεις λίγο περισσότερο. Οι περισσότεροι δρομείς μεγάλων αποστάσεων είναι εξοικειωμένοι με τη λήψη υδατανθράκων πριν ή κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής, αλλά μπορεί η πρωτεΐνη να είναι ποτέ μέρος του μείγματος;

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τον αντίκτυπο της συμπλήρωσης πρωτεϊνών πριν και μετά την εκτέλεση των μιτοχονδριακών πρωτεϊνών και της απόδοσης για να δει εάν μπορούν να δημιουργήσουν έναν σύνδεσμο.

Οι ερευνητές εξέτασαν 24 εκπαιδευμένους δρομείς και τυχαία αντιστοιχούσαν στους μισούς με ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης πριν και μετά το τρέξιμο και στη συνέχεια συγκρίναν με έναν άλλο δρομέα σχετικά με το φύλο, ηλικία, μέγιστο VO2, κατάσταση προπόνησης και απόδοσης που μόλις είχαν πάρει ένα συμπλήρωμα με υδατάνθρακες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λήψη πρωτεΐνης πιο πριν, καθώς και η πρωτεΐνη και οι υδατάνθρακες μετά από ένα πρόγραμμα προπόνησης έξι εβδομάδων προκάλεσαν συγκεκριμένες προσαρμογές μιτοχονδριακών πρωτεϊνών σε σύγκριση με τον αντίκτυπο ενός συμπληρώματος μόνος με υδατάνθρακες.

Οι δρομείς, ωστόσο, δεν είδαν σημαντική βελτίωση στην απόδοση από την άποψη του μέγιστου VO2 ή στη δοκιμαστική περίοδο των 6 χιλιομέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνδέσουμε αυτές τις προσαρμογές με βελτιωμένη απόδοση αντοχής. Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν αυτή η μιτοχονδριακή προσαρμογή είχε άλλα οφέλη απόδοσης, όπως δύναμη και δύναμη σε μελλοντικές μελέτες.

Η δίαιτα κετο μπορεί να ενισχύσει την αντοχή σου;

Σκέφτεσαι ότι μια εξαιρετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο να φτάσεις στο μέγιστο επίπεδο υγείας και απόδοσης; Πολλοί αθλητές αντοχής βελτιώνουν την απόδοσή τους όταν κάνουν την μετάβαση σε κετο, αλλά κάνει πραγματικά τη διαφορά;

Οι ερευνητές αποφάσισαν να μάθουν αν η επιστήμη ταιριάζει με τις ιστορίες εξετάζοντας αρκετές μελέτες που έχουν εξετάσει την απόδοση κατά τη διάρκεια μιας δίαιτα κετο. Οι περισσότερες από τις μελέτες που εξετάστηκαν εξέτασαν το μέγιστο VO2, τον χρόνο έως την εξάντληση, τον χρόνο αγώνα, τη βαθμολογία της αντιληπτής άσκησης και την αυξημένη ισχύ αιχμής για τη μέτρηση της απόδοσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα στις μελέτες ήταν ανάμεικτα, πράγμα που σημαίνει ότι προς το παρόν, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η δίαιτα κετο επηρεάζει θετικά την απόδοση της άσκησης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο της κετο διατροφής στην άσκηση αντοχής.

Νομίζεις ότι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων θα μπορούσε να είναι η απάντηση που ψάχνεις;

Με λίγα λόγια

Οι μελέτες αυτής της εβδομάδας δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο τρώμε μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις προπονήσεις μας και την απόδοσή μας. Η διασφάλιση ότι τροφοδοτείς σωστά τις προπονήσεις σου θα σε βοηθήσει να δεις τα αποτελέσματα που θέλεις, είτε πρόκειται για απόδοση είτε για κάποια αλλαγή στο σώμα σου.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Evangeline Howarth
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Η Evangeline έχει λάβει μέρος σε πολλά ανταγωνιστικά αθλήματα από μικρή ηλικία. Ως πιστοποιημένη καθηγήτρια RYA σκαφών κατανοεί την σημασία της σωστής διατροφής για την τροφοδοσία έντονων αθλημάτων καθώς και αθλημάτων αντοχής. Έχει επίσης εμπειρία στην ομάδα GBR Squads καθώς και έχει πραγματοποιήσει τον ρόλο προπονήτριας στην πρώτημα ομάδα του πανεπιστημίου της.

Στον ελεύθερό της χρόνος, η Evangeline λατρεύεο το τρέξιμο και ιδαιαίτερα τους Μαραθωνίους. Τα σαββατοκύριακα, θα την βρείτε να κάνει θαλάσσια σπορ ή πεζοπορία σε λόφους. Τα αγαπημένα της απογεύματα κάνει HIIT session ή squats και μετά απολαμβάνει πικάντικα γεύματα και αρκετά λαχανικά – μιαμ!

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Evie εδώ.

myprotein