Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Κετογονική δίαιτα & δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων: ποια η διαφορά;

Κετογονική δίαιτα & δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων: ποια η διαφορά;
Grant Koch
Αθλητικός Διατροφολόγος και Πιστοποιημένος Προπονητής Δύναμης2 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Grant Koch

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και η κετογονική δίαιτα υψηλών λιπαρών γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς μεταξύ εκείνων που θέλουν να χάσουν κιλά και επίμονο λίπος. Και οι δύο δίαιτες ακούγονται αρκετά τα τελευταία χρόνια αλλά ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κετογονικής δίαιτας και της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων;

Ποια είναι η καλύτερη για απώλεια λίπους; Τόσο η κετογονική δίαιτα όσο και η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αντίστοιχα χαμηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων, αλλά έχουν διαφορετικούς κανόνες οι οποίοι τις κάνουν αποτελεσματικές ... αλλά και πολύπλοκες.

Για να αποκαλύψουμε το μυστήριο και τον μύθο, γράψαμε αναλυτικά για εσένα απαντήσεις στα ερωτήματα σου σχετικά με αυτές τις δύο δίαιτες καθώς και τα πλεονεκτήματα ή πιθανά ρίσκα που έχουν.

κετογονική διατροφή

Τι είναι η κετογονική δίαιτα;

Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα με πάρα πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μέτρια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λίγους υδατάνθρακες.

Μια κετογονική δίαιτα αναγκάζει το σώμα να παράξει αυτό που λέμε κέτονες, οι οποίες είναι μια πηγή τροφοδοσίας που χρησιμοποιείται όταν τα αποθέματα γλυκόζης είναι χαμηλά.7 Οι κετόνες προέρχονται από το λιπώδη ιστό (σωματικό λίπος) και περνούν από μια "διαδικασία μετατροπής" στο ήπαρ για να γίνουν ένα σώμα κετόνης.7

Ο πιο κοινός διαχωρισμός σε επίπεδο μακροσυστατικών για μια κετογονική δίαιτα είναι 70% λιπαρά, 25% πρωτεΐνη και 5% net υδατάνθρακες. Η έννοια των net υδατανθράκων συχνά παραλείπεται, αλλά είναι απλά οι συνολικοί υδατάνθρακες μείον τις φυτικές ίνες.

Πάμε να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο.

Αν κάποιος καταναλώνει 2000 θερμίδες στην διατροφή του, τότε η διάσπαση σε επίπεδο μακροθρεπτικών συστατικών θα ήταν 156 γρ. λιπαρών (70%), 125 γρ. πρωτεΐνης (25%) και 25 γρ. (5%) net υδατανθράκων.

Γιατί λοιπόν χρειαζόμαστε κετόνες; Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι είναι ένα πολύ σημαντικό σύστημα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας εάν τα τρόφιμα υψηλής ενέργειας - όπως οι υδατάνθρακες - είναι λιγοστά.

Η πηγή καυσίμου του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος είναι η γλυκόζη, η οποία βρίσκεται εύκολα στο σώμα. Σε μια κετογονική δίαιτα με τόσο χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων, οι αποθηκευμένοι υδατάνθρακες εξαντλούνται συχνά σε λίγες μέρες.

Αυτό ωθεί το σώμα να λειτουργεί με τα λιπαρά ως πρωτεύουσα πηγή ενέργειας. Τα λιπαρά, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, αφήνοντας τον εγκέφαλο με λίγα καύσιμα. Εάν ο εγκέφαλος δεν ήταν σε θέση να πάρει καύσιμα, τότε ολόκληρο το νευρικό σύστημα θα έκλεινε.2

Ωστόσο, οι κετόνες είναι σε θέση να διασχίσουν εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να παρέχουν στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα μία δεύτερη προτιμώμενη πηγή καυσίμου. 2

Τι είναι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων;

Εδώ η κατάσταση μπλέκει λίγο. Και αυτό διότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος ορισμός για την δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων όπως υπάρχει για την κετογονική διατροφή.8

Η ομοφωνία δείχνει ότι πρόκειται για μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (από 1.4 έως 2.2 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους), μέτρια λιπαρά και υδατάνθρακες αρκετά χαμηλότερους από την μέση δυτική διατροφή, αλλά υψηλότερους από μια κετογονική διατροφή.

Αυτό σημαίνει ότι μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 50 γρ. και 150 γρ. την ημέρα. Φυσικά, ένας παραγόντας που καθορίζει αν μια δίαιτα είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι και το σωματικό βάρος του ατόμου.8

Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα 50 κιλών κατανάλωνε 130 γρ. υδατανθράκων την ημέρα, τότε αυτό θα ήταν μέτρια προς υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων. Ωστόσο, τα ίδια 130 γρ. υδατανθράκων για έναν άνδρα 100 κιλών αποτελεί μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων χρησιμοποιεί κυρίως λιπαρά σαν καύσιμο, αλλά σε κάποιο βαθμό οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες είναι επίσης διαθέσιμοι.

Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων βοηθάει στην διαχείριση της πείνας, στο να κρατά την ινσουλίνη χαμηλά και να αποτρέπει τους υδατάνθρακες από το να αποθηκεύονται ως λίπος και έτσι οδηγεί στην απώλεια βάρους. Αυτό που επίσης σημαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι εφόσον υπάρχει λιγότερο φαγητό για να διαλέξεις κανείς (μόνο πρωτεΐνη και λιπαρά) είναι πιο εύκολο να ακολουθήσει κανείς ένα θερμιδικό έλλειμμα.

Το θερμιδικό έλλειμμα είναι αυτό που είναι υπεύθυνο για την απώλεια βάρους και όχι η διαχείριση και η αποθήκευση των υδατανθράκων.6

σαλάτα με αυγά

Κετογονική δίαιτα vs δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

Μια κετογονική δίαιτα είναι μια «επιθετική» μορφή μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων και απαιτεί έναν αυστηρό διαχωρισμό μακροθρεπτικών συστατικών. Η υπερβολική πρωτεΐνη μπορεί να καταστρέψει μια κετογονική δίαιτα και επειδή οι υδατάνθρακες είναι χαμηλοί, δεν υπάρχει ευελιξία. Ένας άνθρωπος που ακολουθεί μια κετογονική δίαιτα μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει keto sticks ώστε να μετρήσει αν είναι σε κέτωση ή όχι και έτσι γίνεται πραγματικά μια δίαιτα – τρόπος ζωής.

Μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να γίνει πιο ευέλικτη αφού υπάρχει μεγαλύτερο επιτρεπτό εύρος υδατανθράκων. Αυτό επιτρέπει την κατανάλωση μεγαλύτερου εύρους τροφίμων όπως υγιεινά φρούτα και λαχανικά. Μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων τείνει να έχει περισσότερη πρωτεΐνη, επομένως, αναλόγως τα φαγητά που σου αρέσουν, μπορεί να είναι πιο εύκολο να την ακολουθήσεις.

Αναφορικά με την αθλητική απόδοση, υπάρχει λίγη έρευνα που να υποστηρίζει ότι και οι δύο είναι καλύτερες σε σύγκριση με μια διατροφή με αρκετούς υδατάνθρακες. Τα αθλήματα που βασίζονται περισσότερο στην αντοχή εξαρτώνται περισσότερο στα λιπαρά ως πηγή ενέργειας, αλλά όσο η ένταση αυξάνεται, οι υδατάνθρακες γίνονται πιο αναγκαίοι. 7

Τελευταία γίνεται πιο δημοφιλής η προσέγγιση «train low» ή «recover low». Αυτό σημαίνει ο αθλητής έχει σκόπιμα συγκεκριμένες προπονήσεις με λίγους υδατάνθρακες ή δεν έχει αποκατάσταση με υδατάνθρακες. Αυτό ωθεί το σώμα να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της χρήσης των λιπαρών σαν καύσιμο.

Επειδή η απόδοση στην προπόνηση είναι συχνά κατώτερης ποιότητας στις περιόδους λήψης χαμηλών υδατανθράκων, καθώς οι μύες σου έχουν λιγότερη ενέργεια για χρήση, είναι σημαντικό να γυμνάζεσαι σε πλήρη ένταση όταν τρως τους υδατάνθρακες. Όσο καλύτερη είναι η προπόνηση που έχεις, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσεις στους στόχους σου, γι 'αυτό ίσως είναι καλή ιδέα να έχεις έναν συνδυασμό προπονήσεων με ή χωρίς υδατάνθρακες.

Η κέτωση δεν θα είχε τα ίδια πλεονεκτήματα αφού απαιτείται χρόνο να προσαρμοστείς και να παράγεις κετόνες, κάτι το οποίο δεν είναι πρακτικό για έναν ανταγωνιστικό αθλητή.11

Ποια τα πλεονεκτήματα από τις κετογονικές δίαιτες;

Τα περισσότερα από τα οφέλη της κετο δίαιτας είναι γύρω από τη διατροφική προσκόλληση και προτίμηση. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αισθάνεσαι πεινασμένος/η σε μια διατροφή. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν επιτυχία σε μια κετογονική διατροφή διαπιστώνουν ότι συχνά καταστέλλει την όρεξη και όσο περισσότερο μένουν στη διατροφή, τόσο περισσότερο η πείνα φαίνεται να μειώνεται. Αυτό οφείλεται με τα σώματα κετόνων και την επίδρασή τους στην όρεξη, αλλά ο καθένας δεν έχει το ίδιο συναίσθημα κορεσμού.

Η κετογονική διατροφή είναι μια δίαιτα που προστατεύει την πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι τα σώματα κετονών εμποδίζουν τη διάσπαση των πρωτεϊνών για να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα. Ενώ δεν είναι μια βέλτιστη διατροφή για μυϊκό κέρδος, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας.10

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της διατροφής κετο σε αθλητικές επιδόσεις.9

Ωστόσο, στην κλινική έρευνα, υπάρχει ένα αυξανόμενο σώμα έρευνας που υποστηρίζει τη δίαιτα αυτή και τη χρησιμότητά της σε νευρολογικές διαταραχές.10

Αλλά για τώρα, είναι ασφαλές να πούμε ότι εάν μια κετογονική δίαιτα σου επιτρέπει να φας χωρίς να αισθάνεσαι στερημένος και μπορεί εύκολα να σε βάλει σε ένα έλλειμμα θερμίδων, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για την απώλεια βάρους.

Ποια τα πλεονεκτήματα από τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων;

Μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί εύκολα να βοηθήσει κάποιον να ακολουθήσει ένα θερμιδικό έλλειμα χωρίς να χρειάζεται να μετράει θερμίδες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση μιας ομάδας τροφίμων οδηγεί στην μείωση φαγητού κατά μέσο όρο.12  Οι λιγότερες επιλογές συχνά οδηγούν στο να τρώει κανείς λιγότερο και άρα να χάνει βάρος. Επομένως, αυτό είναι θετικό αν θέλεις να γραμμώσεις.

Με βελτιωμένη απώλεια βάρους, συχνά βελτιώνονται και οι δείκτες υγείας. Ο ρίσκο για διαβήτη, η υψηλή πίεση και άλλα θέματα υγείας έχουν συνδεθεί με το επιπλέον βάρος. Η απώλεια βάρους μειώνει αυτά τα ρίσκα σημαντικά. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι το θερμιδικό έλλειμμα βελτιώνει τους δείκτες υγείας και όχι η δίαιτα. Μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να είναι πιο εύκολη για απώλεια βάρους. 8

Είναι επίσης μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είναι καλά για τα επίπεδα κορεσμού ώστε να είναι κανείς χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Βοηθά επίσης στην αποτροπή του ανεπιθύμητου μυϊκού καταβολισμού, ο οποίος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την απόδοση.

Ποια είναι τα ρίσκα από τις κετογονικές δίαιτες;

Μια κετογονική δίαιτα δεν περιορίζει τα κορεσμένα λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Υπάρχει ένας πιθανός κίνδυνος για προβλήματα υγείας εάν αν είναι κάποιος υπέρβαρος και ακολουθήσει μια κετογονική δίαιτα, που τον βάζει σε ένα πλεόνασμα θερμίδων, καθώς αυτό θα σήμαινε επιπλέον αύξηση βάρους.

Μερικοί από αυτούς τους κινδύνους μπορεί να ελαχιστοποιηθούν σε ένα έλλειμμα θερμίδων, αλλά θα ήταν καλή ιδέα να λάβεις κανείς την πλειοψηφία των λιπαρών σας από μια ακόρεστη πηγή.5 Οι διαβητικοί τύπου 1 δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δίαιτα κετο, καθώς μπορεί να πάθουν κετοξέωση που αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση.3 Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν κετογονικές δίαιτες. 3

Αυτές είναι αρκετά συνηθισμένες συμβουλές σε κύκλους διατροφής. Δεν υπάρχει πιθανότατα καμία κλινική δοκιμή που να διερευνά μια δίαιτα κετο σε αυτούς τους πληθυσμούς, καθώς πιθανότατα δεν θα λάμβανε έγκριση από ηθικής πλευράς. Επομένως, είναι καλύτερο να πούμε ότι η σύσταση συνάγεται λόγω της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Υπάρχει, επίσης, αυξημένος κίνδυνος έλλειψης φυτικών ινών, καθώς και βιταμινών και μετάλλων που προέρχονται από λαχανικά - κάτι που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Εάν κάποιος ακολουθεί μια κετογονική διατροφή, τότε υπάρχει συχνά μια περίοδος προσαρμογής. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει χαμηλή ενέργεια, χαμηλή διάθεση και brain fog. Παρόλο που δεν υπάρχει κίνδυνος και τείνει να φεύγει μέσα σε λίγες εβδομάδες, καλό είναι να το γνωρίζεις αυτό. 9

frittata

Ποια τα ρίσκα από τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων;

Όπως γράψαμε και προηγουμένως, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων δεν έχουν ξεκάθαρο ορισμό και μπορεί να κυμαίνονται από 50 γρ. έως 150 γρ. ανά ημέρα. Στο χαμηλότερο όριο, τα ρίσκα μπορεί μα είναι παρόμοια με μια κετογονική δίαιτα, αφού η περιορισμένη ποσότητα υδατανθράκων σημαίνει περιορισμένα φρούτα και λαχανικά. 8

Παρόμοιο πρόβλημα με την κετογονική διατροφή θα προκαλέσει και η επιλογή ανθυγιεινών λιπαρών.5

Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αναμεμιγμένα για το κατά πόσον μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι υγιής ή όχι. Υπάρχουν μερικές μελέτες που παρουσιάζουν οφέλη για την υγεία, αλλά και άλλες που δίνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά σε ένα πλεόνασμα θερμίδων σε σύγκριση με το έλλειμμα.

Με λίγα λόγια

Οι περισσότερες δίαιτες είναι επιτυχείς αν κάποιος τις απολαμβάνει. Αυτό σημαίνει ότι έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα την τηρήσεις και να πετύχεις τα αποτελέσματα που θέλεις.

Οι κετογονικές δίαιτες και οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες γενικά επικεντρώνονται στην απώλεια βάρους και, για μερικούς, μπορούν να λειτουργήσουν πολύ καλά. Άλλοι απλά δεν νιώθουν τόσο καλά σε αυτές και καταλήγουν να ακολοθούν μια πιο παραδοσιακή διατροφή βασισμένη σε υδατάνθρακες.

Ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πώλησής τους είναι ότι μειώνουν την όρεξη και δίνουν το συναίσθημα κορεσμού. Ωστόσο, οι κετο και οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες τείνουν να μην είναι ιδανικές για αθλητικές επιδόσεις ή άσκηση υψηλής έντασης.

Για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, και οι δύο δίαιτες θεωρούνται αρκετά ασφαλείς υπό την προϋπόθεση ότι κάνεις υγιεινές επιλογές. Οποιαδήποτε διατροφή μπορεί να γίνει ανθυγιεινή με κακές επιλογές.

Και οι δύο μπορεί να είναι μια καλή επιλογή αν ψάχνεις για μια δίαιτα που είναι αρκετά εύκολο να ακολουθήσεις χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθείς τις θερμίδες. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις εάν αυτή είναι η σωστή διατροφή για εσένα είναι να την δοκιμάσεις.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

  1. Churuangsuk, C., Kherouf, M., Combet, E., & Lean, M. (2018). Low-carbohydrate diets for overweight and obesity: a systematic review of the systematic reviews. Obesity Reviews: An Official Journal of the International Association for the Study of Obesity, 19(12), 1700–1718. https://doi.org/10.1111/obr.12744
  2. Evans, M., Cogan, K. E., & Egan, B. (2017). Metabolism of ketone bodies during exercise and training: physiological basis for exogenous supplementation. The Journal of Physiology, 595(9), 2857–2871. https://doi.org/10.1113/JP273185
  3. Gosmanov, A. R., Gosmanova, E. O., & Dillard-Cannon, E. (2014). Management of adult diabetic ketoacidosis. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy, 7, 255–264. https://doi.org/10.2147/DMSO.S50516
  4. Iacovides, S., & Meiring, R. M. (2018). The effect of a ketogenic diet versus a high-carbohydrate, low-fat diet on sleep, cognition, thyroid function, and cardiovascular health independent of weight loss: study protocol for a randomized controlled trial. Trials, 19. https://doi.org/10.1186/s13063-018-2462-5
  5. Kosinski, C., & Jornayvaz, F. R. (2017). Effects of Ketogenic Diets on Cardiovascular Risk Factors: Evidence from Animal and Human Studies. Nutrients, 9(5). https://doi.org/10.3390/nu9050517
  6. Noto, H., Goto, A., Tsujimoto, T., & Noda, M. (2013). Low-Carbohydrate Diets and All-Cause Mortality: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. PLoS ONE, 8(1). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0055030
  7. Pinckaers, P. J. M., Churchward-Venne, T. A., Bailey, D., & van Loon, L. J. C. (2017). Ketone Bodies and Exercise Performance: The Next Magic Bullet or Merely Hype? Sports Medicine (Auckland, N.z.), 47(3), 383–391. https://doi.org/10.1007/s40279-016-0577-y
  8. Wylie-Rosett, J., Aebersold, K., Conlon, B., Isasi, C. R., & Ostrovsky, N. W. (2013). Health Effects of Low-Carbohydrate Diets: Where Should New Research Go? Current Diabetes Reports, 13(2), 271–278. https://doi.org/10.1007/s11892-012-0357-5
  9. Zinn, C., Wood, M., Williden, M., Chatterton, S., & Maunder, E. (2017). Ketogenic diet benefits body composition and well-being but not performance in a pilot case study of New Zealand endurance athletes. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0180-0
  10. Hashim, S. A., & VanItallie, T. B. (2014). Ketone body therapy: from the ketogenic diet to the oral administration of ketone ester. Journal of Lipid Research, 55(9), 1818–1826. https://doi.org/10.1194/jlr.R046599
  11. Impey, S. G., Hearris, M. A., Hammond, K. M., Bartlett, J. D., Louis, J., Close, G. L., & Morton, J. P. (2018). Fuel for the Work Required: A Theoretical Framework for Carbohydrate Periodization and the Glycogen Threshold Hypothesis. Sports Medicine (Auckland, N.z.), 48(5), 1031–1048. https://doi.org/10.1007/s40279-018-0867-7
  12. Gardner, C. D., Trepanowski, J. F., Del Gobbo, L. C., Hauser, M. E., Rigdon, J., Ioannidis, J. P., … & King, A. C. (2018). Effect of low-fat vs low-carbohydrate diet on 12-month weight loss in overweight adults and the association with genotype pattern or insulin secretion: the DIETFITS randomized clinical trial. Jama319(7), 667-679.
Grant Koch
Αθλητικός Διατροφολόγος και Πιστοποιημένος Προπονητής Δύναμης
Προβολή του προφίλ του Grant Koch

Ο Grant είναι ένας αθλητικός διατροφολόγος και πιστοποιημένος αθλητής δύναμης. Έχει πολλαπλά postgraduate διπλώματα στην διατροφή και στην προπονητική καθώς και Master’s degree σε Sports and Exercise Nutrition, με ειδίκευση στην πρωτεΐνη.

O Grant έχει δουλέψει στον χώρο του fitness πάνω από μια δεκαετία και έχει υπάρξει τόσο προπονητής επαγγελματιών αθλητών και αρκετών ομάδων όσο και απλού κόσμου που επιθυμεί το καλύτερο δυνατό σώμα. Τώρα αφιερώνει τον περισσότερο από τον χρόνο του ώστε να διδάσκει επαγγελματίες του fitness αλλά και να κάνει coaching εξ’ αποστάσεως.

Πιστεύει ακράδαντα ότι καλύτερο ρητό είναι “κάνε πράξη όσα πρεσβεύεις” και έχει ασχοληθεί με τα βάρη και τις πολεμικές τέχνες για πάνω από 20 χρόνια. Στον ελεύθερο του χρόνου, ο Grant απολαμβάνει να είναι με την γυναίκα του, την κόρη του και το σκυλάκι του ενώ τρελαίνεται για Netflix.

Μάθετε περισσότερα για την εμπειρία του Grant εδώ και σχετικά με το personal training του, εδώ .

myprotein