Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Κρυφές θερμίδες στα φαγητά | Πώς να τις αποφύγετε

Κρυφές θερμίδες στα φαγητά | Πώς να τις αποφύγετε
Νίκος Παπακώστας
Προσωπικός Γυμναστής - Σύμβουλος Fitness και διατροφής6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Νίκος Παπακώστας

Ανακαλύψτε τις έξτρα θερμίδες που κρύβονται στα φαγητά | Δείτε γιατί σταματήσατε να χάνετε βάρος

Έχετε ξεκινήσει να κάνετε συστηματικά άσκηση, έχετε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διατροφής, τρώτε όλα τα σωστά πράγματα και τα τηρείτε όλα κατά γράμμα. Ωστόσο η πρόοδός σας έχει σταματήσει και η ζυγαριά δεν έχει σκοπό να κουνηθεί. Τι συμβαίνει; Πριν αρχίσετε να κατηγορείτε ‘’δυσανεξίες’’, γονίδια, ή κάποιον άλλο μυστηριώδη λόγο, ίσως θα πρέπει να κοιτάξτε πρώτα τις κρυμμένες θερμίδες στη διατροφή σας. Οι χειρότερες θερμίδες είναι οι "κρυμμένες", δηλαδή εκείνες που τρώτε και πίνετε χωρίς να το καταλαβαίνετε. Αυτές οι κρυφές θερμίδες συσσωρεύονται γρήγορα και μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια λίπους ή ακόμα και να την σταματήσουν.

5 εύκολοι τρόποι να ξεφύγετε σε θερμίδες χωρίς να το καταλάβετε

Όπως γνωρίζετε για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα σας. Έτσι αν τις ξεπεράσετε η ζυγαριά θα μείνει στάσιμη, συνήθως καταναλώνουμε ποτά και φαγητά των οποίων τις θερμίδες δεν τις λαμβάνουμε υπ' όψιν, εδώ είναι 5 από τις πιο κοινές πηγές κρυμμένων θερμίδων:

1. Κρυμμένες θερμίδες σε ποτά

Το No1 λάθος που κάνουν οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος, είναι να αγνοούν τις ‘’υγρές’’ θερμίδες. Αυτές οι θερμίδες είναι κρυμμένες στον καφέ, στα αναψυκτικά, στα ενεργειακά ποτά καθώς και στους υγιεινούς χυμούς.

Παράδειγμα θερμίδων:  Ζάχαρη στον καφέ: από 48‐120 θερμίδες  Αναψυκτικά: 100‐150 θερμίδες  Χυμοί: 100‐150 θερμίδες  Ενεργειακά ποτά: 110‐200 θερμίδες

Tip: Την επόμενη φορά που σας έρθει η επιθυμία να καταναλώσετε τον αγαπημένο σας καφέ ή χυμό, θυμηθείτε πως στο τέλος της μέρας αυτές οι θερμίδες θα συσσωρευτούν και θα σας κρατήσουν πίσω στην πρόοδό σας.

2. Θερμίδες από ξηρούς καρπούς και άλλα υγιεινά σνακ

Οι ξηροί καρποί παρουσιάζονται σαν μια υγιεινή επιλογή, ωστόσο πρέπει να ξέρετε πως είναι θερμιδικά πυκνοί.  Τα καρύδια και τα αμύγδαλα είναι ένα καλό και υγιεινό σνακ, όταν όμως τρώτε με έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και για άλλα super foods όπως τα goji berry και άλλα αποξηραμένα φρούτα.

Παράδειγμα θερμίδων:  50γ καρύδια: 320 θερμίδες  50γ αμύγδαλο: 290 θερμίδες 50γ Goji berry: 185 θερμίδες

Tip: Το ότι κάποια τροφή είναι υγιεινή, δεν σημαίνει πως δεν περιέχει θερμίδες. Άμα φάτε παραπάνω θερμίδες, όσο υγιεινό και να είναι το φαγητό, απλά θα το αποθηκεύσετε σαν λίπος.

3.Θερμίδες στις σάλτσες

Σκορδόψωμο με χαμηλές θερμίδες

Οι σάλτσες που βάζετε στο φαγητό τους είναι άλλη μια πηγή κρυμμένων θερμίδων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στα ‘’light’’ προϊόντα, μιας και ας γράφει η ετικέτα ΄΄ελαφρύ’’, αυτό δεν σημαίνει πως δεν περιέχει θερμίδες. Φυσικά άλλες σάλτσες όπως η μαγιονέζα, οι έτοιμες σάλτσες ντομάτας, η σάλτσα μπάρμπεκιου και η κέτσαπ προσθέτουν πάρα τους θερμίδες σε ένα γεύμα που αλλιώς είναι πολύ υγιεινό.

Παράδειγμα θερμίδων:  100γ μαγιονέζα light: 200‐350 θερμίδες  100γ μουστάρδα Dijon: 100 θερμίδες  100γ έτοιμη σάλτσα ντομάτας: 50‐70 θερμίδες  100γ σάλτσα barbeque: 150‐200 θερμίδες  100γ κέτσαπ: 100‐150 θερμίδες  100γ μαγιονέζα: 700 θερμίδες

Tip: Φυσικά υπάρχουν λύσεις να δώσετε γεύσεις στα φαγητά σας χωρίς να πάρετε παραπανίσιες θερμίδες.

  • Η μουστάρδα χωρίς ζάχαρη και η σάλτσα ντομάτας έχουν πολύ λίγες θερμίδες.
  • Επίσης η σάλτσα Wasabi είναι μια άλλη επιλογή χαμηλών θερμίδων.
  • Επίσης μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα μπαχαρικά όπως κανέλα, πάπρικα, σκόρδο, καυτερή πιπεριά κτλ. Δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες, περιέχουν αντιοξειδωτικά και προσφέρουν γεύσεις για κάθε προτίμηση.

4. Θερμίδες στις σαλάτες

Όταν κάποιος έχει μπροστά του μια σαλάτα, έχει στο μυαλό του ότι τρώει κάτι υγιές και δεν καταναλώνει τους θερμίδες. Ωστόσο σαλάτες που θα βρείτε σε εστιατόρια περιέχουν κρυφές θερμίδες που χωρίς να το καταλάβετε σας ρίχνουν έξω από τον στόχο σας χωρίς να το καταλάβετε. Η πηγή αυτών των θερμίδων είναι οι διάφορες σάλτσες που αναφέραμε παραπάνω, το τριμμένο τυρί, καθώς και το λάδι που περιέχουν.

Παράδειγμα θερμίδων:  Σαλάτα Caesar’s: 500‐1000 θερμίδες  Σαλάτα Chef: 500‐1000 θερμίδες  Σαλάτα χωριάτικη: 400‐800 θερμίδες  Σαλάτα εποχής: 200‐300 θερμίδες

Tip: 

  • Κάντε τους σαλάτες τους στο σπίτι σας και δώστε τους γεύση με πιο υγιεινές επιλογές όπως το βαλσάμικο ξίδι λίγο λεμόνι και σάλτσα βινεγκρέτ, Επίσης μπορείτε να προσθέσετε διάφορα μπαχαρικά της επιλογής τους για πρόσθετη γεύση.
  • Προτιμήστε λαχανικά όπως ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι, πιπεριές, λάχανο και πολλά άλλα και δημιουργήστε ένα πιάτο γεμάτο βιταμίνες και φυτικές ίνες.
  • Επίσης στις σαλάτες σας μπορείτε να προσθέσετε πηγές πρωτεΐνης όπως ψητό στήθος γαλοπούλας, σολομό, ασπράδι αυγών, ακόμα και όσπρια και φασόλια για να δημιουργήσετε ένα πλήρες γεύμα.

5. Φαγητό απέξω ή σπιτικό που δεν το ετοιμάσατε μόνοι σας

Buffalo chicken

Όταν μαγειρεύετε μόνοι σας το φαγητό σας , ξέρετε ακριβώς τι περιέχει το πιάτο σας. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μόνο στα εστιατόρια όπου όπως αναφέραμε παραπάνω σερβίρουν πιάτα γεμάτα με θερμιδικές παγίδες, αλλά ακόμα και στο σπιτικό φαγητό όπου ειδικά στην χώρα μας η Ελληνίδα μάνα θα ετοιμάσει όλα τα φαγητά με πολύ λάδι.

 Πιάτα ‘’light’’ ή ΄΄διαίτης’’ όπως μπιφτέκι η pizza: 600‐1000 θερμίδες  1 πιάτο σπιτικό φαγητό με πολύ λάδι όπως φασολάκια ή φακές: 500‐800 θερμίδες  1 μπαγκέτα Light ολικής με γαλοπούλα, κασέρι και μαγιονέζα: 500‐700 θερμίδες

Tip: 

  • Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί ακόμα και αν ένα πιάτο ονομάζεται Light ή ελαφρύ, δεν σημαίνει και πως περιέχει λίγες θερμίδες.
  • Θα σας φανεί πολύ χρήσιμο να ενημερωθείτε για το περίπου πόσες θερμίδες περιέχει το κάθε φαγητό όπως το κασέρι, το ρύζι και τυχόν σάλτσες που περιλαμβάνουν αυτά τα πιάτα.
  • Επίσης μπορείτε να ρωτήσετε τι υλικά περιέχει το light πιάτο. Π.χ. τι κιμάς χρησιμοποιήθηκε για το μπιφτέκι ή πόσα λιπαρά περιέχει το κασέρι. Στην περίπτωση του σπιτικού φαγητού, προσέξτε να αποφεύγετε τα περιττά λιπαρά που προέρχονται συνήθως από το ελαιόλαδο

Προϊόντα ολικής άλεσης, με χαμηλά λιπαρά ή  Light

Το ότι ένα φαγητό γράφει στην ετικέτα πως είναι φτιαγμένο από προϊόντα ολικής άλεσης, έχει χαμηλά λιπαρά ή είναι Light, δεν σημαίνει και πως δεν περιέχει θερμίδες. Αυτά τα φαγητά ακόμα και αν περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα προϊόντα, εξακολουθούν να έχουν διατροφική αξία. Πολλοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα και νομίζουν πως επειδή κάποιο φαγητό είναι ‘’υγιεινό’’, μπορούνε να φάνε όσο θέλουν με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην χάνουν βάρος, αλλά και να κινδυνεύουν να βάλουν από πάνω. Άμα δεν είστε σίγουροι, μπορείτε πάντα να κοιτάξετε το ταμπελάκι των τροφίμων στην συσκευασία και θα βρείτε τις θερμίδες που περιέχει.

Συνοπτικά

 Αποφύγετε τις κρυφές θερμίδες από ζάχαρη στα ποτά σας.  Τρώτε ξηρούς καρπούς και super foods, αλλά με μέτρο.  Αποφύγετε τις σάλτσες με πολλές θερμίδες.  Αποφύγετε τις σαλάτες που περιέχουν λιπαρές τροφές.  Μην ξεγελιέστε από τα ‘’light’’ πιάτα.  Όλες οι τροφές περιέχουν θερμίδες και όσο υγιεινό και αν είναι το φαγητό, αν φάτε παραπάνω θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα σας, θα βάλετε λίπος.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Νίκος Παπακώστας
Προσωπικός Γυμναστής - Σύμβουλος Fitness και διατροφής
Προβολή του προφίλ του Νίκος Παπακώστας
Ο Νίκος Παπακώστας είναι αρθρογράφος της σελίδας μας και πιστοποιημένος Personal trainer EQF lvl. 4 EHFA/EREPS. Ο Νίκος διαθέτει πάνω από 10 χρόνια εμπειρία στον χώρο του fitness σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο. H αγάπη του για το fitness τον οδήγησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενο. Τα τελευταία 4 χρόνια διαγωνίζεται στην κατηγορία Men's Physique και Classic Bodybuilding, από όπου έχει λάβει μεγάλη εμπειρία πάνω σε προπόνηση και διατροφή. Για να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις του, ακολούθησε τα εκπαιδευτικά προγράμματα της GRAFTS Hellas, από όπου και έλαβε το πιστοποιητικό Personal trainer EQF lvl. 4 EHFA/EREPS. Εξακολουθεί να παρακολουθεί νέες ειδικότητες της GRAFTS, σεμινάρια, καθώς και μαθήματα μέσω διαδικτυακής εκπαίδευσης για να εξειδικευτεί ακόμα περισσότερο πάνω στο αντικείμενό του. Ο Νίκος είναι δημιουργός της NP Fitness, μιας σελίδας που περιλαμβάνει χρήσιμα άρθρα για το fitness, την διατροφή, την άσκηση καθώς και υγιεινές συνταγές. Μπορείτε να δείτε τα άρθρα του στην σελίδα της NP Fitness στο παρακάτω Link: http://npfitness.gr/el/articlesgr/ Επίσης μπορείτε να δείτε το προφίλ του Νίκου στο LinkedIn στο παρακάτω link: https://www.linkedin.com/in/nikos‐papakostas‐49b3a5119/ Έχει λάβει την διάκριση Πρωταθλητή Ελλάδας στην κατηγορία Classic Bodybuilding 27/06/18, Πρωταθλητή στην κατηγορία Men's Physique 13/05/16, 05/06/18, είναι σύμβουλος Fitness & Διατροφής, έχει λάβει Υποτροφία στη ειδικότητα Personal Training GRAFTS Athens 2016 και ασχολείται με την αρθρογραφία σε θέματα fitness, προπόνησης και διατροφής. Ο Νίκος έχει βάλει στόχο να βοηθήσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί να υιοθετήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής μέσω της άσκησης και της διατροφής, να αποκτήσουν το σώμα που τους αξίζει και να βελτιώσουν την υγεία, την αυτοπεποίθηση και την διάθεσή τους.
myprotein