Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Εξοικονόμησε χρήματα περιορίζοντας τη σπατάλη τροφίμων

Εξοικονόμησε χρήματα περιορίζοντας τη σπατάλη τροφίμων
Myprotein
Writer and expert9 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein
Η ποσότητα των τροφίμων που πετάμε είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και υπήρξε μείωση κατά τη διάρκεια του lockdown, τα μεμονωμένα οικιακά απόβλητα είναι τώρα παρόμοια με τα επίπεδα που αναφέρθηκαν το 2018, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση για τη βιωσιμότητα WRAP.Στην πιο πρόσφατη έρευνά τους που διερευνά τα επίπεδα των οικιακών αποβλήτων στη χώρα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έχουν πλέον λιγότερο χρόνο για να διαχειριστούν τα τρόφιμα σε σχέση με όταν υπήρχαν περιορισμοί. Ενώ τα νοικοκυριά δεν είναι η μόνη πηγή σπατάλης τροφίμων — οι κατασκευαστές, τα σούπερ μάρκετ και οι βιομηχανίες φιλοξενίας και παροχής υπηρεσιών συμβάλλουν όλοι — και είναι υπεύθυνα για το μεγαλύτερο μέρος της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 70% της συνολικής σπατάλης τροφίμων προέρχεται από αυτά, ποσό που ισοδυναμεί με 14 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.Εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα ηθικά ζητήματα — περίπου 25 εκατομμύρια τόνοι περιττών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε μια περίοδο ευρείας χρήσης της τράπεζας τροφίμων — είναι πολλά χρήματα για να τα πετάξεις στον κάδο. Χωρισμένο σε περίπου 30 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτει έως και 450 λίρες που εξοικονομούνται για κάθε νοικοκυριό σε διάστημα ενός έτους.Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται, οπότε ο καλύτερος σχεδιασμός, οι συνήθειες αγοράς και κατανάλωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση χρημάτων και άσκοπη αποφυγή αποβλήτων. Η γνώση του τρόπου ερμηνείας της επισήμανσης, των τροφών που πρέπει να αγοράσεις και απλώς η μεγαλύτερη επίγνωση του ζητήματος μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπτώσεων στην κοινωνία, το περιβάλλον και τα οικονομικά σου. Εδώ είναι οι συμβουλές μου για το πώς μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα καθώς διαχειρίζεσαι με σύνεση τα απόβλητα σου.

Κατανάλωση έως ή χρησιμοποίησε μέχρι

Ψάχνεις να βρεις πως να μπερδέψεις κάποιον; Απλά ρώτα τον ποια είναι η διαφορά μεταξύ των ημερομηνιών "best before" και "use by" που βλέπει στην συσκευασία των προιόντων. Οι καταναλωτές συχνά μπερδεύουν αυτές τις ημερομηνίες μιας και έχουν την ίδια σημασία και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί. Το "Best before" έχει να κάνει με την ποιότητα και απλά αναφέρεται στην ημερομηνία κατά την οποία τα προϊόντα αρχίζουν να επιδεινώνονται στη γεύση και την υφή. Έχει περάσει το καλύτερό του, αλλά τις περισσότερες φορές εξακολουθεί να είναι μια χαρά για κατανάλωση. Η "χρήση από" έχει διαφορετική σημασία. Αυτή η ημερομηνία χρησιμοποιείται συχνά για φρέσκα και αλλοιώσιμα τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εκτιμάται από τον παραγωγό ή το σούπερ μάρκετ ως το σημείο όπου αυτά τα τρόφιμα ή έχουν αλλοιωθεί ή δεν είναι πλέον ασφαλή για κατανάλωση. Το πρόβλημα με τις ημερομηνίες "χρήσης από" είναι ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλές να τα καταναλώσεις μέσα σε μια μέρα αλλιώς την επόμενη μέρα είναι για πέταμα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν λειτουργεί έτσι η υποβάθμιση των τροφίμων. Εξαρτάται δηλαδή από το είδος του φαγητού, πώς αποθηκεύεται, πώς φαίνεται και πως μυρίζει. Αυτοί είναι οι κατάλληλοι δείκτες για το αν κάτι είναι ασφαλές για κατανάλωση ή όχι.Ευτυχώς, ορισμένα σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι μερικές φορές δεν υπάρχει λόγος να βάλεις ετικέτα στα προϊόντα. Τα Morrison super markets πρόσφατα σταμάτησαν τις ημερομηνίες "χρήσης από" στο γάλα και υιοθέτησαν τους παραπάνω τρόπους όπως ένα  "τεστ όσφρησης" που θα σου δώσει σαφή απάντηση. Αυτή η διαχρονικά τιμημένη, διαισθητική προσέγγιση θα μπορούσε να γλιτώσει εκατομμύρια ποτήρια από το να χύνονται στον υπόνομο κάθε χρόνο.

Ποια τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής;

Διαφορετικοί τύποι για το πως τα φαγητά ωριμάζουν με διαφορετικούς τρόπους. Για να αποφύγεις περιττά σκουπίδια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις αισθήσεις σου (καθώς και λίγη κοινή λογική) για να καθορίσεις αν τα τρόφιμα είναι απλά πέρα από το καλύτερο ή δεν είναι πλέον ασφαλή για κατανάλωση.Τα φρούτα και τα λαχανικά με την πάροδο του χρόνου θα σαπίσουν. Ο αέρας, η υγρασία, το φως και η θερμοκρασία συμβάλλουν σε αυτό. Μπορείς να το διαπιστώσεις γιατί θα γίνουν καφέ και τελικά θα αναπτύξουν μούχλα. Το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα συνήθως στεγνώνουν και μπαγιατεύουν. Το ότι κάτι δεν μπαγιατεύει δε σημαίνει ότι είναι ασφαλές και για κατανάλωση. Η αποθήκευση σε υγρό περιβάλλον θα συντελέσει στο να μουχλιάσει. Η μούχλα στο ψωμί είναι επιβλαβής και δεν πρέπει να καταναλώνεται. (Σε αντίθεση με ορισμένους άλλους τύπους μούχλας που υπάρχουν σε ορισμένα τυριά και στο σαλάμι). 

Το κρέας και τα θαλασσινά αλλοιώνονται κυρίως από επιφανειακά βακτήρια. Η αλλαγή στο χρώμα και τη μυρωδιά είναι ισχυροί δείκτες και πλέον δεν είναι ασφαλές να τα καταναλώσεις.

Στα γαλακτοκομικά προϊόντα τα βακτήρια που περιέχονται μπορούν μερικές φορές να δράσουν πραγματικά για να τα διατηρήσουν αντί να τα υποβαθμίσουν (αν και με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της γεύσης ή της υφής). Αυτό εξαρτάται όμως από το ίδιο το γαλακτοκομικό προϊόν. Το τυρί μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο εάν αποθηκευτεί σωστά, αλλά το γάλα έχει πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής. Εάν το γάλα έχει κομμάτια ή μυρίζει δυσάρεστα, δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση. Πολλά τρόφιμα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο λόγω της φυσικής τους σύνθεσης ή λόγω του τρόπου με τον οποίο έχουν διατηρηθεί ή κατασκευαστεί. Αυτά τα βασικά είδη ντουλαπιού μπορούν να διαρκέσουν για μήνες χωρίς υποβάθμιση της ποιότητας εάν αποθηκεύονται σωστά:
  • Βρώμη 
  • Κονσερβοποιημένα προϊόντα (σούπες, κονσερβοποιημένα ψάρια, φασόλια, φακές, φρούτα, λαχανικά κ.λπ.)
  • Καρυκεύματα 
  • Ρύζι και άλλα δημητριακά
  • Αποξηραμένα ζυμαρικά 
  • Μέλι 
  • Μαγειρικά έλαια 
  • Αλάτι, πιπέρι και άλλα καρυκευτικά 
  • Πρωτεϊνούχες σκόνες και μπάρες δημητριακών
Αυτά είναι μόνο μερικά, αλλά υπάρχουν πολλά, πολλά περισσότερα.

Συμβουλές για το πώς να αποφύγεις τη σπατάλη τροφίμων

Το να αγοράζεις τρόφιμα μακράς διάρκειας είναι η καλύτερη στρατηγική για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Ακολουθούν μερικά ακόμα:
  1. Προγραμμάτισε τα γεύματά σου: Αγόρασε μόνο τα συστατικά που χρειάζεσαι και απέφυγε τις παρορμητικές αγορές. Τα τρόφιμα που αγοράζονται χωρίς σχέδιο μπορεί να καταλήξουν ξεχασμένα, σαπίζοντας στο πίσω μέρος του ψυγείου. 
  2. Χρησιμοποίησε τον καταψύκτη σου: Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά διατηρούν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους και διαρκούν πολύ περισσότερο από ό, τι τα φρέσκα. Το κρέας και τα ψάρια μπορούν επίσης να τοποθετηθούν στην κατάψυξη εάν δεν  έχεις την ευκαιρία να τα καταναλώσεις (εφόσον δεν έχουν προηγουμένως καταψυχθεί). 
  3. Μάθε να αγαπάς τα περισσεύματα: Το φαγητό δεν χρειάζεται να τρώγεται φρέσκο από το φούρνο για να έχει καλή γεύση. Στην πραγματικότητα, πολλά πιάτα έχουν ακόμα καλύτερη γεύση την επόμενη μέρα. Έτσι, αντί να πετάξεις το υπόλοιπο τσίλι ή τα μακαρόνια σου, βάλτο στο ψυγείο για μεσημεριανό γεύμα την επόμενη μέρα. Μπορείς ακόμη να γίνεις και δημιουργικός και να χρησιμοποιήσεις τα περισσεύματα σε άλλες συνταγές.
  4. Φυσικό λίπασμα: Ακόμα και αν κάτι δεν είναι πλέον στα καλύτερά του, δεν χρειάζεται να πεταχτεί στον κάδο. Τα απόβλητα τροφίμων μπορούν να μετατραπούν σε κομπόστ, το οποίο είναι ιδανικό για να ενισχύσεις το χώμα του κήπου σου.
  5. Χάρισε το περισσευούμενο φαγητό: Αντί να πετάς φαγητό που δεν σκοπεύεις να φας, δώσε το σε μια τοπική τράπεζα τροφίμων. Τα φρέσκα λαχανικά, το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μην γίνονται δεκτά, αλλά τα αχρησιμοποίητα κονσερβοποιημένα φαγητά και τα φαγητά σε βάζα θα εκτιμηθούν. Συμβάλεις έτσι στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής φτώχειας, μειώνοντας παράλληλα τη σπατάλη τροφίμων.
  6. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου και άλλους: Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, τόσο περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να το μειώσουμε. Μίλησε στους φίλους σου και την οικογένειά σου για τη σπατάλη τροφίμων και μοιράσου αυτά που έμαθες μαζί τους. Μια οικογένεια που συνεργάζεται για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ότι ένα άτομο.

Με λίγα λόγια 

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο λόγω του οικονομικού κόστους, αλλά και λόγω της διαφοράς που μπορεί να έχει στο περιβάλλον και για τη συμβολή στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Το να γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ "καλύτερου πριν" και "χρήσης από", το να μάθεις να κρίνεις και να έχεις κοινή λογική αλλά και να κάνεις καλύτερη οργάνωση στα τρόφιμα που χρειάζεσαι μπορεί να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στη μείωση της ποσότητας των τροφίμων που πετάς και θα μπορούσε ακόμη και να σου εξοικονομήσει πολλά χρήματα. Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αποφυγής της σπατάλης τροφίμων και συζήτησέ το και με άλλους. Η απλή συνειδητοποίηση των συνηθειών κατανάλωσης και αποβλήτων μπορεί ακόμη και να σε οδηγήσει σε έναν νέο κόσμο διατήρησης και εκπαίδευσης τροφίμων.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein