Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Υδατάνθρακες | 5 καλές πηγές πρόσληψης

Υδατάνθρακες | 5 καλές πηγές πρόσληψης
Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ5 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι με το να τρώνε υδατάνθρακες θα πάρουν βάρος. Έχουμε την τάση να κατηγοριοποιούμε τα φαγητά σε καλά και κακά τα πράγματα όμως τις περισσότερες φορές δεν είναι τόσο απλά.

Υδατάνθρακες | 5 καλές πηγές πρόσληψης

Εκτός του ότι είναι νόστιμοι οι υδατάνθρακες είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι για την σωστή λειτουργία του οργανισμού καθώς δίνουν ενέργεια τόσο στους μυς μας όσο και στον εγκέφαλο.Υπάρχει όμως διαφορά ανάμεσα στους σύνθετους και τους απλούς υδατάνθρακες με τους πρώτους να απορροφούνται πιο αργά από τον οργανισμό μας και να παρέχουν διαρκή και σταθερή ενέργεια.Παρακάτω υπάρχουν υδατάνθρακες καλοί και υγιεινοί που μπορείτε να τρώτε άφοβα.

Πατάτες

Πολλοί τελευταία έχουν αντικαταστήσει τις πατάτες με την πιο υγιεινή εκδοχή τους τις γλυκοπατάτες που περιέχουν λιγότερο υδατάνθρακα και οι κανονικές παραδοσιακές πατάτες έχουν αποκτήσει κακή φήμη χωρίς να υπάρχει λόγος. Στην πραγματικότητα περιέχουν βιταμίνη C και κάλιο αλλά είναι και πηγή πρωτεϊνών χωρίς πολλοί να το γνωρίζουν. Επίσης αν τις φάτε με τη φλούδα είναι καλή πηγή φυτικών ινών που βοηθάει να νιώθετε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν θεωρώ πως έχουν κάτι αρνητικό αν τις καταναλώνουμε στην απλά τους μορφή. Δε λέω να τις τρώμε ωμές αλλά αν τις βράσουμε ή τις ετοιμάσουμε στον φούρνο χωρίς σάλτσες και τυριά από πάνω μπορούμε να τις τρώμε άφοβα.  

Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα συνηθισμένα δημητριακά έχουν υποστεί επεξεργασία και έχουν χάσει πολλές από τις θρεπτικές ουσίες τους όπως οι φυτικές ίνες. Είναι σαν να έχουν αφαιρέσει το καλό μετατρέποντας τα σε υδατάνθρακα που απορροφάται γρήγορα και ανεβάζει την γλυκόζη.Έτσι αυτό που προτείνω είναι να επιλέγετε δημητριακά ολικής άλεσης όπως βρόμη κλπ..Επίσης είναι διαφορετικό να αποφεύγεις κάτι επειδή δε σου αρέσει στη γεύση από το να το κάνεις επειδή νομίζεις ότι θα σε κάνει να πάρεις κιλά. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό με τους καλούς υδατάνθρακες.

Γλυκά φρούτα όπως μπανάνα, πεπόνι και σταφύλια

Η ζάχαρη που περιέχουν αυτά τα κάνει να έχουν τόσο ωραία γεύση αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα αποφεύγετε. Αρχικά οι περισσότεροι δε καταναλώνουν όσα φρούτα χρειάζεται για να πρέπει να προσέχουν κιόλας. Τα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη και γι’αυτό είναι γλυκά όμως δε πρέπει τα αποφεύγετε. Αντίθετα προσέξτε τις ποσότητες που τρώτε ή πόσα βάζετε αν κάνετε κάποιο smoothie ή κάτι τέτοιο και δε θα έχετε κανένα πρόβλημα. 1μιση με 2 φρούτα την ημέρα είναι η ιδανική μερίδα και καλό θα είναι πάντα να τα συνοδεύετε με λίγη πρωτεΐνη για να γίνει πιο εύκολη η πέψη.

Όσπρια

Σε πολλούς έχει κολλήσει η εντύπωση πως τα όσπρια όπως ο αρακάς, οι φακές κλπ έχουν πολλούς υδατάνθρακες και τα αποφεύγουν. Μπορεί να ισχύει αυτό όμως δε παύουν να είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών.Μπορείτε να τα προσθέσετε στις μεσημεριανές σας σαλάτες για να σας δώσουν ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα ή να τα έχετε σαν συνοδευτικό.

Άμυλο

Αντί να υπολογίζετε τα αμυλούχα λαχανικά όπως το καλαμπόκι και τον αρακά ως υδατάνθρακες να τα υπολογίζετε ως άμυλο. Δεν έχουν κάτι κακό και ο αρακάς έχει πρωτεΐνη αλλά και το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που τα καθιστά ιδανικά για να μπουν στο πιάτο σας. Έτσι όταν υπολογίζετε τις μερίδες σας μπορείτε να τα έχετε σε διαφορετική κατηγορία με τα υπόλοιπα λαχανικά όπως για παράδειγμα το καρότο και να τα καταναλώνετε άφοβα.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας
Ο Μιχάλης Κιάφας είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Κλασσικού Αθλητισμού. Αρθρογραφεί στην Myprotein τον τελευταίο χρόνο κυρίως σε θέματα που αφορούν το τρέξιμο και την βελτίωση της απόδοσης σε αυτό, τη διατροφή και την προπόνηση δύναμης. Ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το στίβο και συγκεκριμένα με το αγώνισμα των 110μ με Εμπόδια όπου έχει αναδειχθεί πολλές φορές Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την προπονητική αναπτυξιακών ηλικιών στην Ακαδημία Στίβου της Πυγμής Ευόσμου, Θεσσαλονίκη. Επίσης έχει παρουσιάσει με επιτυχία σε σεμινάρια το θέμα της προπονητικής στο άθλημα της Άρσης Βαρών. Βασικό του ερευνητικό θέμα είναι η προπονητική στον κλασσικό αθλητισμό αλλά κυρίως στο στίβο, μιας και αυτό ήταν το θέμα της διπλωματικής του εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τον Μιχάλη: http://mikekiafas110.weebly.com/. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του διαβάζοντας βιβλία και ψάχνοντας τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της μεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης αλλά και σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την αθλητική διατροφή και τα συμπληρώματα.
myprotein