Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Τα οφέλη του χορού: Ενσωμάτωσε τον χορό στην προπόνησή σου

Τα οφέλη του χορού: Ενσωμάτωσε τον χορό στην προπόνησή σου
Myprotein
Writer and expert6 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Πολλοί από εμάς συνδέουμε τον χορό με μια βραδινή έξοδο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο χορός μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να εντάξεις μία ελαφριά προπόνηση με αντίσταση και κάποια καρδιαγγειακή προπόνηση (μερικές φορές αρκετά απαιτητική) στο πρόγραμμα άσκησής σου.

Εάν δεν σου αρέσει το γυμναστήριο, αλλά θέλεις να παραμείνεις δραστήρια/ος, τότε ο χορός είναι μια απόλυτα βιώσιμη μέθοδος για να βελτιώσεις την υγεία σου μέσω της άσκησης. Όπως με κάθε άσκηση που συνδυάζεται με μια κατάλληλη δίαιτα, ο χορός μπορεί επίσης να προσφέρει μια καλή οδό για να διευκολύνει την απώλεια βάρους και την αλλαγή του σώματος.

Εάν θέλεις απλώς να αυξήσεις τις ημερήσιες θερμιδικές σου δαπάνες, τότε ο χορός μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να κινηθείς περισσότερο, ειδικά με φίλους.

Πώς ωφελεί την υγεία σου ο χορός; Δες τα οφέλη του χορού.

1. Αύξησε τον καρδιακό σου ρυθμό

Όπως με κάθε καρδιαγγειακή άσκηση, ένα από τα κύρια φυσιολογικά αποτελέσματα θα είναι η αύξηση του καρδιακού παλμού και της μεταβολικής σου δραστηριότητας (που σημαίνει ότι οι μύες σου θα παράγουν θερμότητα και είναι πιθανό να ιδρώσεις περισσότερο). Όταν γίνεται αποτελεσματικά, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα προσαρμογές στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπως αυξημένο όγκο εγκεφαλικού επεισοδίου και συνεπώς αυξημένη αποτελεσματικότητα. Τελικά, αυτές οι προσαρμογές μπορούν να έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία σου, όπως μειωμένο κίνδυνο δημιουργίας πλάκας στις αρτηρίες και στη συνέχεια μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών.

2. Παραμένεις δραστήριος

Και πάλι, η άσκηση γενικά θα φέρει παρόμοια αποτελέσματα, αλλά ο χορός μας επιτρέπει να το κάνουμε ενώ διασκεδάζουμε! Η άσκηση όπως ο χορός αυξάνει τη μεταβολική δραστηριότητα στους μύες σου, δημιουργώντας έτσι περισσότερη θερμότητα. Αυτό κάνει τις δομές των μαλακών ιστών (κυρίως τους μύες) που περιβάλλουν τις αρθρώσεις πιο εύκαμπτες, επιτρέποντάς σου να γυμναστείς στο εύρος της κίνησής σου. Επιπλέον, ο χορός θα διευκολύνει την αύξηση της παραγωγής αρθρικού υγρού στις αρθρώσεις – ένα φυσικό λιπαντικό που βοηθά τις αρθρώσεις σου να κινούνται ομαλά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς γερνάμε, καθώς η παραγωγή αρθρικού υγρού τείνει να μειώνεται – έτσι, η τακτική άσκηση, όπως ο χορός, μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση της παραγωγής περισσότερου αρθρικού υγρού.

3. Ενδυνάμωση των μυών σου

Ο χορός είναι απίθανο να σε προετοιμάσει για να ανέβεις στη σκηνή ως bodybuilder ή powerlifter, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής. Η μυϊκή απώλεια, ή σαρκοπενία, είναι ένα διαδεδομένο ζήτημα στους καθιστικούς και γηρασμένους πληθυσμούς. Το να γυμνάζεις τους μύες σου με τακτικές δραστηριότητες, όπως ο χορός, μπορεί να σε βοηθήσει να αποτρέψεις αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις, διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνεις δυνατός και σταθερός σε όλη σου τη ζωή.

4. Οφέλη ψυχολογικής & ψυχικής υγείας

Ο χορός είναι διασκέδαση. Η διασκέδαση κατά την άσκηση μπορεί να έχει φανταστικά ψυχολογικά οφέλη που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Η απόλαυση, σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα (και ίσως ακόμη και κοινωνικοποίηση όταν χορεύουμε!), έχει ως αποτέλεσμα μια πληθώρα φυσιολογικών διεργασιών που συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Κυρίως, θα υπάρξει αυξημένη παραγωγή ορμονών και νευροδιαβιβαστών που σε κάνουν να νιώθεις καλά, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Επιπλέον, το να είσαι δραστήριος μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις μια υγιή σύσταση σώματος, η οποία μπορεί τελικά να βοηθήσει στη βελτίωση της αυτοεκτίμησής σου, η οποία μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην ψυχική σου υγεία.

5. Διατηρεί την κίνηση διασκεδαστική

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο χορός είναι διασκεδαστικός και μπορείς πάντα να βρεις ένα στυλ που θα απολαύσεις. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς πολλοί από εμάς δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε άσκηση που δεν μας αρέσει, ανεξάρτητα από τα φυσιολογικά και ψυχολογικά οφέλη που συνδέονται με αυτήν. Η ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αφοσίωση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να είναι μια συνήθεια στην οποία θα κολλήσεις σε αυτήν.

Οι καλύτερες ασκήσεις χορού για αερόβια στο σπίτι 

Zumba

Η Zumba χρησιμοποιεί επιρροές χορού Latin και hip-hop για να δημιουργήσει μια προπόνηση χορού που παρέχει μια διασκεδαστική, αποτελεσματική και συχνά κοινωνική εμπειρία που τελικά θα διευκολύνει τις φυσιολογικές προσαρμογές στο καρδιαγγειακό σου σύστημα. Μπορείς να βρεις βίντεο Zumba στο Youtube τα οποία έχουν οδηγίες για χρήση στην ησυχία του σπιτιού σου. Ο συνδυασμός γρήγορων και αργών κινήσεων γυμνάζει το σώμα σου σε μια αερόβια ρουτίνα που συχνά είναι αρκετά δύσκολη.

Χορός Χούλα Χουπ

Συχνά θεωρείται παιδικό παιχνίδι, το χούλα χουπ μπορεί πραγματικά να προσφέρει έναν πολύ διασκεδαστικό τρόπο να κινήσεις το σώμα σου. Συγκεκριμένα, μπορείς να κάνεις μια εξαιρετική προπόνηση που χρησιμοποιεί τους γλουτούς, τους τετρακέφαλους, τα χέρια και τον κορμό σου, με αποτέλεσμα να έχεις μια δύσκολη προπόνηση για ολόκληρο το σώμα σου. Αυτός ο τύπος προπόνησης είναι τόσο διασκεδαστικός που μετά βίας νιώθεις ότι γυμνάζεσαι.

Salsa

Για βέλτιστη καύση θερμίδων, μπορείς επίσης να δοκιμάσεις τις πολλές μορφές χορού salsa. Η salsa είναι διασκεδαστική και συναρπαστική και αποκομίζει τόσα μεγάλα οφέλη όπως και άλλες μορφές χορού. Η salsa είναι ένα εξαιρετικό είδος χορού αερόβιας άσκησης που απαιτεί έναν παρτενέρ, οπότε μπορείς να προσκαλέσεις έναν φίλο να έρθει να χορέψει μαζί σου.

Πόσες θερμίδες καις με τον χορό; 

Ακολουθεί ένας πίνακας που δείχνει την κατά προσέγγιση πόσες θερμίδες καις ανά ώρα για διαφορετικούς τύπους χορού για ένα άτομο που ζυγίζει περίπου 70 κιλά. Λάβε υπόψη ότι ο πραγματικός αριθμός των θερμίδων που καίγονται μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, την ένταση και τη διάρκεια της συνεδρίας χορού.

Είδος χορού Θερμίδες που "καις" ανά ώρα
Ballet 300-450 calories
Ballroom (e.g., Waltz, Foxtrot) 180-250 calories
Salsa 400-600 calories
Hip-Hop 350-500 calories
Jazz 300-400 calories
Zumba 400-600 calories
Tap Dance 300-500 calories
Belly Dance 250-350 calories
Swing Dance (e.g., Lindy Hop) 250-400 calories
Flamenco 300-450 calories
Contemporary Dance 350-500 calories

Με λίγα λόγια

Η άσκηση δεν χρειάζεται να γίνεται στο γυμναστήριο – μπορεί να γίνει στην άνεση του σπιτιού σου. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να το απολαμβάνεις, και έτσι μπορείς στη συνέχεια να δημιουργήσεις μια υγιή και βιώσιμη συνήθεια που θα την ενσωματώσεις στον τρόπο ζωής σου. Τελικά, στόχος είναι η προώθηση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας, οδηγώντας σε μακροζωία με καλή ποιότητα ζωής.

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein